Националният траур

Вчера, съвсем умишлено се въздържах да коментирам решението на правителството да обяви 23 юни за ден на национален траур. Прецених, че ще бъде кощунствено точно в този ден да посипвам сол в раните на близките на трагично загиналите в гр. Варна, квартал Аспарухово, както и в гр. Добрич, вследствие на незапомнените проливни дъждове. Не бих искал да изреждам всички известни до този момент причини и обстоятелства, довели до фаталния край на тази човешка трагедия. Кой е виновен за жертвите и материалните щети за милиони левове, тепърва ще изясняват компетентните органи. Така или иначе, животът продължава и всеки е зает с решаването на своите най-неотложни и жизнено важни въпроси.

Думата ми е за символиката на националния траур, обявяването, на който в конкретния случай, според мен е твърде лицемерно и демагогско. Изправили се в Божия храм Росенчо и Серж със свещичка в ръка и скърбят ли, скърбят… Във всичко друго бих могъл да повярвам, но не и в това,  което видях в телевизионните новини. Едва ли ги е еня за народната неволя!

Съвсем друго е, както навремето, когато почина Г. Димитров, бил съм на 3 годинки и имам някакъв блед спомен, но при всички случаи, подобно мероприятие се организира в чест на някой велик човек, дал своя принос за прослава на родината си. Не, не си мислете, че съм апологет на Г. Димитров – просто искам да отбележа, че за онова време той е бил считан за велик българин, известен най-вече с достойното си поведение по време на Лайпцигския процес. От гледна точка на историческите личности, такава почит би следвало да се отдаде на Левски и Ботев, например. От съвременните строители на нова България, все още не мога да преценя кой от родните ни политици и управници може да заеме мястото в Пантеона на вечната слава .

Както и да е, дълбоко съм убеден, че национален траур и панахида се обявява най-често при стотици и хиляди жертви в резултат на военни действия, земетресение, човешка грешка (Чернобил) или потоп, в по-големи мащаби, не точно както в сегашния случай. Моите най-искрени и дълбоки съболезнования на близките на загиналите и претърпелите огромни материални щети, но нека не се злоупотребява с този акт, защото това води до неговата девалвация. На фона на това бедствие, вече се появиха първите спекулации и претенции от страна на потърпевшите. Не мога да не цитирам думите на един блогър, когото следя изкъсо: „Заради което искат помощи – не, направо задължават държавата да им помага. (визира ромските гета – б.м.). За сметка на останалите – които влагахме средства, време, нерви за изпълнение на законите. И строяхме точно според изискванията…”

Нима не сме ежедневно свидетели на десетките убити във войната по пътищата, при криминално отнемане на човешки живот и то предимно на млади хора, на които държавата е разчитала като данъкоплатци и създатели на принаден продукт? Само по силата на тази мрачна статистика, би следвало 365 дни в годината да сме в траур. Мъртвите са си мъртви – не можем да ги върнем от оня свят и следва да помислим за живите. Не ми е жал единствено за убитите при всяка гангстерска война за разчистване на терена, на които се устройват помпозни погребения. Спомнете си за който и да е от знаковите босове от подземния свят, скоропостижно преселили се в отвъдното. Но като че ли, правосъдните органи най-много обръщат внимание на тази категория лица. Харчат се залудо народни пари – за сметка на други, по-важни дела от обществена значимост.

С риск да бъда неправилно разбран, в редица случаи сами сме си виновни за сполетялата ни трагедия. Едно на ръка, че по време на строеж на нова къща икономисваме от арматурно желязо и бетон, а на второ място ни се свиди да дадем 25 лв. на година за застраховка срещу  природни бедствия. Обикновено, след като се преобърне каруцата, пътища много! И все чакаме помощ от държавата, която и без друго е в незавидно положение.

Моля да бъда извинен, ако съм си позволил прекалено груб и нетактичен език.

Според случая, предлагам ви да чуете една незабравима симфония:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in У нас, It is not a Humor! and tagged . Bookmark the permalink.

8 Responses to Националният траур

 1. генек says:

  О, цитиран е интелигентен стар човек… А да бяха само претенциите… И да бяха само циганите… Голяма част от залетите къщи в Аспарухово са български…
  Днес събирахме помежду си пари – помощ за една жена, чиято къща е наводнена. Без шум, без литаври и тимпани…
  А в града имаше трима удавени, двама са прехвърлени в графа “и др.”. Така остава един удавен. Който може скоро да мине в графа “отвлечен от НЛО” и да намали отговорността на кметката…

  • Homoerect says:

   Кой беше тоя стар интелигентен човек, че вече съм забравил?
   Генек, ако не се беше появил ти – край с Тепавицата! За пръв път ми се случва никой до обяд да не ме посети… Обещал съм си да пусна кепенците на предприятието при липса на читателски интерес.
   За трагедията във вашия град, както и в другите населени места в България думите са излишни. Каквито и съболезнования и съчувствия да получите, мъката и болката си остават за вас. Дано по-скоро се нормализира обстановката, защото не се знае какви още нови изпитания ни очакват…

 2. Homo faber says:

  Хайде холан, ще затваряш дюкяна…! Това го виждам, както това, мечка да стане пастир на овче стадо!!!… 😉 За тебе, нета е като…. слънцето и въздуха за всяко живо същество… 🙂
  Ти трептиш, ти пламтиш, като Москва, Еректусе, само когато си тук, яхнал компа… 🙂
  А за изпитанията дето ни очакват, всичко си зависи от нас, от народа който в случая във Варна /имам предвид доброволците/ доказа, че е по-голям от така наречените “политици”, които ни обгрижват. Отношение и нормализиране на живота ни, трябва да имаме за всичко що става, а не само за случилото се в морската ни столица… /в контекста на това виж статията на Елена Кодинова във вестник “Преса- “Битов хуманизъм“/.

  • Homoerect says:

   Фабер, от вас зависи дали ще затварям дюкяна. Ако ми пишете – и аз ще ви пиша… 🙂
   Тоя народ има още бая време да мине, докато се пробуди.
   Ленчето Кодинова е мой човек! 🙂

 3. Светла Павлова says:

  Вчерашният траур със сигурност няма да е последен, ако не се вземат мерки:
  http://petel.bg/Novo-lyubitelsko-video–Vizhte-kade-se-razhda-valnata-ubiets-v-Asparuhovo–Istinata-za-deretata__75901

 4. Pasi says:

  Тепавичарска скука
  Май е трудно без Паси!
  Тепавицата краси.
  Закачливките подкача,
  Омбрето в защита скача,
  а Русалката прописва
  с стихчета ни сапунисва.
  Кисса е в ремонт- неволи,
  Светла бяга от крамоли,
  а Аман във Дженавара,
  запъхтян колата кара.
  Де затри се наш Тракиец,
  тоз Берковски олипиец!
  Графа в дън земя се скри
  Ицо хептен се покри.
  Сал Генек и мистър Фабер
  заковават пост със габър.
  Скука гони, в тоз триптих
  днес Паси със весел стих!
  24.06.20014. 20:09ч.

 5. aman11be says:

  По думи на очевидци и на доброволци, работили следващите дни в “Аспарухово” броят на жертвите е много над 10 или 11. Първоначално се говореше за над 40 души, сега числата, които се споменават са трицифрени. Вероятно, за да се запази някакво спокойствие е взето решение някъде да се поддържа тезата за 11 удавени. Знам, че това, което пиша лесно може да бъде обявено за слух, но истината също така не особено трудно може да бъде установена като се провери броя на погребенията в тези дни. Във Варна имаше изнесен списък на жертвите. Аз поне съм чул за 4-5 жертви от техни близки, които не са в този списък. Дай Боже аз да греша!

 6. aman11be says:

  Аrrivederci Italia! Сори, Кисса!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s