Малкото камъче, което…

Точно така – и малкото камъче може да преобърне каруцата, ако се управлява от неопитен водач. Ще дам няколко примери:

ПРИМЕР №1

Често пъти, особено напоследък в МОЯ ДОМ жените ми правят забележка, че говоря високо и слушам новините по радиото и телевизията на повече децибели, отколкото на тях им понася. Не твърдя, че слухът ми е като на рис, но не съм и глухар. Не чувам само, когато ми искат пари „назаем” или да свърша някоя неприятна работа. Тъкмо си настроя с дистанционното  силата на звука и все ще се  намери някоя, която да ми се оплаче, че ще им повредя слуховия апарат. Даже ми предлагат да ми купят от аптеката устройство за хора с нарушена функция на чукчето и  наковалнята в ухото. Вече им обясних, че ако наистина съм зазлял, по-лесно за тях би било да си слагат тампони в ушите, каквито също се продават в аптеките – две за левче,  или пък в по-добрия случай да напуснат помещението, докато аз гледам новините. Казах им също така, че от етична  гледна точка не е хубаво в къщата на обесения да се  говори за въже – в случая за моя „недъг”, ако наистина може да се квалифицира като такъв. Все още не са се сетили да ми кажат, че при толкова много шум, безпокоя комшиите.

ПРИМЕР №2

Засега  само хипотетична възможност, но твърде вероятно и на мен да ми се случи… На този свят всеки човек има някакъв вид алергия или непоносимост към заобикалящата го среда. Ще ви  разкрия една своя малка тайна: ако някой без да иска или нарочно ме намаже с нещо сладко по лицето или  други части на тялото, изпадам в състояние на тиха лудост, докато не отмия лепкавата субстанция. По същия начин, по който някои, които страдат от клаустрофобия, изпадат в паника, докато не ги освободят от затвореното пространство. Подобно на мен, страдат и други хора, един от които е виден депесар,  чието  име в момента не мога да си спомня.

Кое е общото в тези два примера? И в двата случая действат фактори, които на едни хора се отразяват зле, а други не ги забелязват дори. При всички положения, става дума за безброй много причини, които предизвикват стрес или създават определен психологичен дискомфорт. При „по-безобидните” дразнители може да получите и съвет да не правите от мухата слон, да не се впрягате толкова и да си живеете живота. Остава да разберем лесно постижима ли е подобна цел, независимо дали се касае за реална заплаха за нашето физическо и психическо здраве или само за въображаема такава. Не е ли по-добре в такива случаи да не изливате буркан с мед върху главите на такива като мен, вместо да ги обучавате как да преодолеят тази зависимост? Замисляли  ли сте се какво причинявате на любимо за вас същество с действие или бездействие, особено при отказ да изпълните някакво негово не особено сложно желание? Минавало ли ви е през ума дори да направите саможертва само и само да не го разочаровате? И какво ще спечелите в знак на благодарност.

Стигнахме до един много важен извод, според мен. Вместо да раздавате безкористни съвети, вслушайте се в гласа на този, когото твърдите, че обичате или уважавате. Защото малките камъчета – какво…? Когато се преобърне колата, пътища много. Малко толерантност и благородство няма да ви навредят, освен ако инатът ви не е твърде голям. Чул съм, че имало и такива хора…

И понеже казват, че клин клин  избива, ще ви пусна една умопомрачителна музика:

Според православния календар, днешният ден е посветен на Св. мъченица Татиана. Св. Сава. Възползвам се от случая да поздравя една моя стара приятелка там нейде в Америчко. Честит имен  ден, Танче!

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Автопортрет, It is not a Humor! and tagged , . Bookmark the permalink.

50 Responses to Малкото камъче, което…

 1. генек says:

  Малките камъчета обръщат колата… Обаче, в големите такива катастрофи стават…
  Та затова – карай по магистралата…
  Коя? Правилната! Посочената от властта и околните…
  А аз предпочитам офроуда. И, ако някому не се хареса – ми да напуска трасето на състезанието…

  • Hombre says:

   Генек, на тебе Бат’Бойко и 10 000 км. нови магистрали да ти построи, пак ще си недоволен! Карай си по офроудите и далече ще стигнеш… 🙂

 2. генек says:

  Да те поканя в сайта – днес броят е тематичен, за посегателствата върху словото и традицията…
  Не мога, както изисква един “пацифист”, да забравя и да не се занимавам с тия проблеми. Писах за Донбас, писах за Ирак, писах и за Париж…
  Базата е една и съща – опитите човек да бъде превърнат в роб. Идеологически /религиозно/ или икономически – все тая…

  • Hombre says:

   Вече се изоках в твоя сайт, Генек. Има ли значение от къде ще стреляме по “пацифистите”? Нека да ги подложим на мултиатака от няколко посоки. Не може някой да бъде превърнат в роб, ако сам не го желае това!

 3. Homofaber says:

  То малки камъчета по пътя/пътищата, колкото искаш, Еректусе!
  Ама, друго ще ми говориш, ако те намаже гол – голеничък с мед некоя убавица, може и от Америка да е , а-аа …? 😉

  • Hombre says:

   Фабер, ти ме фърли у музиката! Не съм се замислял как ще ми се отрази мед и масло размазани върху тялото ми от некоя знойна убавица… Ще има да се ближем цел ден… 🙂

 4. rusalka2013 says:

  Ето, още едно малко камъче, да видим докъде ще докара каруцата…
  ЧИНОВНИЦИТЕ ОТ ЕС УБИВАТ ЕВРОПА

  • Hombre says:

   Нема кво да гледаме, Русалке! То се знае отнапред – до кривата круша ще я докараме…
   Ти по-добре кажи – съгласна ли си с моите аргументи в експозето?

   • Homofaber says:

    Бе, я да те питам… ти, като съветваш близките си да си слагат малки камъ… пардон – тампони в ушите, вслушваш ли се в техните съвети…? 🙂

    • Hombre says:

     Зле си информиран, Фабер! Съветите у дома аз ги раздавам, а други ги изпълняват. Не ми казвай, че със затаен дъх очакваш буля Фаберовица да ти даде поредния съвет и ти да плеснеш с ръце от възторг.

     • Homofaber says:

      Написаното остава, Еректусе “…Вместо да раздавате безкористни съвети, вслушайте се в гласа на този, когото твърдите, че обичате или уважавате…” 😉
      И кво става … “Себе си боде с по-малката игла, а за другите държи голямата.”

     • Hombre says:

      Фабер, зле ме четеш и интерпретираш! Ще го кажа по-простичко, та дано да ме разбереш… Вместо да убеждаваш другите, че си внушават нещо в момента, в който над тях златен дъжд ръми, постарай се да застанеш на мястото на потърпевшия! Има една стара поговорка: “На чужд гръб и сто тояги са малко“.

 5. rusalka2013 says:

  Ясно – значи у вас няма демокрация, а авторитарен едноличен режим. 🙂

  • Hombre says:

   Русалке, демокрацията е прах в очите на простолюдието! Естествено е по-мъдрият да управлява, а не както е днес в нашето общество. Той Паси ме е изпреварил и е казал това, което и аз си мисля…

 6. Pasi says:

  Хр.Радевски е открил произхода на хармонията в обществото. Молчать! Не разсуждать! Същото се отнася и за домашните любимци! Въпросът е, коя част на семейното тяло е водещатата – главата или шията? От там нататък -никакви заигравки! Со кротце и со благо… Така най-лесно се минува. А кютека е неприемлив. Щото не бил евроатлантическа ценност сред домакинствата.

 7. Homofaber says:

  Еректусе, бих добавил, че не е здравословно да застанеш и златен дъжд да те вали…
  Ще кажа и още… като иска някой да бъде превърнат в роб, и златният дъжд да го вали, значи ако сам си го желае това и му е хубаво!

  • Hombre says:

   Да се надявам, че поне ти няма да убеждаваш някого, че над него златен дъжд ръми…

   • Homofaber says:

    Ти си го изпитал и си е твой патент, харесва ти … и си станал като Цар Мидас … 😉
    Така, че …

    • Hombre says:

     Така че – какво? Нема значение какъв цар ще бъда, важното е да съм цар!!!
     П.П. Виждам, че добре следиш в хронологичен порядък всички мои обществени прояви, така че, мисля да те поканя да станеш мой личен биограф…

     • Homofaber says:

      Благодаря, за твоята прозорливост, ще се договорим и ще ти дам сметката ми, франко “UBS AG” в Цюриха, града убав …

     • Hombre says:

      Сметката ще ми представиш след като публикуваш първия том с биографичните очерци за мен! Тогава нема да се пазарим и за цената – ще плащам по международно утвърдени норми.

 8. Pasi says:

  Грешиш, Омбре, подкрепих не теб, а демокрацията и евроатлантизма във всичките му форми и разновидности. Ако дадат някой лев ще се запиша и Комитета за защита на слепите кучета! Нищо, че са напаст!

  • Hombre says:

   Ти грешиш, Паси! Демокрацията и аз сме едно и също нещо – двете страни на една монета! Не съм го казал гласно, за да не разлайвам слепите кучета… 🙂

 9. Pasi says:

  Напоследък ми липсват тия от Хелзинкския комитет! Що не реват за “бруталността” на френската полиция? Едно такова изявление би било в унисон с покдрепата им за хилядите нахлуващи неконтролируемо през българските граници, с вербалната подкрепа на Цацаров!

  • Hombre says:

   На мене хич не ми липсват! Ако зажаля за некой комитет, ще си го осиновя…
   По-ми е мъка за родното ФБР, което повече от месец не можа да открие бившия си директор. Добре, че човеко сам се предаде в ръцете им.

   • Homofaber says:

    Хе хе хе, вече не си на линия, и си изгубил тренинг, пуста административна работа! … 😉
    Па той директорот, от началото до края на приказката си е бил, айде не в ръцете, ама пред очите им …

    • Hombre says:

     Доверявам се напълно на сведението ти, Фабер! Знам, че си още в Системата…

     • Homofaber says:

      Ние с теб Еректусе, сме системни бойци… хора с хладен ум, чисти ръце и горещо сърце…
      Рот фронт!!!

     • Hombre says:

      Щом казваш, съгласих се… 🙂

     • aman11be says:

      Рот фронт! Но пасаран! JE SUIS CHARLIE! ….Туй последното тъй и не разбрах що толкоз хора го бяха написали на едни мукави, ама нейсе…. Като гледам колко вънкашни министри от евроатлантическия юнион са се юрнАли да ни идват на гости другата седмица….. Май скоро ще гледаме филма “…Je vous pris. Аха уй жа упре.” Казано с други думи “Империята отвръща на удара.”

     • Hombre says:

      Амане, в скоро време всичко ще ни се изЯсни…

     • aman11be says:

      Дай Боже да не ни заболи главата или някои други телесни области тогава!

     • Hombre says:

      Братко, връщам се от поликлиниката. Там какви случаи видях… Утре ще четеш в Тепавицата.

 10. aman11be says:

  „През последните години говорихме само за свободно движение, сега трябва да мислим как да контролираме европейски граждани, които искат да ходят в Турция. Затова трябват нови мерки и може би промени в законодателството в България”. Джонатан Алън, посланик на Великобритания в предаването “Здравей, България!” на 13.01.2015 г.
  Оппппааааа! И к’ва станА тя? Демокра(д)ция, туй онуй? Човешки права, харта, али бали, а? Тутулитаризъм с човешко лице? Някой от официалните лица да се е изокал по темата? Май “тц”…

  • Hombre says:

   Амане, тия дни некъде написах, че “демокра(д)цията” е дъвка за джвакане. В зависимост от това как ни изнася. Поне на тебе нема смисъл да ти обяснявам как стоят нещата…

   • aman11be says:

    Да, “на съда всичко му е ясно, да влезе убития”. Ама според някои международно приети норми част от думите на “превъзгустителството” може да се тълкуват и като опит за пряка намеса във вътрешните работи на България. Некой фактор от Вънкашното министерство нема ли да се изока? Не е сефте евроатлантически “превъзгустителства” да си врат гагата дето не им е работа, а нашите пишман министри да мълчат като наакани. Поне един път за адет дето се казва да реагират. Нямааааа.

 11. генек says:

  Що няма нищо за поликлиниката?
  А за иглите – тарикатите бодат другите с остри игли, себе си с тъпи…
  Резултат?

 12. Pasi says:

  Коридор за Украйна, шистовия газ и да размахат пръст за “Мариците”. Нищо друго не ги занимава. Пътьом, ако докопат нещо, берекет. Например, сделка за реактора “Уестингхауз”! Губернаторката и Колониалната администрация и строени до стълбичката на авиона козируват и Йес сър! /Джим ли беше? Ааа не, май беше Джон./

 13. Pasi says:

  Коренячка-софиянка и десебарка си поканила няколко приятелки – герберки на гости. Връща се от кухнята, влиза в стаята и вика: – Сваляйте гащите! Джим Кери идва! …Чува се шумолене, домакинята отново вика: – Не тия гащи, бе! От простора!!!!

  • aman11be says:

   То да идваше ДЖИМ Кери, с мед и масло да го намажеш. Той поне е по-вероятно само да се прави на идиот и радва с изкуството си някои хора. 🙂

   • Hombre says:

    С тебе трудно може да се спори, Амане! И тоя път ще се съглася с теб. На некои хора им се удава съвсем естествено да се правят на идиоти… То да е саде един, не с мед ами с вино и ракия да го поливаш…

 14. aman11be says:

  Ей това е по-тъжното и май по-истинското:
  Овчелюдието отново е мобилизирано Без да искам да обиждам никого.
  Мистериозна смърт на комисар, разследвал аферата “Шарли Ебдо”

  • Hombre says:

   Може да се обиждат само мижитурките. Девизът на Тепавицата е “Право куме в очите”, без де се използват обидни квалификации.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s