Червените фенери

Ако хвърлим един бърз поглед на заобикалящата ни среда, ще видим, че преобладаващият цвят е червен: червена роза, червено вино, червен светофар, червено червило, червен хайвер, червено килимче, червени слънца и не на последно място по важност – червените фенери. Ще оставя празно място да допълните и вие списъка с любимите ви неща с цвят червен.

Според Държавния протокол на Република България, йерархията на отделните институции е следната:

1. Президентът на Република България
2. Председателят на Народното събрание
3. Министър-председателят
4. Вицепрезидентът на Република България
5. Патриархът на Българската православна църква
6. Кметът на общината, в която се провежда церемонията
7. Ръководителите на чуждестранните представителства по реда на тяхното акредитиране
8. Председателят и съдиите от Конституционния съд
9. Заместник-председателите на Народното събрание
10. Председателите на парламентарни групи в Народното събрание
11. Министрите
12. Председателите на постоянни комисии в Народното събрание
13. Народните представители
14. Други

Нека фокусираме вниманието си върху 3 основни категории, определящи съдбините на народа в обществено-политическия живот у нас.

ПРЕЗИДЕНТСТВО
Макар и по Конституция да не съществува такова понятие, нека условно го наречем така за по-лесно логаритмуване. Преобладаващ суросинкяв цвят на президента и подопечните му! Изпълняват поръчките на по-големите батковци. Сегашният президент се откроява с мишия сив цвят. Наскоро научих, че имало над 50 тоналности на сивото. Каквито и нюанси да използват, важно е само за далтонистите.

ПАРЛАМЕНТ/И
Шарена черга, с втъкани нишки от трите основни цвята (синьо, червено и зелено). Когато се смесят се получава бяло. Да видим какво показва спектралният анализ при отделните политически партии – така както са представени на проведените извънредни парламентарни избори.

Преобладаващ цвят лайняно, с остра задушлива миризма (ГЕРБ). Следва ръждивото, получило се в резултат на оксидацията в течение на повече от един век (БКП/БСП). Турско синьото е любимият цвят на една друга партия. Съчетава се отлично с ориенталска музика и кючеците (ДПС). И накрая, идва ред на още една партия, където кафявото се набива отдалеч на очи. Добива по-меки тонове на фона на военна маршова музика (Атака). Допълнително в палитрата участваше и жълтият цвят, твърде близък до детското ако (НДСВ).

ПРАВИТЕЛСТВО
Какъвто Парламентът/парламентите – такива и правителствата! Богата палитра с преливащи цветове, според конюнктурата. Мечтата на един велик генерал, не толкова известен, колкото Пиночет е да състави монохроматично правителство, пълна градина с гербери за делник и за празник. Дали ще успее, народът ще каже…

ИЗВОДИ:
Общото между всички институции е, че са за цветовете на флага на гордостта, като организацията «Джемини» и нейните себеподобни ЛГТБ. Те са за свободната и платена любов, без значение кой дава парата. Важното е да има келепир, другото са подробности. Който не умее  да се пребоядисва, той не става за политик.
Поради тази причина, предлагам на сградите на всички държавни и обществени институции да бъде поставен червен фенер, та хората отдалеч да ги разпознават. А през деня, когато фенерите все още не са запалени, да има полицейски контрол, който да не допуска лица под 18-годишна възраст до тези вертепи.

Бидейки на кръстопът, България е изправена пред алтернативата:
a) да се надупим още повече на нашия югоизточен съсед, който да ни „уважи” подобаващо по стара традиция и/или
b) да погледнем на северозапад, където е на мода френската любов. Правителството на Близашки вече е дало ясен знак накъде сме се ориентирали. Вариантът на североизток за сега е изключен! Поради смяната на курса, предстоят сериозни диверсификации в редица отрасли на икономиката ни.

Сигурно ще се намери поне един от вас, който да ме попита при това разположение на политическите сили, ако може да се  вярва на социологическите агенции, какъв е смисълът да се участва на парламентарните избори на 5 октомври. И  друг път съм го казвал – изборът на най-малкото зло е относително най-добрият вариант. А кое е то – вие ще прецените сами, като отчитате основните икономически показатели и най-вече жизнения стандарт на населението при правителствата на различните политически партии през последните 25 години. Почти е изключено която и да е партия да спечели необходимия вот за съставяне на самостоятелно правителство. Най-добре би било сформирането на широко коалиционно правителство, в което различните политически субекти взаимно да се дебнат. А най-мрачният сценарий е правителство подкрепяно от ГЕРБ и ДПС. Едно е ясно, че с отказ от гласуване и бездействие нищо няма да се промени.

Някой ще подскаже ли подходяща музика? Докато чакам, ще ви пусна една:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология and tagged . Bookmark the permalink.

61 Responses to Червените фенери

 1. aman11be says:

  Like, like, ама поне с две неща не мога да се съглася (чисто технически). Не може преобладаващият десен в партийната окраска, според теб, да е нежнол@йняния, а като смесиш тези “красиви нюанси” да се получи бяло. И второ – алтернативата, така както е посочена от теб, не е алтернатива. Щом си надупен на югоизток, съвсем естествено е “духовата секция” да ти се пада на северозапад.
  А иначе – керванът си лае, а кучетата си вървят. Или май беше обратното? 🙂

  • Homoerect says:

   Амане, успя да ме убедиш в правотата си. Днес, който каквото ще да ми каже, дори че имам сестра, ще се съглася с него. 🙂

 2. Светла Павлова says:

  Да продължим списъка на червените неща – червена петолъчка, червени сърп и чук, червеният октомври, червеното знаме, което роди ги, червената партийна книжка… 😀 😛 😀 😛 . Просто не можах да се сдържа 🙂 🙂 .

 3. Светла Павлова says:

  О, Аман ме изпревари – щях да допълня, че както е тръгнал света, навсякъде ще виждаме май червени сърпове и чукове 😀 .

 4. Pasi says:

  Д.Иванов, за финал на последната си писаница е сложил едно стихче от съветските времена. Изглежда синьо, защото в него става дума за червеното, и се засяга сърпа и чука, който се коментира тук:
  “Слева молот, справа серп.
  Это наш советский герб.
  Хочешь жни, а хочешь куй.
  Все равно получишь х** “

  И други работи пише в писаницата…

  • Homoerect says:

   Кой, Бат Джимо ли? Прекрасен човек, само дето в това писание и в предишни не е убеден, че трябва да се гласува на изборите.

 5. rusalka2013 says:

  Червено като кръвта и зората, както и малините в гората?

 6. Светла Павлова says:

  Ето един интересен поглед върху негласуването, който аз подкрепям безрезервно:
  Защо не гласувам – истината и само истината

  А преди няколко дни един 26-годишен младеж попита: ” Какъв е бил социализмът? ” Страхотен кеф! Ето тези деца трябва да управляват България – хора, които не знаят какво е социализЪМ!

  • Homoerect says:

   Светле, остави си некоя резерва за всеки случай, може да ти потребва…
   Като се има предвид “сериозността” на сайта, в който е публикувана статията, може да се приеме всичко с обратен знак. Плюс това, имаме мнение тук само на един човек, а останалите около 50% гламави, които редовно пускат бюлетинката, защо не ги броиш?
   Много си изостанала, ако смяташ, че капитализЪма е по-прогресивен от социализЪма. Виж една Швеция!

  • aman11be says:

   Кефът си е кеф, Светла, ама без благословията на дядо Шорош на фона на Stars & stripes никой няма шанса да управлява в България. Сори.

   • Homoerect says:

    Добре й го рекна на Светла!
    П.П. И вземи си оправи видеоклипа. излиза следното събщение: ” Понастоящем този видеоклип не е налице”.

   • Светла Павлова says:

    Съгласна съм, обаче дядо Шорош като американец ли го броиш или като член на едно друго племе?
    Пък и в края на краищата такива като Шорош успяват, защото убедено гласуващите им давате шанс, гласувайки за марионетките, които Шорош и компания спускат.

    • Homoerect says:

     Имаш предвид убедено заблудените…?
     Кой ли и на нас ще отвори очите…?

    • aman11be says:

     А за кого работи дядо Шорош? Или казано по-прецизно дядо Шорош и американското правителство не работят ли за един работодател?
     Не знам кой им дава шанс, моето мнение е малко по-друго, но се сещам за думите, приписвани на др. Джугашвили, че не е важно кой как гласува, а кой брои гласовете. А, това го казвам само тук сигурно за няколкостотен път, в България изборният закон е така направен, че и само 1 човек да гласува, формално пак ще има изборен резултат.

     • Homoerect says:

      Дядо Шорош работи за собствените си интереси, а тези от стадото го следват…
      Не представяй толкова абсурдно броенето на гласовете от изборите. Все пак, има и международни наблюдатели. Не може да има тотална фалшификация!

     • aman11be says:

      “Ще видим!” Р. Чарлз
      Това за абсурдното, според теб, представяне на “броенето” на гласовете. Май си забравил за разнасянето на незапечатани чували с бюлетини, за намерени в контейнерите за смет бюлетини и други високодемократични процедури по време на “Избори 2009”.

     • Homoerect says:

      Нищо не съм забравил, но след всяко разкрито престъпление или нередност, възможностите за манипулиране на народния вот намаляват. Може да се приеме като допустима грешка спрямо общия брой гласоподаватели. Знам, че с последното ми изречение трудно ще се съгласиш.

    • aman11be says:

     И още нещо във връзка с принадлежността на дядо Шорош към едно “друго” племе. Поне засега болшинството от т.нар. НПО-та в България и в много други страни, не само европейски, получават финансиране пряко или косвено от Държавния департамент и/или други официални САЩ-ски институции, а не например от Световния еврейски конгрес.
     По-унизителното за американския народ е чии интереси защитава американското правителство заедно с дядо Шорош и подобните му “съплеменници”.

     • Homoerect says:

      Некои хора изпитват наслада всеки път, когато ги унизят…

     • Светла Павлова says:

      А Световния еврейски конгрес откъде ли се финансира 🙂 ?!

     • Homoerect says:

      От цел свет – от всички нас!

     • aman11be says:

      “А Световния еврейски конгрес откъде ли се финансира?”
      Ето ти темата за новото есе за следващия “Малък петък”, както би казал Омбрето, ако се беше усетил преди мен. 🙂

     • Homoerect says:

      Амане, аз не съм слънце да огрея навсякъде! Дал съм ви достатъчно възможност да се изявите. Тук няма опасност някой да бъде нарочен, че превръща Тепавицата в chatroom. Важното е да стигнем до истината.
      П.П. А на нашата обща приятелка бих искал да задам още един въпрос: Скъпа, с какво те дразни лицето Георги Първанов? С това че е сътрудничел на българското разузнаване с псевдонима “Гоце”? Той е писал по т.н. “македонски въпрос”, който е от първостепенна важност за националната ни сигурност, независимо от това кое правителство ще дойде на власт. Престъпление бе да се разкрива неговата самоличност и никоя друга страна не си го позволи, освен нашата. Що се касае до благословията му за брака БСП-ДПС все още не съм сигурен дали това беше правилният ход. Не се знае какво би се случило, ако не беше постигнато това споразумение.
      За мен, Г. Първанов е типичен представител на умерен политик от западноевропейски тип. Същото се отнася и за Р.Петков, който е още по-злъчен от мен, но говори истини. За беда, наложило му се е да се облекчи точно във фонтана насред центъра на Плевен.

 7. Светла Павлова says:

  Споко, бе, скъпи, знам много добре какъв е сайтът, но аз не бих сложила сериозността му в кавички! Освен това съм напълно съгласна и с Димитри Иванов за негласуването.
  Не смятам, че капитализмът е по-прогресивен от социализма. Смятам, че и двете политически системи са еднакво вредни, доколкото по върховете им винаги стоят алчността и битката за власт. Хеле па, ако говорим за едрия капитал…
  П.П. Какво имаш предвид за Швеция?

  • Homoerect says:

   Мила приятелко, на тая тема сме спорили, та байгън ни е станало… Всеки остава убеден на своята позиция!
   Щом като не ти харесва нито капитализма, нито социализма, трябва да се борим за комунизма. Когато жените ще станат общи. А за чичко Шорош ще ти кажа само едно – той е член, както в цитираното стихче от Паси.
   Какво съм имал за Швеция ли? Ако не знаеш, там има наченки на истински соц.

 8. Светла Павлова says:

  Хммм, истински соц., казваш. Ама сигурно знаеш, че там ако един министър си позволи да купи два шоколада на децата си със служебни пари, веднага се отстранява от поста? И за да са толкова социална и социалистическа държава какъв процент данъци им вземат? Аз нямам нищо против този социализъм. Постижим ли е, обаче, шведският социализъм в България?

  • Homoerect says:

   Да, Светле – постижим е! Достатъчно е само да си сменим народа (матриала)! Искам да ми отговориш честно само на един въпрос: На тебе все едно ли ти е дали Боко или Мишо ще ни управляват? Сравни биографиите на двамата. Но без да използваш резервния изход със смяна на Родината…

   • Светла Павлова says:

    Няма как да си сменим народа, не е и необходимо. И изобщо не ми е все едно кой ще управлява България – нито Боко, нито Мишо. Ако наистина трябва да избирам, бих се позагледала и позаслушала в АБВ, но там ме дразнят Първанов и Румен Петков. Изненадана бях наскоро да прочета, че доц. Иво Христов се е ориентирал към това движение. Но тъй като четох доста негови разсъждения по българския посткомунистически преход и проблемите, които той донесе, и съм доста съгласна с мненията му, бих помислила за гласуване на 5 октомври. За мое лично съжаление хора, които са ми направили впечатление с мненията си, не са заявили намерение да се обединят в отпор на досегашното статукво.

    • Homoerect says:

     Скъпа, започваш да проглеждаш… Храня големи надежди за теб! 🙂
     П.П. Върни малко лентата по-нагоре, в 13:33 ч. да видиш какво съм написал на Аман.

 9. Pasi says:

  Грама-Геополитика.
  Хелоу мистър Президент,
  Коментар за нов момент:

  Леден вятър от Нормандия,
  се дотътри във Шопландия.
  Ураганът ще издуха,
  Орешарски, със боклука.

  Руски газ не ще да има.
  Подминава Украина!
  Нова геополитика!
  За съюзника-ритника.

  Българинът на верижка…
  Бъзльо. Мигом се напишка!
  Щом е рекъл Чичо Сам,
  оглавник нахлузва сам!

  В София е вери найс…
  Ваш Посланник: Марси Райс
  12.06.2014г.Pasi

  • Homoerect says:

   Паси, най-хубавото е че все още помниш моята рождена дата и затова повтаряш това свое произведение.
   И аз няма да забравя датата 17 август! 🙂

 10. Светла Павлова says:

  “За беда, наложило му се е да се облекчи точно във фонтана насред центъра на Плевен.”
  На мен защо не ми се налага да се облекчавам във фонтаните, бе, слънце?
  Веднъж те питах, ти се направи, че не забеляза въпроса. Сега питам пак: от всяко ченге ли става добър държавник?
  И как е възникнал т.нар. “македонски” въпрос?

  • Homoerect says:

   Радвам се, че на тебе не ти се налага да се облекчаваш където и да е! Но когато простатата алармира, какво правим???
   Не разбирам защо непрекъснато влагаш отрицателен смисъл в професията полицай (ченге). Професия като всички останали, когато човек по честен начин си изкарва хляба. Плюс това, “Гоце” не е бил ченге, а родолюбец, който е смятал, че по този начин помага на държавата си.
   По т.нар. “македонски въпрос” има издадена достатъчно литература от наши историци. Няма аз да те просвещавам. 🙂

   • Светла Павлова says:

    Йезуит такъв 😀 !
    Има да чакаш да гласувам за алкохолици с болни простати и ченгета, решили, че могат да оправят държавните дела, които собствената им партия е окендзала. За македонския въпрос препоръчай някой историк 😉 .

    • Homoerect says:

     Нищо йезуитско няма в мен. Освен много обич към теб! Днеска ти извади не черната боя, а направо с катран ги заля Гошката и Румен. Доказано е, че алкохолиците (освен педеругите) са много интелигентни хора.
     Би ли ми казала как щеше да изглежда България без имунна система, каквито са органите за сигурност, наричани от теб ченгета? Щяхме да цъфнем и да вържем. То и сега малко са ни циганските набези…
     Мани ги тия седерастки клишета!
     Материалите по македонския въпрос са хиляди. Препоръчвам ти да започнеш с книгата на Стоян Германов.
     Редица автори застъпват становището, че македонският въпрос е изкуствено създаден от западната дипломация с цел да се премахнат придобивките от Руско-турската война от 1877 – 1878 и да не се допусне създаването на единна българска държава.

     • Светла Павлова says:

      Намерих книгата онлайн. Ще ми отнеме време, но ще я прочета. Повече би ми харесало да има факсимилета от документите, вместо авторът да ги преразказва, но нищо, очертава се да е интересно.

     • Homoerect says:

      В София имам няколко тома по темата с факсимилета, но за съжаление, у наше село нямам нито един…
      Дай линк към книгата, та и други да се запознаят. “Македонският въпрос 1944 – 1989 г.”
      И още по темата за червеното:

  • aman11be says:

   “….На мен защо не ми се налага да се облекчавам във фонтаните…”
   Аз бих обяснил, но се опасявам, че след това известно време няма да ми говориш. Тъй че засега се въздържам. 🙂

 11. Homoerect says:

  Светле, вземам си думите обратно! 🙂

 12. Светла Павлова says:

  Ето я книгата:
  http://macedonia-science.org/files/Stoian_Germanov-Makedonskiat_vupros_2012_340p_WEB.pdf
  П.П. Как се сещаш за такива песни! Много червено стана днес 🙂 .

  • Homoerect says:

   Благодаря, Клеър! И аз намерих книгата, ако не си забелязала…
   Не ти ли харесва червеният цвят? А, какво ще кажеш за това?

   • aman11be says:

    Какво питаш жените какво ще кажат? Ще кажат, че е пошло, какво друго да кажат? То затова от време оно мъжете не са ги допускали в кръчма. 🙂

    • Homoerect says:

     Амане, аз така съм научен. Винаги се допитвам до жена ми и останалите женски екземпляри в къщата ми.

 13. Светла Павлова says:

  Ах-ах, йезуитчето ми то!
  Кой вкара Бойко Борисов във властта:
  Кой ще поведе България, ако протестите свалят правителството?
  От 6 мин. 30 сек. какво казва Минчо Спасов.
  Да гласувам ли?! Никога!

  • Homoerect says:

   Ай, светицата ми! Казал го Минчо или Мирчо Спасов… Все тая! Дори да е верно, че Георги Първанов е вкарал ББ във властта, това все още нищо не означава. Не всеки може да бъде добър кадровик. Може да е бил подведен от своите сътрудници.
   Най-добре да гласуваш за Барак Обама! 🙂

   П.П. Светле, нема да се притесняваш и ме наричай с всякакви епитети, които ти дойдат на ума. Няма да ти се разсърдя и ще ги приема като комплименти.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s