Парламентарните избори в Гърция

На 25 януари, в южната ни съседка Гърция бяха проведени извънредни парламентарни избори. За тези от вас, които не са аполитични, искам  да разкажа как се стигна до тази ключова развръзка. На същия  ден, чрез един мой приятел се запознах с негов приятел – мъж на почетна възраст (роден 1933 г.), приблизително колкото тази на Графа, с кристално чисто съзнание и памет, житейски мъдър човек. Цитирам дословно какво каза той: „Не е допустимо, ние като българи, да не се интересуваме какво става в една съседна на нас страна.  Това, което се случва в Гърция пряко или косвено касае и нас, и дори целия Европейски съюз”. Та, затова реших да ви запозная макар и частично с известното ми до този момент, без да навлизам в подробности, които още утре ще  забравите, ако не е свързано с ваши трайни интереси, от които зависи хлябът ви.

В края на миналата  година, в гръцкия парламент бе проведен вот за нов държавен глава, на който кандидатурата за този пост на Ставрос Димас не можа да получи необходимото мнозинство от 180 гласа от всичките 300 депутати, поради което, съгласно гръцката конституция бяха насрочени извънредни парламентарни избори.

В периода 1967 – 1974 г. Гърция се управляваше от военна хунта и беше поставена в международна изолация. След нейното падане и възстановяването на демокрацията, в страната бе установен двупартиен модел на управление. Редуваха се партията със социалистическа ориентация ПАСОК на стария Андреас Папандреу, чийто баща също беше политик, и дясната партия Нова Демокрация с основател Константинос Караманлис. От скромност няма да кажа, че познавах и двамата, лека им пръст… Така беше до неотдавна, когато Гърция изпадна в дълбока финансова и икономическа криза, без изгледи за излизане от това състояние в близко бъдеще.

Появиха се нови политически субекти, на първо място това е „Коалиция на Радикалната Левица” /СИРИЗА/, начело с Алексис Ципрас, който не крие намерението си да управлява страната през следващите 4 години. Следва да се отбележи, че основател на партията е дългогодишният политик с леви убеждения Алекос Алаванос. Буди тревога фактът, че в гръцкото общество се засилва поляризацията на политическите сили, особено след появата на крайно дясната, ксенофобска партия, с профашистки уклон „Златна Зора”. В политическия спектър се настаниха и още 2-3 партии с по-малка тежест като: „Демократичната левица“, съкратено /ДИМАР/, “То Потами” /в буквален превод Реката/ и “Независимите гърци” /АНЕЛ/. Гръцката комунистическа партия /ККЕ/ запазва относително своето влияние, като се опитва да се противопостави на крайната поляризация, предизвикана от двете най-големи политически сили.

Много са и взаимно изключващи коментарите за СИРИЗА. Според колумнист на в. „Телеграф”, западноеворпейските страни се държат спрямо Гърция като към колониална страна. „Еврозоната действа като колониална сила и мрази националноосвободителните движения. За нея,  начело с Германия може да се каже, че Гърция представлява доста неприятен прецедент, който по всякакъв начин трябва час по-скоро да бъде преодолян. Въпреки това, СИРИЗА е логичният отговор на тази ситуация. Така че, при тези обстоятелства, не е трудно да се съгласим с лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас, който казва, че трябва да спрете да налагате строги икономии, които убиват демокрацията”. Не случайно, в Гърция се надига  мощна антиевропейска вълна, против ЕС, ЕЦБ и МВФ (т.нар. “Тройка”). В местните СМИ  непрекъснато се появяват все нови карикатури с образа на Ангела Меркел, изобразена като Адолф Хитлер. На другия полюс са представителите на НД, които плашат, че ако СИРИЗА спечели изборите, страната ще трябва да напусне Еврозоната и да въведе отново драхмата като основно разплащателно средство. Дали това ще се случи е още рано да се каже. Наложи се А.Ципрас да направи на няколко пъти изявления, че няма намерение да изважда страната от Евросъюза, но ще се бори за нейното по-достойно третиране в рамките на общността. Гърците се чувстват дълбоко засегнати от отношението към тях, което влияе на тяхното национално самочувствие. Те не са като нас българите овчедушни и реагират болезнено на всякакъв опит да им потъпкат гордостта. Между другото, искам да отбележа, че при всички досегашни правителства в най-новата история на Гърция, не е имало силно изразени антируски настроения във външната политика, както това правят у нас „демократичните” правителства. Напротив, стремят се да развиват нормални търговско-икономически и културни отношения, дори във военната област, свързани с оръжейни доставки за гръцката армия.

Все пак, въпреки мнението на някои скептици и нихилисти, според които нищо не зависи от изборите в една демократична държава, ето какво сочат първите резултати от неокончателното преброяване на гласовете на тези избори:

– СИРИЗА – между 36 % и 38 % – големият победител.
– НД – 26 – 28%.
– “Златна Зора” – 6 – 7% . Третото място изключително оспорвано
– “То Потами” – 6 – 7%.
– ККЕ – 5 – 6%. Също се счита, че печелят, тъй като запазват своя дял.
– ПАСОК – 4,2 – 5,2%. От водеща политическа сила, която през 2007 г. бе получила подкрепата на над 40 % от избирателите, на настоящите избори е пред пълно изчезване.
– АНЕЛ – 4 – 5% – изненада, защото не очакваха да влезе в парламента и се брои за втори победител. Представлява интерес какви ще са крайните резултати по отношение на ПАСОК.
– ДДС (Движение на демократите социалисти) – новоучредената партия на Г. Папандреу (трето поколение политик), на този етап не влиза в парламента. Ако не прескочи бариерата от з% за сформиране на парламентарна група, СИРИЗА ще може да получи мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство.

Съгласно гръцкия изборен кодекс, гласуването е задължително, като  има определени санкции за тези, които не са спазили това изискване. Избирател, който без основания не осъществи правото си на избор, се наказва с лишаване от свобода за срок от един месец до една година. Досега не се е чуло някой да е лежал в затвора.

Получилата партия най-голям брой гласове автоматически получава бонус 50 места в парламента. На мажоритарен принцип се  разпределят 12 места. Останалите 238 места се разпределят пропорционално на получения процент гласове. Твърде вероятно е при около 40% от общия брой гласове Ципрас да успее да състави самостоятелно правителство.  За резултатите в развитие, до окончателното им официално публикуване от Министерството на вътрешните работи, проследете сайта ТУК.

Какво ще бъде и как ще бъде оттук нататък е още твърде рано  да прогнозираме. При всички положения, стара Европа предстои да се променя. Това, което големите в съюза предлагаха за „развитие на две скорости” няма да се състои. Дошло е времето и България да заяви на висок глас в ЕП и другите международни форуми, че искаме да ни третират като равноправни членове на Общността, а не като втора категория държави. Гърция ни даде пример в това отношение.

Следва една песен още от времето на диктатурата, която поради нейната мелодичност, предлагам ви да чуете отново:

 

All rights reserved

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in По света, Политика и социология and tagged . Bookmark the permalink.

43 Responses to Парламентарните избори в Гърция

 1. Homofaber says:

  Бре, бре, бре… ти ще си кажеш всичко … може и да се окаже, че тихомълком си помогнал за развода и сватбата на А.Папандреу със стюардесата Димитра Лиани… 🙂
  А сега, сериозно… че ще има сериозни размествания на европейската политическа карта, то е тръгнало от няколко години, по-напред. Просто сега, организирано взема връх недоволството на народите от неолиберализЪма, който т.нар. политически и икономически елит използва за лично облагодетелстване, за сметка на държавата и народа. Този неолиберален икономически модел руши и национални институции, въобще изчезват и народите и личностите живеещи в тях…
  И ето че гърците, както казваш изокаха и се “взеха в ръце”. Това “взимане в ръце”, лека-полека и в Испания и в Португалия, че и в Италия ще става реалност – има ги наченките…
  А ние? Както се казва в латинската поговорка… “Глас народен – глас божи”!
  Прояви ли се, значи сме НАРОД…

  • Hombre says:

   Фабер, да не си станал нощна птица или сомнамбул? Как си с простатата? Добре ли се отнася жена ти към теб или вече те е изгонила от къщи?
   А, сега – сериозно. Радвам се, че участваш в подобни дискусии. Само активните ще променят света, а не тези, които се изявяват като наблюдатели на ООН и ОССЕ.
   П.П. Ти си немаш на идея колко си прав за Димитра Лиани (Мими), която ми е поднасяла кафе, ама друг път ще ти разправям… 🙂

   • Homofaber says:

    Еректусе, добре съм и жена ми и другите жени са винаги доволни и усмихнати!
    Ти как си? Поставяш ли пълния член, или ударението ти е на непълния и Кака Хомовица теб те е изгонила на любимата ти тераса да съзерцаваш мирозданието, а аа…? 🙂 А за Мими и кафето, нали си от специалистите, или как го казваше… а специалните… 😉
    А сега пак сериозно, пак една според мен фундаментална статия, която тъй нареченият електорат, не е зле от време на време да прочита…
    Десет мита за капитализма

    • Hombre says:

     Фабер, усещам некаква завист в думите ти по отношение на Мими. И ти да я беше видел – с тая кръшна снага и големи ненки без силикон, и на тебе щеха да ти потекат лигите…
     П.П. Същата тая Мими издаде мемоарна книга “10 години и 54 дни“, която аз лично редактирах… 🙂

     • Homofaber says:

      Eректусе, нема завист! Само не ми хвали гъркините. Мими, сигурно е била некакво изключение, още повече след като си и обръснал мустаките и. … 😉
      Майтап бе Еректусе!!!
      Нема да се излага водач от ранга на А. Папандеу, я … 🙂
      А за книгата, що па не е … редактирането – с хладен ум, горещо сърце и чисти ръце в една висока сграда в София града голема … 🙂

     • Hombre says:

      В дълбока заблуда си, Фабер! Вдишвал съм от парфюма на Мимито и требе да ти кажа, че е опияняващ. Плюс това, ако не се лъжа, тя беше с естествена руса коса.
      Що се касае до непрекъснатите ти намеци за високите сгради в София града голема, вече взе да ми става досадно. Измисли вече некоя друга закачка, хващаща по-голем дикиш.

 2. rusalka2013 says:

  И каква стана тя – социализЪмът май се връща на бял кон! Ние пак не сме прочели правилно знаците на съдбата!

  • Hombre says:

   Русалке – и си права, и не си… Тоя път социализЪмът ще ни заобиколи както тръбата “Южен поток”…

  • aman11be says:

   Кой социализъм, Русалке? Този, който бай Тошо ден преди да му измъкнат черджето изпод краката, нарече “недоносче” или другият, който според Маркс щял да победи първо в най-развитите страни.
   За съжаление в момента не мога да споделя ентусиазма на някои от случващото се в Гърция. Едно е шампанското на победата в следизборната нощ, а съвсем друго – ежедневната работа за решаване на проблемите. Има твърде много “но”-та в картинката. Навремето, когато Луканов стана мин.-председател, си казах “Ей, най-после умен човек да застане начело на държавата.” Последвалите събития ме накараха хиляди пъти да съжалявам за неоправдания оптимизъм. Тоест животът ме научи на малко прасе и на нов началник да не се радвам предварително.
   А в програмата на СИРИЗА, от това което мога да прочета в пресата, има точки, чиято реализация трябва да стане не заедно със, а въпреки “силните на деня в ЕС”. Дали ще могат да го направят? Едно спиране на плащанията по дълга дали няма да докара и на гърците една “Луканова зима”? А те, както се каза тук не са овчедушни като нас, като как ли ще реагират на подобно нещо?
   Та аз лично предпочитам да им “дам” 🙂 100-те дни толеранс и тогава да коментирам.

   • Hombre says:

    Братко Аман, струва ми се, че напоследък си станал твърде голям песимист, не знам под чие влияние… Може социализъмът на бай Тодар да е бил недоносче, ама немаше гладни и жадни, боси и голи. Също така немаше и толкова престъпления, както в днешно време.
    Съгласен съм да изчакаме да видим какво ще се случи през следващите 100 дни в Гърция, пък тогава да им се присмиваме. Бъди сигурен, че както по-лесно са живели по време на турското присъствие и то 1 век по-рано от нас са се освободили, така и тоя път ще успеят да разхлабят примката около шията си.

    • aman11be says:

     Нямам и не съм имал намерение да се присмивам на когото и да било. Това за “недоносче”- то са думи на Тодор Живков пред Ноемврийския пленум 1989 г. Все още могат да се намерят в тубата

     Що се отнася до гърците – също не виждам къде съм им се присмивал. Просто не съм сигурен дали цялата работа няма да се окаже една добре подготвена популистка акция, която след няколко месеца пак да ги докара пред изборните урни. Защото всичко, което говори Ципрас – и за връщане достойнството на народа, и за оставане в миналото на тройката кредитори, и за ……, е много хубаво, ама нещо не чувам като как ще стане на практика. Иначе си е само “parole, parole…”, като в онзи евъргрийн.

     • Hombre says:

      Вярвам ти, че не си искал да се присмиваш на гърците. Но има нещо много по-важно – няма начин отрицателният ръст (оксиморон) в гръцката икономика, да не се отрази неблагоприятно и на нас българите. Така че – да стискаме палци да се справят с положението. Още повече, че големите в ЕС непрекъснато ни прецакват и живеят на наш гръб. Най-големите потърпевши от санкциите срещу Русия ги плащаме и ние.

 3. генек says:

  Скептичен съм…
  Подобни партии се развиват стремително и в Италия, и в Испания… ЕС е пред разпад…
  Но обръчите НАТО няма да го отпуснат…
  Освен това – главният надзирател няма да допусне Европейска пролет. И очаквам скоро някои неща в Гърция – терористи, стачки на оядени лелки с тенджери… Все изпитани методи срещу непослушни политики…
  Едно е да победиш в мача, друго е да поддържаш терена, че и стадиона редовно, да събереш играчи, да направиш тим, да редиш успешни игри…
  Но има някаква надежда… Макар гръцкият мързел и безотговорност да са водещи, надявам се това да удари по самозабравилите се еврогейски банкери, бюрократи и бандити…

  • Hombre says:

   И очаквам скоро някои неща в Гърция – терористи, стачки на оядени лелки с тенджери… Все изпитани методи срещу непослушни политики…”
   Генек, подобни явления в Гърция има и до днес и то в много по-големи мащаби, отколкото у нас. Що се касае до мита за мързеливия грък – това е нещо, което само човек, който не е живял сред тях може да го каже. Както навсякъде по света във всяко стадо си има и мърша. Ееее, мина времето, когато гъркът обичаше да се прави на афендико (биг бос) и срещу дребни суми да си наема филипинки за прислужници.
   При всички положения предстои да станем свидетели на дълбоки промени в Европа и света.

 4. Homofaber says:

  То, че отрицателният ръст в гръцката икономика, ще се отрази неблагоприятно и на нашето житие – битие си е факт. Но факт е, че напоследък гърци с капиталите си искали тук у нас да правят алъш вериш, пак … Така, че ако успеем, да привлечем сериозните хора с капиталите си, ще е добре за нас …

  • Hombre says:

   Фабер, знам че не си наивен, ама защо се правиш на такъв? Кои гръцки капитали ще се преселят у нас? С изключение на шивашката промишленост, където експлоатацията е невероятна, не се сещам за други сфери в производството. Ако гърците нямат поне 100% печалба, те няма и един цент да инвестират. Същото което стана и с откриването на модерните търговски вериги у нас. Цялата печалба се изнася обратно в страната, която ни е сторила “хаир”.

   • Homofaber says:

    Eректусе, преди време писа, че не купуваш и не четеш вестници, ама /бог да го прости баща ми – от него съм възприел/ аз си купувам и чета. То е ясно, че такива малки и съмнителни са наводнили южната част на нашата Татковина, но има и такива сериозни в бирата и съобщенията и прочее, които са дошли… А за печалбата, ако са само те, дето си изнасят печалбата, както се казва на гръб да ги носиш…
    Целият номер/а е в правилата на играта. Но такива у нас няма, които да ни носят полза, а и дали ще има някога?

    • Hombre says:

     И какво искаш да ми кажеш – бирата, сладоледа и телекомуникациите са измислени от гърците?! Вместо да преговаряме директно с тези, които притежават патента. Провери колко пари остават от тези бизнес сделки за нас.

     • Homofaber says:

      И директно да преговаряме, какво /примерно – “Дънди Прешъс Металс” и колко още/ номерът е в правилата. То има, ама такива от каквито аз, ти, народ… нищо не чувстваме!!!

     • Hombre says:

      Ако ме облекат във власт, първата задача, която ще ти възложа е да бъдеш главен преговарящ с “Дънди Прешъс Металс”!

 5. Pasi says:

  “Когато грък се ражда,евреите плачат…” Гръцката църква държи подхода към яслата във Витлеем, където преди 2015 години се е родил Спасителя. Който иска да надникне -плаща… Започвам с тези истини коментара си, за да се отчитат при разсъжденията за резултатите от изборите в Гърция. Без съмнение това е успех за Ципрас и СИРИЗА, но непълен. Коалицията ще е неизбежна, според текущите резултати. 2 мандата не достигат. Това обаче в международен план няма никакво значение,защото е ясно от сега,че Гърция ще настоява при това единно, като юмрук, за охлабване на кредитния обръч. Ясно е и че тройката ще отстъпва, а кредиторите ще отписват. Спорен е въпросът колко. Някои прогнози за нови 100млрд. прошка, ми се струват преувеличени, но поне 30-40млрд. съм сигурен, че ще бъдат отписани. Това да постигне СИРИЗА, пак ще е добре за Гърция. /Казвам това на фона на България. Да си спомним ,че този месец България плати последната вноска от 12 млрд. долара дълг на България от социализма. Никаква прошка за България нямаше. И какво? През 2015г. задърженията се оказаха със същите, че и по-големи – 8 млрд. евро, достигнати през последните месеци. /. Според мен гръцките политици, за разлика от нашите знаят как да постигнат целта си и това което гърците очакват- облекчаване на социалната цена.Конкретните стъпки декламирани по площадите ще ги оценяваме допълнително, но важното е, че в ЕС Гърция вече няма да е същата.
  Надявам се скоро и в България да се развият подобни процеси. И ги очаквам с нетърпение ,но според мен тук поводът за подобни процеси ще се движи в две плоскости- социалната/традиционно/ и кризата в Украйна, където настроенията на народа коренно се различават от полическото поведение и говорене и медийната политика. Очаквам само детонатора…конкретно събитие или факт,който да отпуши народното недоволство.

  • Hombre says:

   Интересна гледна точка, Паси. Позициите ни доста се доближават…

 6. Homofaber says:

  Интересно предложение … защо ли си навсякъде?

 7. Дреме ми на дръжката на метлата за гърците. Ясно е, че Европейският съюз няма да се разпадне и това са поредните византийски номерца, за да изцицат още по-големи привилегии. Известна ни е сентенцията за приятелите и интересите. А на бас, че от това ще се облажат най вече “Червените дракони”, пардон китайчетата. Нищо чудно те да финансират левицата. Тях тази ситуация ще ги устрои, щото гръцкият дълг може да отиде на цесия, а цената на активите ще падне.

  • Hombre says:

   Яяяя, ти се събуди, Тракиецо! Не си прав за това, което казваш за гърците. Вече ти обясних защо.
   С тебе басове не връзвам. 🙂

  • Hombre says:

   Голям глас вадеше. Такива като него веднъж на 100 години се раждат. Роден е само 3 дни след мен…
   Вечна му памет!

 8. Hombre says:

  Едно мнение на Begemot, копирано от в. “Сега“, което си заслужава да прочетете:
  “Сърбал съм попарата на гърците, не съм им фен, обаче… Сириза идва с новото megalo OHI, демек НЕ на изнудването и ултиматумите. Колкото и да не ги обичам тези комшии,шапка им свалям. Няма нищо справедливо в лихварския капан, особено като не ти дават никакъв шанс да се измъкнеш от него. Малките страни зависят много от това как ще ги интегрират в международното разделение на труда, за да се пооправят, на гърците им казаха – да си продават островите, да приватизират всичко и др такива познати нам неолиберални рецепти, от рода на “носи си сам вазелина,по лесно е”. Шапка им свалям, защото се опитват да се измъкнат, не вярват на десните мантри, пробват нещо ново. Мангя, дет викат в Пирея, демек курназлък, смелост и малко поза.. (μάγκες.Браво и за това, че дават пример и на другите и, каквото и да кажем за тях, знаят си интереса и znaqt как заедно да го защитят. Имах претенции да познавам политчиеския им живот, там хора от рода на Боко, Плевнелиев, Станишеф са немислими, невъзможни”.

 9. aman11be says:

  Аз и за нещо друго се чудя. Като как гърците за една нощ успяха да преброят гласовете, да обявят резултатите и днес новият мин.-пред. да положи клетва? Нямат ли си те там един проф. Михалис Константинакис? Па да завъртят едни консултации барем месец и всяка вечер всите вкупом да се обясняват напоително от тАлавизора, па после и втората партия, и третата, и така ….. не до края на света, а до осмата? Че и никой не им крадна чувалите с бюлетините. Как ги пренесоха от островите до ЦИК в Атина без да се загубят барем 15-20?

  • Hombre says:

   Интересни въпроси задаваш, Амане… Доколкото на мен ми е известно, от отдалечените избирателни секции се изпращат по факс протоколите на комисията за разпределението по партии на броя на гласувалите. Ако се допусне някаква грешка (неправилно преброяване на бюлетините в урната), то тя е нищожна и не променя крайния резултат. Това със сигурност го знае и проф. Константинидис от небезизвестния университет…
   Колкото са повече аборигените в една страна, толкова по-дълго трае преброяването на дивите зайци.

 10. aman11be says:

  Ето нещо, което намерих за СИРИЗА. Малко е старо, но едва ли е чак толкова неактуално. Докато го четете, може да мислите кое от написаното са само красиви фрази и кое може да бъде реализирано на практика. Най-важното КАК в съвременната обстановка. Колкото повече чета за СИРИЗА, толкова по-песимистично съм настроен относно светлото бъдеще на Гърция. Но….поживем, увидим.
  75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

  • Hombre says:

   Братко, не вярвам и аз, че всички лозунги на СИРИЗА ще бъдат материализирани, но бъди сигурен, че без трусове в Европа няма да се размине. Всички ретроградни сили в Европа и извън нея ще се обединят, за да накажат непослушната Гърция и да не допуснат повече отклонения на други страни от предначертаната “правилна” линия.

 11. Pasi says:

  Обама се фука на Меркел с новата си придобивка – пулт за управление на ХАРП /природни бедствия/ и разказва:
  – С белия бутон се прави буря, с каквато си поискам сила. Дъжд, градушка, наводнения и подобни катаклизми. Със синия – земетресения, а със червения – унищожителни вулкани. И всичко това, където поискам на планетата.
  Меркел кима разбиращо и в отговор разказва:
  -Баба ми имаше три цукала, едно бяло, едно със син емайл и похлупак, а третото червено.
  Ама като дойдоха руснаците, баба се насра в гащите…

  • Hombre says:

   Паси, това не го ли четохме вече? Или викаш – повторението е майка на знанието? 🙂

  • aman11be says:

   Аз не съм чул последните години Москва да е била зарината от сняг. Ама Източното крайбрежие барабар с Голямата ябълка пак се готви за поредната “най-свирепа” снежна буря. Май нечии други бутони по-хващат дикиш. 🙂

 12. Pasi says:

  Търкай щом се повтарям.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s