Кольовден

Един от най-светлите и най-тачени български празници! За тези от вас, които са пропуснали урока по вероучение, и  не знаят нищо за Никулден в чест на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, ще изплагиатствам от едно место компилация на неколко плагиатства:

На този ден имен ден празнуват: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо (и всички техни роднини,  приятели и колеги – б.м.)

Информация за Никулден

Църквата почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той се е родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Взел участие в Първия вселенски Никейски църковен събор. Умира през 325 г. Остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение.

Обреди и Традиции на Никулден

Българите почитат Свети Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир – океаните, моретата, реките и езерата. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите. Така, на Никулден всички гемии спират да се движат, за да се умилостиви и уважи светеца-покровител.

Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на св. Никола. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца, чийто празник българите наричат още “Рибни свети Никола”, “Мокри свети Никола” или “Рибена черква”. Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”.

Народната традиция повелява обредният Рибник и хлябовете да се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите.

Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно родов празник, наричан служба, молитва, черква.

На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. След прикадяването свещеникът взима опашката на обвития в квасено тесто шаран. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Според обичая стопанките запазват костта от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост – “кръхче” или “дъна” се смята за необикновено лековита. Майките я пришиват на шапчиците на новородените си деца, за да ги предпазят от “зли очи” и уроки.

В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Поверия за Никулден

Жените внимават при почистването на рибата люспите да не падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява и умира.

Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести.

Когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете.

След като свърших с уводната част, да пристъпим към деловата. Традиционно, на този ден българинът се гощава с пълнен шаран на фурна. За целта, улових няколко шаранчета (не ме питайте къде – то се знае…), запазих по-едрото, а останалите ги дадох на уличните котки.  И понеже съм зле с географията, не знаех, че край Карнобат имало язовир. Може би е някаква специална порода морски шаран! За всеки случай, да не би да остане некой гладен в семейството, улових и неколко морски пъстърмки, както им  викат бракята македонци. Но, от мен да знаете, по-вкусна пъстърва от тая в Охридското езеро, никъде не съм ял! А, пък братята шиптари й викат коран. Все едно – вкусът й е един й същ. Още щом прекосих македоно-албанската граница, посрещнаха  ме няколко хлапетии с цяла връзка корани – по 2 за левче с големината на средно угоен шаран. Там тая риба се бере по най-хищнически начин, никой не те пита имаш ли разрешително и колко си уловил. В скоро време може само жаби да се въдят там, но и те не са за изхвърляне. Търсенето от съседна Италия е огромно. Ако си мислите, че жабетата са по-евтини от рибата, жестоко се лъжете. Давал съм ви рецепта за домашно приготвени жабешки бутчета, които са по джоба на всеки средно статистически българин.

А пък в района между Едеса (Воден) и Флорина (Лерин), по нашенската топонимия, има едно езеро, наречено Вегоритида. Там гърците са направили голем атракцион. Дават ти под наем една пръчка, влакно и кукичка и може цел ден на фърляш. Стръвта е безплатна. Нема празно… мяташ – вадиш риба, която по нищо не се различава от нашата балканска пъстърва. И като заметнах еднаж, издърпах едно парче около 20-30 килограмово, което се закачи на клона на едно дърво, та требеше по стълба да се покатеря,  за да го сваля. Некъде имам снимка с тоя трофей, ама не знам къде съм я турил. И след това занасяш улова до съседното барбекю, където ти го  изпичат на скара на дървени въглища. Целото удоволствие не струваше много пара преди кризата и имаше голема навалица на това езеро.

И понеже започнах с шаран, с шаран ще завърша. По албанска традиция главата на шарана се предлага на най-уважавания гост. През това време стопанката не сяда на масата, а шета край мъжете. След като те се нахранят, може и тя да седне да сложи некой залък в устата. Ако не са ви предлагали рибешка глава, значи, че не сте бил най-уважаваният гост. Мене само с това са ме гощавали и наистина е много вкусно. Освен това, нема опасност да ви заседне некоя рибена кост в гърлото. И все пак, мене ако ме питате, истинската риба е тая у големия гьол, наречен море или оушън…

И накрая, искам да ви поздравя с една песен, в изпълнение на една именячка, която на всичко отгоре е и бесепарка. Не е задължително да гледате и да слушате клипчето:

Много  мразим да съм зук” (последен), както обичаше да казва моят ски-учител, та затова и този път реших да бъда пръв в поздравите си към всеки именяк и вся остальная… милая кампания в Тепавицата. Честит имен ден и на др. Павлов, който по мои астрологически изчисления, би трябвало да носи малкото име Никола! Не пестете и вие приветствията към вашите любими същества! 🙂

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Нещо като хумор, Празници, У нас and tagged , , . Bookmark the permalink.

23 Responses to Кольовден

 1. Светла Павлова says:

  Голям симпатяга си, Омбре! Ама не позна-а-а-а. Малкото име на др. Павлов е…. тайна. Няма имен ден, но пък скоро навършва 52 лазарника.
  Честит имен ден на именниците. Нека им е светло и топло в душите!

  • Hombre says:

   Не може да бъде, Светле! Звездите ясно сочат, че името на другаря Павлов в кръщелното свидетелство не е това, което си мислиш… Може да се е казвал Републикан, като един мой съученик, или пък Монарх и затова да се е наложило да смени името си. Някак си не върви да се обръщат към него на др. Монарх… 🙂

   • Светла Павлова says:

    Изглежда грешните звезди си гледал 🙂 . Навремето, като се родил Павлов, майка му искала да го кръсти с две имена с тире помежду им. Но вашата партия любима не разрешила. Така си останал с едно име, завалията.

    • Hombre says:

     Светле, грешката е верна! Изглежда др. Павлов крие още доста тайни от теб, особено, по времето, когато е бил комсомолски секретар в Н-ското учебно заведение…

     • Светла Павлова says:

      😀 😀 Хммм, щом ТИ знаеш в кое учебно заведение е бил комсомоски секретар ( 😉 ), значи знаеш и как се казва 🙂 . И, моля ти се, прошушни ми на ухото другите му тайни на Павлов, а аз после ще те информирам какво му се е случило 😀 😀 .

     • Hombre says:

      Светле, трябва ли да ти напомням, че всяка информация пари струва? Живееш в страна, в която всичко е мъни, мъни… Естествено е, че знам истинското име на другаря Павлов, но аз съм лоялен към него и не мога да издавам всичките му тайни, които не е счел за необходимо да ти сподели. Нема смисъл ти да ме информираш какво би му се е случило, след като от него мога директно да го науча. Пък и не съм толкова любопитен – знаеш, че аз съм дискретен човек.
      П.П. Все още ли е актуална поканата да ти гостувам в Маямито? Сега ще въведа няколко ключови думи като: тероризъм, атентат, покушение срещу Байрак Обама, ядрено и химическо оръжие, които ЦРУ да ги засече и да проследи нашия разговор. Да видим дали няма да ме обявят за „персона нон грата”, преди още да си пратила поканата до мен. Ако ме отхвърлят, ще бъдеш добре дошла у наше село. Не държа особено на марката на бърбъна. Ще разчитам на твоя вкус! 🙂
      П.П.П. Сещам се за няколко имена, които не се вписват в българския православен календар, като: Курти, Гьончо, Тутурут, Гейчо и Манчестер. Ще ми подскажеш ли и други? 🙂

 2. kalinka13 says:

  Интересно четиво. Вече ще зная как да празнувам Никулден!

  • Hombre says:

   Ще се радвам, Калинке, ако мога и с друго да допринеса за обогатяване на твоята обща култура в областта на българския народен бит и традиции. АД “Тепавицата” е винаги на твое разположение…

 3. генек says:

  Зук при игра на томбалки в Западна Европа /Врачанско/ значи последен. И е важно да си – така биеш по всички.
  Никола беше баща ми, Николай е племенникът ми…
  Честит празник на именяците!!!

  • Hombre says:

   Генек, говорим едно и също. А, поздравите са си по-здрави…
   Честито на всички именни и безименни носители на това хубаво (и) българско име!

 4. rusalka2013 says:

  Честит имен ден на всички именяци! Да им е живо и здраво името, много късмет да им донесе!
  Тая работа дето Св. Николай Чудотворец извадил от морето шаран, за да запуши дупка в лодката си, е много интересна. Кога шараните са решили да изоставят морските дълбини и са се преселили в сладководните води? 🙂

  • Hombre says:

   Русалке, благодаря за поздравлението! Ти единствена позна, че се казвам Никола-Михаил и го чествам заедно с Архангел Михаил! За разлика от некои други, чието име е Тайна
   Каква проницателност – как можа да се сетиш за шарана? Може би требе да се пробваш като заместничка на Агата Кристи…

 5. Светла Павлова says:

  Разбира се, че поканата важи. Дай да се разберем кога ще е най-удобно. Ако искаш за следващия Никулден – да отпразнуваме фалшивия имен ден на Павлов 😉 😀 .

  • Hombre says:

   Мерси, Светле! Чекам първо да получа отговор от посолството на ЦРУ в София. Дай да не си хабим предварително патроните…

 6. Pasi says:

  Поток

  Марси леко се раздвижи.
  Българинът -в нови грижи…!
  Лавеле и Позитано
  танкове обсъждат само!

  Май Потока се размина…
  Отлетя кат дим в комина.
  В Лозенец банкет ще дават,
  в Брюксел помощи раздават!

  Алилуята ни пее,
  а пък Таско ни люлее.
  Няма що, ще цъфнем вече…
  Бацко твърдо се зарече!
  Паси 06.12.2014г.
  Честито на именяците!

 7. Pasi says:

  Омбре, с фотографията върви и това:
  Мълва
  Баце май е хванал кит!
  Във герана бил е скрит…
  Опнал шланг вода да точи,
  нещо взело да клокочи!
  Цяла Банкя се събрала,
  за да види тази хала.
  А мълвата се понесла,
  за юнака ни известен.
  Журналетки, репортажи,
  телевизии, масажи.
  Станала световен хит,
  Бацевата риба-кит!
  Вече съм наясно аз…
  Всички в Банкя мажат мас!
  В родните ни ширини,
  китоловец се роди!

  • Hombre says:

   Върви, върви, Паси! Между другото, снимката, която ти си предложил е абсолютен фотошоп! Бацето е сниман контражур, а сенките, които хвърлят въдиците са от осветително тяло пред него… 🙂

 8. Hombre says:

  Паси, понеже те знам, че си запален рибар, препоръчвам ти да видиш един показен урок как се лови риба:

 9. Pasi says:

  Аз съм патентовал прахчето което хвърля, както и техниката с потропване!

  • Hombre says:

   Нема да лъжеш! Ти още не си се бил родил, когато е измислен тоя трик! 🙂
   П.П. Утре те искам на първа линия за защита на нашата кауза!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s