Общество и право

Изненадани ли сте? Вместо любимата ви рубрика „Музикален петък”, представям на вашето внимание една злободневна тема, която касае всеки един от нас на територията населявана все още от българи.

Вместо да ви преразказвам съдържанието на статията, която ме впечатли, предлагам ви да я прочетете в оригинал: „Жена с ампутирани крака забременяла за осми път”.

Едва ли има нужда от коментар… Според един виден политик от най-новата ни история (няма да споменавам името му за да не  предизвиквам дрязги), борбата с демографската криза е съвсем символична. Единствено партия „Атака” е тази, която поне на думи се обявява за радикална промяна в това отношение в българското законодателство. Нека си го кажем съвсем открито, без всякакви заобикалки. Няма по-голяма заплаха за националната ни сигурност от непрекъснатото обезлюдяване на милата ни Родина. Вчера гледах един документален филм по БНТ за остатъчното население по нашите сухопътни граници. Там, където все още блещукат искрици на живот, това са последните мохикани на българщината, които  не желаят да напуснат родния си край. Младото поколение или се е преселило в големите градове на постоянна или  временна работа там, или е заминало на гурбет в чужбина. По южната ни граница са останали предимно помаци и други турчеещи се.

По данни на НСИ, тенденцията към отрицателен прираст на населението в България се запазва, като само циганите са тези, които продължават да се множат, с истински бум на новородените ромчета, повечето от които още съвсем невръстни придобиват първата си квалификация като просяци, джебчии и измамници. Не е ясно какво още трябва да се случи, за да бъде обявена най-висока степен на тревога за бъдещето на държавата ни. Става дума за коренна промяна на генофонда с появата на все повече цигани, мнозина от тях с наследствена обремененост, за които държавата ни трябва да се грижи. Като прибавим към тях и родените от непълнолетни майки, картината става още по-печална. За какви права и свободи може да говорим, когато хора, които не могат да се грижат за себе си, стават родители при липсата на елементарни условия за отглеждането на деца? Нали има и закон  за закрила на детето, някой спазва ли го?

И тук възниква основателният въпрос – докога българският данъкоплатец ще плаща на разни тунеядци, за да продължават да се размножават и да бъдат в тежест на обществото ни? Хуманно ли е да хрантутим за разплод такива като тази нещастница и нейния  съпруг от цитираната по-горе статия за сметка на други хора, които също се нуждаят от социална помощ? Къде дремят нашите мили народни представители-законодатели? Мога да изредя куп нарушения дори и при сега действащите закони, които свидетелстват, че държавата е абдикирала от своите задължения и нехае за тежките последици, които вече са факт, а не някъде в имагинерното бъдеще. Като прибавим към всичко това и потока от имигранти, които заливат страната ни, главно от третия свят, картината става още по-мрачна. Докога, питам аз???

Очаквам вашите въпроси и отговори, дори и да не са съвсем политкоректни…

Каква песен  искате да  чуете? Предлагам  ви тази:

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in У нас, It is not a Humor! and tagged , . Bookmark the permalink.

31 Responses to Общество и право

 1. rusalka2013 says:

  ТЪЖНА КАРТИНКА. И ОЩЕ ПО-ТЪЖНО МИ Е ЗА ГОРКИТЕ ДЕЦА, НА КОИТО СА ИМ СЕ ПАДНАЛИ ТАКИВА “ОТГОВОРНИ И ЗРЕЛИ” РОДИТЕЛИ.

  • Hombre says:

   Малко е да се каже тъжна картинка, Русалке! Това е проклятието за България…

 2. генек says:

  Жената без крака не е забременяла, защото циганите са загрижени за демографията си. Просто са я използвали вместо уред, който се купува от секс шоп…
  Отделно стои проблемът с нас. Старото правило – “две деца” вече е изменено. Едно дете…
  Защото родителите му мислят за него с икономическа любов. Да го подсигурят, да му дадат това, което му се иска…
  Малцина мислят за семейство – мисли се за семейството. Това, което е в наличност…
  Защото пари няма!!!
  Хората трудно оцеляват и не искат да мизерстват.
  Манталитетът с циганите е различен. За ония няма мизерия – не я усещат, не им пука от нея, живеят за момента.
  Българинът живее за бъдещето – здрава къща, подсигурен дори за погребението…
  Циганинът живее за тоя ден… Утре – ще види…
  А държавата съвсем съзнателно подкопава демографията на народа. С подкрепата на циганите – помощите са най-малкото.
  Как може да се направи? Простички неща – увеличаване на детските за РАБОТЕЩИ семейства, стипендии според успеха, махане на ДДС върху детските стоки…
  Абе, много има да се говори…

  • Hombre says:

   Генек, радвам се, че с тази статия провокирам размисли за нашето житие-битие… Следващата стъпка е как да се справим с това явление.

 3. Homofaber says:

  Докога, питаш чорбаджи Еректусе ?
  Ми докато ни управляват такива чорбаджии /не като тебе.. загрижен за бъдещето
  свое, както и на род и Родина/ … 🙂
  Разни “капацитети” говорят за поемане на ангажименти от обществото, примерно
  както бях чел, че е станало в Скопие.
  Изградили, немски самаряни жилища за репатрирани такива лица жилища в един квартал. Изградените от германците жилища в един квартал за репатрирани от Западной Немачко, са били продадени. И после продавачите пак там се върнали,…. на госке по продължително при благодетелите си .. ха ха ха … 🙂
  И пак на въпроса … Докога?
  Просто е … докато се възцарят при нас истински, ОБЩЕСТВО и ПРАВО !!!
  П.П. Все пак е петък, ден по така. Ето музичка от едни такива, събратя на тези за които пишеш, които с труд постигат ….

  • Hombre says:

   Фабер, радвам се, че и теб те боли също като мен за ставащото в Родината ни.

   • Homofaber says:

    Еректусе, не сме само аз и ти в Родината, които да ни боли …
    Има и стотици хиляди, може би милиони, които … да станат общество!!!

 4. генек says:

  Да повторя финала – щото питаш за предложения:
  Как може да се направи? Простички неща – увеличаване на детските за РАБОТЕЩИ семейства, стипендии според успеха, махане на ДДС върху детските стоки…

  • Hombre says:

   Има натрупан достатъчно опит в това отношение. Например, във Франция след ВСВ има истински бум на раждаемост. Но всяка страна трябва да отчита спецификата на своя проблем. По принцип, това, което предлагаш е един от начините за решаване на проблема.

   • aman11be says:

    Ама защо има бум на раждаемостта? Защото са си извикали “циганите” от бившите и тогавашни колонии или защото са приели такива закони, които да стимулират ФРАНЦУЗИТЕ да имат повече деца. По тоя въпрос (и не само по него) жокер ти не требе. Ти си го знаеш. 🙂

    • Hombre says:

     Ако става дума за франсетата, по-големи националисти от тех не познавам!

   • Кисса says:

    За да се прекрати правенето на деца като бизнес, просто трябва да се прекратят програмите за детски надбавки. Тогава всеки ще си прави сметката предварително колко деца може да гледа. Ако някой се притеснява за прираста на населението, прекратяването на надбавките може да се комбинира с данъчни облекчения. Така в работещата част от населението остават в повече пари, с които биха могли да отгледат повече деца, вместо да плащат издръжка на някой мързелуващ хрантутник, който живее само на социални помощи и прибира по 8 детски надбавки на месец като самотен родител, а децата му мизерстват, просят или проституират.
    Ако пък циганското семейство на социални помощи не спазва единствено условие – децата да ходят на училище, социалните помощи да се спират. Информация дали децата ходят на училище се получава от учителите, които пък получават заплати и имат работа само ако има „кворум” в класовете им – ерго – да се контролират самите информации, давани от учителите. Малко по-сложни нещица, но биха свършили работа, според мен.

    • Hombre says:

     Кисса, има голям резон в думите ти. Само че, някой трябва да предложи и да приеме такава социално справедлива политика. Комай у нас не са много тези, които ще застанат зад подобна политическа платформа. Хеле пък ДПС…

 5. Графът says:

  И мен ме боли, Омбре! За българските деца ме боли. Българските деца!, т.е., родени в България.
  С какъв ген ще бъдат българите утре не ме вълнува – те ще са българи в България. Нашият ген какъв е, знаете ли? Не бързайте, не забравяйте близо 1400-те години.
  Та какъв ни е генът? Знаете, вятър! И науката не е наясно и още спори.
  Ама България си я имало и има, нали? Значи формулата на истинския ген е
  „български плюс нещо променливо“.
  Като „български“ е непроменливата константа в гена, свързваща населението с името България.
  Накратко, за бъдещата България не се вълнувам, още повече, че не си знам променливата част от гена.
  Пак казвам: вълнувам се за децата ни! Нашите, българчетата – шопчета, тракийчета, циганчета, еврейчета, арменчета, софиянчета, делиорманчета, дупничанчета и т.н.
  Децата

  • Hombre says:

   Графе, отдавна съм забелязал, че изповядваш космополитска философия. Но за да повярвам напълно в твоята искреност, би ли ми казал склонен ли си да подслониш от хуманни съображения някой циганин в къщата си? Изглежда не си бил засегнат досега от цигански набези…

   • Графът says:

    “космополитска”?
    Хм, и аз като Кисса бих се хванал за точността на термина, ама нейсе.
    Относно въпроса: никога не доказвам своята искренност. Дали вярва или не е проблем на събеседника, не мой.
    Между другото, в блога ми има доста неща за отношенията ми с циганите.

    • Hombre says:

     Грефе, имаш известно основание да се “заядеш” с мен, но не съвсем… Употребеният от мен израз “космополитизъм” не е нищо повече от опит да илюстрирам твоето верую, че всички сме чада на един Бог, граждани на света. Поне с гръцката терминология се справям без проблеми…
     Добър опит да се измъкнеш от неудобен въпрос. 🙂 Мен са ме учили, че когато човек е с чисто сърце и помисли, трябва да бъде максимално убедителен и да не оставя никаква следа на съмнение у опонента си. Доверяй, но проверяй!
     Ще се запозная по-подробно с твоето отношение към циганите, но доколкото на мен ми е известно, досега в нито една държава не са успели да ги интегрират. Мултикултуризмът е измислено понятие, в което трудно може някой да ме убеди.

     • Графът says:

      „всички сме чада на един Бог“ и „граждани на света“ са твърде различни по съдържание. Второто определено няма нищо общо с моето верую. Т.е., илюстрацията е несполучлива. 🙂 За моето верую си има точно определение.
      А, пак повтарям, “Доверяй, но проверяй!” е проблем на мнителността на опонента.

      Колкото за интеграцията, въпросът е доста обширен. Накратко, това е култивирано от “цивилизованите” нации понятие, заместващо, “претопяване”, “поглъщане”, дори “геноцид”.
      Насочващ въпрос: нашите българи в чужбина трябва ли да се интегрират и ако да, ще останат ли с българско самосъзнание или само с български произход?

     • Hombre says:

      Еййййййй, трудно се предаваш, Графе! Естествено, че човечеството не може да бъде изградено по твой образ и подобие. Аз говоря по принцип, ти изхождаш от собственото си верую. ОК, така да бъде!
      По-добре такава интеграция, каквато я описваш, отколкото пълна дезинтеграция или ние да се интегрираме с ромите.

    • aman11be says:

     Графе, без желание да те докачам, а само като закачка. ИскреНост е с едно “н”. Макар че имайки предвид времето, когато си ходил на училище, може и така да сте го учили. Имам някакъв смътен спомен, че майка ми ми е разказвала, че преди 1944 г. и съответните реформи много думи са се пишели така, както се изговарят. Тя казваше “както се чуват”.

     • Hombre says:

      Амане, бъди спокоен – Графът е широко скроен, няма да ти се обиди, даже ще ти благодари. Тъкмо да го попитам и аз от кога циганите са станали етнообразуващ фактор. Доколкото ми е известно, те се появяват на Балканския п-в някъде около XV век, много по-късно отколкото нашите прадеди са стъпили с конете си по тези земи…

     • Графът says:

      Благодаря, Амане! Грешка е и често я правя кой знае защо. Иначе, правилото си е правило: при окончание нен става с 2 нн – искренен никой не казва 🙂
      А по времето, за което разказва майка Ви, също имаше не малко подводни камъни – например, кога се пише е двойно.

     • Hombre says:

      Графе, човешко е да се греши. Поне аз не познавам безгрешен…

     • Графът says:

      Лесен въпрос, Омбре. Станаха етнообразуващ фактор откакто българите си зарязаха конете и престанаха да са такъв. 😉

     • Hombre says:

      И това не те смущава, а, Графе?

 6. Кисса says:

  Привет и от мен. Статията е наистина потресаваща. Но не ви чувам да речете нещо по адрес на половият орган с двата цели крака (съпруга), направил тези деца на нещастницата. Тя, с недъга си, няма как да се защити и няма как да се хване на каквато и да е работа.
  “Аз ще живеем от социалните, няма да работя”. И никога не е работил, разбира се” Та кой е за трепане в случая? Пламен, естествено.

  П.П. Далеч от намерението да се заяждам, но уважавайки взискателните посетители на този блог, смея да отбележа следното:
  Терминът “демография” е образуван от две старогръцки думи “демос”-народ и “графос”-описание и означава “народоописание”.
  “Жената без крака не е забременяла, защото циганите са загрижени за демографията си.”
  Цигани, загрижени за…народоописанието си???
  “А държавата съвсем съзнателно подкопава демографията на народа.”
  Държавата подкопава народоописанието на народа???
  Казано от филолог, блогер, преподавател …при това с големи претенции???

  • aman11be says:

   И аз далеч от намерението да се заяждам, но ако се хванем за буквата, ще излезе, че терминът “демография” се използва неправилно от поне 99% от българското население, в т.ч. 110 % от т.нар. “политически и обществен” елит.

  • Hombre says:

   Кисса, предполагам, че Генек е напълно наясно какво означава думичката демография. Предполагам, че я е използвал като вид шега. 🙂

 7. aman11be says:

  Ще се опитам да дам кратък и може би малко непълен отговор на въпроса ти – дотогава, докогато си ги избираме да ни управляват такива, дотогава, докогато т.нар. “социален министър” на въпрос на депутат защо семействата на работещите и плащащи данъци не получават “детски”, а “детските” отиват предимно при безработните (основно цигани) отговаря, че това бил смисъла на солидарността – да вземеш от имащия и да дадеш на нямащия (справка парламентарния контрол от сряда, ако не се лъжа и отговора на др. министър Калфин от АБВ). Та те така, те!
  И докато продължава това няма да има нито здравна реформа като хората, нито пенсионна реформа като хората, нито нищо. И ще продължаваме да си затъваме в блатото с “Галина бланка бълбук бълбук”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s