На излизане от кинозалата

Ще се възползвам от така създалата се благоприятна конюнктура в деня, когато моята достойна конкуренция си отпочива, за да блесна на хоризонта с още по-ярка неземна светлина.

В петък гледах по небългарската “Нова телевизия” един уникален американски филм с интригуващото заглавие „Червена зора”. За повече конкретика ще спомена, че това е филм “Made in USA” или „Сделано в Hollywood”. Като казвам уникален, разбирайте нещо, което е изключително по своята тъпота, безидейност, безнравственост и антихудожествено изпълнение. Моите тюрлюгювечи и бози са далеч по-стойностни в сравнение с този ерзац, който с голямо усилие на волята успях да изгледам от начало до край.

За тези от вас, които са пропуснали да видят този “шедьовър” на съвременното киноизкуство, съвсем накратко ще разкажа неговото съдържание.

Действието се развива в малко градче в щата Вашингтон в наши дни. В началото показват мач по ръгби (любимата игра на целокупния американски народ) между два клубни отбора със съответния брой мажоретки.

Малко по-късно, над градчето се появяват стотици вражески самолети, от които се изсипват безброй много парашутисти. Един от самолетите бива ударен от противовъздушната отбрана, но почти всички десантчици се приземяват. Градът и околните щати са завладени от севернокорейци, които установяват Нов ред в САЩ.

По-късно се разбира, че са успели да неутрализират отбраната чрез едно зелено куфарче, което блокира всички телекомуникационни връзки, но не засяга техните такива. Появява се една група от 10-15 души, между тях и представители на отбора по ръгби, които започват освободителна война. Наричат групата си “Върколаци”. Всичко това е съпроводено с много екшън, преследване с коли, каскади, стрелби и убийства. Не е пропусната и леко загатната love story. Заловен е бащата на един от ръгбистите, ветеран от войната във Виетнам, който призовава участниците в съпротивата да не се предават и да се борят за освобождаването на родината си. За назидание бива разстрелян пред тълпата. Кметът на градчето е по-сговорчив с агресора и затова бива пощаден. Не липсва и предател, който издава местонахождението на групата. В друга сцена, на площадчето в града се е събрала част от върховното командване на севернокорейската армия. Сред тях се появяват и лошите руснаци от елитните спецчасти. Отново стрелби и преследвания и накрая куфарчето, което прави бели е в ръцете на бунтовниците. С това приключва първата фаза от Великата отечествена война, която завършва с победа на сащинския народ и агресорът е принуден да напусне позорно страната.

В общи линии, това е съдържанието на филма. Каква рецензия може да му се даде?

Сценарият на филма е пълен абсурд! Радарите на Китай, Русия и САЩ не са засекли такъв масиран полет на вражески самолети, по направлението Пхенян – Вашингтон, за който са необходими 31 часа на гражданската авиация! И как разузнаванията на тези страни са пропуснали подготовката и изпълнението на такава широкомащабна операция?Къде изчезнаха смелите и непобедими американски рейнджъри? Към 2010 година Армията на Съединените американски щати се състои от: Редовната армия наброяваща 561 979 души, Армията на Националната гвардия – 362 015 души и Резерва на Армията на Съединените щати – 205 281 души или общо 1 129 275 души. Макар и без комуникация и ръководство на отделните военни подразделения, всяко едно е боеспособна единица, която може да се противопостави на противника.

Освен грубо манипулативно послание целящо да внуши на непросветените хора колко са велики американците и колко е справедлива тяхната кауза, нищо друго не може да видите. В защита на жизненоважните американски интереси на всяка една точка по земното кълбо. Нагледен пример е и сегашната намеса на САЩ в  кризата в Украйна.

По мое скромно мнение, подобни сценарии, като на този филм, се пишат по поръчка на ЦРУ и Пентагона. Като започнете от  земетресения, цунамита, наводнения, пожари, епидемии, ядрен апокалипсис, терористични атаки и свършите с извънземните пришълци.  Всяка страна е в правото си, съобразно своята национална доктрина да предвиди подобни извънредни ситуации, но не и да ги представя пред широката публика, с което създава психоза и всява страх и в бездруго невротизираното население в редица страни по  света. Важното е някой да бъде нарочен за враг на Съединените щати, за да има с какво да оправдаят милитаристичната си политика. Препоръчвам ви да прочетете статията “Кратък обзор на американските агресии”, която макар и непълна, дава достатъчно ясна представа кой е световният жандарм.

Тове е, което исках да ви кажа. Ако не сте съгласни с мен, пишете!

П.П. Освобождавам г-жа Светла Павлова от участие с коментар по темата, за да не навреди на семейното си щастие.

Представям ви музиката от “Походът на Валкириите” на Рихард Вагнер от един друг супер награждаван американски филм:

All rights reserved

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in По света, У нас, It is not a Humor! and tagged . Bookmark the permalink.

51 Responses to На излизане от кинозалата

 1. aman11be says:

  Та какво казваш й е на червената зора? 🙂 Нали знаеш поговорката за лудия, зелника и кой е виновен. Ами американците си правят хиляди филми за вътрешна консумация. Едва ли имат някаква вина, че някакви локални телевизии без значение в неизвестни тям държави с коленопреклонни дупедавски политици са решили да разнасят сред туземното население “идеалите на страната на неограничените възможности”. 🙂 Аз просто не ги гледам тези филми и съм в мир със себе си. Между другото това е римейк на филма “Червена зора” (1984), който е със същия блудкаво-патриотарски сюжет за вътрешна сащска употреба, но там поне могат да се видят първите стъпки в киното на актьори като Чарли Шийн, Патрик Суейзи, ако не се лъжа и Том Круз…. И освен това в този “шедьовър” участва и световноизвестният актьор, продуцент, треньор на световните шампиони по професионална фехтовка, както и на членовете на британското кралско семейство, неустоимият и вечен Жоржи – Жорж Ганчев. 🙂 Та тази оригинална версия да бяха пуснали, поне да не сме съвсем капо. 🙂
  Що се отнася до музиката – не можах да намеря клипа от филма с музиката на Вагнер. Изглежда са го снели от тубата.

  • Homoerect says:

   Амане, така като те чета, все повече се убеждавам, че ставаш за кинокритик! Само един човек би могъл да те засенчи… Не, не е Георги Стоянов-Бигор. За да не си блъскаш главата, ще ти подскажа – първата буква от името му е Г… и завършва на енек. Констатирам и друго – освен в тази област, ставаш и за футболен коментатор!
   Питам се докога от синия екран ще ни заливат с всякакви помии: 90% от американските, турските, бразилските, индийските и други сълзливи фимчета? Предпочитам да гледам и най-нескопосания български филм пред прославените западни комерсиални образци на голямото изкуство.

   • aman11be says:

    Питаш докога ли? Ами накратко до тогава докато се оставяме безнаказано разни представители на “батака каймака” на нашия малък, но горд в далечното минало народ да ни правят на маймуни за собствен кеф и за интереса на други нации. Не са виновни нито американците, нито турците, нито бразилците и т.н. за положението на ситуацията у нас. Виновни сме си само и единствено ние.
    Аз пък не предпочитам да гледам най-нескопосаните български филми, защото и там има ама помии, ум да ти зайде.

    • Homoerect says:

     Уви, Амане… прав си! Тоя народ е станал толкова аполитичен, че вече сам гроба си копае.
     Не приемам последната ти забележка. От нашето гардже по-убаво нема! 😛

     • aman11be says:

      За огромно мое съжаление все повече си мисля, че народът ни като общност, не като отделни индивиди, е загубил или е на прага да загуби окончателно чувството си за национално достойнство, а заедно с това и най-елементарния инстинкт за самосъхранение. На този фон аполитичността, за която споменаваш е само част от пейзажа. Нас успешно ни пречупиха и ни навряха главите в калта, а ние продължаваме да се караме дали лявата ни обувка е по-хубава от дясната. Съжалявам, че звуча толкова песимистично, но твърде малко са нещата, които опровергават такава нагласа. И те нямат нищо общо с държавата.
      За филмите ще кажа само едно име – “Граница” и млъквам.

     • Homoerect says:

      Сами сме си виновни, но и ни го натресоха разни тинк-танкове, НПО, Отворени общества, Хелзинки уоч и т.н. Дори и когато протестираме, не знаем защо точно го правим и срещу кого.
      Ще млъкнеш, когато аз ти кажа! 🙂

     • aman11be says:

      Ами добре тогава. Като не искаш мира….. 🙂 “Маргарит и Маргарита”. Повтарям това е лично мнение, нищо повече.

     • Homoerect says:

      Братко, много добре знаеш, че ценя високо твоето мнение! Не виждам причина да вадим секира.

     • aman11be says:

      Имах предвид, че това заглавие ще предизвика противоречиви реакции. 🙂

     • Homoerect says:

      У кого? Нима всички ние не сме свидетели на извращенията по време на социализЪма?!

 2. Светла Павлова says:

  Семейното щастие на госпожа Светла Павлова не зависи от коментара на една холивудска продукция, но може би твоето зависи?! А очевидно си запознат със съдържанието и на останалите филми, след като имаш определение за тях.

  • Homoerect says:

   Мила моя,
   Бидейки жентълмен, реших да те освободя от тегобата точно днес да коментираш. И какво получавам в замяна? Хапене и сарказъм от теб! Защо реши, че моето отношение към холивудските тюрлюгювечи може да има нещо общо с моето семейно щастие? За твое сведение, днешния пост съм го диктувал на секретарката буля Хомовица и тя няма нищо против съдържанието на поста.
   Очевидно не съм запознат с цялата холивудска продукция и не държа да се запозная…
   Има ли нещо друго, с което да се заядеш с мен? 🙂

 3. Homo faber says:

  Хе хе еее. В първия момент, Еректусе се сетих за първия филм, който многоуважаемия друг Аман ни светна. И после прочетох изложението ти нататък… Няма да мисли и разсъждава човек. Нещата са от ясни, по-ясни и за дечковците… Пак ще повторя, че става дума за интересите, а те са свързани с париците и т.н.
  А тези бози, така наречени филми не стават и за губене на време, просто не трябва да се гледат… От край време това правя, друже… : )
  Който има глава на раменете, знае като нас… 🙂

  • Homoerect says:

   Фабер, имаше си хас да си на друго мнение…! 🙂 Явно и ти като мен не се каниш да гостуваш на кака ти Светла в Маямито и затова не ти пука дали хамериканците ще ти дадат виза… Ма и ние не требе да им дадем да припарват в нашата мила, хубава страна. Да висят на опашки пред нашите задгранични мисии и да се молят да ги пуснем.

   • Homo faber says:

    Еректусе, ако това се получи некогиш … :), требе България и българският народ да получат Нобелова награда за мир… 🙂

    • Homo faber says:

     И още относно “… Сами сме си виновни, но и ни го натресоха разни тинк-танкове, НПО, Отворени общества, Хелзинки уоч и т.н. …”. Така ааа, казваш, Еректусе, натресоха ни ги. Ама защо ги приехме, задавал ли си си въпроса, друже?
     Не знам, може и да си отговорил, ама отговорът се свежда пак до баналното – парицата като царицата и парата прави фукарата.
     Тогава в началото на революцията по нашите земи, кога са виждали пари, разните индивиди приели да работят за тинк-танкове, НПО, Отворени общества, Хелзинки уоч и т.н., без да се замислят за морал, правда, истина и прочее…
     И до ден днешен така си върви … важна е царицата … 😉

     • Homoerect says:

      Фабер, не случайно съм те кръстил философ! Само те моля да не прекаляваш с употребата на тая „парица-царица”, че ми проглуши ушите!

    • Homoerect says:

     Може и морето да се подкваси…

     • Homo faber says:

      Еректусе, случайно баща ми и майка ми са ме кръстили, да знаеш приятелю, другото е фантазии, друже… 🙂
      Фантазии, които вие творците, по-особените люде … :), дращещи с перата по пергамента сте богато надарени и проявявате… 🙂
      Аз съм си … Homo faber: „човек ковач“ (на инструменти, на щастието си, на съдбата си), „трудещо се човешко същество“.
      П.П .” … тая „парица-царица…”, прав си, посочването й става банално… ама как да не се даде, като пример… ми всичко що става, все около нея се върти… 😉

     • Homoerect says:

      Очевидно не си много доволен от даденото ти име от баща ти и майка ти и затова си се прекръстил на Homo faber. Наскоро един депесар, етнически българин, прие мюсюлманско име. Това, което пише в кръщелното ти е едно, а другото се нарича псевдоним. Не можеш да ми забраниш да те кръщавам както си искам. Ако не ти харесва, ще те свържа с арменския поп.
      Радвам се, че си правиш самокритика за някои често повтаряни от теб изрази и се надявам, че ще се съобразиш не само с моето мнение, а и на цялата тепавичарска публика.

 4. Pasi says:

  Грама – Геополитика.
  Хелоу мистър Президент,
  Коментар за нов момент:

  Леден вятър от Нормандия,
  се дотътри във Шопландия.
  Ураганът ще издуха,
  Орешарски, със боклука.

  Руски газ не ще да има.
  Подминава Украина!
  Нова геополитика!
  За съюзника – ритника.

  Българинът на верижка…
  Бъзльо. Мигом се напишка!
  Щом е рекъл Чичо Сам,
  оглавник нахлузва сам!

  В София е вери найс…
  Ваш Посланник: Марси Райс
  12.06.2014г.Pasi

 5. Homo faber says:

  Очевидно и очевадно е твоето мнение, относно “царицата”… :), но не намесвай цялата тепавичарска публика, защото такова мнение не се е изразило, такова.
  Често посочвам, така наречената “царица”, защото просто тя е в основата на всичко що става, друже … :), но ще гледаме да я намалим …

 6. генек says:

  Абе, пак ми изчезна посланието???
  Казвах – Жоржи загина в “оня” филм от стрела в задника, поразила мозъка му. Беше тъп филм, от поредица подобни. Сигурно сега ги разпространяват безплатно – с идеологическа цел.
  Него ден гледах друг американски филм. Добре направен и много, много плашещ. Някой път ще ви кажа за него…

  • Homoerect says:

   Генек, как пък все на тебе ти изчезват посланията? 🙂
   Щял си да ни разкажеш добре направения американски филм, ама ДРУГ ПЪТ… 🙂

 7. генек says:

  Ще, ше…
  Водих малко философска дискусия. Утре ще я пусна за обозрение…
  П.П. За изчезналото послание посочвам час – между 10 и 10,30 часа…

  • Homoerect says:

   Успокои ме. 🙂 По повод една твоя реплика на друго място, искам да ти кажа, че спорът не означава непременно наддумване в детската градина. Не случайно казват, че в спора се ражда истината.

 8. aman11be says:

  БАЙ ГАНЬО ПРАВИ ПАРТИЯ
  За тези, които още не са го чели.

 9. Pasi says:

  Патриот
  Боце – виден патриот,
  пак забърква ни комплот!
  Сикаджийски номера,
  във поредната игра.

  Дрънка тъпи дивотии,
  в микрофон на уруспии.
  Цел едничка – на колене!
  Цял народ – на заколение!

 10. Pasi says:

  Сигнал
  Уважаеми г-н Цацаров, Писанчев и всички господа призвани да ловят и осъждат лицата създаващи паника. Докладвам Ви,че лично чух вчера по “Дарик”, в предаването на К.Вълчев, изявления на лицето Бойко Методиев Борисов – лидер на партия ГЕРБ, да обявява, че държавата е във фалит, и да нагнетява напрежение по отношение на финансовата система на Р.България! Моля да вземете отношение, в т.ч. и ПУБЛИЧНО,за мерките, които ще предприемете за пресичане на опитите за разклащане на държавността от едно лице,което в желанието си да се докопа до властта, създава условия за паника сред населението! С уважение!

  • Homoerect says:

   Хвала на такива българи с висока гражданска съвест!

  • aman11be says:

   Уважаеми Паси, ако сигналът ти касаеше противоконституционната дейност на организираната хакерска група Венци Чикагото и Пешо Лимонадата, можеше и да хване дикиш. За БМБ недей и да мечтаеш. С уважение….. 🙂

   • Homo faber says:

    За тази хакерска група, Венци Чикагото и Пешо Лимонадата, важи приказката: “Когато атовете се ритат, магаретата теглят” … :), не случайно се ритат!

 11. Pasi says:

  Във фейса доста хора подкрепиха сигнала! 3,3млрд. лева български пари стоят срещу паниката и я разсеяха мигновенно! Според мен банките спечелиха от развалени депозити, от начислени, но неплатени лихви не по-малко от 40-70 млн. лв., което за 2 дни е велика доходност! Кой ще понесе отговорността? Кой е поръчителят? Отговорността пред домакинствата струва доста скъпо!

  • Homoerect says:

   Докато има наивници, ще има и измамници!

  • aman11be says:

   Паси, това че банките може би са спечелили от човешката глупост все още не е престъпление, но това, че някои се опитаха да използват човешката глупост, за да създадат паника и да ловят риба в мътна вода, би трябвало действително да стои в центъра на вниманието на т.нар. специални служби и правораздавателни органи до пълното изясняване на случая. Но тъй като живеем в България, където всичко, особено по високите етажи, се прави “по целесъобразност”, едва ли ще се стигне до някакви кой знае какви разкрития и съответно наказания. Поне аз така си мисля. То затова и мине не мине време и ни се случват такива неща.

   • Homo faber says:

    Така е, друже Аман11бе. “По целесъобразност”… се ръководи и живее, както казват високите етажи /така” наречените “политици” и тези дето им дърпат конците/!!!
    Какво ли още ще ни се случи и ще видим …???

    • Homo faber says:

     Цензоре, Еректус …земи си направи чай от мента, за да се успокоиш и да не пипаш … 🙂 А най-добре, Алекси вашия кръчмар да ти сипе 5 социални гроздомицини… 🙂

     • Homoerect says:

      Фабер, добре ти е известно, че билкови чайове не употребявам… Предпочитам шотландския чай, а не някакви гроздомицини. У наше село нема кръчмар, а кръчмарка, което красноречиво доказва, че не си информиран.
      Не разбрах къде съм те цензурирал…? Дори да е така – това е мое право и може да подскачаш колкото си искаш. 🙂

 12. Homo faber says:

  Бали га, казва ли ти някой! 🙂

 13. Homo faber says:

  А ти, Еректусе уж в новото време живееш, пък правиш като водещите офицери от едни едновремешни учереждения, добър ученик си … 😉

  • Homoerect says:

   Пак завъртя любимата си плоча. Не се ли изтърка вече? Да не се учудваш ако подобни писания остявям в бъдеще без коментар!

 14. Homo faber says:

  За подкачането, точно ти Еректусе поскачаш постоянно в тепавицата и триеш, като назначен цензур в едновремешно издателство. И приказката ако обърнем продължава така: “Не ме слушай, какво ти говоря, а гледай, какво върша” … 😉

  • Homoerect says:

   Божеее, задушавал съм истината! Ще ми кажеш ли поне кога и къде съм те цензурирал? За твое сведение, цензур е грешно изписване на цензор.
   Първо виж себе си, пък тогава намирай маана на другите!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s