Децата – наш’та гордост!

Преди няколко дни, в „Музикалния петък” ви разказах една случка, на която станах неволен свидетел, от моя НП. За тези от вас, които са пропуснали  да я прочетат, ще я напиша отново:

Млада дама, на около 30 г. минаваше по алеята в градинката зад нашия блок. Изведнъж, две от кучетата, съпровождани от своите стопанки, без никаква видима причина се втурнаха към тази девойка с лай и явно намерение да я ухапят. Момичето се стъписа и започна да тропа с крак, за да ги пропъди. Сцената продължи не повече от 2 минути, а собственичките на кучетата гледаха безучастно, без да озаптят псетата си, които съвсем не изглеждаха безобидни. Нали уж тези животни трябва да бъдат на сиджимка, а по-агресивните да имат намордник? Как може да се избегне нещастен случай, при положение, че всеки ден сме свидетели на подобни инциденти? Не е ли по-правилно държавата да приеме закон, с който на подобни простаци да се отнеме завинаги правото да притежават домашни любимци?

Вчера станах свидетел на една още по-ужасяваща сцена на същото място на събитието. Около 13-14 годишен хлапак беше намерил една умряла котка, ако сам не й е помогнал да приключи земните си дни, върху която извърши невероятна гавра. В продължение на поне 10 минути я подритваше като футболна топка, размазваше й главата с крак, хващаше я за опашката и я удряше в бордюра както на октопод се изкарва мастилото. Чували сте израза „Шта буам кат’ маче у дирек!”. То не беше злоба и агресия, неистово желание за издевателство над едно мъртво животно, каквито рядко съм срещал дори сред възрастните или по филмите на ужасите. Накрая се умори и захвърли в пясъчника това, което бе останало от котето – там където си играят децата и е любимото  място на кучетата да маркират терена си. С гордо вдигната глава се оттегли от полесражението, готов  за нови подвизи.

Да не споменавам за далеч по-безобидните детски игри в един столичен квартал. Градинката ни е  заприличала на сметищато в Суходол – всичко е изпотрошено от малките палавници и осеяно с всевъзможни отпадъци, каквото няма да срещнете дори в кв. „Столипиново”. Едно време имаше пазачи на щат към “Градини, паркове, украси” (ГПУ), които не позволяваха никакви волности и глобяваха родителите за подобни безобразия. Въобще, имаше култура за опазване на социалистическата собственост.

Ако върнем лентата още по-назад, ще видим една друга потресаваща история от Градинката на ужасите. Кликнете върху “За пенсионерите с любов?” и идете на 22:40 часа. Може и оттук: “Днес станах свидетел на една ужасяваща история […]

Питам се от къде се взе толкова негативна енергия у едно все още дете – кое е фрустрирало толкова много неговата психика, какви комплекси избива, има ли семейство и как са го възпитавали? Предварително обявявам и дебело подчертавам, че даскалите не носят никаква вина, нито  обществото ни като цяло!

Когато още малко порасне това момченце, то е готово да се сражава на страната на талибаните на територията на т.н. „Ислямска държава” и окото му няма да мигне да отреже нечия глава. Ще бъде като робот-садист! Ако е само обикновена некрофилия, има лечебни заведения за такива ментално увредени същества. Не бих ги нарекъл хора…. Вчера излезе новината за смъртта на един българин-наемник, загинал при бомбардировките на американски самолети над същите тези джихадисти.

Оставям за вас коментарите. Особено на тези от вас, които притежават котки…

Тоя път няма да има никаква песен!

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Bad news, Светлото бъдеще, Случи се… and tagged . Bookmark the permalink.

44 Responses to Децата – наш’та гордост!

 1. генек says:

  Липсата на среда…
  Родителите са заети да оцеляват и да помогнат на детето да оцелее, бабите и дядовците са безпомощни, новите технологии презивикват само кървав интерес.
  Плюс “празници” като зловещия Хелоуин…
  Децата нямат вече семейно възпитание – не различават добро и зло, не усещат чуждата болка, не умеят да са съпричастни…
  Всеобщото безразличие…
  И липсата на отговорност в държава, общество, училище, семейство…
  В която и посока да се чете…
  Страшно е, да… Но става зловещо… И май безнадеждно…
  Евроатлантическите ценности напират върху личния успех, личното удоволствие, личното задоволяване.
  Няма души – има тела. Които искат своето – нискокалорични забавления. За чужда сметка…
  Корабът потъва нормално…

  • Hombre says:

   Генек, с изключение на първото ти изречение “Родителите са заети да оцеляват и да помогнат на детето да оцелее, бабите и дядовците са безпомощни…”, с всичко останало казано от теб съм напълно съгласен!
   Като дете, което е родено в първите следвоенни години, много добре знам какво е мизерия и глад, и все пак, мнозина от нас станаха човеци!

 2. Pasi says:

  След гаврата с котето следват и други, видяни от продукциите на ТВ-тата, компютърните игри и прочее продукции… Всичко това упорито ни залива от новините до късните часове- “Секс, лъжи и видео”. В крайна сметка, ето го резултатът:
  Кибрит
  Герберите са кибрит,
  всички ний – строени клечки!
  Вожд един, е кол побит.
  Варди ни от бели мечки!

  Фотографка, алпинист
  си заминаха мърцина,
  изгоряха като лист,
  като клечки в таз дружина.
  Паси, 04.11.2014

  • Hombre says:

   Паси, ти още живееш в миналото… Нищо не разбираш от демократични ценности!

 3. Homofaber says:

  Да, нарисувал си картинка от големия пейзаж, отразяваш нашата действителност!
  За съжаление, зловеща картинка. А колко още други такива, съставят този пейзаж. Съгласен съм с теб, за ролята на семейството за възпитанието на малкия човек. Това е като да поливаш, наторяваш и подкастряш едно дръвче и после да дава добри плодове.
  Така е в началото. По нататък идва вече и ролята на обществото. Като ги има тези пропуски във възпитанието, то трябва да си влезе в ролята и да помогне да се изправят. Защото в края на краищата, подрастващите са тези, които заменят по-възрастните и на тях ще се крепи и развива това общество. Само че сегашният неолиберализъм, що е обхванал и нашата земя, повелява засилване ролята на частното в съвременното общество. Нямам нищо против против частното, само че неговата философия е: “Парица е царица”! … 🙂
  Къде ще се занимава с някакви си подрастващи…? 😦 “Парата прави фукарата!”
  Време е да се възцарят с пълна сила християнските ценности – “СВОБОДА, СПРАВЕДЛИВОСТ И СОЛИДАРНОСТ”… едно трудно начинание в сегашното действителност!

  • Hombre says:

   Фабер, споделям казаното от теб. Отговорността за възпитанието на подрастващото поколение трябва да я носи цялото общество. Аз и брат ми се отгледахме сами, защото родителите ни работеха за оцеляването на семейството и им виждахме очите само сутрин и вечер…

   • Homofaber says:

    Еректусе, така беше, свидетел съм на това време …

    • Hombre says:

     Щом си свидетел, Фабер, искам от тебе да разкажеш утре с прости думи в “Малкия петък” какво си преживял…
     П.П. Не държа непременно да е художествено произведение, а да съдържа фактология.

 4. Homofaber says:

  Пропаганда ли искаш да правя, или да разказвам, че не беше охолно, но се живееше?
  Който има очи, уши и малко сиво вещество и иска да разбере ще намери начин…

  • Hombre says:

   Фабер, кой ти говори за пропаганда? Искам да си разширя познанията върху събитията от най-новата ни история. Не се ослушвай като обран евреин!

 5. aman11be says:

  На пръв поглед и двамата сте прави. На втори поглед обаче започвам да си мисля, че подобни обобщения са твърде опасни. Да, наистина написаното е страшно и предизвиква възмущение. Само че аз си спомням, че и в моето детство имаше подобни “зрънца” във всяко училище, които не се съобразяваха с общоприетите норми на поведение, за което бяха “гонени” от учителите/обществото и гледани с възхищение от някои свои връстници. Такива “зрънца” явно ги е имало и преди мен, защото е достатъчно да се обърнем към художествената литература, в т.ч. и за деца и юноши. Да не говорим за информацията, достигнала до нас от т.нар. “народни извори” за давене на котенца и кученца в чувал в реката. Някои от тези случки са описвани и в детски “народни” приказки.
  Та за какво беше цялото това многословие от моя страна? Лоши хора е имало, има и за съжаление ще има. Също както и добри. Не всички могат да бъдат възпитани и отгледани при еднакви условия. От това обаче не следва автоматично, че едно поколение е по-лошо или по-добро от друго. Просто то е друго поколение.
  По отношение на възпитанието – мисля, че главната отговорност за възпитанието на детето/човека се носи от родителите. Те полагат основите, те продължават да надграждат и тяхна е грижата да намерят време и начин да “филтрират” кое да остане от “възпитанието на улицата”. Знам, че много от вас ще ме обявят за идеалист (в най-добрия случай), но не се ли опитат родителите да правят всичко това, резултатите ще са такива.

  • Hombre says:

   Амане, умно хортуваш, но пропускаш една малка подробност… Става дума за масовост на това явление. Не за отделни “зрънца”, а за цяло стадо от шебеци! Насажда се нов тип култура в кавички.
   По мое време нямаше такива изстъпления или поне аз не съм бил свидетел на такива…

   • aman11be says:

    Е, за това си прав. Мислех да го отбележа, но пропуснах. Преди бяха “зрънца”, а сега е тенденция в поведението и личностното изграждане на много хора. За съжаление се толерира от т.нар. “общество” сега. Но пък нашите деца са също от това поколение. Тях не мога и не искам автоматично да ги сложа под “общия” знаменател. Та и това е “малка” подробност…. 🙂

    • Hombre says:

     Амане, никой не отрича, че семейството е най-малката клетка на обществото. Но въпросът е и в това, че когато ние бяхме “уличници”, не попаднахме под зловредното влияние на буржоазната идеология. 🙂
     Щом твоите деца са се спасили, значи родителското тяло в твоя дом е пипало здраво… 🙂

 6. Homofaber says:

  Прав е дружето Аман11бе. Наистина и през онова детство ги имаше такива неща…
  Мисля си, че сегашното сураво и ку@@@о време е изострило в по-голяма степен твоята чувствителност, Еректусе. “Чудесиите” и щуротиите, които стават ката ден, явно идват в повече на твоята душа камбана… 🙂 И аз пък и други хора са се чудили, ама сега нищо не ме учудва в житието-битието наше. Въпросът е то да се промени. “Какво да се прави”, както пита Н. Чернишевски в своята книга, а и ние хората да се попитаме и да действаме…

  • Hombre says:

   Фабер, нещо много лесно взе да се съгласяваш днес с чуждите мнения. Обяснявам си го с нежеланието ти да напишеш пет реда от твоето житие-битие. А уж си толкова активен и писмовен в Тепавицата…

   • Homofaber says:

    Eректусе, винаги съм се съгласявал с чуждите мнения, стига да са правилни, подплатени с факти!
    Времето тече, но ти си оставаш с хладен ум, чисти ръце и горещо сърце! … 😉

    • Hombre says:

     Вече съм спокоен, Фабер! Вярвам в твоето светло бъдеще! 🙂

     • Homofaber says:

      Благодаря, Еректусе! Дано…! Пред нас е блеснало бъд…, пардон житата, бъдещето може малко да почака… 🙂

     • Hombre says:

      Феб, за днес съм си приготвил за обяд фасул чорба. Като омаам три дълбоки копанки и започват да ми идват много мъдри мисли… Та затова си мисля, че нема да сгрешиш, ако попиваш като гъба съвети от мен. 🙂

 7. Daydreamer says:

  Съгласен съм с мнението на aman11be, че винаги е имало и такива деца. Проблемът е, че наистина придобива все по-голяма масовост в днешно време. Всеки прехвърля проблема на друг – родители, учители, обществото като цяло. Не ми харесва на къде отиват нещата. Имам познати учители, някои от които са на 50 години, други на по 30 и всички твърдят, че всяко следващо поколение става по-арогантно и грубо. Докато бях ученик също забелязах такива тенденции при по-малките. Моят клас също беше невъзможен, спрямо тези, които са били с няколко години по-големи.

  Децата са като гъба – попиват всичко. А в днешно време сме заобиколени от много лоши примери. Самите им родители, в повечето случаи, не са били възпитани правилно и не знаят на какво да научат децата си. Създава се затворен кръг, където израстват поколения от такива, които ще имат деца един ден…

  • Hombre says:

   Daydreamer, дори и да искам, не мога да намеря нещо, като повод за заяждане с теб. Знаеш, че такъв ми е нравът! 🙂 Що се касае до различните поколения, още в дълбока древност евреите са забелязали, че има някакво изкелеферчване на новото поколение, което впоследствие е опровергавало подобни слухове…

   • Daydreamer says:

    Аз и моето поколение не харесвам. Не съм от хората, които гледат от високо по-младото поколение и клатят глава. Намирам слабости във всички поколения. Няма смисъл да навлизам в подробности за моето – самият аз съм си цял пример за това, кое е сбъркано. А има и много по-лоши примери от мен.

    • Hombre says:

     Спор няма! И все пак, нужно е да припомня една стара максима: “Умният се учи от чуждите грешки, а глупакът дори от собствените си не може…”

  • Hombre says:

   Амане, първо ти ми кажи, за да мога да съгласувам твоето мнение с моето… 🙂
   П.П. Тоя Тео го даваха вчера по телевизията. Не мога да повярвам, че все още има такива народни будители!!! Мъжкар, та дрънка!

   • Homofaber says:

    Нещо се развълнува, Ереко, затова така нежно се обръщащ към меk?
    Какво съвпадение – днес също ще съм на фасул и аз, малко почивка от изискани ястия в лъскавото заведение…! 🙂
    Така че, собственоръчно ще си произведа мъдри мисли… 🙂
    А що пък да не взема от теб съвет, както и ти от мен… фасуля ги дава … 🙂

    • Hombre says:

     А, така Фабер! Мани ги тия сандвичи в изисканите заведения! Българинът е оцелял, щото много фасул е ял… и кромид. Не бой се – купувам акъл от всекиго , но не от всеки го приемам на въоръжение… 🙂

     • Homofaber says:

      Понеже каза сандвичи, Еректусе, продължавам разтоварващото меню. За утре съм си поръчал ето такива сандвичи, с черен хайвер:

      Може да поръчам от изисканото заведение и за теб, да разнообразиш, че и утре май те чека фасуля … 🙂

     • Hombre says:

      Наложи се да използвам дешифратор, за да разбера какво си ми поръчал… 🙂

     • Homofaber says:

      И още, твоя фасул е по, по, най… за акъля … 🙂

     • Hombre says:

      Чини ми се, че не я включваш често тая храна в менюто си… 🙂

     • Homofaber says:

      Кожената ножница, явно се разложила от дъжда, що ви вали, та затова … 😉

     • Hombre says:

      Ще внесеш ли малко повече яснота в посланието си?

     • aman11be says:

      Фасуля, фасуля

    • aman11be says:

     Та продължавам с фасуля…. бе фасуля си е фасул, ама откак мина 5 лв. килото, хич май не е манджа за …… Та, яжте си фасуля и се не жалвайте… 🙂

     • Hombre says:

      Споко,братко! Ще поевтинее фасуля – от 5 лв. ще стане 4,99 евро! Така че – побързай да се запасиш за тая зима поне…

 8. Hombre says:

  След третата копанка фасул с много мерудии от личното ми стопанство, като мълния проблесна в главата ми следната мисъл:
  Светът безвъзвратно се е променил и силно са разклатени неговите морални устои. Основна вина за това носят СМИ и най-вече телевизиите с техните безброй музикално-развлекателни програми и филми. Няма да споменавам какво насаждат повечето от тези програми, без да отричам и някои високохудожествени творби. В основата на всичко е преклонението пред бог Мамон и стереотипа на мачото, като образец за подражание. Затова не бива да се учудваме, от все повече задълбочаващата се пропаст между млади и стари.
  Нима някой може да ми каже, че съвременното американско общество и по-конкретно на държавата САЩ е здраво? То е разядено до такава степен вече, че е трудно да бъде излекувано. Не случайно най-много агресия и убийства се извършват от ученици в тази страна. Нужно е в спешен порядък да се промени цялата система в световен мащаб. Вече и ние берем горчивите плодове от тази псевдодемокрация…

 9. Daydreamer says:

  Замислих се за израза „Шта буам кат’ маче у дирек!”. Не съм го чул в нито една компютърна игра, а и в съвременните екшъни го няма. В случая бих обвинил родата на момчето. Най-вероятно някъде от тях го е научил. Някъде там се е и объркало нещо с него.

  • Hombre says:

   Тоя израз съм го чул в Шоплука. Що се касае до момчето от описаната от мен история, показателно е, че се забавлява сам, без компания… Може само да гадаем за неговото детство и средата, в която е попаднал.

 10. Homofaber says:

  “Не бой се – купувам акъл от всекиго , но не от всеки го приемам на въоръжение…”, за това става дума, когато казвам за ножницата и дъжда … 🙂

  • Hombre says:

   Така кажи, бе човек!
   И едно предупреждение от мен: около Нова година задължително си поръчвах чер хайвер и на 2 пъти за малко да се отровя. Разминах се само с драйфус, но си провалих празненството. Така че – не ти искам сандвичите и внимавай да не ти правят промивки в Пирогов с онова казанче, дето го поставят на стойката… 🙂
   П.П. Фасуля го предпочитам, защото от него може само газове да имам. Но използвам специален сорт, тип “гигандес”, както го наричат гърците. От него нищо ми няма.

 11. Pasi says:

  Честито, Омбре! Твойте азбукарчета са на власт с Баце. Ето и един поздрав от мен:

  Моноблок
  Трандафорът китки кълчи,
  храни апетита вълчи,
  на Лукарски, стрина Куна,
  Боцевата чета – чума.

  Сделка вече твърдо има!
  Две плюс две, че иде зима…
  Две – ачик, и две на сянка,
  моноблок – за вси захранка!
  Паси, 04.11.2014г.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s