Ева и самотата

Ева ходеше в градините на Рая с много тъжно изражение на лицето. Изведнъж, чула гласа на Бог, който я попитал:

– Какво не е наред в живота ти?

Ева отговорила, че няма с кого да говори.

Бог, който искал да я вижда щастлива, казал, че може да създаде спътник за нея, когото ще нарече “мъж”.

– Ще направя възможно най-доброто, за  да не си сама,  продължил Бог, но дори и така, не мога да обещая много, тъй като ти вече си взела най-добрите елементи и не трябва да сътворявам две еднакви неща. Това мое ново творение ще бъде несъвършено, ще му липсва едно ребро, ще говори много лъжи и когато се чувства несигурно, ще се държи арогантно.

– Някакво предимство?

– Мисля. Може би, за да не се притесняваш за храната, ще е по-сръчно, когато трябва да ловува животни. Въпреки това, не се изненадвай, ако си принудена да слушаш разни истории за способностите и смелостта му, преди да ти ги предаде, за да бъдат изядени.

– Поне малко ще убие монотонността на този Рай, казала Ева.

– Съгласен съм, обаче ще се държи като дете и ще се забавлява с глупости, като например да прави кавги  и да рита топка.

– Дори и така ще е по-добре, отколкото да бъда сама по цял ден, настояла Ева.

Бог помислил, премислил отново и накрая казал:

– Добре. Обаче, тъй като освен всичко останало, ще бъде твърде тщеславен, трябва да поставя едно условие.

– И какво е то?

– Трябва да го оставиш да вярва, че той е бил създаден първи.

Паулу Коелю

Преводач: Омбре Тепавичаров

Историята продължава…

Художествено оформление: Омбре Тепавичаров

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Литература, Good news and tagged , . Bookmark the permalink.

72 Responses to Ева и самотата

 1. генек says:

  Паолу Коелю, Хорхе Букаи, Орхан Памук… Чик-лит от мъже…
  Лит чалгата днес…
  Остава и Джаки Колинс да включим…

  • Homoerect says:

   Почти нищо не съм чел от творчеството на Paulo Coelho и ми е трудно да бъда негов критик, още повече, че познанията ми по литература са на ниво обща култура. Когато попаднах на неговата интерпретация на добре познатата ни фабула от детството за Сътворението на света и появата на Адам и Ева, реших, че ще бъде интересна за мнозина от вас, особено за женската половина. Самата идея, че жената е по-висше създание от мъжа ме грабна до такава степен, та седнах на мига да превеждам. Направи ми впечатление, че стилът на автора е малко дървен, но това го отдадох най-вече на последователния превод от португалски – на английски и накрая на гръцки. Постарах се да се придържам максимално близко до съдържанието и смисъла на текста, но дали съм успял, вие ще кажете. При всички положения, не виждам нищо чалгаджийско.
   „Паулу Коелю продава над 50 милиона копия от книгите си, преведени на 56 езика, в 150 страни. Получава множество литературни награди, включително престижната International IMPAC Dublin Literary Award за „Вероника решава да умре“.
   Коелю е най-продаваният чуждестранен писател в България в началото на 21-ви век”.

   • aman11be says:

    “…Самата идея, че жената е по-висше създание от мъжа ….” – това пък къде го видя? Само защото е сътворена първа ли? Ами нали всеки следващ модел се създава, за да е подобрена версия на предния. “Голф 1” да не е по-добър от “Голф 5”? 🙂

 2. Светла Павлова says:

  Добро утро, мой най-любими приятелю! След днешния материал в мое лице имаш верен последовател ( само не и на политически теми и гласуване 😀 ) . Ако можех бих ти сложила не едно, а десет палчета! Подозирам, че всяка жена, която влезе в тепавицата днес, ще ти закачи изправено палче 😉 .

  • Homoerect says:

   Здравей, скъпа моя Дулцинея,
   Ако ти кажа, че специално за теб преведох този текст, ще ми повярваш ли? Уважавам в твое лице феминистките, но не бих те посъветвал да спориш с мен на политически теми. Сега вече и с Генек ще влезеш в остър конфликт заради безвкусните ти литературни предпочитания.
   Да видим другите жени на какво мнение са по темата… 🙂
   П.П. Приготви ли колетчето ми за експедиция? За да не го объркам с другите пратки, съвсем сериозно днес и утре чакам двама куриери, сложи розова панделка и го напръскай обилно с “Chat noir”! 😛

   • Светла Павлова says:

    Приготвих и пратих, но сложих синя панделка, нали си мъжкар ( ако правилно съм разбрала 😀 😛 ). Напръсках го с COCO CHANEL NOIR.

    • Homoerect says:

     Благодаря, Светле! Току що пристигна първият куриер и помислих, че колетчето е от теб. Оказа се, че вътре има резервни части за Тойотата… 🙂

 3. Homo faber says:

  “Свободата означава да чувстваш това, което сърцето ти желае, независимо от мнението на околните.” Паолу Коелю
  И човекът, като пише свойте книги, се изразява така, както му подсказва/желае сърцето…
  И мнението на околните…. “продава над 50 милиона копия от книгите си, преведени на 56 езика, в 150 страни. Получава множество литературни награди, включително престижната International IMPAC Dublin Literary Award за „Вероника решава да умре“.
  Коелю е най-продаваният чуждестранен писател в България в началото на 21-ви век” е оценка за него.
  Ако вземем, предвид прословутия ПАЗАР, цитиран от нЕГО и обсебил живота ни, след революцията, /няма,какво да се лъжем/… :), той е показател…
  И за релаксация лежейки в хамака, Еректусе ти предлагам една много добра музика… португалска, Ive Mendes …..

  • Homoerect says:

   Напълно споделям оценката, че не бива само на авторитети да вярваме, а и на вътрешния си глас.
   Всеки сам прави класацията на любимите си книги.

   • Homo faber says:

    Вътрешният глас е много точен, ако съумеем да го чуем правилно!

    • Homoerect says:

     Вече са пуснали в продажба специални слухови апарати за долавяне на вътрешния глас! 🙂

     • Homo faber says:

      Който си няма, а има нужда, защо не…. 😉

     • Homoerect says:

      Понеже както преди малко заявих – днес не ми е ден за спор, няма да те питам имаш ли нужда от слухов апарат? 🙂

 4. rusalka2013 says:

  Знаех си, че всичко е написано наопаки, за да бъдат заблудени жените! 🙂

 5. Homo faber says:

  Иначе, не питаше … 😉 … Релаксирай, Еректусе, … с Иве Мендес … 🙂

 6. Кисса says:

  ММО(мили ми Омбре),
  тойзи път ми се налага да подкрепя мнението на Генек-а, вери сорри май френд.
  Предлагам мнението на един друг даскал(по английски) и голям наш приятел – Антон Абаджиев:
  ” ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦА, ИЛИ ЗАЩО РАЗВАЛЯТ ДРОГАТА
  Заля ни отново вълна от произведения на световноизвестен писател, за когото не сме чували нищо, а подтискащото в случая е, че когато престанем да чуваме, надяваме се – скоро, за споменатия писател – ни чака следваща вълна. Защо мисля така? Защото ни напълниха книжарниците с Пауло Коелю, Орхан Памук, някакъв японец, комуто забравих името и подобни световноизвестни велики творци. Сега на ред е Хорхе Букай, който също пристига отдалеч, подобно най-евтино цирково представление след „успешното си турне в Америка, Африка и Австралия – ни оказва чест само тази вечер, и само на това място”. Мястото явно се оказва плодоносно за подобни творци.
  Защо се харчат стотици хиляди за издаване, разпространение и реклама на книгите на подобни хора? Те са бедни на стил, идеи, нямат опорна точка, която да създаде етическа основа, а оттам – и естетическо качество за да привнесат отмалко култура, която да пооблагороди читателя, или да даде възможност на малцината творящи интелигенти да се поучат на нещо ценно и истинско. Ами, дал някой пари за харчене, подхвърлил кой ще да е следващия гений от кервана, и ето – харчат се.
  Има чудесни писатели от близо и далеч за които сме чували, купихме си книгите им, четем ги и ако не израстваме духовно, то поне не се травмираме душевно. Милорад Павич се преиздава, браво, изкупуват се книгите – читатели има. Обаче като се стигне до Умберто Еко: „Тайнственият пламък на кралица Лоана”, че и „Островът от предишния ден” – четенето се затруднява. Защото трябват предварителни знания по третираните въпроси, или желание да се придобият тези знания. Необходим е интелектуален порив, който да се събуди у читателя и да започне да действа, да проработи, да даде плод. Кой ще се занимава? Има малцина, които се занимават, но не това е предметът на последващото споделяне.
  Защо се разрежда дрогата? Защото е силна и ше ти увреди нервната система – няма да издържиш и ще си умреш в кратко време. Ами, да вземат по-малки количества!
  Не, не е там работата. Много малко хора ползват чиста дрога. Ползват я и не умират, явно, разбират й. Въпросът ми също беше неправилен – той би следвало да бъде: Защо развалят дрогата?
  И отгворът е следният: Оказва се, че колкото повече прах за пране или подсладители, или каквото им падне под ръка поставят в истинското вещество, така че не само силата на дрогата да спадне наполовина, ами да не е дрога тя въобще – толкова повече хора започват да я употребяват. Носи им щастие. Искат хората да ядат кюфтета от щастливи прасета, нищо че са от соя, гевюрц и интеррот. Щастие искат всичките. Обаче, тия дето смъркат лепило или пият грунт – какви хора са те, с тия евтини продукти, дето не са обиколили Америка, Африка и Австралия и само тук и сега са специално за нас? Токсикомани, отпадък на човешкото общество – ето такива са тези хора – позор и изтребление за тях.
  Чуйте ме, майната му на „обществото”, което масово купува и чете боклуци със състав 10% азбучни истини плюс 10% стил на дванадесетокласник /това е чистата дрога!/, а останалото е гевюрца, който му се услажда. Гевюрцът, впрочем е тоалетна хартия на прах, за подобряване на перисталтиката.
  В последните години малобройната българска интелигенция трябва да извърши нещо драстично. Трябва да хване скалпела и да се самоизреже от болното в главата и духа тяло на „потребяващото култура общество”. То не разбира от чист и екстатичен опиат, от друга страна интелигенцията не може и не трябва да го разваля, за да може да се продава. Ние не сме дилъри. Който се чувства такъв – да заминава от другата страна на ножа. Така е било навсякъде през вековете. Това е цената на културата.
  Ще кажете – нищо ново не ни казваш! Може би е така. Но ето и новото: Интелектуалците, като част от интелигенцията, след извършената вече болезнена операция са длъжни по всяко време и на всяко място да извикат на висок глас – Не искаме Хорхето, Паулото и другите ментета. Искаме средства за собственото си творчество! И най-важното – Искаме всеки потребител на буклуци, ако не публично, то поне за себе си да заяви: „Аз съм потребител на боклуци, толкова са ми възможностите, ще пия ракия от двадесет и два градуса, защото на етикета и пише „екстра”. От четиридесет градусовата повръщам и ме боли глава – тя не е за мен.”
  Това е дългът на интелектуалеца – не да издирва ментета за продан, да им прави фестивали и да взема процент, а напротив – да опази опийното слово, и произтичащото от словото чисто, па ако ще да е само за двама души накръст!”

  Споделям напълно мнението на Абаджиев.
  Ако ви харесва написаното, повече за четене в двата блога на Антон:

  http://antonabadzhiev.blogspot.it/
  http://enyovden.blogspot.it/

  • Homoerect says:

   Драга ненагледна Кисса (ДНК),
   Ако още веднъж прочетеш мнението ми за Куелю, със сигурност ще установиш, че въобще не съм негов фен. Хареса ми самата идея, че Ти, Светла, Русалката, Юлка и останалите пернати сте висшите създания на природата. Опитай се само това да оспориш и ще срещнеш в мое лице върл неприятел!
   Ще се запозная подробно с това, което е казал Антон Абаджиев и евентуално ще получиш някакъв отговор…

   • Кисса says:

    МмО,
    не оспорвам ни най-малко мнението ти за превъзходството на по-добрата половина от човечеството. Това са неща подразбиращи се. Ние сме солта, меда, ако и да ви понагарчваме често 🙂

    • Homoerect says:

     ДНК, постигнахме консенсус!
     Ще ми дойде нанагорно, ако седна и с теб да споря, както с Генек. Ако имаш време, прочети статията му “ДА СЕ СМЕНИ НАРОДА” и ще разбереш защо съм се отказал да споря с него. Предпочитам да си остана с комплексите за малоценност…

     • Кисса says:

      МмО,
      без да я чета статията мога да ти кажа за какво иде дума в нея. Генек-а е предсказуем и повтарящ се до втръсване. Отдавна ме е разочаровал. А ти също ме поразочарова малко МмО, с голямото натискане да бъде възстановен линкът на тепавицата в блога на Генек-а. Че то е по-скоро антиреклама да си изкипрен в един до немай си къде негативен блог.

     • Homoerect says:

      Кисса, благородството краси Човека!!! Кой както иска, така да възприема моя ход!

 7. Светла Павлова says:

  Олелелееее, ще ме накарате да седна да ги чета тез аФФФФтори, бе! На мен ми хареса днешната идейка на Омбрето да се изташ…, туй де, да се измайтапи 🙂 🙂 . Колко палци и лайкове насъбра…!
  П.П. “… пернати… ” – миличък, върху коя гласна слагаш ударението?

  • Homoerect says:

   Скъпа моя Светле (СМС), за мен ти и Генек сте в малцинство и затова с вас не мога да споря.
   За по-сигурно, сложи ударения и на двете гласни! 🙂

 8. Pasi says:

  Омбре, днес богохулстваш, а докачливите дамички са видимо доволни. Това за сетен път потвърждава максимата,че лисичката се гали по косъма… Като стана дума за автори, ще препоръчам да прочетете библейската история на Ивайло Петров в повестта “Божи работи”. Хем библейска, хем родна откъм местоположението на т.н Рай. Последователна е някак си… Човек да й повярва! И няма зиг-заг с реброто Адамово…

  • Homoerect says:

   Паси, само така ти се струва, че богохулствам. Казал съм това, което съм прочел в Библията.
   Викаш, да се доверя на Ивайло Петров за истината, а?
   И престани да ги наричаш дамите “докачливи”, щото може да те схрускат барабар с дрехите. 🙂

 9. Pasi says:

  Откога чакам да бъда схрускан… ама не би. Удостояват ме с мълчание… А че са докачливи е безспорен факт. Палят на четвърт оборот… Барут. Но според мен “докачливи” не е обидна квалификация. И ти и Генек, и аз, и всички тук сме докачливи, по отделни поводи. Дамичките просто се открояват. Там е заострено вниманието на потомците Адамови. А ти продължавай все така “….по косъма”! И тепавицата ще трака миролюбиво, чак до “Амина”.

  • Homoerect says:

   Паси, не е лошо от време на време да проверяваш възглавницата, на която спиш. От тия “мокри” сънища, все ти се привиждат таласъми…
   Искам поне ти да ми повярваш, че аз не съм докачлив! Но това, в което вярвам го защищавам със зъби и нокти. Става въпрос за принципни разногласия, а не за махленски спор.
   Прав си в едно нещо – ръководното начало при мен е: “Noblesse oblige!”

  • Кисса says:

   ПасИ пасЕ овчички,
   за триесе парички.
   ПасЕ, ПасИ тревички,
   поетче стихоплетче.

   Умрем за люде, ЗЛОупотребяващи с умалителни имена.
   Дамички… VFC

   • Homoerect says:

    ДНК, това е само шегичка, нали? 🙂 Никой не бива да се докача от твоето стихоплетство… освен тези, които са си загубили чувството за хумор.

    • Кисса says:

     МмО,
     наричаш изисканото ми хайку стихоплетство? ОоооооооооМмммммммммммбрррррЕЕЕ, Фнимавай в картинката. А иначе еВстеВствено, че е шега, ама не е шегичка…Алергична съм към люде, наричащи нещата с умалителни имена…Щерката и зетя се писосваха в началото на връзката им…писенце това, писенце онова…Мичо е писе на местен език…С Атанас ги отучихме за една седмица, обръщахме към двамата се с високо изревано Миииииииииичооооооооо, умираха от смях и престанаха с писосването 🙂

     • Homoerect says:

      Кисе(нценце), миличко, сладурче… извинявай за нетактичната ми забележка! Ако аз мислех като теб и ти като мен, Тепавицата въобще нямаше да се появи на бял свят. Прав е Паси – единство и борба на противоположностите!

 10. Pasi says:

  Не е важно какви талъсъми сънувам в мокрите си сънища и в какво вярвам. Важното са обективните факти. Тълкуванието е друга работа. Ето, например днес, при Генек и тук “полу-свада” с доловимо “полу-докачане”. Докачливките и те притурят. Ей така, да тлее… Пък и аз, не падам лесно по гръб. Единство и борба на противоположностите!
  Тепавицата клопоти, блъска черджетата, завърта ги в центрофугата и хоп – всичко изпрано и простряно по ливадата да съхне на слънчице. Мир и любов… До следващия цикъл…

  • Homoerect says:

   Ще ме умориш от смях, Паси! Голема реклама на Тепавицата направи. Кажи какво искаш да те черпя?
   По въпроса за цикъла, прочети вица на Аман от съботното предаване…

 11. генек says:

  Броят продадени екземпляри не е критерий за качество. Все пак, всеки ден само у нас се продават десетки хиляди дози дрога. И не са евтини.
  Отделно, че легендите как Ева била създадена първа не започват от Коелю…
  А в Библията – основната книга! – е казано ясно: “27 И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.” /Битие – 1./
  Няма първи, няма втори – заедно.
  П.П. Може ли учтиво д апомоля да не бъда обсъждан зад гърба ми? Особено от дамички, чието разочарование от мен просто не ме интересува… Всеки сам да си решава възрастовите проблеми…
  Предварително благодаря!

  • Homoerect says:

   Генек, с всичко, което си написал мога да се съглася, но не и да ме молиш да не допускам някой да те коментира зад гърба ти. Както вече съм казал, Тепавицата е free zone – място, където всеки може да пише каквото си иска, стига да не използва обидни епитети. Освен това, знам, че не е „зад гърба ти”, защото си мой редовен читател и по всяко време имаш право на отговор, ако се почувстваш засегнат. Никого не искам да цензурирам, разчитайки на вашата автоцензура…
   За чии възрастови проблеми става дума?

 12. Pasi says:

  Аз какво ти разправям за дамичките? Кисса незабавно яхна метлата! Сърце юнашко не трае… Че и стихоплетства по мой адрес… Колко му трябва на бурето с барут, за което писах по-горе? Ето това чаках. Да забумти тепавицата на пълни обороти, а не пригладенка и лъскавичка, но неработеща… Айде, Кисса – давай.

  Поетеса

  Мила родничка картинка –
  Кацнала на клон калинка!
  С римите ми се захваща,
  в “Трета възраст” ги запраща.

  Аз пък отговарям благо,
  да й стане много драго:
  “Къш, калинке – хищна ти,
  по-добре си замълчи!”

  Няма как да спреш прогреса,
  доморасла поетеса!

  • Homoerect says:

   Взе да става много интересно… Да видим кой по-докачлив ще се окаже… 🙂

  • Кисса says:

   Към Партията
   Благодарим ти Партио любима
   Две ръчички ти му даде…
   да си бърка…изодзаде.

   Паси, не можах да се въздържа да не те поздравя с това незабравимо хайку от времето на социализЪма 🙂

   • Homoerect says:

    Кисе(нце), не стреляй по секунданта! Струва ми се, че злословиш по адрес на Партията любима… 🙂

 13. генек says:

  П.П. Между другото, демокрацията поставя особено ударение на малцинството.
  Е, тоталитаризма поставяше яко ударение върху малцинствата /идейни, социални и т.н./…
  Та – пренебрегването на малцинствата трябва да е социал-демократическо. Първаново-Калфинско…

  • Homoerect says:

   Генек, прочети още веднъж какво си написал. Според теб, при истинската демокрация в Парламента трябваше да се мъдри партията на Светльо Витков, подкрепена от малцинството български избиратели, а не ГЕРБ на Бойко Борисов.
   И като заклеймяваш Първанов-Калфин, дай някакви по-солидни аргументи.

   • Кисса says:

    МмО,
    според него Витков трябваше да стане президент на България…
    Бог да пази България!

    • Homoerect says:

     Е, тука вече въобще не мога да се съглася с теб! По-голямо недоразумение от Чехльо е едва ли можеше да се появи! Така че, Светльо в моите очи е титан на мисълта!

 14. генек says:

  Груба, много груба правописна грешка. Писал съм като избягал в Италия грандоман – вместо подлог “тоталитаризмЪТ’;, съм сложил кратък член.
  Ама то на ония по Ботуша и това им е много…

  • Homoerect says:

   Е, не бива чак толкова да се самокритикуваш. Никой не е безгрешен на този свят!

  • Кисса says:

   Генек,
   хич не съм бягала, напротив, най-спокойно се приземих на Милано Малпенса, обиколих доста невероятно красиви места, влюбих се в Италия, намерих си работа ПО специалността 15 минути след записването ми в сайт за търсене на работа. Водя един напълно достоен и нормален живот. Не съм грандоманка, въпреки, че си падам адски по всичко на Прада. Завиждаш ли, какво ли? За какво е всичката тази злоба?

   • Homoerect says:

    Кисса, нещо не си разбрала добре. Едва ли е искал да те критикува Генек за това, че си емигрирала, защото веднага възниква въпросът – а защо неговият син е в Канада?
    Доста се двоумях дали да не цензурирам последното ти изречение. Апелирам към всички за политкоректност и без груби и обидни квалификации.

 15. генек says:

  Проследи диалога ви и ще видиш кой се оплаква, че спорил с мен…

  • Homoerect says:

   Кой, кой, кой…? Аз мога да издържа на всякакъв диспут, но се страхувам, че ако бъда по-настъпателен, пак ще ми се обидиш…

 16. генек says:

  А аз считам диспутите за форма на кавгата. Особено, когато няма изслушване.
  Пък кой къде ходил, какво работил – не ме интересува. Само дето всяко трето изречение на някои е свързано с мен. Не четат, не се интересуват – все ме споменават. Не е лошо да забравят името ми – нали с аразочаровани? Или са мазохистки?
  Та там е почвата за нечия злоба – не съм отговорил на очакванията /духовни/.
  Което не е мой проблем…

  • Homoerect says:

   Генек, вместо да се радваш, че често те цитираме, ти се сърдиш! По-добре на хората в устата, отколкото… как беше по-нататък? 😛
   По никакъв начин не мога да се съглася, че диспутът е форма на кавга. Както ти не отстъпваш от своите позиции, така и на другите позволи да вярват в своята истина.
   Не е хубаво ти да определяш кой какъв проблем има. Всеки знае най-добре себе си.
   Вместо да се кахъриш, забавлявай се и не приемай всичко надълбоко.
   За да видиш, че мисля за теб, попадна ми една статия за диабета, която може би ще преведа, ако проявиш интерес…
   Ще имаш ли нещо против да те поздравя с тази песен:

  • Кисса says:

   Ти му говориш…то ти приказва…е рекъл народът.
   Не сме мазохистка. Никак. Освен това днес подкрепих напълно мнението ти за Paulo Coelho. Ама си ми един избирателен…само несъгласията забелязваш. Е, не може да съм съгласна с теб по доста въпроси.
   Колкто до злобата…преди време прочетох доста злобен упрек, че някои като отишли да наторяват земята в Италия се мислели за незнамсикакво. Спонтанно възниква въпроса – син ти не наторява ли и той канадската земя? Или ти изпраща и торта в колетче? Мейби ти я носи в апартамента като си идват?
   🙂
   Та кой кого споменава ден през ден, кой злобее???

   • Homoerect says:

    И ся, кво…? Дадох правото на отговор на всеки един от вас. Виждам, че трудно ще стиковате позициите си. Аз съм ПАС в спора ви… 🙂

 17. Кой първи, кой втори – няма значение. Но истинската история е друга.

  След като видял Ева за пръв път, Адам попитал Господ:
  – Господи, защо си я създал толкова красива?
  – За да я обичаш, Адаме.

  След няколко дни Адам отново попитал Господ:
  – Господи, а защо си я създал толкова тъпа?
  – За да те обича, Адаме.

 18. Pasi says:

  Ex, че се развихри тепавичарницата… И за Партията и за Ботуша,че и за роднините в Канада… “Бравос” е рекъл бае ви Ганя. Лаская се от мисълта, че цитираните от мен философи, са прави. Единството и борбата на противоположностите движи прогреса и в тепавицата. Не мога да не подкрепя докачливата дамичка, че завистта и злобата също са част от двигателя. Елин Пелин е отбелязал в тази връзка: “Ако някога България роди гении,това ще геният на завистта!” Дали е вярно не знам. Но съм убеден ,че не се отнася само за България и българите. Просто тази мисъл е родна.
  Моля Кисса да отчете, че й връщам един по-раншен неин реверанс, спрямо партийния стихоплетец, скромния Паси. Или както отбелязва Омбрето: “Noblesse oblige!”. Оттук нататък се чувствам свободен от “облигаторни” отношения….
  Отпор по пантофи

  Атакуват пак Паси.
  Значи хич не им върви…
  Мъка! Безидейни строфи.
  А Паси е по пантофи,
  с чаша бира за разкош.
  Спи спокойно, лека нощ.

  • Homoerect says:

   Паси, следващият път като напишеш “докачлива дамичка”, ще го изтрия. В Тепавицата нема такива – всички са обръгнали. Трябва да благодариш на Кисса, че стимулира твоя талант към стихоплетство. 🙂

 19. Pasi says:

  Е, дочаках да разбера какъв е проблемът на тепавицата, препъни камъкът, пръта в колелото на историята. Умалителните, предизвикващи: уртикарии, алергии, нервни пристъпи, топло-студени вълни и тем подобни у някои прима персонажи, залитащи по “Прада” /и за това по-така/, от тепавичарската седянка. Нали беше… как беше? А, да – “free zone” !?! Ами давай… Търкай “ДОКАЧЛИВИ ДАМИЧКИ”. Съзирам, че и Генек взе на въоръжение израза. Значи е сполучлив. И него ли ще търкаш? Добре. Ще видим до къде ще я докараме така… Предупреждавам, че и мен ме бива да се докачам… Много съм добър!

  • Homoerect says:

   Паси, взе да зацикляш на този израз и да го употребяваш с повод и без повод. Това че ти си сверяваш часовника по Генек, смятайки го за еталон на непогрешимостта си е твое право. Аз пък си сверявам моя часовник по слънцето! (Генек, извинявай, че пак зад гърба ти сплетничим…) 🙂
   Има една древна арабска поговорка: „Не замеряй жената дори с цвете!”. Ние с теб може да си издерем очите и пак ще си останем приятели, но жените са създадени от друга плът. Нуждаят се от малко повече внимание и нежност!

 20. Pasi says:

  Нищо не сверявам. Констатирам факти от ТВОЯ блог. А накрая ме просълзи… Нейсе…

  • Homoerect says:

   Какви факти си констатирал – цитирай. И как успях да те просълзя…? 🙂

 21. Тракиец says:

  Омбре, днес някои хора са много войнствено настроени…. Да не е свързано с пълнолунието?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s