Вятър и мъгла на политическия ни хоризонт

Моята съвсем краткосрочна метеорологична прогноза е, че такова ще бъде времето над страната ни, докато народът ни не си научи урока и не се запъти с бодра стъпка масово към избирателните урни. Малко от малко да имаме някакъв инстинкт за самосъхранение като нация! Колкото и заклинания да правят някои известни шамани, че няма никаква полза от гласуването. Прости им, Господи, те не знаят какво вършат! Ако продължават да се правят на по-умни, отколкото са, в скоро време ще се вее турското знаме с нащърбената луна и петолъчката на фасадата на Народното събрание. То, Левски съвсем друго е имал предвид, когато е казал, че българи, турци, гърци, арменци ще живеят под един покрив, равни пред закона.. Кешки да си бяхме останали в рамките на Османската империя! Да има кой да ни обгрижва, а не да се лутаме в безпътица.

Видяхме плачевните резултати от негласуването. Двете партии ГЕРБ и ДПС получиха своя максимум гласове чрез манипулации, фалшификации, заплахи и корпоративен вот и се надявам, че никога повече няма да достигнат този връх. В противен случай, Терминал 2 е на ваше разположение, преди да е станало твърде  късно. Между другото, неотдавна един приятел ми сподели, че е успял да изпрати едно от децата си в Обетованата земя, но и там условията не били идеални, поради което детето поискало да се върне обратно в Родината. Така че, трябва да подходим внимателно, преди да се решим на подобна стъпка. Никъде по света не ни очакват с разтворени обятия и да не си мислим, че сме поели по лек път.

Да видим и да анализираме кой какво спечели и какво загуби на тези парламентарни избори. Спечели мафията, загуби целия български народ, без значение кой на коя партия е симпатизирал. По простата причина, че е по-лесно да упражниш контрол и влияние над по-малка част от обществото. Тези 51% от българските граждани, които се въздържаха от гласуване, ако бяха посветили 30 минути от времето си, и да отидат до избирателната секция, картината в разпределението на местата в НС щеше да бъде коренно различна. По чисто математически пресмятания резултатът би бил доста неблагоприятен за големите партии, примерно при 75% изборна активност и не е необходимо някой да седне да ме разубеждава.

Въпросът, който е поставен на дневен ред е какво правителство да бъде съставено при тази конфигурация на политическите  субекти в НС. Вариантите на са много: ГЕРБ+БСП+АБВ, ГЕРБ+РБ+ПФ, ГЕРБ+ДПС+РБ. Вече се чуха някои слухове, че Реформаторският блок дава на  заден ход и не държи чак толкова на условието си ББ да не е премиер на страната. Сиреч, вся власть в ръцете на пожарникаря! То и без друго, държавата ни гори. Не е изключено в борбата за кокала да бъде съставена широка коалиция с участието на всички партии срещу отпускането на всяка една от тях на определен брой министерски кресла, на базата на т.нар. “споделена отговорност”. Според мен, най-софт и софистичен би бил първият вариант, но и най-малко вероятният. По начало е много трудно да се изгради обща платформа по основните приоритети на страната ни, върху която да се постигне консенсус. Да не кажа – почти невъзможно. Преди няколко дни написах едно свое мнение и пак ще го повторя. Това е все едно да се договорят да теглят колата заедно орел, рак и щука.

Бидейки напълно раздробено българското общество, в непрекъсната конфронтация на всеки срещу всички, нищо добро не ни очаква в близките години. Дано се сбъднат предсказанията на Слава Севрюкова, че след 2017 г. ще започнем да се оправяме…

Готов съм да се обзаложа с всеки, който не споделя моето мнение, че дори и да успее ББ да състави някакво коалиционно правителство, то ще бъде твърде краткотрайно и няма да реши нито един от сериозните национални проблеми. Докато циреят не се спука и не изтече гнойта от тялото на нашето мило Отечество.

Така че, гответе се за нови избори, мили мои съграждани и… този път умната!!!

Това беше моята желязна логика. Ако някой не е съгласен с мен, нека ми се обади за да поспорим. Но с факти и аргументи, а не с голословни твърдения!

И накрая, малко за разведряване на обстановката и за разчистване на градоносните облаци, надвиснали над страната ни. Когато бях още по-млад от сега, във времето, в което аз и жена ми бяхме още гаджета, тя работеше  в ХМС (Хидрометеорологичната служба на IV-ти километър, София) като оператор на радиосонда прикрепена към балон напълнен с хелий. И понеже нямах търпение да я зърна и да я прегърна, един път й казах да впише в дневника, че балонът се е спукал. Речено – сторено, а балонът продължаваше да си лети… Та да има и за нас малко време за дълбоките ни чувства, които споделяме вече 48 години!

И последно, искам да знам – кога най-после ще бъде изградена джамия в Люлинград, където да мога да изповядвам своята религия? Стига  дискриминация! Равенство, братство, свобода за  целия ни народ! А не както е досега само за някои…

Бог да пази България!

И както се полага в подобни случаи, ще ви пусна като бонус една песен, която да ни напомня, че сме българи:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Перспективи, Политика и социология and tagged , . Bookmark the permalink.

78 Responses to Вятър и мъгла на политическия ни хоризонт

 1. генек says:

  “Тези 51% от българските граждани, които се въздържаха от гласуване, ако бяха посветили 30 минути от времето си, и да отидат до избирателната секция, картината в разпределението на местата в НС ЩЕШЕ ДА БЪДЕ коренно различна. По чисто математически пресмятания резултатът БИ БИЛ доста неблагоприятен за големите партии, примерно при 75% изборна активност и НЕ Е НЕОБХОДИМО НЯКОЙ ДА СЕДНЕ ДА МЕ РАЗУБЕЖДАВА.”
  “Това беше моята ЖЕЛЯЗНА логика. Ако някой не е съгласен с мен, нека ми се обади за да поспорим. Но с факти и аргументи, а не с голословни твърдения!”
  Наистина желязна – та дрънка…
  Ако баба ми беше мъжка – щеше да има дръжка…
  Въпрос: и каква е разликата между Боко и Доган?
  Някои хора с желязна логика убеждават, че е по-добре да те яха олигарх с трибагреник, отколкото с полумесец. Яхането не влиза в разсъжданията им. То си е вече прието от тях за нормално…
  А глупаците искат да разчистят ВСИЧКИ кандидати за яхачи…
  Посягат на чуждия кеф – льоши и непримерни граждани…
  П.П. И защо ли се увеличават негласуващите от “избор” на “избор”…

  • Hombre says:

   Генек, знаеш много добре, че по някои въпроси сме на диаметрално противоположни позиции и няма смисъл да повтаряме едно и също. Щом не виждаш разлика между Боко и Местан, здраве му кажи! Все пак, хубаво е, че се обади…
   Понеже знам, че обичаш да четеш, ще ти разкажа една истинска история от преди няколко дни, непосредствено след изборите.
   Както си пазарувах в предпочитания от мен магазин на Ковачки, изведнъж някой ме дръпна за ръкава… Пред мен стоеше непознат мъж, около 40-годишен, висок, слаб като току що излязъл от Бухенвалд, с бяло бастунче в ръка. Жив да го оплачеш! Ако можеше да ме съзре, сигурно би ме оприличил на бирника от разказа на Елин Пелин „Андрешко”. Помоли ме да му помогна да си купи 3 домата, четвърт сирене и кофичка кисело мляко. Докато се разхождахме между гондолите, завързахме лаф и къде на шега, къде на майтап го попитах дали е гласувал на тези избори. Отговори положително и след това го попитах за коя партия, ако не е тайна. Малко се поколеба, но заслушвайки се в приятния тембър на гласа ми, спомена името на партията, за която и аз гласувах. Какво излиза – незрящите по-добре се ориентират в обстановката, от мнозина, които гледат, ама не виждат. За тоя човек ситуацията у нас е станала безнадеждна и се надява на някаква промяна, за да оцелее физически, а за останалото да не говорим…
   И тъй като ти освен друго си и адепт на конспиративните теории, ще ти кажа, че нещата са много по-прости, отколкото ти изглеждат. Разчита се на неграмотността, индиферентността и ниската избирателна активност на българина. Което не означава, че ще си омешаме шапките с теб, а заедно ще търсим изход от кризата.
   П.П. И моля те, не предлагай възрастов ценз на изборите. С другото съм съгласен.

 2. Pasi says:

  Минискус

  Идолът към Израел!
  В мач е кънките оплел…
  Хоп ножленце за коленце,
  футболното ни мъжленце…
  С патерички под ръка,
  пак ще си гласи игра-
  с Е-Не-Пейци или други,
  все грабителски задруги.
  Паси, 09.12.2013

  • Hombre says:

   Паси, както винаги си актуален. Моля те, помогни ми да помогнем на нашия общ приятел да се отърве от някои заблуди… 🙂

   • Pasi says:

    По повод молбата, а и по повод снощния спор между Аман, Светла и теб, ще кажа само:- Всеки има право на своите заблуди! Стига да не пречат на заблудите на другите. И аз имам своите. Вярвах, че моичките ще се представят достойно, ама не са случи. Ще ни управлява pumpkin boy. Аз ще съм в опозиция.

    Halloween-Pumpkin boy

    Весел празник – Хелоуин!
    Имен ден на Вожд един…
    В Тиквенбург пекат се тикви,
    месят баници – реликви
    и банкет за Хелоуин…
    Имен ден на Вожд един!
    Паси, 31.10.2013г.

    • Hombre says:

     Да, така е, Паси! Всеки има право на своето мнение, стига да не е продажник и да не формира обществено мнение в угода на някой поръчител. Нашият приятел не е продажник, патриот е, чиста душа е, но лесно не се отказва от своето мнение, дори и тогава, когато логиката не е на негова страна. Може би се стреми да бъде оригинален…?

     • Homofaber says:

      Говорите за обществено мнение… По дефиниция, обществено мнение е социален и политически термин, обозначаващ съвкупното вярване или мнение на обществото по даден въпрос. Общественото мнение е важен фактор в демократичните общества, тъй като влияе косвено на управлението.
      Такааа… е, това последното влияе когато на избори, така наречения електорат гласува за тази или онази политическа сила, обещаваща светло бъдеще и мед и масло. И дотук с общественото мнение в нашата татковина, по-нататък, това обществено мнение замира и партията победител си прави нейното си…
      Общественото мнение не трябва да се проявява само по изборите, а след това трябва да го има, като голяма сила и както се казва то да командва парада…
      Но, за съжаление, ние не сме единни и го няма мнението на обществото, има го мнението на така наречените кукловоди, изразявано от тези които ни управляват …

     • Hombre says:

      Браво, бе, Фабер! Не знаех, че си такъв голям теоретик и идеолог на онеправданите маси…

 3. Homofaber says:

  Ха ха ха,Günaydın efendim! Както при всички, така и при тебе, Еректусе си го има това, качество, да чакаш някой да ти свърши работата-да ти построи джамия … 😉
  Щом не можеш да извършваш 5/петте/ си задължителни молитви, фатяй кирката и почвай го молитвения дом в градинката си в Люлинаграда голяма. Веднага, ще дойдат, ще се отскубнат фирми от обръчите и ще те спонсорират пък и саудитски капитали ще додат … 🙂
  А ако сериозно гледаме на нещата, то вече 25 години, все едно и също, невидимити ръце на кукловодите били зад граница или пък тукашните, движат марионетки според ситуациите.
  И така си върви живота – това кой, как, с кои ще състави правителство и т.н., са само кадри от предавания по талавизора… 🙂 Друго е същественото, кой/и, движат нещата и докога обществото, ако го има такова ще блее и вятъра ще го духа и мъглата ще го обвива …

  • Hombre says:

   Фабер, добре си си научил урока! Хубавото е и това, че си започнал да учиш турски… 🙂

   • Homofaber says:

    Еректусе, нали требе с теб по некакъв начин да си говоря… 😉

    • Hombre says:

     Говори ми, Фабер, говори ми… Parle-moi d’amour… 😀

     • Homofaber says:

      Вятър те вее и мъгла те обвива, каква любов? Ти искаш да се молиш по пет пъти на ден, и да славиш Пророка… 😉

     • Hombre says:

      “Аз съм Господ, вашият Бог. Не се кланяйте на идоли и не си правете излети богове. Аз съм Господ, вашият Бог…!

     • Homofaber says:

      Говори ни ти, Еректус, кажи ни кой командва, кой движи и у нас политиката, нали си падаш малко монтереец, па макар и писар… 🙂

     • Hombre says:

      На тебе няма смисъл да ти казвам – ти си знаеш…
      По втория въпрос, позна – аз съм този, който ПИШЕ директивите на клуб “Монтерей”! 🙂

 4. Homofaber says:

  Да живейш, Еректус! Онеправданите маси са ти гласували голямо доверие и са те излъчили за говорител, техен! Ти си рупор, ти си бурията на нашето революционно движение, изразител на мислите и чувствата на онеправданите и мощният ги глас се чува през вятъра и мъглата, между Ванкувър и Владивосток!!!

  • Homofaber says:

   Па и в “Монтерей”… след приемането на последната ДИРЕКТИВА, насочена към МАСИТЕ, между първото и шесто уиски… 🙂

   • Hombre says:

    Фабер, подозирам, че са те назначили за портиер с ливрея пред клуба “Монтерей”! Иначе откъде можеш да знаеш тези подробности? 🙂

    • Homofaber says:

     Еректусе, досущ като твоя шлифер съм облекъл, но съм в “Крайслер” и с черни очила в тази кола, а не на врата “Монтерей….ска”… 🙂

     • Hombre says:

      Фабер, пак си изпаднал в Delirium tremens! Мани ги вече тия хапчета и тая шльоковица!

  • Hombre says:

   Фабер, никой за нищо не ме е избирал. Аз съм като оная, на която й викали: “Като ми пееш, Пенке ле, кой ли ми те чува…?”.

 5. Pasi says:

  Фабер е прав. Аз обаче разсъждавам по марксистки: “Идеите са сила, когато овладеят масите”. Когато няма обединителни идеи от този порядък, резултатът е башибозук в пъстър Парламент. А обединителни идеи не липсват – цената на тока, например, или ГМО, или шистовия газ, безразборната сеч на гората и дори плажът на Карадере. И както се вижда от примерите в тези евентуално-обединителни идеи не се говори за доходи, или поне не пряко. В изброените примери става дума за оцеляване и справедливост… Да, ама в тази посока никой нищо не ни обещава, освен Атака, като тъпотията на службашите ги вкара в Парламента. Та така…

  • Hombre says:

   Паси, и ти си прав, и Фабер е прав! 🙂

  • Homofaber says:

   Така е, но обединителните идеи – цената на тока, например, или ГМО, или шистовият газ, безразборната сеч на гората и дори плажът на Карадере, не правят парата и фукарата. Това е нашата действителност …

   • Hombre says:

    Паси ще ти отговори…

    • Homofaber says:

     Ма и аз ще ти отговоря, даже ще те помоля!
     Нека се отвори сърцето ти, излезни от заседание некой път от “Монтерейя” и почерпи некое и друго 12 годишно.

     • Hombre says:

      12-годишно – какво? Дванайсе годишно бройлерче, тъпкано с хормони, свинско от затворническа ферма за самозадоволяване, или новозенладскто телешко дълбоко замразено, на луда крава детето? Ако е арманяк, останал е само 20-годишен…
      П.П. Само заради лайкчето, ще си разтворя сърцето! 🙂

 6. Pasi says:

  Схоластика

  С тигрите – гимнастика.
  Край морето – класика.
  Доходи – фантастика.
  Пред Европа- ластика.
  За народ – схоластика.
  Пунтове и пластика!

  • Hombre says:

   Паси, чудя ти се как си успял хем да си плацикаш задника в морето, хем да гласуваш… Сигурно е имало на буя некоя изборна урна… 🙂

 7. Homofaber says:

  Многооо приказки за 100 драма…! Все пак, благодарско, знаменосецо! 🙂
  Такъв си ни ти – рупор на нашия пролетариат и наший пенсиорат… ;), пълен със слова омайващи, все едно мед и масло се лей и народ онеправданий, бодро пей… 🙂
  То се лей водица, кладенчова с килограми, брей… 🙂

  • Hombre says:

   Откривам още един самороден талант у теб – вече взе и в рими да пишеш! Ще засенчиш Пасито!
   Не се безпокой, кладенчова вода има за всички. Ти си с предимство! 🙂

   • Homofaber says:

    Благодаря! Както се казва, като няма риба и ракът е риба!!!
    А за предимството, сега да си дойдем на думата, политиката впрочем. В стила на Паси…новина последна: едно от непреодолимите различия между преговарящите днес в НС е кои инвестиционни проекти да са с предимство. Така че, предимството е ясно – кой ще е с парата и после ще е… познай какво, Еректусе… фукаратааа … 🙂

    • Hombre says:

     Яснооо… отвори ми очите!

     • Homofaber says:

      Твойте са отворениии … постоянно, не случайно си знаменосец и барабанчик на онеправданите !!!

     • Hombre says:

      Фабер, как да не те обича човек? Само заради тези твои думи, заслужаваш моето уважение и дълбок поклон. Вече пърхам от щастие. Но не очаквай да си отворя човката, както в Езоповата басня за Гарвана и лисицата…

    • aman11be says:

     Ами то и “обединителните идеи” представени по-горе са по същество инвестиционни проекти и там борбата е кой ще се докопа до реализацията им. Тъй че точно там са и парите и фукарите по Фабер. 🙂 Кой досега не се упражнява по темата шистов газ. Дали е без задна мисла? Че на договори с много нули и комисионните са с много нули. Или за енергията от т.нар. ВЕИ. Или за ГМО. Не че отдавна не ги рупаме в най-разни продукти без да ни казват. Или за “Южен поток” с плажа на Карадере. Или за …….. каквото се сетите. Та накратко и тези идеи толкова ще ни обединят, колкото ни обединиха протестите за тока от февруари 2013. Където мирише на пари, обединение йок. Освен около парите….

     • Hombre says:

      Амане, от кога взе да ставаш и ти такъв голем песимист? Политиците ни се чудят вече как да ни угодят и все ще се намери некой, който да се назлъндисва. Аман от такива безсъвестни хора, като тебе…!

     • aman11be says:

      И аз така казвам “Аман от такива….”, ама съм в момента далеч и не мога да усетя напъните им за угаждане. 🙂

     • Hombre says:

      Скоро ще го усетиш – бавно, плавно и мазно да ти влиза…

     • aman11be says:

      Сефте!

     • Hombre says:

      То така се започва, после се свиква…

     • aman11be says:

      Това имах предвид и аз. Че вече сме алащисали/свикнали…. Сефте ни работят както, когато и където си искат, че да се впечатляваме. 🙂

     • Hombre says:

      И все пак, братко Амане, ако трябва да бъдем сериозни – рано или късно народът ни ще се осъзнае и ще изхвърли на бунището тези отрепки, които се смятат за елита на нашето общество.

     • aman11be says:

      Ако трябва да бъдем сериозни, ние дали ще сме живи да го видим това чудо на чудесата?

     • Hombre says:

      Като нищу! Аз вервам на Севрюкова…

    • aman11be says:

     А различията са толкова непреодолими, може би защото главният преговарящ знае да дели само на 1. Докато всеки от останалите се бори също за “фъндък”. За какво са се “трепали” да влизат в НС? 🙂

 8. Homofaber says:

  Така е Еректусе, според баснята на Езоп, както казва и народа, болгарский:
  “Гайдата не прави овчаря.”

 9. aman11be says:

  Някой случайно да знае по колко точки преговарят парламентарно представените партии? Защото преди малко прочетох, че след 4 часа преговори ГЕРБ и БСП постигнали съгласие по 4 точки. Да знам дали ще им стигне времето до следващите избори….

  • Hombre says:

   Нема сми да се абиме, като се вълнуваме излишно. Те ще ни кажат, когато му дойде времето…

   • Hombre says:

    Благодаря, Фабер! Винаги съм разчитал на такива информатори като тебе…
    И… от сега да си знаете – ако до края на деня не ми се обади нито Светла, нито Кисса, от утре започвам безсрочна гладна стачка или друга форма на протест. Да видите, че и аз мога да бъда протестър!
    П.П. Само ви моля да ми доставяте съвсем дискретно сандвичите с пастърма или луканка, както и други закуски от този род, за да не дразним безпризорните кучета.

    • Homofaber says:

     Нема да те уморим, Еректусе … и днеска се издигаш на връо в WP …..

     • Hombre says:

      Кво да направим, Фабер? Много са ми дълги ръцете и краката, та не моем да се свием на кравай. Па и езикът ми е бая дълъг…

 10. Homofaber says:

  Бе, и ти така… от идеалното по-нагоре нема…! 😉

  • Hombre says:

   Само че, има и надолееее… 🙂
   “Надоле! Надоле! Надоле!
   В студените бездни слезни,
   където тела полуголи
   се гърчат край черни стени…”

 11. Pasi says:

  В резултат на разговорите стана ясно, че са се разбрали по неща които изобщо не вълнуват народа: евроценности и НАТО-ценности, тинтири-минтири… Токът, ВЕИ, Марици, ЕРП, концесии и инфраструктурни проекти, данъци и доходи са на светлинни години. Междувременно, ДПС обяви,че ще подкрепя коалиция Бо-Стан 300 дни! На коалиция с националисти ДПС е опозициция, без значение ПФ или Атака. Май и това ще се случи… На пръв поглед, няма друг вариант за сформиране на правителство и действащ Парламент.

  • Hombre says:

   Паси, току що приключи интервюто с Янаки Стоилов в предаването „Лице в лице”. Правилно си схванал акцентите в постигнатото съгласие между ГЕРБ-БСП! Още сутринта казах, че такава коалиция е почти изключена, въпреки че Боко се мазни и се прави на кротко агънце. Да видим какво ще стане на преговорите с депесарите. И там шансовете са минимални…

 12. Krasimira says:

  Е, аз да си призная: не гласувах!
  Щото за мен няма по-малко зло! Всичко си е зло и как да дам гласът си за такива хора (напират обидни думи, но ще се въздържа, друг да ги съди)?
  Късно разбрах, че и Татяна Дончева е регистрирала движението си. Но пак не съжалявам, че не гласувах, щото и без това “Движение 21” не е надхвърлило минимума, за да е в парламента. Така че поне спестих 1 лев на народа, може мижаво левче да е, но не им го давам!
  Следващия път ще гласувам за Татяна Дончева с надеждата най-после да се изпълни предсказанието на Слава Севрюкова. Друга жена лидер на хоризонта поне аз не забелязвам!

  • Hombre says:

   Благодаря за така изразеното мнение, Красимира! Всеки има право да гласува или да не гласува според сега действащия Изборен кодекс, важното е да отчитаме какви последици ще настъпят за страната ни в зависимост от нашия избор. Няма да коментирам вашите предпочитания. Бъдещето ще покаже…

   • Krasimira says:

    Бъдещето за България е предопределено още през 1989 г. Няколко добре разиграни сценария дадоха вече резултати, а народът само си мисли, че има право на избор. Очакват ни още два-три сценария до окончателния завършек на плана.
    Не виждам надежда за промяна към добро, не и с тези “лидери” на политическата сцена.
    Вече чакам следващите избори… на пролет. Дано да не излезна оптимиска!

    • Hombre says:

     Там е бедата, Красимира! Доста хора си мислят, че съдбата ни е предопределена и поради тази причина не предприемат никакви активни действия. Е, да, ама аз не очаквам съдбата да ме погали с перце по главата, ако сам не си помогна…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s