Пазарната икономика в училище

Следващите редове НЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за прочит от тези, които нямат малки деца или внуци. Предупредени сте, после да не ми се оплаквате…

Ще ви разкажа една история – такава, каквато я научих от моята любима внучка Сандра. Досега, по родните медии по-често се споменаваше за насилие, извършвано от деца спрямо учители, този път ще представя един случай за насилие от педагог спрямо възпитаници, който си въобразява, че всичко му е позволено.

Детето ни изяви голямо желание, да се научи добре да танцува, извън училищната програма, поради което го записахме в курсове по танци, провеждани в училището й. Постигна не лоши резултати за възрастта си и спечели няколко награди на градско ниво. Макар че, журито не винаги оценяваше по достойнство всички състезатели.

За съжаление, треньорката по танци вероятно разбира от хореография, но се оказа изключително лош педагог. Не минаваше и една тренировка, на която да не пили на главите на децата, колко ниско е месечното заплащане за труда, който тя полага. Каква вина могат да имат децата за това колко пари тя получава? Да ни покани на разговор или да напише до всички родители писмо, в което ясно да изложи  своите условия. Да не говорим, че често пъти претенциите й са без покритие. Така  например, вместо да тренира децата, дава им да гледат танци на компютъра й. По същия начин, по който кучето може да стане касапин, само гледайки… Без сериозно основание ги лиши от едно състезание, защото не пожела да ги заведе в спортната зала. Разочарованието на децата беше голямо, тъй като бяха готови на всичко, за да спечелят. Така, постепенно тя загуби по-голямата част от първоначалния брой деца, които се бяха записали в групата й. Те закупиха роклите, ушити с нейни платове (купувани вероятно преди 20-30 години). След това реши, че сама може да им ушие костюми, за които ги караше да плащат на всяка тяхна изява. Накрая й останаха само две двойки танцьори, 3-4 момичета от друго училище и желаещите да танцуват 7-8 годишни дечица.

Естествено децата растат и костюмите им умаляват, но защо тя никога не пожела да се посъветва с нас родителите кое би било разумно да се направи и кое е необходимо на този етап. Никога не каза какви са плановете й за бъдещето на тази малка група, желае ли да ги тренира за явяване на конкурси или не. Миналата година каза, че на децата ще са им нужни танцувални костюми (дълги рокли и т.н.), но всичко пак трябваше да мине през нейните платове по цени, които тя определяше.

Направихме на внучката танцувална рокля по поръчка, естествено тя не я хареса, а днес разбрах, че я запитала колко лева сме дали за „оня парцал”.  На всичко отгоре, дрехите, които тя налага, не са съобразени с ръста и анатомията на децата. Друг въпрос – нормално ли е да кара децата да обличат дрехи, носени от други деца? Нашата внучка непрекъснато се оплаква, че дрехата й е неудобна и я стяга под мишниците. Предложила да танцуват с най-обикновени памучни фланелки, даже показала и мостра. Отговорът бил – а откъде ще намерят децата същата фланелка и кой ще ги плати. По наша  инициатива, закупихме с наши пари още 3 броя. Държала й „конско” половин час, в резултат на което детето се прибра у дома разплакано. Питам аз – какво я интересува тази мърла колко пари струват тия блузки, след като са за наша сметка и от никого няма да бъдат искани пари? Или целта е да предизвика поредния скандал?

Още един куриозен случай, преди повече от един месец: „Деца, искате ли да ви заведа на кино? Дайте ми по 8 лв. за билети, но го запазете в тайна от вашите родители…” До този момент киноспектакълът не се е състоял. Изводът е един – тая се опитва чрез децата да дои родителите, смятайки, че ние сме олигофрени. И още… наложи се няколко от децата в групата да бъдат закарани от жк „Люлин” в кв. „Надежда” за тренировки в някаква друга зала. Наела някакво нелегално такси, без отличителни знаци, на  неин „приятел” в което се носела миризма на мръсно и непрано. Поне да беше предупредила родителите, защото аз не бих допуснал да се вози Сандра в такъв вид транспорт.

И  това ако е нормално за такъв род дейност, не знам какво да мисля за другите курсове по танци…  Плюс това, тази  жена няма никаква квалификация за треньор по танци. Някога е била състезателка, но това не й дава право да практикува професионално  подобна дейност. Не смятам за нормално да ги кара да учат нови стъпки, само няколко дни преди състезанието, без да са затвърдили наученото.

Препоръчах на  Сандра, следващият път, когато отново започне да й крещи – да  включи мобилния си телефон и да й го даде да разговаря с мен. Аз ще й кажа къде зимуват раците.

Вместо да ги мотивира тия деца, тя ги обезсърчава. А би трябвало да понесе някакво сурово наказание за безотговорното си поведение…

 Това беше  само част от проблемите, които ни създава тази жена. Ако не съм  прав, имате право да ме критикувате.

А, сега – едно малко показно за способностите на моята внучка. Не ме питайте коя е тя. Отговорът е ясен – най хубавото момиче по средата на сцената. Това е един от многото клипове, на които е заснета с любителска видеокамера:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in У нас, It is not a Humor! and tagged , . Bookmark the permalink.

28 Responses to Пазарната икономика в училище

 1. Homo faber says:

  Ха здравичка, дедо Омбре! /да не си помислиш – “Наздраве” и пукницата да я почнеш от сабахлента…/ 🙂
  Прощавай, ама нещо музата напоследък не иска да те навестява?
  Нима не живееш след революцията ти, нима не изследваш и пишуваш за това време?
  То си е просто като фасуля, както кажува наш народ… нема да казвам пак прословутите приказки…! 🙂
  Верно, тази история /и на всеки и всички ни се случват и ни вълнуват, то не от вчера, или оня ден. Тази история и стотици други, които се случват са си ежедневие в житието-битието ни са си нещо нормално. На тебе, като “пазарен” човек /нали си работил в сферата на търговията/ до болка са ти ясни нещата… 🙂
  То при нас такава история /и в сегашния ни живот, ако липсва, ще е голяма изненада и ние хората, ще се почустваме некомфортно… и веднага ще попълним тази празнота, като ги сътворим. 😉
  Те и музичка актуална…

  • Hombre says:

   Фабер, то не е само до търговия и пазарна икономика, а и до човещина. Ще ти дам един прост пример.
   Застанал съм на касата на кварталния супермаркет и чакам да ми маркират закупените продукти. Едно младо момиче, изненадващо любезно ми съобщава сметката – 100 лв. и 2 стотинки! Удрям се по челото и започвам да се вайкам: „Ами сега, откъде ще намеря 2 ст.? (междувременно подавам дебитната си карта).
   Зад мен на опашката стоят 2 старици – едната ми подава от шепата си жълти стотинки, а другата отваря портмонето си. Зад тях стои добре облечен мъж, който гледа безмълвно случващото се. Чак тогава касиерката каза, че ще плащам с дебитна карта.
   Това ми се случи вчера, докато пазарувах в нашия (и на Ковачки) магазин).
   Какъв е изводът?

   • Homo faber says:

    Омбре, хубаво ги говориш приказките за човещината /не само днес/.
    Изводът ли? Ами, у нас се е настанила, така наречената “пазарна икономика” и в най-човешките ни отношения, която ни унищожава…

    • Hombre says:

     Да, Фаби! Капитализмът унищожава нашите души. Затова трябва дружно да викнем SOS! (“Save Our Souls”) Спасете нашите души!

   • aman11be says:

    Изводите са няколко:
    1. Напълнил си джоба на Ковачки.
    2. Добре облеченият мъж не е имал нужда от очила, за да види, че си вадиш дебитната карта. 🙂
    3. Живеем във време, когато най-често се налага сам да се спасяваш. Продавачката в кварталното магазинче може и да ти каже “нищо, другия път ще ги дадеш.” Девойчето в хипер/супер маркета няма как да го направи, не защото е темерут, а защото в края на деня ще й ги вземат от надника. А тя хич не е сигурно, че е в по-добро материално положение от теб. Както и че ти ще си единственият, на когото липсват 2 стотинки.

 2. Hombre says:

  Тракиец, видях, че си ме лайкнал, та се сетих за теб… Днес било Ден на Тракия! Честит празник и само кажи към колко часа ще се прибереш у дома?

 3. rusalka2013 says:

  Рецептата е ясна – доклад при директорката на училището и ако не последва смяна на моля другарката по танци, по спешност намиране на свестен клуб, където да се занимава Сандра! Не бива да се допуска да биват убивани мечтите на тези крехки създания! От къде ще намерят сили да се справят с трудностите в живота като станат големи? И един въпрос къв вас, господин Тепавичарю – силно съм озадачена от факта, че до този момент не сте предприел никакви действия спрямо т.нар. учителка по танци!?!

  • Hombre says:

   Русалке, не че съм против да ме критикуваш, ама си далеч от истината… И като се изокам пред директорката, какво ще последва? „Еми, пазарна икономика – откъде мога да знам какви ги върши тая треньорка? Тя си е отделна губерния.” Плюс това, не съм нито майка, нито баща на това дете! Ще кажат, че им се бъркам в работата. Цялата работа е, че Сандра не иска да смени моля другарката заради своя партньор, който е бедно момче и се предполага, че настойниците му трудно ще се навият на по-високо заплащане на учителя по танци и да ходи на по-отдалечено място…
   СтанА ли ти ясно?

 4. Pasi says:

  Боже, колко мъка има на тоя свят… Боже…
  Като прочетох от какво се оплаква Омбрето просто ми се къса сърцето! Абе дедо, вместо да се радваш на красивата си унука, ти се седнал да ревеш за дивотии. И май го правиш за втори път по същия повод. Разбираеми са вълненията дедови, ама живеем вече в друг свят. Случките за които разказваш имат и полезна страна. Надявам се постепенно да изграждат имунитет у детето срещу измамници. Стерилно обучение и въобще обстановка няма. Ако си курназ, премести детето при друг треньор. Професионален. Да видиш за какви пари и капризи и врътки става дума. Имам такива познати, но семейството доктори и се справяха, макар и да роптаеха точно като теб. Резултат на национално ниво имаше, но не питай на каква цена. Преди да решиш нещо /не че от теб зависи/, имай предвид, че професионалната подготовка изисква много време. А за пари да не говорим- дрехите са най-малкото, там има хонорари на треньорите, нощувки и дневни /за треньора и състезателите/ при състезания, такси за участия, по “нещичко” за съдиите и т.н. Недай си Боже, “подходящия” и “незаменим” партньор да се окаже беден цървуланко, без който “двойката” някак не се получава… Въобще бедна ти е фантазията какво се случва в професионалните танци. По-бетер са от футбола. Освен това може да възникнат трудности с училището, което според мен на този етап е по-важно. Така че моят съвет отново, както и вчера е “у лево”! Постепенно трябва да се деактивира танцовата лимонка…

  • Hombre says:

   Паси, и ти в голяма степен разсъждаваш като мен! Най ми хареса твоето мнение за “стерилното възпитание”…

 5. Homo faber says:

  Кой да видим, предишният или сегашния …

 6. rusalka2013 says:

  Ами много е лесно – не съм ни баща, ни майка. Но нали си дядо! Ако не бъдат предприети никакви действия за озаптяването на моля другарката, тя ще продължи да си развява байрака, а ти да се жалваш! Що за пример даваш на Сандра? Като възникнат трудности да ги заобикаляме и да се правим, че не съществуват?

  • Hombre says:

   И какво предлагаш – да набия майката на Сандра? Внучката много добре знае, че единствено аз съм изцяло на нейна страна.

   • Малко встрани от темата, ама е по една друга – Русалка каква се явява? Майка или леля?

    • Hombre says:

     И двете… 🙂

     • Бахти и перверзното семейство 🙂

      А иначе, Русалка макар и да не дава решения, дава въпроси, които биха Ви довели до решенеия.

     • Hombre says:

      Би ли дал дефиниция на “перверзен”?
      Русалката има още да трупа житейски опит, преди да започне да поставя каквито и да било въпроси, които биха довели до решения…

     • Не бих. Тая дефиниция се смалява постоянно. Ама една жена да е хем майка, хем леля, навява ме на такива мисли.

      Лично аз не виждам нищо инфантилно в поста на Русалка.

     • Hombre says:

      Защо не допуснеш, че едно дете може да има две майки – една биологична и една духовна?
      Имам един племенник, който наричаше мен и жена ми млечният татко и млечната майка. Така че – всичко е възможно.
      Постът на Русалката може да не е инфантилен, но това не означава непременно, че е добре премерен.
      П.П. Мога ли да те помоля да ми дадеш писмено съгласие – утре да се включиш активно в добре познатата ти рубрика? 🙂

     • Не ми се спори.
      Относно последният въпрос, то отговорът ми е “тцъ”.

     • Hombre says:

      Ние не спорим, а само дружески беседваме… 🙂
      Много ме разочарова с тоя отговор…!

 7. Pasi says:

  Не очаквах, ама във вашия случай има 100% съвпадение на обстоятелства…. В моя разказ става дума за момче, но “незаменимите партньорки” с течение на времето три -четири, които по ред на номерата бяха оборудвани и поддържани от докторите… Мечтите на “крехките създания” /по Русалката/, по закон Божий, следва да се направляват от отговорните за възпитанието лица в правилната посока. Може и танците да са тази посока! Не отричам. Но тогава трябва да е налице готовност на родителското тяло за отказ от много други неща полезни за детето, готовност за “цакане” и за посрещане на “изненади”.
  Не съм спец по танците, но съм свидетел /от втора ръка/ на преразказаните сюжети.

  • Hombre says:

   Което ме навежда на мисълта, че мъжете винаги разсъждават по-трезво от жените. На път сме да отбием Сандра от тази учителка по танци, което съвпада и с нейното желание.

 8. Pasi says:

  Ей, Омбре, като гледам как Русалката тропка с краче, пардон с опашле, май мойте приказки ще се възприемат, като “намеса във вътрешните работи”. Пардон! Своевременно се оттеглям от спора, като запазвам становището си, че “… все пак тя се върти!” Земята и кинематографията.

  • Hombre says:

   Паси, тука не става дума за Русалката, а за Сандра! Знай, че аз те подкрепям изцяло.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s