По-добре балама, отколкото селски тарикат

 “А баламите,  подкрепили крадци, мошеници, престъпници и тем подобни – нека се успокояват, че са изпълнили дълга си посредством гласуване.
Аз мисля, че дългът на гражданите е друг.
Но със слепци живопис не се обсъжда…”
Извадка от “29 ОКТОМВРИ”

Ще започна със семантиката на думата балама според Българския тълковен речник:

Наивник, будала, човек, когото лесно могат да излъжат, да подведат.
Синоними на думата балама:
глупак, малоумен, наивен, ахмак, серсем, абдал, будала, жертва.

Най обичам некои да плюнчат етикети и да ми ги лепят на челото! Нема да е нито за първи, нито за последен път. Първоначално се впрегнах от цитата най-горе, пък после си рекох – какъв е смисълът обижданият да отвръща на обиждащия? Той ВИНАГИ е прав, дори когато съгреши. Ще ти извади такива аргументи от Светото писание, че само може да се плеснеш по челото и да си кажеш: Леле колко съм прост…! Айде, мене кучета ме яли, но да наричаш близо 49% от българското население балами, защото гласуват по време на изборите е меко казано безотговорно и твърде самонадеяно. То и Господ е сгрешил, като е създал Ева от реброто Адамово, та един простосмъртен нема да сгреши в оценките си, наблюдавайки света през тесното прозорче на своята одая. Хора, които не попадат в категорията на баламите, би следвало да ги наречем с антонима тарикати?!

Със същия успех мога и аз да използвам цитата „Със слепци живопис не се обсъжда…” Нагледно доказателство за което е отричането на степени на злото. Дано не му се налага на такъв човек на неговата глава да се стоварват различни злини, за да разбере, че има зло и зло… В тая връзка народът е казал: „Ела зло, че без тебе по-голямо зло! Искам да попитам защо в девет страни-членки на ЕС правителствата са подкрепени от леви и социалдемократически партии, а в България да не може? При положение, че у нас едва 10% си добруват, тънейки в охолство, а народът като цяло мизерства или едва свързва двата края? Колко са на брой олигарсите, които искат да провеждат дясна икономическа политика, в угода само на едрия капитал и на неоколониалистите от Запада? Къде по света някой е постигнал нещо без борба? Точно, които не гласуват са тези, които циментират статутквото, поднасяйки на днешните ни управници онова, за което при нормални условия и справедлив Изборен кодекс бая има да се изпотят и няма да постигнат и половината от досегашните си успехи… Още Хераклит го е казал Τα πάντα ρει και ουδέν μένει. (Всичко тече, всичко се променя…) Но защо при нас трябва да стане по лесния начин, като има и по-труден? Никой капиталист няма да направи и най-малката социална отстъпка, без непрекъснат натиск върху него. Избори е необходимо да има, защото не съществува друг начин за държавно управление (освен чрез военен преврат или монархия). Другата крайност е анархия. Нима не е възможно при едни нови избори да се сформира коалиционно правителство с участието на БСП, АБВ и ПФ, колкото и да ги недолюбват някои? Всяко сравнение с ГЕРБ и ДПС е неуместно, които за мен са най-голямото зло! Но за целта е необходимо народът да се пробуди от летаргичния си сън и да повярва, че и от неговия глас зависи промяната в страната ни. Вместо това продължава да се влияе от ширещото се мнение, че всичко е кауза пердута. Хората се обезверени и имат нужда от насърчаване в правилната посока, каквато е участието в демократичните процедури на страната и упражняване непрекъснат контрол върху изпълнителната власт. От нас самите си зависи и от никой друг – да излъчим достойни личности, които да обединят около себе си широките маси и да сформират една нова, истински лява социална партия.

Ноооо… да не се увличам – който се чувства засегнат от определението „будала”, може да продължи. Постарах се да не използвам обидни слова, в отговор на подобни квалификации, надявам се и вие така да постъпите.

Ако си представим, че България е като едно голямо село, следващото анимационно филмче ще ни покаже нагледно как не бива да си решаваме проблемите:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

18 Responses to По-добре балама, отколкото селски тарикат

 1. aman11be says:

  А акъллиите нека се успокояват, че не са допуснали да бъдат въвлечени в тази престъпна схема. Така по-малко ще ги боли, като си плащат сметките и като погледнат цените в магазините.

  • Hombre says:

   Братко, виждам, че акълиите не си ги сложил в кавички… Случайно или нарочно? Прочете ли тази умна мисъл от техен виден представител: “Гау, гау… Ама ПРИМЕРНИТЕ електорални единици гласуваха! И дори почнаха да обвиняват отвратените от господарите им, за “избора” на същите тези господари…
   Е, във всяко гау трябва да има някои с “Бау!”… И въртящи опашки…

   Крайно време е да се замислим и да се вслушаме в техния глас на разума! Ще завърша с една мисъл на Валери Найденов: “Всяка теза подлежи на антитеза. Така е в науката. Ученият изслушва аргументите и ги оборва. Ако вместо това си тръгне обиден, значи признава истината, но я приема за лична обида”.

 2. Homofaber says:

  Много вътрешно ги взимаш нещата! … 😉
  Нали знаеш, че некои хора са все и вся, или както е казал народът “Като върви, звездите чете”. И още от Федър, древноримски баснописец и поет-сатирик:
  “За пороците на хората”
  По две торби окачил ни е Юпитер: едната на гърба, напълнена със нашите пороци; другата тежи отпред — натъпкана е тя със чуждите.
  Затуй не можем слабостта си да съзрем. Сгрешат ли други, лесно ги осъждаме.

  • Hombre says:

   Още един балама цъфна! Фабер, поздравявам те за смелостта да се изкажеш един от първите в това политико-комично предаване с песента „Кацнал бръмбар на трънка”:

   П.П. Вътрешно приемам само маркови питиета!

 3. Homofaber says:

  От балама, за балама поздравче, сабахлем… 🙂

  • Hombre says:

   Мерси, баламурнико! 🙂
   П.П. Фабер, нали не се сърдиш, че без твое разрешение съм публикувал снимката ти на първа страница? 🙂

   • Homofaber says:

    Еректусе, ако се постараеш и доведеш и две убавици в постелята и в ръката ми подадеш марково питие, нема сръдня … 🙂

    • Hombre says:

     Фабер, предложението ти подлежи на сериозни преговори…!

     • Homofaber says:

      Нали си балама, Еректусе? Още и наивен, ахмак, серсем, будала и т.н.,
      също и жертва, жертвай се … без преговори … 😉

     • Hombre says:

      Само за адет, от професионален хъс ще се пазаря с теб. Иначе нема сделка!

 4. Pasi says:

  Саниране
  За пари е побеснела,
  цялата ни клиентела…

  По програмата на Чехльо,
  здраво трябва да захлебят.,
  от бюджета, вуйна, свако…
  Няма как. Ще цакам яко!

  Комисионки ще се леят
  прокурорът ще немее..
  Гражданята ще получат,
  а в селата пръст да смучат!

  Цялата ни клиентела,
  За пари е полудела!
  Паси,20.10.2014г.

  • Hombre says:

   Благодаря, Паси!

   • Homofaber says:

    Новий Прометей !!!

    • Hombre says:

     Фабер, абе, знаеш ли какво открих, вглеждайки се по-внимателно в твоята снимка? Страшно много ми заприлича на Иванушка от една руска приказка… 🙂

     • Homofaber says:

      Грешиш, дедо Еректусе, не си си сложил очилата… 🙂
      От твойте снимки се вижда, че си рус …, така че стани от стола, да видиш как си счупил очилата ir … 😉

     • Hombre says:

      Уфффф, успокоих се… 🙂

 5. Homofaber says:

  Мисля, че при вас, професионалистите,така са ви обучавали, да защитавате Родината и прочее… нема пазаране, казвате – “Сакам отговорът да биде, Да”… 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s