Малкият „петък” – XXIII

Зададох ви Генералната линия. Не са ви нужни никакви опорни точки. Имате пълна свобода на действие в рамките на един тепавичарски трудоден. Който желае – да сподели свои съкровени мисли или просто да разкаже за един ден от своя живот. Не е задължително да бъде нещо от рода на романа “Един ден на Иван Денисович“. Пишете за всичко онова, което ви е впечатлило или по тема, където ви стяга чепикът. Не поставям ограничение за броя на печатните коли и страници. Напълно задоволява моите естетически потребности и есето на нашата любимка Юлка, озаглавено “За безграничната омраза и границите на съзнанието“. Не се иска кой знае колко акъл и специално образование. Вижте мен! 🙂

Мисля, че инструкциите ми бяха достатъчно подробни и ясни. Който не го е страх от критики, да се залавя за работа!

Аз отивам да приготвям имамбаялдъ (на турски:İmambayıldı). За основа, с леки вариации използвам тази рецепта. Същото е като тюрлюгювеч, само че с по-различни продукти. Ще бъда благодарен на всеки, който сподели своята рецепта за това вкусно вегетарианско ястие. Не  ме карайте да ви сръчквам между ребрата, за да си кажете семейната кулинарна тайна!

Желая ви една незабравима сряда, като ви поднасям поздрав с популярната песен “И сега” на Жилбер Беко, който според мен, няма нужда от представяне:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

22 Responses to Малкият „петък” – XXIII

  1. генек says:

    До събота при мен ще звучи Вахтанг Кикабидзе.
    И ви поздравявам с една негова песен –
    Вахтанг Кикабидзе – “Пожелание”

    Както и една много позната и любима. Нищо, че не разбираме грузински –

    И една спонтанна грузинска песен, един страхотен танц –

    • Homoerect says:

      Благодаря, Генек! Само да ти кажа, че днес не е ден за песни и танци на народите, а за лично творчество – есета, поеми, балади, романи и т.н. 🙂

  2. Homofaber says:

    А здрасте, творецо на живота нов, прониквателю в душевността на наший бодрий електорат и осмислил я художествено … 🙂 , в нейната пъстрота и още храбрий рицарю на черпака! …;)
    Всеизвестни са твойте кулинарни подвизи, о кулинарний Дон Кихоте, но за да се множат и да изпаднеш в несвяст, може да добавиш към имамбаялдъта и магданозец, 1 дафинов лист и галета и ще се получи класическия шедьовър на това ястие. … 🙂
    А ако нещо не стане от първия път, може да хапнеш от прословутите марули, но не тези с които ме храниш … ;), а тези на кака Хомовица, екологично чисти … 🙂
    И “Магданоз кючек”, да играеш, когато твориш l в готварницата … в несвяст … 🙂

    • Homoerect says:

      Фабер, ако знаеш колко хубаво ми става от твоите приказки… 🙂 Продължавай в същия дух!
      За да не остана по-назад от тебе, ще ти направя едно посвещение:

      КОВАЧО, ОТ ТЕБ ЗАВИСИ…
      Животите ни следват един след друг.
      Не си мисли, че сегашният ти е някакво начало.
      Ковачо, от теб зависи с твоят чук
      металът в меч ли ще превърнеш или пък в рало.

      Khagan
      Марулите на кака ти съм ги консервирал и само те чакам да ми дойдеш на гости.

  3. Homofaber says:

    Eректусе, благодаря… 🙂
    И още много успехи в бойната, политическа подготовка и с Пегас-а, да покорите най-високите литератури върхове … 🙂
    И от мен, посвещение…

    ИЗРАЗ

    Къде е в моя стих
    надеждата…
    изгубих някъде в думите
    в отчаяните опити
    посоката…
    рисувах с пръсти върху пясъка
    вълните ги отмиваха
    безжалостно…
    но не спирах, отново
    изразявах се….
    воплите изливах ,без умора
    създавах, писах и говорех
    крещях ,шептях,
    обличах в музика
    Силни урагани ме люлееха
    Пламъци в нощтите ми
    тлееха…
    Вълни от бурни мисли ме
    потапяха…
    Призрачни ръце на отчаяние
    безмилосно към тъмното
    ме теглеха…
    А малката искрица на надеждата
    скрита в дланите
    притисната…
    въздигаше ме в утрото
    прераждаше…
    И от пепелта оттърсила
    изправям се…
    Създавам, пиша и говоря
    крещя,шептя
    обличам в музика…
    изразявам си душата…цялата
    Не ще се спра…не го умея!!!
    megi_mp

  4. Кисса says:

    Привет, Омбре.
    У наше село третираме топлинно храната колкото се може по-малко. Особено зеленчуците. Но може да се прилага и при месото. Снощи вечеряхме carpacio и зелена салата с царевица. Карпачото се приготвя от много тънко нарязани телешки филенца. Като казвам телешки се има предвид месо от теле под 6-месечна възраст. Тук има три названия за този вид месо: vitello – телешко от теле под 6 месеца, vitellone – от 6 месеца до 3 години, bovino – говеждо, над тригодишно. Как се приготвя: Валтер на обяд го нарежда в голям съд от порцелан така, че да са само на един ред филетата(тънки…та да четеш вестник през тях). След това се изцеждат няколко лимона и се залива месото със сока докато се покрие. Оставя се в хладилника до вечерта. Преди да се сервира за консумация се отцежда лимоновия сок, поръсва се с малко сол, накъсани листа от рукола и с настъргано на едро ренде сирене пармезан или Грана Падано.
    Колкото до имамбаялдъ – вкусно е, ама ти е много сложна рецептата. Предлагам ти една моя за приготвяне на патладжани и/или тиквички. Нарязват се на тънки резени по дължина. Патладжаните се нареждат в една цедка, поръсени с морска сол и оставят да се отцеди горчилката. След това – в тиган от чугун на вълнички, с незалепващо покритие, на силен газов огън (едва сварваш да ги обръщаш) – стават много бързо, не са сурови, но остават и леко хрупкави. Преди това, поне един час преди грилирането им, приготвяш в купичка смес от зехтин екстравърджин, накълцани на ситно склидки чесън и магданоз, малко сол. Наръсваш всеки ред от грилирания зеленчук с тази смес…ммммм става страхотно вкусно и е здравословно.
    Та така, пърженето е забранено, месото или е на грил, или варено, или печено. Същото се отнася и за рибата.
    Приятен ден на всички посетители на тепавицата ти!
    На теб – буон аппетито, като гледам е време за имамбаялдъ 🙂

    • Homoerect says:

      Благодаря, Кисса! Непременно ще ги пробвам твоите рецепти! 🙂

      • Homoerect says:

        Пропуснах да отбележа, че си голяма сладокусница! После да не питаш “Защо ми отесня сутиенът?” Ако е само на тази чест от тялото ти, добре е…! 🙂

        • Кисса says:

          ММО,
          от подобни здравословни рецепти не се дебелее.
          Дебелее се от пилешки яхнийки с картофки…на консумирана паница…поне 3 филии хляб…за засищане. Някъде да съм казала, че се е яло и хляб с карпачото? На някоя снимка да си ме видял заоблена като кълбо?
          Ще кажеш – ама вие ядете паста, демек макарони, спагети, тортеллини и т.н. Това само в събота и неделя на обяд, и с много семпли сосове, примерно кубчета тиквички, белени скариди и риган.
          Киссето е все още забележително маце, ухажвано от младо и старо…Умре циганката дето ме хвалеше 🙂

          • Homoerect says:

            Да съм казал противното???? Храни се пълноценно и се заобляй само там, където посочих! 🙂

  5. Pasi says:

    Алоууу… Кухненския блок. Ето нещо вехто и от мен:
    Реформаторски рататуй
    Чушка, чесън, магданоз,
    мазнина в доматен сос.
    Хоп картофче, морков, лук,
    Грахче, бобче-зеленчук.
    Лют пипер за Бе-Се-Пе,
    бърка синьото хлапе.
    Готвене на слаба тяга,
    в политиката приляга.
    Рататуй. Рецепти. Шок…
    С Реформаторският блок!
    Паси, 16.12.2013.

    • Homoerect says:

      Паси, нема-нема, току се поЯвиш… Ще почна да искам и от теб отчет, като от Фабер! 🙂
      П.П. Пробвал ли си го тоя рататуй или ни го пробутваш първо ние да го дегустираме?

      • Homofaber says:

        Отчет ще даваш и ще рапортуваш пред прокурора, т.е. Кака Хомовица!!! … 😉

        • Homoerect says:

          Ти се пази от твойта прокурорка. За мене грижа не бери!

          • Homofaber says:

            Радвам се че грижа нямаш и си караш колелото и в природата се носят изпети от теб канцонети … 🙂

          • Homoerect says:

            И аз се радвам, че ти се радваш за мен! 🙂

    • Homofaber says:

      Бре Паси, все се каня да питам…да си от редколегията на “Пардон” ?… 🙂

  6. Pasi says:

    Изпробването на именно тази рецепта води към нищото. Ето нещо актуално:
    Коалиция “Бо-Стан”
    няма очи няма срам.
    Асфалт паша и наш Пантофчо,
    без Местаново контошче
    заминават във забвение…
    Сал Бареков в настроение!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s