Амфиполис – градът загадка

Понеже зная, че сред вас има доста хора, които се интересуват от история, даже някои и дипломи имат, реших, че не е лошо да се запознаете с едно от най-новите археологически отрития край град Амфиполис, в Северна Гърция.

Вече повече от  месец не стихват в гръцката, а и в световната преса новините за последните открития при археологическите разкопки край гр. Амфиполис. Предлагам ви да прочетете в съкратен вид, в свободен преразказ, една от многобройните статии:

СЪТРЕСЕНИЕ В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ!!! АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ ЛИ Е ИМЕТО МУ?

В официалното съобщение на гръцкото Министерство на културата не е посочено коя е историческата личност, чието тяло е погребано с най-високи почести в открития гроб в Амфиполис. От предоставените снимки също не става ясно дали скелетът е на майката на Александър Велики или на някоя друга жена. Предположенията клонят повече към намерени тленни останки на някой велик воин, живял в епохата на Александър Македонски. Многобройните артефакти и лъва извън гробницата свидетелстват за ритуално погребение на човек, който се е ползвал с митична слава и е бил боготворен от местното население. Затова и ритуалите в негова чест са били на изключително високо ниво, съответстващи на неговия ранг. Историците си задават риторичния въпрос колко велики пълководци е имало по онова време, които  биха  заслужили такъв огромен мемориален комплекс? Само по заповед на самия Ал. Македонски са осъществявани толкова уникални строежи, от които има следи и до ден днешен.

И още една статия, която е по-дълга и може сами да си я преведете с помощта на Гугъл. Смисълът не се променя много:

ШОК! ПИСМО ОТ ОТ ПОЛИЦЕЙСКАТА ГРУПА ЗА СТРОГА ОХРАНА. В АМФИПОЛИИС Е ОТКРИТА ГРОБНИЦАТА НА АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ!!!

Предлагам ви да прочетете и една статия от български източници:

ЗАЩО ЕС И НАТО СЕ СТРАХУВАТ ОТ ГРОБНИЦАТА В АМФИПОЛИС?

Колкото и  да не го  долюбват някои професор Божидар Димитров (професор в кавички или не), приемам неговата версия за твърде достоверна:

ГРОБНИЦАТА В АМФИПОЛИС 10 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ОТ ТАЗИ НА ФИЛИП II

Следва да имате предвид, че гърците не робуват толкова на историческата истина, колкото  на това – да покажат величието на  Древна Гърция. През 1977 г., когато проф. Муцопулос направи научното съобщение, че е открил гроба на Филип Македонски край Вергина, започна се люта полемика. Изведнъж, като мълния ОТГОРЕ дойде заповед да не се водят никакви научни спорове по този въпрос. Може би и този път историята ще се повтори. Още повече, че спорът за името на днешна Република Македония, която те наричат FYROM, остава неразрешен. Само да вметна заявлението на министъра на културата на Гърция Костас Тасулас, който уточни, че е “невъзможно” в гробницата да се намират останките на Александър Велики. Независимо от това, гърците придобиват още един силен коз в ръцете си против несъстоятелната теория за произхода на македонците.

От това, което прочетох допълнително, има големи спорове между гръцките археолози. Според някои, не се касае за никакъв велик вожд, даже спорят за епохата. Засега всички изчакват, без да правят нови публични декларации, докато не излязат резултатите от ДНК анализа на скелета.

Предлагам ви да се запознаете с фактите от едно видеоклипче:

Ето ви и още едно клипче на руски език. Достатъчно е да кликнете ТУК!

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in По света and tagged . Bookmark the permalink.

8 Responses to Амфиполис – градът загадка

 1. генек says:

  Александър Македонски умира на 34-годишна възраст през 323 г. пр.н.е. след кратко боледуване. Смята се, че е бил отровен. Няколко месеца след смъртта му саркофагът с тялото му потегля от Вавилон към гробница на македонските царе в Еге. Птолемей I Сотер, основал династията на Птолемеите в Египет, обаче го пренася в Мемфис, а после в Александрия.
  Предполага се, че е погребан в оазиса Сива, посветен на Амон, отъждествяван със Зевс.

  • Hombre says:

   Welcome to my Web site, Genek!
   Радвам се, че се появи отново в Тепавицата, за да попълня белите си полета в Историята! Друго си е да чуеш едно компетентно мнение…

 2. rusalka2013 says:

  Доколкото съм запозната, и ДНК тестовете няма да разкрият кой знае колко много. Евентуално ще се разбере дали се касае за мъж или жена, както и с какво се е хранил/а. Липсата на предмети в гробницата навява на мисълта, че е била ограбена още в древността.

  • Hombre says:

   Русалке, след твоето второ силно изказване дотук, мисля че може да организираме научен симпозиум! 🙂

 3. Pasi says:

  Терминът “Древни гърци” “древна Елада” и техните производни, са измишльотини на шарлатанина-богаташ и пишман-историк Шлиман. За съжаление, те са останали и се възпроизвеждат непрекъснато в учебниците и писанията на журналисти. Използват се и от историци. Всички племена от този период са тракийски. В дописката този факт се прокрадва инкогнито някак… Древната тракийската култура, разпространена на Балканският полуостров, не следва да се обвързва по никакъв начин със съвременните национални държави.Колкото ние сме одриси или беси, толкова илирите са македонци, а спартанците и атиняните – гърци. Всички исторически артефакти, намерени в различни места на полуострова говорят за общности с приблизително еднаква култура и историческа съдба.Тяхното сходство е безапелационно доказателство. В различни периоди са надделявали едни, за сметка на други племена. Но всъщност, по произход те са едни и същи: говорели са близки езици, търгували са помежду си, преселвали са се, женели се, воювали са… Едно не е ясно, и то е единният им произход, както и причината за изчезването на тази древна цивилизация – тракийската.Не е ясен и произходът на господстващата по онова време писменост, наричана “древногръцка”. По отношение на писмеността, наскоро във Врачанско бе открит артефакт даващ нова светлина върху въпроса за писмеността. Още много изследвания са необходими. Но и не само това. Необходима е промяна в разбирането за историята на този регион в древността и пълен отказ от обвързването на тракийския период със съвременните нации.

  • Hombre says:

   Паси, точно на такова участие и като твоето се надявах, за да се получи дискусия. Жалко, че някъде се запиля Тракиеца, иначе и той обезателно щеше да вземе думата. С много неща съм съгласен с теб, с други не съм.
   Съгласен съм, че нито един съвременен народ населяващ Балканите не е пряк наследник нито на елините, нито на траките, нито на илирите… Илирите са едно от най-старите племена в Европа, след баските, па тогава се появяват и траките. Може и нещо да бъркам. След като се говори за трако-илири, най-малкото са в родствени отношения. Не македонците, а албанците са техни потомци. Не е вярно, че се е загубила древногръцката писменост. Катаревусът е твърде сходен с нея. Има една стара поговорка – не е важно кой е бащата – в чийто обор блее агнето, негово е. По същия начин историческите паметници и артефакти, които са открити на дадена територия принадлежат на народа, който се е заселил най-рано там.
   Прав си, че е било голема мешавица на Балканите и е трудно да се определи кой какъв ген носи…

 4. Pasi says:

  Не оспорвам въпроса за “агнето” нито за собствеността върху конкретните артефакти,в т.ч. и писмеността. Оспорвам непрекъснато натрапваната на народите /по политически причини/ теза за илюзорно превъзходство на съвременни нации, в качеството им на наследници на тракийските достижения в културата науката и прочее достижения на тази древна цивилизация. Особено гламави в тази насока са макетата, но и гърците не падат по-долу. В България и Румъния нещата се приемат далеч по-трезво, а в Албания поради верски съображения, вероятно изобщо не им се отдава значение или по-точно липсва информация за това.

  • Hombre says:

   Взеха да се изглаждат различията ни… 🙂 Само дано не ни чуе Тракиеца! Това че ние българите малко знаем за Албания не означава, че и те не залагат на етническата карта. И в момента ги тресе такъв силен националшовинизъм за “Велика Албания”, здраве му кажи…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s