Ходене по  мъките

След дълго кандърдисване от страна на домашните ми любимци, в съчетание с метода на изнудването, най-после се реших да отида на преглед при оториноларинголог в поликлиниката, където се водя на отчет. Предварително  искам да кажа, че има  две места, които трудно се решавам да посетя: лечебните заведения у нас и гробищата. За да не избягам по пътя, бях плътно придружаван от личната ми асистентка, моята жена. Същата без мое знание и съгласие беше ми осигурила направление от семейното ни джипи, така че беше малко неудобно да се отказвам.

Ще се постарая максимално обективно и подробно да ви опиша обстановката в една столична поликлиника, която все още функционира, въпреки недостига на пари в бюджета за здравеопазването. Още в предверието на това заведение срещнах десетки хора, някои от които в инвалидна количка, чакащи чиннопреклонно да се регистрират на рецепцията и да бъдат приети за преглед или лечение. Струва ми се, че поради техният голям брой, трябва да назначат служител от КАТ, който  да регулира движението. Най-много ме трогна една баба (може би на моите години), превита одве, която се придвижваше с помощта на пластмасова табуретка. Помогнах й доколкото можах, даже  я пропуснах да мине преди мен на гишето на регистратурата. И тук не мога да се въздържа да не цитирам думите на Петър Моканина от разказа на Йордан Йовков „По жицата”: „Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!

Почувствах се като в небрано лозе сред толкова много видимо болни хора – все едно се намирах във военно-полеви лазарет. Даже  мислех да се откажа, ако и пред кабинета по УНГ има същата навалица. За щастие, нямаше чакащи и съвсем плахо почуках на вратата. Отвори ми някакво момиче в син халат и ми разпореди да чакам, след което напусна кабинета. Въобще не си направи труда да ми каже колко време приблизително ще отсъства, както го изисква нормалното възпитание. Нейсе, забави се не повече от 15 минути, носейки някакво пликче с гризини или нещо подобно. След още 5 мин. все така с леден глас ме покани да вляза.

Първия въпрос, който ми зададе беше от какво се оплаквам и има ли нещо общо с професията, която съм упражнявал. Реших да я впечатля, като се представих за важна клечка. Отношението й към мен рязко се промени и дори започна да ми се усмихва… Стана твърде любезна, та чак на мен ми стана неудобно. Предложи да ми изследва слуха на специален аудио генератор на различни честоти, за което трябвало да заплатя още 11 лева, плюс пенсионерското левче за прегледа (забравете за безплатното медицинско обслужване в РБ). Както и очаквах, резултатите от изследването на аудиограмата не бяха много лоши, но ЕГН-то си беше казало думата. И оттук нататък започва интересната част. В моя случай се налага протезиране на органа, наречен ухо, чрез слухов апарат на цена 430 лв., който ще ми бъде предоставен безплатно, ако извървя следните стъпки:

С резултатите от  изследването да отида в МБАЛ „Иван Рилски” или по мой избор в две други болници , където да се явя пред комисия за удостоверяване, че съм леко оглушал. След потвърждение от председателя на комисията, заедно с протокола, отивам в Дирекция „Социално подпомагане”, община „Люлин”, където попълвам молба за предоставяне на безвъзмездна помощ в  размер на 430 лв. за закупуване на слухов апарат. След месец, месец и половина получавам одобрената сума и отивам в препоръчана фирма за да се сдобия с така желаното апаратче. Както съм  безбожник, взех да се кръстя пред докторицата за така измислената сложна процедура, плод на къртовски труд на бюрократите. Да не говорим, че един такъв апарат не може да струва толкова скъпо, дори ако е от чисто злато, тъй като тежестта му е не повече от 5 грама.  Паднах от стола, като прочетох в страница на интернет, че има такива устройства и на цена над 1000 лева! Ясно е, че някой добре се облажва от тази „дарителска” кампания…

Избълвах само, че в други страни не само че не ти се налага да минаваш на преглед пред никакви комисии, а директно с рецептата получаваш безплатно от  аптеката устройството, от което се нуждаеш за подобряване на твоя  начин на живот или за контрол на жизнено важни функции.

Много съжалявам, ако съм ви отегчил с подробното описание на моя случай, но ако някой случайно изпадне в моето положение, да знае предварително да не си губи времето. Аз вече доброволно се отказах от тази “услуга”. Вижте съвсем актуална информация: „Ред за отпускане на помощ за закупуване на слухов апарат”.

Предлагам ви да чуете песента “Mon Dieu” /My God/ в изпълнение на голямата френска певица Едит Пиаф:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Здраве, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

22 Responses to Ходене по  мъките

 1. aman11be says:

  След като чинно изчаках “да превали икиндия”, за да се запозная с новия ти опус мога да кажа няколко неща, които ми идват в полузаспалия мозък (доколкото го имам). В други страни може и безплатно да получиш апаратчето и без цялата тази бумащина, ама в тези други страни на медицинска помощ се радват само гражданите РЕДОВНО И СЪВЕСТНО плащащи здравноосигурителните си вноски. И там оправдание от типа “И к’во да праим ма, како? Нема работа. Гладни сме. Ний ни сме ли ора?” пред репортерския микрофон на н-ската телевизия не хващат дикиш. И това в никакъв случай не е нарушение на евроатлантическите ценности, на демокрацията, камо ли на човешките права. Просто се спазват законите. За останалите – плащане кеш, ако могат или ако искат да бъдат лекувани или приемане само на спешните случаи и то до възстановяване до ниво отпаднала спешност на състоянието. После – чиба! И няма Хелзинкски комитети, НПО-та и други тинтири минтири. Но ти това го знаеш не по-зле от мен.
  Освен това – в тези страни като ти дадат това/или друго апаратче те са сигурни, че няма веднага да се опиташ да го препродадеш на някого с печалба.
  Има и други фактори, оказващи влияние, като раздута администрация (още Алеко е писал по темата “Като спечелим изборите, ако не уредим родата, за какво сме се трепАли” и т.н., но Сънчо ме зове. А и ти нали ще си вземеш апаратчето все пак …. 🙂

  • Hombre says:

   Амане, малко по-късно ще ти отговоря, че сега имам една спешна работа… 🙂
   … Да, братко, както обикновено и този път мислим еднакво, използвайки едни и същи изразни средства. От чувство за политкоректност и за да не бъда обвинен в циганофобия, се въздържах да кажа, че близо една четвърт от пациентите в тая поликлиника бяха с мургав тен на кожата. Разбирам защо и лекарите се държат малко по-резервирано към тях. Но защо и към мен, тъй като трудно може някой да ме сбърка с джипси? Друг е въпросът защо се разхищават скъпо струващи на държавата и обществото медицински кадри за бюрократична дейност, които и без друго се оказват твърде дефицитни в някои райони на страната ни. Достатъчно е да направят справка какъв е процентът на пациентите, изпратени на комисия, на които е отказана парична помощ. Затова поне в обозримото бъдеще няма да бъдем като хората в “белите” държави.
   П.П. От моята камбанария виждам, че имаш мозък и то не заспал, а буден! 🙂

 2. Pasi says:

  Другарки и другари, замисляте ли защо не се въвежда т.н. “електронна здравна карта”? Защо има комисии, рамбурсни списъци от илачи и прочее простотии и огромна администрация, която да плюнчи моливите по цял ден. Па и контрольори… И пак си цакаме, като за световно, за едното здраве… Твърди се, че “черният” оборот в системата надхвърля “белия”, т.е. общо над 6 млрд лв. И въпреки всичко, здравето е от Дедо Боже…

  • Hombre says:

   Така е, Паси! Електронната здравна карта ще бъде въведена, но това в никакъв случай не означава, че ще бъдат запушени пробойните в здравно-осигурителната ни система.

 3. Homofaber says:

  Свето, европейски ги е въвел отдавна електронните здравни карти и така нареченото електронно правителство, където цялата сплав от вътрешни и външни връзки и процеси се поддържа и обезпечава от съответните информационно – комуникационни технологии.
  Само че, царицата от много пипане и щипане нещо май изпостале… :), та се чека от Брюксела града голема, да я обновят и пременят… И тогиз юруш, колко навлеци ще й скочат… 😉

  • Hombre says:

   Да, Фабер! И у нас ще стане некой ден, както по белия свет, но не сега, а друг път…

  • aman11be says:

   Електронна здравна карта видях за пръв път в едно селище от градски тип (голямо село) в бившата ГДР през 1996 г. Един възрастен хер си беше праснал единия долен израстък с мотиката ли беше, с косата ли – не помня, докато се е опитвал да извършва несвойствени за него дейности. По спокойствието, с което всички манипулираха с въпросната карта, съдя, че отдавна й бяха свикнали. Струва ми се, че тук цари един нездрав оптимизъм относно сроковете за въвеждането на тази карта по нашите географски ширини. Ако искаха, властимащите отдавна да са я въвели, ама тогава ще требе повече акъл за “пипане и щипане”, както казва Фабер. Самата електронна карта и обслужващата я система едва ли са по-сложни от системата “Борика”.

   • Hombre says:

    Колко да е сложно това електронно здравно досие? Не знам дали е по-сложно от системата “Борика”, но едва ли трябва да мине още четвърт век за да се внедри тази доказала своята ефективност и икономическа полза система.

 4. Juliapulia says:

  Хм! Извън бюрократичната система, имам чувството, че и докторята печелят от това да се продават такива апаратчета, независимо откъде идват парите. И тук не говоря само за тия апаратчета, а за какво ли още не. Принципът е следния – ако чуваш буля Хомовица докато ти мърмори и трие сол на главата, значи нямаш нужда от апаратче.

 5. Pasi says:

  Транспортен сън
  Бацко във транспортна схема:
  “Тука има,тука нема…”
  Аудитата – по селата
  да разкарват там раята!
  Браво Баце, ашколсун!
  Лошото е че е сън…

 6. Pasi says:

  Участието на световните лидери в марша в Париж е телевизионна манипулация! Подкрепата за т.н. “Свободата на словото” е поругана! Те нямат нищо общо с френския народ, който мариширува на 3-4 км. от мястото на лидерите. В реалния живот отдалечаването е по-сериозно.Става дума за различни измерения…

  • Hombre says:

   Наистина огромна манипулация. Спекулация с чувствата на хората!

 7. генек says:

  Мъката си е мъка – затова мнозина не искат да стъпят в болнично заведение. Предпазване на нервите и душата… Но това не означава, че светът става по-добър…
  За оглушаването…
  Понякога си мисля, че глухите са щастливци. Колко глупости са пропуснали…
  А и немите са така – смятат ги замъдри, понеже не са чули от тях глупости…
  Препоръчвам ти да се откажеш от апаратче. И от телевизията – освен със субтитри. А и домашните ще са добре с теб – ще кимаш съгласен на всичко, когато видиш, че отварят уста…
  Изощо – ще се харесаш най-после…

  • Hombre says:

   Генек, хубаво хортуваш, ама да не ти дойде до главата да изпълняваш тия съвети. Добре, ще гледам филми като за глухонеми, ама като не виждам вече и субтитрите да прочета? Новините не ги дават със субтитри, а с жестомимичен превод и то не всички. Тепърва да уча тоя език комай ми е малко късно…
   Аз и в момента се харесвам и се чувствам щастлив. Ти си тоя, който вечно е недоволен от нещо. Има огромна разлика между щастливото прасе и щастливия човек. 🙂

 8. генек says:

  Да, щастливият човек умее да се самоубеждава…

 9. Графът says:

  Малко със закъснение, Омбре, ама затова ще е по-делово, от „колега“… 😉
  Първо, и за 100 хил.лв. да е апаратът, няма да можеш да чуеш (като на млади години) какво ти шепне Дуда от отсрещния баир.
  Второ, затова няма защо да се хабиш с цялата процедура.
  Трето, има евтини апаратчета, които вършат същата работа, т.е. не слушаш с отворена уста, затварят ти я. 🙂 В нета има колкото щеш. Например, http://onebgshop.com/Powertone-F-883 като моя. А в Lidl тая седмица имаше от тия със завъртулка зад ухото за 16,99 лв., ама се продали за 1 час…

  • Hombre says:

   Благодаря ти, Графе! Постъпил си като истински колега. За твое сведение, аз нямам проблеми със слуха. Роднините ми са тези, които се притесняват… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s