Човекът е човек, когато…

Нещо като продължение на вчерашната тема

Много се е изписало по темата, но за всеки случай реших и аз да топна перото в мастилницата, белким се намери поне един, който да се впечатли от това, което си мисля.

Хубаво стихотворение е написал Пеньо Пенев, откъс от което ви представям по-долу:

Ще има пак звезди… и кучета… ще има,
виещи към тях… като преди.
Яснее този мирен ден отвъд. На път!
Човекът е човек тогава, когато е на път!

Според мен, главната характеристика на Homo sapiens е съвсем друга:

Човекът е човек, когато не разрушава, а съзидава! Нещо като Homo faber! Това е основната разлика от всички примати, населяващи земното кълбо. Нещо повече – в животинския свят храната е от първостепенно значение за оцеляване на рода, но никое животно не убива други същества повече, отколкото му е необходимо за задоволяване на своя глад и поддържане на жизнените си функции. Изключение може би правят единствено отровните змии, паякообразните и другите опасни твари. Нима една змия може да изяде цял кон или магаре? Вероятно това е инстинкт за защита и самосъхранение. За щастие, подобни случаи рядко се срещат в научната литература.

Вчера, в телевизионните новини съобщиха за някакви вандали, които изпотрошили наскоро построена спортна площадка в Благоевград. Подобни прояви ви описах вече, случили се в нашата квартална градинка. Не мога да разбера какво удоволствие изпитват такива… в съзнанието ми напират най-различни груби епитети, но ще се  въздържа да ги употребя и вместо това ще ги нарека просто малоумници. Даже и маймуните са по-умни в сравнение с тия безродници. Чупене на всичко, което им попадне пред очите: седалките на стадионите, в кинотеатрите, в обществения транспорт, палене на бутоните на таблото в асансьорите, рисуване по стените на сградите, къртене на павета и плочки, обругаване на паметници и така нататък…

Но това е нищо, в сравнение с т.нар. „преход” през последните 25 години. Всичко, което беше останало от социализма е отдавна разрушено, продадено на безценица или приватизирано по най-мародерския начин! И какво беше построено на негово място? Една магистралка край София и още няколко отсечки от вече съществуващи магистрали… И това ли е голямото постижение на Бойко Борисов и неговите предшественици? Ми, то и по времето на Станишев бяха построени не по-малко пътища. Върти ми се из главата една статия с много факти от български инженер, който описва най-подробно всичко онова, което е било построено по времето на социализма – като се започне от промишлеността и се завърши със селското стопанство. Ако някой се сеща за тази статия, нека да даде линк към нея. А, намерих я статията “България, която изгубихме“. Който иска, да чете…

И преди е имало „Вторични суровини”, но не е имало толкова кражби на проводници, детайли от цветни  метали, чугунени решетки на шахтите от уличната канализация, та дори и жп релси. Имаше и цехове за утилизация на старо въоръжение и бойни средства, но нямаше толкова гафове, както през последните няколко години…  Вместо към пещите за претопяване, поднесохме като подарък на братята македонци сума ти танкове, за да продължават да ни плюят, а защо не и да насочат дулата срещу нас в знак на благодарност. Всичко това го дължим също на хищническото и разбойническо отношение на новите собственици към довчерашната държавна собственост.

Списъкът е твърде дълъг и продължава да се попълва с нови „демократични” завоевания. По тоя показател държим първо място в Европа, а може би и в света!

Бях горд да се наричам българин, но сега съм леко раздвоен!  За съжаление, мога да сменя всичко на този свят, но не и Родината си… Една непалска поговорка гласи: “Майка и родина са по-ценни от царството небесно“. Сетих се за държавата Непал, защото преди няколко дни, някой от там беше проявил интерес към моята Тепавица. Какво ли дирят нашенци на хиляди километри от България, или пък е някой местен, който е българофил?

Преди да преминем към музикалната част, нека си припомним стихотворението на поета Никола Вапцаров – “Ще строим завод“.

Айде сега, да чуете една антивандалска песен:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Икономика, Материално-финансово състояние, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

26 Responses to Човекът е човек, когато…

 1. aman11be says:

  Заставката (или както му се казва) на песента е доста антивандалска, да не река приятно изглеждаща. 🙂
  Според някои учЕни основната ни разлика с останалия животински свят е кората, ама не на хляба… Т.е. втората сигнална система, която ни позволява т.нар. висша нервна дейност и контрол на инстинктите, заложени в първата сигнална система, т.е. в подкорието.
  Според скромното ми мнение човечеството от появата си и до наши дни е измислило и прилага един единствен основен принцип на възпитание. И той е изключиително ефективен. Принципът на моркова и тоягата. В различните епохи се срещат много негови разновидности, но същността е една – за добре свършена работа – награда (морков), за нарушение – наказание (тояга). За съжаление през последните 25 години в България беше съвсем съзнателно допусната слободия вместо свобода. На някой му беше изгодно да държи водата постоянно мътна докато лови риба. Резултатите се виждат дори и с просто око. Може би защото при нас забогатяването на определени персони и групи от персони стана по пътя основно на нарушаване на общоприетите обществени норми вместо чрез добре свършена работа. Казано накратко кражбата смени работата по пътя към натрупване на капитал.
  Та затова са и тези вандалски прояви. Чувството за безнаказаност идващо от показното безсилие на държавните институции по опазване на обществения ред не може да доведе до нещо друго. А пък дъвката за “доносниците”, ДС и т.н. е за останалите все още баламурници.

  • Hombre says:

   Братко, както винаги си точен в изказа! Ама, как така държавата ще прилага антидемократичната норма, наречена “тояга”? Къде отиваш ти…?

   • aman11be says:

    Тъй де, не е демократично. Ама никак! Мръсен комуняга, реликт от отминала епоха на мракобесие…. 🙂

    • Hombre says:

     Виждам, че вече си възприел напълно европейските демократични ценности. 🙂

 2. Homofaber says:

  Не бяхме нито бедни, нито богати … не бленувахме никаква утопия… Бяхме възпитани от книгите, филмите, песните – от обещанието да станем личности.
  Слободията e по-лоша от неволята!

  • Hombre says:

   Фабер, нещо много скромно го раздаваш днеска… Не стига, че споменавам името ти, а ти дори един лайк не искаш да ми сложиш!

   • Homofaber says:

    За името Еректусе, … дали човека прави името?
    Мисля за себе си, че е така … затова го и споменаваш и ти носи звезди, сабахлем и нощем и ти носи полза в борбата ти за не лаврови, а дренови клонки… 😉
    Реших, Еректусе, че трябва да се завърна към любимото ми занимание – четенето, което бях занемарил, а се струпаха доста книги и времето лети, не чака, а и други работи си искат своето… Така че, ще посъкратя присъствието си, а и ти спомена преди, други твои почитатели да се активизират. Думата е тяхна…! 🙂

    • Hombre says:

     Точно така, Фабер! Но пръскай светлина и сред останалите люде в Тепавицата!
     Като се начетеш, пак заповядай тук на гости! 🙂

     • Homofaber says:

      Благодаря, Еректусе!
      И ти може да пръскаш светлина и да обогатиш тепавицата, като направиш както е казал поетът “… под мишница с таз малка книжица…”, нищо че си ми коскоджамити юнак станал…! )
      Училище
      Иван Вазов
      Детенце хубаво,
      пиленце любаво!
      Къде под мишница
      с таз малка книжица?

      Отивам, бабичко,
      макар и слабичко,
      книга да се уча,
      добро да сполуча.

 3. генек says:

  Начална цел на новото робовладелство общество – разрушаване на миналото. На морала, на историята, на манталитета, на човешките взаимоотношения.
  База – битпазарът.
  Всичко за продан.
  И, което не е за продан -се унищожава…
  Щом не е ЧАСТНО твое – значи е ничие и по-добре да го няма, защото ще го вземе друг.
  За съжаление, “новият” морал /думичката не е на място, ама…/ е много по-лесен за усвояване. Дивашки – да откраднеш коза е хубаво, да ти откраднат козата е лошо…
  Добре, че няма да доживея до пълната победа на закона на джунглата по всичките земни кълбета…
  Другият избор е мюсюлманския морал…

  • Hombre says:

   Генек, споделям напълно твоята визия за това, което ни сполетя!
   Само не разбирам къде си се разбързал, та нема да доживееш до светлото утре, когато всичко ще бъде по мед и масло?
   Не е нужно да прилагаме нормите на шериата. Достатчно е да възстановим Крумовите закони…!

 4. генек says:

  Нямам бутнонки и ме е страх, че ще се изпързалям по толкова мед и масло…

 5. aman11be says:

  В духа на написаното от генек за “новия морал”. Преди малко един приятел ми разказа следната случка, случила се с по-малкия му син преди няколко години. Купили на момчето, тогава 12-13 годишно, нова въдица. Оставил го баща му на вълнолома и се разбрали кога да отиде да го прибере. Хвърля момчето първия път и хваща два лефера, хвърля втори път и пак хваща два лефера, но заплита въдицата си с тази на съседа си. Докато разплетат въдиците, някакъв “чичка” грабва двата лефера и хуква да бяга. Като се прибира в къщи, момчето разказва случката на баща си и завършва приблизително така “…. като гледах този дядка как едва вървеше преди това, се притесних да не му стане нещо заради две риби….”.

 6. Hombre says:

  Ще отсъствам временно и докато ме няма, предлагам ви да прочетете за домашно статията на доц. Иво Христов: „За 25 г. от Втория паднахме в Третия свят”.
  Честит ви 10-ти ноември! Как я карате 25 г. по-късно? По-богати и по-щастливи ли сте сега?

 7. Светла Павлова says:

  “Жалко, че аз не съм млад, да развея байрака на митинговата демокрация.”

  И мат’рялът продължава да хленчи по този добитък.

  • Hombre says:

   Яяяя… Ти си жива, Светле! Надявам се и да си здрава. Последната снимчица я пуснах специално заради теб!
   Не е важно кой е бил Т.Ж., а как се е чувствал народът по онова време и сега. Фактите са достатъчно красноречиви.

  • aman11be says:

   Светла, ти по кой добитък хленчиш? По този:

   по този:

   по този:

   по този:

   по този:

   или…..
   Пардон, забравих за момент, че ти не си от мат’ряла. Мат’рял сме ние, останалите.
   Да, важно е кой е бил Т.Ж. Още по-важно е, че дори и с такива ръководители нашите родители са успели да направят България една прилично развита европейска държава, каквато в момента не е и скоро няма да бъде. Нещо да опонираш на тази оценка, но с факти? Но не с това кой взел на дядо ти вола, защото и ликвидационните съвети разпродаваха животните по 5 лв. парчето и циганите ги изядоха на курбан, но от това държавата не стана по-развита.

   • Hombre says:

    Амане, нема да ми ядосваш Светлето! Таман се е навила след дълга разлъка отново да се появи в Тепавицата, и ти искаш да я прокудиш…

    • aman11be says:

     Край! Млъквам. Посипвам си главата с пепел и отивам да строя капитализЪма, че той не щял молитва, ами мотика. 🙂

     • Hombre says:

      Амане, недей така! Ти ако не разбираш от майтап, бъди сигурен, че Светлето разбира…

 8. Светла Павлова says:

  Не само че е важно кой е бил Т.Ж., но още по-важно е какво казва в този кратък откъс. В него е даден отговорът защо “народът” се чувства зле. Само че мат’рялът ( по собствените думи на бащицата ) не може да го схване. И затова ще продължи да бъде зле.

  • Hombre says:

   Светле, доколкото разбирам, ти си от по-качествения мат’риял, само не схващам защо слагаш в кавички народа.
   Няма да скрия пред теб, че и аз съм се срамувал от този наш държавен глава – заради липсата у него на ораторски качества и недодялания му вид като цяло. И все пак, тоя селяндур успя да се задържи на власт цели 33 години, което предполага притежаването на определени качества. Не съм и не искам да ставам адвокат на когото и да било от фамилията Живкови, но не виждам някаква промяна да е настъпила през последните 25 години. Пак същите тиквеници ни управляват.
   За мен не е толкова важно какво е рекъл бай Тодар, а какво наследство е оставил на България. Смени си кривото огледало, през което гледаш на страната ни и ми отговори честно как щеше да се чувстваш, ако не беше заминала с другаря Павлов за САЩ. Колкото и малко да ти се струва построеното по време на социализЪма, сега и него го няма!
   Ти продължавай да бъдеш върл критик на този строй, но предложи и начин да излезем от този Батак. Едва ли ще се оправим като не гласуваме. Апропо, току що чух по новините, че има предложение за приемане на нов Закон за изборите, според който гласуването, както плащането на данъците да е задължително.

 9. Светла Павлова says:

  Оооооо, доживях да признаеш, че същите тиквеници управляват! И като продължавате да ги избирате защо после се оплаквате?
  На подигравките и заяжданията внимание няма да обърна.

  • Hombre says:

   Скъпа моя Светле, аз ли се моля криво, ти ли ме криво разбра? Посочи ми един ред в Тепавицата, в който аз съм твърдял, че съм живковист! Ти, която си безгрешна и гледаш отвисоко, как стигна до извода, че такива като мен са допринесли за това отново да ни управляват тиквениците? Тези, които не са гласували де факто са главните виновници за запазване на статуквото. Но не ми се навлиза отново в тая тема, защото достатъчно време посветих и ти дадох и примери от хора, които не споделят вашите възгледи. Виж какво ми е написал Генек преди време:
   генек says:
   26/11/2013 at 12:52
   Изходът и аз го виждам така…
   Макар че смятам отдавна – който иска, гласува, който не…Също негово ПРАВО…Но в момента просто се налага.
   Homoerect says:

   26/11/2013 at 13:14
   Полека-лека, еволюираш, Генек! В скоро време напълно ще дойдеш на моите позиции. Гласуването го разглеждам не само като гражданско право, но и като граждански дълг, ако искаме да излезем от тоя батак!
   П.П. Нито се заяждам, нито се подигравам с теб! Пращам ти любовни послания… 🙂
   Утре очаквам да ме изненадаш с някое твое есе или от някой любим твой автор- майстор на късите разкази.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s