Що е то диабет и има ли той почва у нас

Настоящият доклад, в ролята ми на главен шаман на Републиката, изпълнявам по своя инициатива в помощ на всеки, който се нуждае от съвет или поне успокоение. Никой не е застрахован! Целта на студията е да се проучат възможностите за справяне с този нов коварен враг – диабета, наричан още “тихият убиец”. След направеното от мен задълбочено проучване бе установено следното:

1. Класическата „традиционна медицина” назначава на всеки сдобил се с тази прекрасна диагноза безброй хапове, а на по-късен етап и чудесни инсулинови инжекции, които само влошават още повече състоянието на горкия пациент. За сметка на това, фармацевтичната промишленост процъфтява, а опашката пред Свети Петър се увеличава. Тъй като този резултат очевидно не води до постигане на нашата цел, потърсихме други алтернативи и така стигнахме до:

2. Народната „нетрадиционна” медицина. Подходът ни бе изцяло научен. Потърсихме различни независими източници и така стигнахме до следните четири:

 – Мирзакарим Санакулович Норбеков
– Олег Ламикин
– Иван Павлович Неумивакин
– Атанас Михайлов

И четиримата горецитирани притежават дипломи на класически доктори, при това са светила с безброй титли (справка виж Интернет). Всички те, неудовлетворени от възможностите на класиката, са се обърнали към народната медицина и източните знания. В хор твърдят, че няма нелечима болест, в частност диабетът също подлежи на пълно излекуване. Според тях, основните предпоставки за възстановяването и поддържането на отлично здраве са следните:

– напук на всяка болест винаги да сме в бодро настроение и усмихнати. Научно доказано е, че който е оптимистично зареден се справя много по-бързо и успешно с всяка болежка.

– ежедневно да изпълняваме физически упражнения – започваме с колкото можем и продължаваме постепенно да увеличаваме натоварването. (Гликогенът, който плува в изобилие в кръвта на диабетика, се разгражда при физическите упражнения и по този начин се улеснява работата на панкреаса. Като цяло укрепването на мускулите на гръбнака, корема и краката облекчават работата на сърцето, а от там и на целия организъм. За повече подробности как стават тия чудеса виж “Лечебно-профилактический центр И.П. НЕУМЫВАКИНА“.

– преминавате към природосъобразен начин на хранене – хапвате си по пет пъти на ден, като наблягате на суровите плодове и зеленчуци и обилното пиене на вода – поне 2 литра на ден. Всяка добра съпруга/съпруг трябва да премине подробен инструктаж от диетолог за дневното ви меню.

– билките и хомеопатията, ако не помогнат, то поне няма да навредят. Наврени са в миша дупка от великите фармацевтични компании, но вършат чудеса и не трябва да се лишавате от тяхното благотворно действие. Както е известно, едно време бабите ни не са чували за “Актавис” и “Фармахим”, но някои от тях са живели в отлично здраве и разположение на духа над 90 години.

– слагате край на тютюнопушенето и алкохолопиенето от този момент, веднага и завинаги. Не може да се правят никакви отстъпки спрямо тези два убиеца на хора. Тук дори е излишно да бъдат цитирани научните факти и доказателства. Следвате стриктно напътствията на франсетата –  “Vouloir, c’est pouvoir” (искам, значи мога).

И накрая, искам отново да подчертая – пеперудата е във вашите ръце. Ако стиснете ръката си, тя ще умре. Но ако отворите дланта си, тя ще живее. И да не пропуснем един немаловажен факт. Около вас има хора, които ви обичат и ужасно много искат да вземете да я пуснете тая пеперуда, да си живее спокойно и щастливо.

В заключение, доверете се на обучен екип, който да изготви за вас ежедневния ви комплекс упражнения. Всичките са лесни за изпълнение и доставят истинско удоволствие (както вече ви е известно, физическите упражнения водят до отделянето на хормона на щастието). По-конкретно ви предлагаме да започнете със следното:

– ставна гимнастика по Норбеков, от която ще си спомните и отново ще почувствате как са работили ставите ви преди 40 години и ще добиете тонус на младенец. Да не споменавам страничните ефекти – подобряване на зрението, слуха и половата мощ.

– няколко комплекса по Ламикин (от неговата „Школа за мързеливци”), които ще възстановят работата на стомашно-чревния ви тракт. Вече сте запознат, че от проблемите на този тракт произтичат над 90% от заболяванията. Името на школата подсказва каква е сложността на комплексите.

– горещо ви препоръчваме да изпълнявате клякания – колкото можете и да се разхождате вечер – колкото повече можете.

Ако в комбинация започнете да пийвате билкови чайчета и хомепатични препарати, ви даваме гаранция, че скоро ще бъдете със снагата и здравето на олимпийски атлет, пред който ще се открият нови хоризонти за успешна изява и щастлив живот.

Допълнителна информация може да почерпите в мат’риала “ТИХИЯТ УБИЕЦ“.

Изготвил: Главен шаман Омбре Тепавичаров

Не мога да се сетя за някоя песен на здравна тема. Вие подскажете… За да не нарушавам хубавата традиция, ще ви пусна за утеха една песен на Силвия Вартан на младини, която се казва “Усещам моето сърце да бие…”

Следващото парче също много ми харесва, тъй като е свързано с много мои сантиментални спомени от недалечното минало:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in У нас and tagged . Bookmark the permalink.

80 Responses to Що е то диабет и има ли той почва у нас

 1. генек says:

  Диабетът е сладка болест.
  Но при мен няма почва…

  • Homoerect says:

   В такъв случай, за да създадеш благоприятна почва, вместо да изпращаш на майка ти цялото количество бонбони, закупени от „Берьозка”, задели половината за себе си. Наблегни повече на баклавата и тортите „Гараш”!!!

  • Homoerect says:

   Висоцки, ех Висоцки… Имах честта лично да го познавам. Запознахме се на Таганка…

 2. Homo faber says:

  Правилно, Главни шамане на Републиката и Тепавицата. Некои клиенти твои, требе да бъдат успокоени със съвети, може и да им баеш, куршум да им лееш, на пъп да им гледаш … ;), че напоследък са хванали калъчките и здраво ръгат ли ръгат… 🙂 и ще вземат да си докарат некоя болест.
  От какво ли е това? Че стана изведнъж топло и вече е време за плаж, или защото избори съвсем скоро се задават … 🙂

  • Homoerect says:

   Тука е уместно да припомним старата шопска мъдрост: “Оти че се косим, като че ми мине…?”.

   • Homo faber says:

    Така е, но човешкото его е като октопод с много пипала, има много различни аспекти. Всеки, който е хванат от него може да бъде заблуден да вярва, че е прав, или че знае, когато не е прав!

    • Homoerect says:

     Фабер, тези твои думи ще ги използвам като лайтмотив към утрешното ми телевизионно предаване “Малкият петък”! 🙂

 3. aman11be says:

  “Пациентката” в началото на материала също ли е диабетичка или е от групите на Норбеков? Ако ще правим гимнастика заедно, може и да се замисля, ако и засега да не ми е известно да имам диабет, Паркинсон и т.н. 🙂
  Що се отнася до “академиците”, “професорите” и т.н. “светила”, за които си писал, ще приложа само един цитат от Уикито за Норбеков:
  “Мирзакарим Санакулович Норбеков е руски писател, активист за използване на алтернативна медицина. Претендира да е академик, но името му не се среща в списъка с академиците на Руската академия на науките.[1] Основател и президент на Института на Норбеков.[2] [3]. Методите на Норбеков се разглеждат като лъженаучни, понеже няма доказателства за на практика излекувани от него хора.
  Норбеков се ражда на 17 ноември 1957 г. в планински аул в района на Самарканд.[4]
  След като завършва 8 клас, започва да учи в местното художествено училище „стенопис“. Още 16-годишен работи като художник стенописец.[4]
  През 1975 г. кара военната си служба в строителни войски, откъдето е освободен заради тежки травми, получени в резултат на неуставни отношения.[4]
  Постъпва в Андижанския институт по памукопроизводство, но следва едва до трети курс.[4] На практика Норбеков няма дори диплома за завършено висше образование….”

  За следващия – Олег Ламикин Уикито мълчи, но от материалите, които има чичко Гугъл, става ясно, че “проф. к.м.н. Олег Ламикин” работи заедно/под ръководството на “академик” Норбеков и в България ръководи Международната Академия по системата за саморазвитие на човека „Жим Лам” е създадена през 1995 г. в Русия.
  Авторът на системата и президент на международната академия к.м.н., известен лекар-целител, професор Олег Дмитриевич Ламикин е поставил за своя цел да адаптира древните знания, съхранени от тибетските целители, към съвременния начин на живот. Като резултат е съединил тези знания със съвременната медицина и е създал лесна, но много ефективна методика за изцеление на тялото и душата, наречена „Жим Лам”, което означава „Благодарим на светлите Учители за знанията и търпението”.
  Цени
  За следващия пише, че бил “автор на медицината за космонавти”, каквото и да означава това. 🙂
  д-р Атанас Михайлов е лекар-хомеопат.
  Въпрос на личен избор е кой на какъв метод на лечение ще се довери, но както винаги истината е някъде по средата. Няма само черно и само бяло.
  Ако някой ми посочи един човек, който е бил инсулинозависим и се е излекувал напълно по методите на някой от горните четирима ще му дам 1000 лв.
  До голяма степен съм съгласен, че немалко от известните сега болести могат да бъдат успешно лекувани, но заради печалбите на фармацевтичните компании това не се прави или не се прави в пълен обем. Но също така съм убеден и че голяма част от тези “академици” също не ни “лекуват” за Бог да прости. А съм забелязал също, че се активизират в период на криза и обедняване.

  • Homoerect says:

   Амане, аз като ти казвам, че напоследък не ми харесваш, има защо! 🙂 Ти уби и най-малката надежда на хората, които страдат от подобно заболяване!!!

   • aman11be says:

    Просто не подхранвам лъжливи надежди, защото за съжаление през последните години ми се случи да съм свидетел на отчаянието на хора, довело ги до подобни “алтернативни” и “суперефективни” методи на лечение, като пиенето на гас за осветление, поставяне на “магически” инжекции, доставени за по 200 долара ампулата от Грузия и поставени нелегално, тъй като са забранени за използване в България и какви ли не други щуротии. За съжаление много “хора” не се свенят да използват страданието човешко, за да трупат слава и пари.

 4. Homo faber says:

  Е, и аз да си поискам, един път, я палче, я лайкче… Благодаря, вече съм спокоен, Еректусе … 🙂

  • Homoerect says:

   Утре те искам лъснат, избръснат и костюмиран. И да вземеш активно участие в дискусията… 🙂

   • Homo faber says:

    Сега са други времена, стила е неглиже … едно време вие не случайните хора, по бамбашка хората …ходехте с черни костюми, обути с бели хавлиени чорапи и облечени с дълги шлифери … 🙂

    • Homoerect says:

     Фабер, като ще мАна един път, нема да пОфтора…! Ти ли мене ще ме учиш на протокол? Това за шлиферите къде си го чел? 🙂

     • Homo faber says:

      Еректусе, мани не един път, ама стотици пъти… с мотика № 8, щото марулите са тревясали и нема да ручаш за обед… 🙂

     • Homoerect says:

      Фабер, бъди спокоен… Марулите са без плевели, тревата е окосена и съм направил една огромна купА, та когато ми дойдеш на гости, да имам с какво да те нагостя… 🙂

     • Homo faber says:

      А, за шлиферите … ми който е работил и служил в полза на Родината, нема върху костюма да облече ямурлук … 🙂
      А и шлифера пази от дъжда в потайна доба … 😉

     • Homoerect says:

      Тая тема вече я сдъвка и предъвка…

 5. Juliapulia says:

  Леле, зачекнал си една много болна моя тема. И за инсулина никак не си прав, според мен е добре човек направо да си минава на него, плюс диета и никакви хапове. А колкото до алкохола и цигарите – абе да няма да живеем 300 години с орлите. То и на мен ми забраниха преди няколко години да тичам да танцувам … прекален светец и Богу не е драг. Просто нещата трябва да се правят с акъл. Аз имам диабетици в семейството и всяка година ми се изследва кръвна захар. Възпитавал съм детето си да се храни сравнително здравословно, с оглед опазване именно от таз болест.

  Големият бич на днешно време не е самата болест, а това че се превърна в пандемия и все повече млади хора се разболяват. Не знам, мен темата, колкото и да е свежа ме натоварва, вече доста години живея с диабетик и просто…

  Но за упражненията, от всякакъв вид, те подкрепям с две ръце 🙂

  • Homoerect says:

   Юлке, колкото и да си заравяме главата в пясъка като щраусите, проблемите трябва да ги посрещаме с отворени очи и да търсим начин как да ги преодолеем. Съжалявам искрено, че имаш близки, страдащи от тази коварна болест. И все пак, медицината се развива и може би не е далеч денят, когато ще бъде открито вълшебното хапче…

   • Juliapulia says:

    Не е въпроса до вълшебното хапче, а до това да търси причината защо толкова хора боледуват. Това за мен е най-важната стъпка. Защото никой в България не говори за превенция, а тя е най-важната. Няма да ти казвам колко е трудно за една жена да иде на мамолог през здравната каса. То ще те уволнят от работа ако трябва да минеш по клиничната пътека, за която си си платил осигуровки. И после защо мрем от рак на гърдата и колко било важно да има превенция. Еми да има, ама като няма условия. Да не зачеквам, че колко мога да избълвам, не е истина. И айде ние сме в София, лекарите са ни тук. А как един човек от малък град да се справи със системата, като трябва и да пътува, просто не знам!

    Относно диабета – нямаш представа колко съм запозната. И пак относно диабета – той убива основно защото покрай него се развиват тежки допълнителни заболявания – полиневропатия, ретинопатия, диабетни стъпала и т.н.

    • Homoerect says:

     Юлке, съзнавам, че провокирах една много неприятна тема, но няма как да избегнем от нея…
     Що се касае до здравното ни осигуряване и медицинско обслужване, ако въобще съществува такова, то е под нивото даже на една Албания, където съм бил някога.
     В такива случаи, народът е намерил начин – увиваш се в бял чаршаф и тичаш с всички сили към Орландовци… 🙂

     • Juliapulia says:

      Ма аз нямам против, те темите не може да са все приятни… или политически 🙂 Радвам се, че я провокира.

     • Homoerect says:

      Утре, в “Малкия петък” очаквам и ти някоя тема да провокираш…

    • aman11be says:

     Може да прозвучи прекалено шаблонно и тривиално това, което ще кажа, но поне според общодостъпните източници на информация основните фактори за появата на диабет са освен по наследство или с напредване на възрастта и неправилното/нездравословното/с некачествени храни/…. хранене и стреса. В дадения случай каква да е превенцията освен създаване на нормални условия за живот на човешките същества, евентуално някакво “ограмотяване” за правилно и здравословно хранене и какво още… Като как може да се реализира тази превенция, при положение, че противоречи на основни постулати на развитието на съвременното постсоциалистическо българско общество – пълна либерализация на цените, пазарът диктува всичко, по-малко, по възможност без хич държава в икономиката, не дай Боже пък някакви контролни функции, социалните функции на държавата в смисъл някакъв контрол върху безработицата и обедняването на населението също са табу…. По-нататък може всеки да си допълва този списък с “благини”. Е, в тази обстановка кой и каква превенция може да проведе, освен да караме децата си да спортуват редовно и да се кръстим да имаме роднини/приятели на село, от които да вземаме натурални хранителни продукти, а не да сме принудени да се храним с коктейл от Е-та под формата на колбаси, готови храни, готови салати и т.н.

     • Homoerect says:

      Това е жестоката истина! Жена без маска и без грим…

     • Juliapulia says:

      Ох, съгласна съм с всяка дума. Затова страдам много за тая превенция. Аз, ти Амане, Омбрето и един бюлюк грамотни хора знаем какво да правим, но липсва държавна политика – факт; лисва така наречената воля за ограмотяване на хората. А когато си поставен пред дилемата здрав или жив, то просто няма дилема. И в един момент се оказваш жив, оцелял си, но пък за сметка на това си болен. Е тва е гадното. Моите набори взеха да правят захар от порядъка на 21 или 23, не е нормално, само дето много хора горе във властта си чешат езика с темата, но никой не предприема нищо смислено.

     • Homoerect says:

      Юлке, не знам защо някой те нарече „докачлива дамичка”…? Според мен, ти си едно умно и разсъдливо момиче, ако предпочиташ – жена и добре се справяш в живота. За съжаление, индивидуално никой не може да промени трагичното състояние в българското здравеопазване. Пред кабинетите на джипитата е пълно с пациенти (не само пенсионери и здравно неосигурени), които търпеливо чакат своя ред. Дори и да си здрав, ще се разболееш от нерви докато чакаш… Преди около месец бях на профилактичен преглед при моята домашна лекарка. Слава Богу, кръвната ми захар е 6.0. И с простатата съм добре! 😛 Но не се знае докога при непрекъснатия стрес, на който сме подложени.
      Поне вие младите си щадете нервната система и не се ядосвайте за глупости!

     • Juliapulia says:

      Аз знам защо и кой ме нарече така, но няма да изпадам в подробности. Факт е, че за една бройка да ме изгубиш за тепавичарската кауза, заради тъсногръдия поглед на някои хора, които не могат да приемат някои истини.

      Относно превенцията – браво на теб. Аз пък се надявам на твоите години да мога да се похваля със същото… особено с простатата 🙂 Което ми напомня, че утре трябва да дам кръв баш за тез работи или най-късно другиден, пък пия лекарства и ще отчете тююююююююю.

     • Homoerect says:

      Юлке, не мога да повярвам, че си искала да се отървеш от мен заради една дума изречена просто ей така… 🙂 Ако аз бях злопаметен, знаеш ли какъв богат речник можех да съставя от нелицеприятните думи по мой адрес? Бъди на висота и ти!
      За простатата ти, ще помисля какво мога да направя за теб… 🙂

     • Juliapulia says:

      Да не навлизаме в теми, в които ще обидим трети лица 😉 За простатата, да ти се оплача, че тази нощ като никога ме алармира в три часа, та се наложи да ставам (който прекалява с череши и диуретични таблетки, става по нощите :))

     • Homoerect says:

      Ето още едно доказателство, че вие жените сте по-съвършени от нас мъжете… 🙂 🙂 🙂
      Лошо си го възпитала тоя Хари! 🙂
      П.П. Що не не ми слагаш лайкчета?

     • Juliapulia says:

      Защо пък Хари?

      Еми, забравям 🙂

     • Homoerect says:

      Тоя Хари матка ли има или простата? Ще му кажеш да не те буди посред нощите и да пикае пред входната врата!

     • Juliapulia says:

      Ма не Хари бре, аз ставах заради мене си хахахахахах 🙂 То добичето си е добро и културно, дори знае сутрин да не се прави на Блатен фей, само вечер.

     • Homoerect says:

      Е, сега вече напълно ме ошашави! Ти да не си от третия пол???

     • Juliapulia says:

      В моя случай простатата е равна на пикочния мехур хахахаха. Стига де, много ми се връзваш 😛

     • Homoerect says:

      Или ти на мене…? 🙂

     • Juliapulia says:

      Или аз на теб 🙂

 6. Homo faber says:

  Сега видох, от мене е Чичовия елексир… 🙂
  Той е универсален лек… особено след като се изпоти човек с № 8, … 🙂
  Приятен аперитив, Еректусе и бон апети!!!

 7. Кисса says:

  Здравейте и от мен. Въртите, сучите, все системата ви е виновна. Преди 1989 по малко диабетици ли е имало? Имах възрастна съседка с диабет…в чудо се виждаше, горката, да се снабдява редовно с качествено не мазно месо…когато в икономиката имаше държава. Дето раздаваше парченца земица за великия почин на самозадоволяването…Гиди червенотиквеничковчетата на леля…
  Аман-е, що роднини на село, бе чоджум? Земята струва малко, купи едно парче земя, произвеждай сам, вземи пример от Омбре, от мен (изчервих се от скромност).
  Омбре, по късно през обедната пауза ще ви разкажа за едно семейство български лекари, работещи по издирване на вълшебното хапче в изследователския институт Марио Негри в Бергамо, Издирват лекарство срещу комбинацията от диабет и високо кръвно налягане. Бяхме съседи и сме големи приятели.
  В мръсната капиталистическа пазарна без държава в икономиката Италия съм от доста време. Абсолютно всяка година през пролетта ми пристигат по 3 плика с покана и посочен час за прегледи: мамография, при гинеколог за рак на маточната шийка, и изследвания за евентуален рак на дебелото черво. Последната покана за изследване идва с баркод на листа, с който отиваш в най близката аптека, за да ти дадат безплатно разтвор и херметична епруветка, в които да занесеш пробата. Прегледите са безплатни. Резултатите пристигат до месец на домашния ти адрес. Освен това, тъй като работя с монитор, ежегодно във фирмата (частна 100%, нула държава в нея) пристига екип от офталмолози, минаваш през работно време един преглед, след което ти определят час за подробна визита в частна клиника с всичките му компютърни контроли, капки и т.н. Всичко това с определяне на часове и без никакво времегубене. Те така с пазарната икономика.
  Движете се, яжте когато можете чесън, черен шоколад (по малко), не се ядосвайте за ненужни неща, хранете се здравословно.
  Браво за статията!
  П.П. Норбеков има писания как да захвърлим завинаги очилата. Щях да падна от стола като я зачетох…човек трябва да е мръднал немалко, за да му се върже на писаниците…

  • Homoerect says:

   ДНК, с изключение на етикета, който си ни лепнала – „червенотиквеничковчета” :P, със всичко останало съм съгласен! И все пак, имаше голяма разлика в здравеопазването преди и след 10-ти!
   Радвам се, че ти е харесала статията ми. Написах я ей така… за един скъп за мен човек.

   • aman11be says:

    Брат ми, според мен не става дума само за здравеопазването, а за отговорностите на държавата като система от институции изобщо. Освен това и преди 1989 г. здравеопазването не беше цъфнало и вързало. Тогава, за разлика от сега, имаше дефицит на много лекарства, особено от т.нар. “второ направление” и трябваше да имаш дебели връзки, за да си ги доставиш. По идеологически причини се използваха аналозите им, произведени в СИВ. Които не винаги бяха по-лоши, разбира се. Сега, за разлика от тогава, подобни дефицити са по причина липса на средства за плащане на фирмите – производителки. Резултатът е общо взето същия, само дето рядко има аналози местно производство. Просто местните фармацевтични заводи бяха унищожени или продадени на чужди фармацевтични фирми.

    ПП Към Кисса – а фирмата, в която работиш да не би от добро сърце да харчи определени средства за тези прегледи или защото някъде в някой закон или наредба има записано, че е ДЛЪЖНА да го направи, в противен случай…….. ще яде сопата. Ето ти я държавата. 🙂

    • Кисса says:

     От добро сърце, Аман-е. Въпреки, че здравната осигурителна система предвижда ежегоден профилактичен преглед – мамография, фирмата закупи собствен мамограф и ни покани за преглед. Не отидох, защото вече бях го направила в болницата. Та кой викаш, държавата ли е сложила чатала да купува този скъп апарат? Освен това единствения преглед на разноски на фирмата е този при очните доктори, останалите са в болница, на разноските на осигурителната система.

     • aman11be says:

      Кисса, амчи тогава какво току рипаш срещу “червенотиквеничковчетата”? Та вие развития социализъм сте го построили, точно както е предрекъл др. Маркс и драпате бодро към комунизЪма. 🙂

     • Homoerect says:

      Абе Кисса да си я виждАл некога доволна…? 🙂

  • aman11be says:

   Кисса, не ме карай да търся официална информация и да направя сравнителен анализ колко “няма държава” в Италия и колко в България. Мисля, че и ти самата си наясно за какво иде реч.. 🙂

  • aman11be says:

   Кисса, аз твоята плантация я видях бе, аннем. С удоволствие бих последвал примера ти, ама пусто при нас дворът е застлан с плочки, а и да засея нещо, ще го отнесат като кьораво пиле зелен домат още първата вечер. Можеш ли да си представиш, че баща ми (86 годишен) е засял цветя под балкона си и един ден, посред бял ден вижда една своя комшийка (малко “по-млада” от него) да изважда внимателно с лопата цветята, за да ги засее под нейния балкон. 🙂

   • Кисса says:

    Ужас, това вече не мога да си го представя. На много зле отива работата.
    А ти можеш ли да си представиш, че снощи сме спали с отворена входна врата на приземния етаж и отворена входна врата на втория етаж, където живеем?
    Заради проклетите майстори, дето сменят олуци, ремонтират тераси, дрънчат по скелето, пробиват дупки, свалят керемиди…котаракът Гаттузо се наплаши и се покри някъде…та за пръв път не можахме да го открием и спа навън. Жал ми беше да го затворя животинчето, до полунощ съм го викала, поливайки долу градината…ама се прибра чак на сутринта. Валтер се майтапи често, че както сме по цял ден с отворени врати…рано или късно ще се намери някой нещастен крадец…който, след като провери, че няма ценности големи за крадене…ще се ядоса и ще ни свети маслото докато спим 🙂

    • aman11be says:

     Мога да си представя. В детството ми апартамента в Толбухин, не в Добрич, а в Толбухин, го заключвахме кога се сетим. Входната врата на кооперацията зееше денонощно отворена и нямам спомен някой да ни е разбивал мазите или апартаментите.

 8. Homo faber says:

  Мдааа… дали всеки може да си произвежда и най-важното – да иска. Особено по-младото поколение, поколение на компютрите и Интернет. Съвсем друг е светът сега и хората са други. Пък и както се казва… за каквото, човек е учил… :), един за атомен инженер, друг за агроном и т.н. От единия енергията, от другия доматите, чушките, чесъна, но качествени.
  Може и да се върнат онези времена, когато продуктите консумирани от човека са били естествени, както се иска сега кокошките и прасетата, да са щастливи… 🙂

 9. Кисса says:

  Обещах да ви пиша за докторите Анелия Първанова и съпруга и Илиан Илиев. Невероятно семейство. Бяхме съседи в Бергамо. Дето се казва, виждахме се една вечер утях, една у нас. Та, работят и двамата по програма за изнамиране на оптимално лекарство срещу комбинацията диабет + високо кръвно налягане. Имаха група от наблюдавани пациенти, на които, посредством монтирани датчици за денонощен мониторинг на кръвно налягане и кръвна захар, със записващо стойностите устройство, следяха състоянието при приемане на лекарството, което бяха изнамерили и сравняваха с резултатите на друга група, приемаща конвенционални лекарства. Говореха, че резултатите са много обнадеждаващи. За съжаление от десетина години живея на 360 км от Бергамо и се виждаме доста рядко. Ще се постарая да се свържа с тях и разбера докъде са стигнали и ако са го открили това “вълшебно” хапче как се именува и откъде може да се купи, за тези от вас, които се интересуват.
  Ето тук можете да научите повече за доктор Първанова:

  http://career.mu-sofia.bg/attachments/article/531/STANOVISHTE_1.pdf

  А по-долу ви давам профила и в социалната мрежа, за контакт (невероятно отзивчив човек е).

  https://www.facebook.com/aneliya.parvanova.3?fref=pb&hc_location=friends_tab

 10. Homo faber says:

  Еректусе, чак пък дървеното рало, все пак сме в по висш стадий на развитие, открили сме желязото …:), но някои хора, които обработват земя в майка България използват впрегатни животни / и по поречието на река Лесновска-сигурно/.
  Па ако нема животни, може и ние да се впрегнем … 😉
  Май, натам отиваме …

 11. генек says:

  А, ти си познавал Висоцки? Запознах се с него при гостуването на “Таганка” тук. Описал съм го в ранните мемоари /”Три шишета в машината на времето”.
  За диабета.
  Мисля, че Аман е прав. Разни болести, разни хора…
  Аз се отучих да ям куп сладости и нищо. Мърдам…
  Що се отнася до благородните господари, грижещи се за работниците си… Дядо ми чистеше /пориваше/ на добитъка, преглеждаше ги за кърлежи, гнилец /някъде му вика мокрец/, баба ми оглеждаше кокошките за кокошинки, овцете пак за кърлежи… Добрият стопанин трябва да се грижи за добитъка – после нали ще го дои, стриже, прибира яйца, консервира в буркани или суджуци…

  • Кисса says:

   У@@@ П@@@@@@@ с усмивка, казваше покойният ми татко: 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

   • Homoerect says:

    А, дали ние сме достойни синове и дъщери…? Често си задавам този въпрос и се опитвам да разбера как изглеждам в очите на внучката. Не съм ли прекалено строг, с какво ще ме запомни? Щерките са ми простили за всичките грехове. 🙂

    • Кисса says:

     В очите на внучката си определено не изглеждаш ни достоен син, още по-малко дъщеря. Виж дядо достоен е най-вероятно.
     Не съм очаквала от теб подобно мекогърбие, ще да ме прощаваш. И моля те, не ме питай за какво става дума.
     🙂

     • Homoerect says:

      Прочети най-разпространените сентенции на Макиавели и ще ти се изяснят некои работи… Не конкретизирам за кво иде реч… 🙂
      П.П. За да не се мъчиш, давам ти готова храна: Николо Макиавели

 12. Pasi says:

  Със словосъчетанието “докачливите дамички” влязох в аналите на тепавицата като “необходимия грешник”. Винаги е така. Треската в чуждата плът е ясно различима,на ачика, и това е основание за сръдня. Гредата в собствената снага- нищожна подробност от всеобщия пейзаж на гредореда на “естественото” поведение. Няма да си посипя главата с пепел. Няма защо.

  • Homoerect says:

   Паси, пропуснах на много хора да отговоря, но на теб ще кажа: Не мисля, че етикетът лепнат на Юлия беше заслужен. С мене можеш да се еб@в@ш както си искаш и няма да ти се разсърдя, но с дамите трябва да бъдем по-деликатни…

 13. Pasi says:

  Вместо отговор,малко за “мокрите ми сънища”:
  Сън
  Снощи сън сънувах чер –
  Аз служебен премиер!?
  Ес ем ес от президента
  и кандисвам на момента.

  Власт за миг не ще изпусна,
  кат’ закуска ще я хрусна.
  Нищо няма да изпълня,
  само джоба ще си пълня.

  Луд си, вика мойта леля,
  премиер не е постеля,
  дето кротко да се тръшкаш
  с гадже младо да се гушкаш.

  Луд не съм, аз отговарям
  телефона й затварям.
  Своя път напред поемам,
  премиерски пост заемам!

  Премиер ще стана аз,
  даже да съм вън от час!
  Няма никак да е сложно,
  щом за Бойко е възможно.

  ЧЕЗ, Енерго, Ивиен,
  те за мен не са проблем.
  Ще ги тръшна сал за час,
  както Цецко със Хамас.

  Форумът във хор ще пее,
  лодката ми ще люлее.
  Но самин ще карам влака,
  чак до следващата пряка.

  Всички дружно, брат за брат,
  вече дирят компромат.
  Ще охулят, ще разкостят
  вече дъртите ми кости.

  Ей така, от този сън
  аз от днес съм като пън.
  Сутринта си пия чая
  премиер да съм, мечтая…

  • Homoerect says:

   Паси, дано да ти се сбъднат “мокрите” сънища! 🙂 И не забравяй, че все още имаш приятели в Тепавицата…

 14. Pasi says:

  Заради твоите френдове в тепавицата правя радикален завой. Променям “докчливите” със “закачливите”. По уйдисва някак си с обобщението “дамички”. Щото за някои, наистина не приляга прилагателното. Добрички са, щот са руси! Други плуват в дълбокото и рядко са на опашката на тепавичаря. А, трети – изявени вълкодави на “чевенотиквеничета” с поетически опити и дълбоооко познаване на морала, висшата мода… Затуй си прав. Ред трябва и разграничения. Умалителното обаче не си го давам за нищо на света! Да се пукат враговете на умалителните. Щото и такива има…

  • Homoerect says:

   Друже Паси, В тепавицата не сме се събрали да се караме, а ДА СЕ ОБИЧАМЕ!!! Дори и епитетът “закачливи” не ми харесва, защото според мен някой преди това ги е закачал… Не е важно кое повече на тебе ти уйдисва, а да се харсва на цялата общност. Съществителното “дамички” носи определено подигравателен и обиден смисъл. Прави добро и то ще ти се върне. Жените не могат да бъдат наши врагове, защото без тях сме за никъде. В частност, към Русалката, ако поне малко ме уважаваш, отнасяй се с уважение, защото ми е скъпа на сърцето…
   Аз лично се забавлявам от етикета “чевенотиквеничета” и не го смятам за обиден…
   Абе, с две думи, трябва по-често да препрочитаме книгата “Дон Кихот Ламаншки”… 🙂

   • aman11be says:

    Я двамата с Паси се опитайте да кажете на глас: “Чичковите червенотиквеничковчета са червеномустакичестички”. 🙂

 15. Pasi says:

  Ние от Подуяне, признаваме само ИскЪрО и Витоша в две качества: като най-висок баир у пОлето, и като местообиталище на “Пъпката” на самоковската даскаличка по рускИМИ языкАМИ! Те така. Нема да се гевезим я…

  • Homoerect says:

   Почваш да влизаш в тон, Паси! 🙂
   А, на твоята и моя приятелка Кисса, докато очаквам отговор от нея, стига вече да не е опънала палатката в двора на хасиендата, ако предположенията ми са верни:
   „Не позна, Кисса! Девизът, който ме ръководи от учебника на Макиавели е „Целта оправдава средствата”. Когато трябва съм воин (Iron man), когато не е нужно съм дипломат. Апропо, знаеш ли коя е една от версиите за етимологията на тази дума? Diplo (двойно) mati (око)… 😛
   Обичам те безкрайно! Всички тепавичар(чета) са мои рожби!”
   Престанете да се джанкате и мислете позитивно!!!

 16. Pasi says:

  Опитах, Амане, ама думата “червеномустакичестички” не е в ред като смисъл. Не че другата има… Освен това, признавам, че за мен тя е непроизносима.

 17. aman11be says:

  Кисса дали може да накара Валтер да го каже? Може и на майсторите…. Сигурно ще свършат по-бързо ремонта. 🙂

 18. Диабетът може да си намери почва навсякъде където има предпоставките. Статията е много интересна и е важно всеки да внимава и да знае как да се бори с тази диагноза. Важно е да знаем какво да правим, с какво да се предпазваме за да не се разболеем и да взимаме правилните мерки. Нека водим един по-здравословен начин на живот.

  • Hombre says:

   Това е самата истина! И да не пренебрегваме бабините илачи и съвети… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s