Мястото на жената в Древна Спарта

Опит за интерпретация на древногръцката история в стил “Иван Петрински”

Предлагам на вашето  внимание с някои съкращения статията “Мястото на жената в Древна Спарта“. Надявам се статията да предизвика интерес поне сред по-добрата част от човечеството. Материалът е полезен също така за циганските общности, които продължават да спазват своите традиции. Следва текстът:

За разлика от всички останали градове в Древна Гърция, в Спарта жените се ползвали със същата свобода и социален статус както мъжете спартанци.

Само спартанските жени имали икономическа власт и влияние в тази епоха.

Момичетата участвали в спортни дейности и получавали публично образование, за разлика от повечето жени в други градове, където били напълно неграмотни.

Пришълци от други гръцки градове коментирали, че спартанските жени не само не се страхували да изразят публично своето мнение, но в някои случаи принуждавали мъжете си да го приемат!

Положението на жените в повечето от древногръцките градове и особено в Атина, било сходно с положението на жените в по-слабо развитите страни. Жените се омъжвали само за раждане на законните наследници, при което сексуалното задоволяване се  предоставяло от жриците на любовта. Съпругите и дъщерите били изключени от всякакви обществени и духовни дейности, тяхното място било единствено в дома на техния съпруг и господар. Нямали правото да наследяват и да притежават имущество, не се считало за необходимо да получат дори елементарно образование.

Спартанската девойка

Положението на жените в Спарта се оценявало по същество на фона на “враждебната среда”, в която жените се считали за “проклятието на човечеството” или “чума, по-лоша от пожар или някоя пепелянка” (Еврипид).

Древните спартански жени не били толкова свободни, колкото съвременните жени. Основната им роля в обществото била на съпруга и майка. Бащите избирали съпрузи за тях и те нямали право да гласуват. Въпреки това се радвали на социален статус и права, които се считали за “скандални” за целия древен свят.

Свободата и социалният статус на спартанските жени започвали още от раждането им. Законодателството на Спарта изисквало за бебета и деца от женски пол да се полагат същите грижи, както за възпитанието на техните братя – за разлика от други гръцки градове, където момичетата в сравнение с мъжките рожби умирали по-често, поради недохранване или липса на физически упражнения.

Освен това, момичетата в Спарта посещавали обществено училище, макар и за по-кратко време, в  сравнение с момчетата. В училище имали възможност и били насърчавани да участват в спортни дейности. Но както се изтъква от Платон, образованието им не било чисто физическо. Наред с това участвали в системно обучение по реторика и философска мисъл.

Когато момичетата достигали полова зрялост, нямало практика бързо да се омъжват, за разлика от тези в останалата част на древния свят, което водело до различни психически и физически травми и често пъти до помятане по време на бременността. В спартанските закони изрично било посочено, че момичетата трябва да се омъжват, само ако това е подходящо за възрастта им, за да “се насладят на любовта.” Логиката била проста – за младите момичета, които все още не са психически готови за секс, сексът по същество бил “акт на насилие”. Също така, момичетата в повечето случаи били 4-5 години по-млади от своите съпрузи, за разлика от това, което се наблюдавало в другите гръцки полиси. А интересът на Спарта бил да се раждат здрави деца, което не отричало защитата на момичетата от ранните бракове…

Тъй като гражданите от мъжки пол на Спарта били принудени да посветят живота си за военни и други форми на обществени услуги, жените на Спарта полагали грижи за земята на своите съпрузи. Това означавало, че те контролирали семейното богатство и в действителност – цялата икономика на селските райони (търговията и строителството били отговорност на местните жители). Спартанската жена осигурявала препитанието и обучението на техните синове. Този икономически модел бил особено  характерен в Спарта, за разлика от други градове като Атина, където било незаконно за една жена да контролира повече пари, отколкото било необходимо, за да си купи определено количество зърно.

Вещното право в Спарта

Най-важното било, че спартанските жени можели да наследят и да прехвърлят богатство. Напротив, в Атина всички активи преминавали в наследство към следващия роднина от мъжки пол.

Според Аристотел,  “спартанците са управлявани от съпругите си” и освен това, свободата на спартанските жени била една от двете причини, поради които конституцията на Спарта била осъдителна.

Когато попитали съпругата на цар Леонид защо спартанските жени били единствените жени в Гърция, които “управляват” своите съпрузи, Горго отговорила “… защото ние сме единствените жени, които раждат мъже.” С други думи, само мъже, които имат самочувствие да приемат жените като равни на себе си, са истински мъже.

В Спарта считали ергените за срам, а всеки който не бил женен имал по-нисък социален статус, в сравнение с други, които  имат  деца.

В нито един друг гръцки полис жените не били толкова добре интегрирани в обществото, както в Древна Спарта. Това в крайна сметка била една от причините (фундаментална), Спарта да процъфтява и да играе водеща роля в Древна Гърция.

За по-любознателните препоръчвам още една статия: “Възпитанието и образованието в Древна Спарта“. Една част може да послужи и като методическо ръководство на съвременния даскал, наричан по онова време педоном /детеводител, възпитател/.

Току що, от гръцкото Министерство на културата съобщиха, че при разкопки в днешния град Спарта са открити плочки с нотни записи, по които е  възпроизведена една  песен от  времето на Омир:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in По света and tagged . Bookmark the permalink.

69 Responses to Мястото на жената в Древна Спарта

 1. генек says:

  Боко: “Ако решим да издигнем жена за президент, и ние, мъжете, трябва да имаме шанс за смяна на пола…”
  Искаше да става педал, за да поумнее…
  Сега решил да форсира…
  Но дали акълът е там, дето смята да се променя?

  • Hombre says:

   Добра идея, Генек! Решил съм в скоро време да посетя Спарта – там да предложа на някоя спартанка да поеме у нас президентския пост. Щото вече истински мъже не останаха…
   Пропуснал съм най-важната новина да ти съобщя. При разкопките, в най-горния слой са открити останки от “Хамър” с високоточно летално оръжие, дар от американския народ. Гръцките митове се сбъдват…

 2. Pasi says:

  Ако питаш гърците, то те са измислили всичко. Включително и секса. По-късно, римляните вкарват в секса и жената!

  • Hombre says:

   Паси, питАл съм ги… Ще се въздържа да ти кажа какво са ми казали, преди да чуем мнението и на Тракиеца.
   Между другото, има един гръцки остров, където дружбата между жени е твърде популярна… 🙂

 3. Pasi says:

  Ето на тепавичарите дефиницията на термина национална сигурност.
  “Национална сигурност” е състояние на обществото и държавата, при което са защитени основните права и свободи на човека и гражданина, териториалната цялост, независимостта и суверенитетът на страната и е гарантирано демократичното функциониране на държавата и гражданските институции, в резултат на което нацията запазва и увеличава своето благосъстояние и се развива. ”
  За това състояние бръщолеви Баце и в чието име иска да въвежда извънредно законодателство- наказателно, процесуално и търговско. Парадокса е,че това се случва на партийна сбирка с бизнесмените от ГЕРБ, където изтъпват “чувала” за предстоящите избори. Същевременно “разпределят порциите”. Наглеци облечени с власт.

  • Hombre says:

   Как искаш да има национална сигурност, като то вече не останаха професионалисти в тая област? Погледни само кой е министърът на отбраната и кой на външните работи и ще ти стане напълно ясно. За тия двамата е малко да ги съдят за национално предателство, трябва и да ги линчуват! Да не изброявам всичките майцепродавци, че няма да ми стигне времето до вечерта.

 4. Pasi says:

  По примера на 100-те интелектуалци, поискали с декларация “връщането” на Мадритския крадец в политиката на България, вчера започнах организирането на група “вярващи червени бабички” които да подпишем Прошение но Дедо Боже,чрез Светия синод. Ще помолим Бог да ни върне Тато за 1-2 години и пак да си го прибере. Основният мотив е, че неговите пъдари и гавази ни ограбиха!

  • Hombre says:

   Паси, внимавай какво си пожелаваш, че току виж се сбъднало… 🙂
   Чудя се как е възможно българи, при това интелектуалци, да искат цар в XXI век, в жилите на когото въобще не тече българска кръв. Срам ме е за нас!

   • Homo faber says:

    Парите не миришат… е приказка от древността и сега, чорбаджи Омбре…
    И най-лесно се взимат, като се бръкне в големата каца… 🙂
    Нема, ред сълзи, ред сополи, пот …да бачка електоратът…
    Здравословно и приятно… 😉

    • Hombre says:

     Личи си, Фабер, че имаш опит в тая насока… 🙂

     • Homo faber says:

      Ех, ако можеше, щеше да е да беше Омбре … ама ритат, като се доближиш до кацата/ите … 🙂

     • Hombre says:

      Аз само една малка дупчица на кацата ще пробия…

 5. Homo faber says:

  Дали може да получим отговор на питанье, едно: Има ли свободата – чува ли се думата им и какъв е статусът на некои жени от Люлинград, София, България… И е ли е възможно, да им се отпусне 5-годишен мандат, да заемат семейния президентски стол … 😉

  • Homo faber says:

   Техническа поправка … Да се чете … какъв е статусът… 🙂

  • Hombre says:

   Питай радио Ереван или арменския поп!

   • Homo faber says:

    Аз теб питам, дедо Омбре Люлински… Що не сакаш, малко тюрлюгювечец?
    Засмей се, пролет иде… пък и бая ти Европейко, похвърли, че може жена президент, да ни командори… !

    • Hombre says:

     Таман се прибрах от едно место, дето неколко синеоки девойчета ми се усмихваха, като че ли родния си баща видоха… Море да бех само с 50 години по-млад…
     За президентшата – натам отиват работите. Вервай ми!

     • Homo faber says:

      Как нема да ти се усмихват… та пред тех – таткото на бъдещата президентка, белким намажат от това… 🙂

     • Hombre says:

      Само се питам, ти – защо още не си почнал да ми се подмазваш? Белким един лайк да ми беше поставил… 🙂

 6. rusalka2013 says:

  “С други думи, само мъже, които имат самочувствие да приемат жените като равни на себе си, са истински мъже.” – това е любимото ми изречение в горния материал. 🙂 Някои неща изобщо не са се променили от древна Спарта та до днес.

  • Hombre says:

   Да те включвам ли Русалке в списъка на кандидатките за Президент на Р България, без да ми се налага чак до Спарта да ходя?

 7. rusalka2013 says:

  Подразбира се! 🙂

  • Hombre says:

   Готви се тогава! И наблегни повече на Конститцията и другите закони на страната – да не се излагаш като Чехльо…

 8. Pasi says:

  “Цървените бабички” отдавна избрахме: или Корнелия или Мая в президентската двойка. Не сме решили коя точно да бъде . Не сме решили и на коя позиция да турим “Жената”- първа или втора. Опита с Пантофа показва,че по подходящо е да има матриархат. Ако беше така мисля,че поне нямаше да се червим от гафовете на Ястребовски. Винаги съм смятал, че жените не са способни на милитаристично говорене, още по-малко на действия с такава насоченост. Съжалявам за кандидатурата на Русалката, но при цървените се действа под строй. Който не се е строил, не ходи на избори. А не ходи, не щото не е съгласен, а щото вече е гушнал букета. Чугуни!

  • Hombre says:

   Паси, ние сме длъжни да опитаме да издигнем кандидатурата на Русалката, пък каквото излезе…
   После ще ти кажа кой какъв пост в държавата ще получи. 🙂

 9. Homo faber says:

  Лайкнат си! Доволен…? Сега може, като воин от древна Спарта, да изиграеш танца на благодарността… 🙂

  • Hombre says:

   Питам се защо всеки път требе да се подсещаме? Танца на благодарността ти ще го изиграеш, ако искаш да получиш съответния висш държавен пост!

   • Homo faber says:

    Нема как да стане, обратното е … и историята и традицията повелява, както веднъж в годината папата умива краката на кардиналите, така и ти требе да изразиш по некакъв начин признателността си … само един танц, друго не искам! … 😉

 10. Тракиец says:

  За Русалка гласувам с две ръце, даже ще проагитирам и няколко ромски махали. Кебапчетата и бирата от мен. Очаквам Солунската митница в отплата. 🙂
  А относно спартанките…… ??? Това са жените от тракийското племе пеласги, чийто съвременно наименование е каракачани. Тракийските жени винаги са били обучавани за бойни действия, с оглед защитата на дома, когато мъжете са в разход. Няма амазонки, а тракийски жени воювали наравно с мъжете си.

  • Hombre says:

   Тракиец, знаех се, че нещо умно ще кажеш. И от мене имаш почерпка – едно малко уиски. Пък после ще видим…

 11. Pasi says:

  КРИЗА

  Шум се дига, шум до Бога,
  шум и крясък, шум и бяс,
  цяла София в тревога –
  ето кризата у нас.

  Шефове дебели, мазни
  край палата се въртят,
  с новини разнообразни
  вестникарите крещят.

  Тоз погалил, тоз зарязал,
  тез ще дойдат! Не! Онез.
  Входът някому показал,
  другите поканил днес.

  Всички ощ неуморими
  три нощи веч как не спят.
  Мигат ли и пред очите им
  все се кокали въртят.

  Ходят, питат като в съне,
  не усещат глад, ни мраз.
  Всички днес са кат на тръне –
  ето кризата у нас.

  Само ние хич нехаем
  със оръфаний балтон,
  само… още ний не щем да знаем,
  че в червения салон
  разни планове се сплитат
  зарад нов за нас ярем…
  Хатовете там се ритат,
  ний “магаретата” мрем!.

  Димчо Дебелянов, 1908 г.

 12. rusalka2013 says:

  Тракиец, ама пък си скромен – само една митница ли не ти достига? 🙂

 13. Тракиец says:

  БЪЛГАРИ И ГЪРЦИ В СТАРИТЕ ИЗВОРИ

  Всеки народ има свой особен облик. Едни хора са храбри, силни, справедливи, други пък са коварни, слаби и лишени от мъжество. В продължение на дълги векове различни автори са давали своето мнение за качествата на нашия народ. Същото е направено и за гърците. Разгледаме ли древните извори ще установим, че за разлика от южните ни съседи, нашите предци са представени в доста по-добра светлина.

  Преди около 2000 години Тит Ливий предава думите на римски военоначалник – “Ето, македонци, траки и илири – все силни и войнствени народи, докато сирийците и азиатските гърци са най-долният човешки род, годни само за слугуване”. (T.Livy, History of Rome from its foundation, XXXVI-17).

  За коварството и безчестието на на гърците пише и Вергилий – “Timeo Danaos et dona ferentes” – Страхувам се от данайците (гърците), дори когато носят подаръци. Тук става дума за постъпката на данаевите дъщери, които убиват своите мъже през първата брачна нощ. Гръцкото двуличие е забелязано и от Ювенал, който употребява следния израз – “Natio…comoeda est” – Това е народ на хитри преструвачи (A.N.Sherwin-White, Racial Prejudice in Imperial Rome, p.74).
  Останалата част от материала може да прочетете ТУК!

  • Hombre says:

   Тракиец, с днешната статия направо си падна на пъпа! 🙂 Мога да си взема поне 1 месец неплатен отпуск и да те оставя да твориш вместо мен в Тепавицата.
   П.П. Крайно време е да се научиш да използваш линковете, за да не се налага да публикуваш цели чаршафи. Който иска, ще прочете целия материал.

 14. Pasi says:

  Бо-Стан
  Коалиция “Бо-Стан”-
  нова сценка на мегдан.
  Заеми с бюджетен чек,
  за Служебния юрдек.

  За екипа на Близнашки,
  разпищолване юнашко.
  Във бюджетен благодат,
  за Пантофчо, пак рахат…

  Вси попарата ще сърбат
  българите ще изгърбят!
  С нови дрешки на мегдан,
  Коалиция “Бо-Стан”!
  Паси ,29.07.2014г.

  • Hombre says:

   Тоз понделник всички сте много активни от мъжкото съсловие… Дамите нещо зле го дават или още на са се разсънили, с изключение на Русалката.

 15. aman11be says:

  “…Опит за интерпретация на древногръцката история в стил “Иван Петрински”…” Саде туй остана – да пропишеш и в СЕГА по исторически въпроси.
  Хубаво си го превел и написал, брат ми, но се чудя къде остава всичко, на което са ни учили за древна Спарта в училище. За спартанския начин на живот, за изоставените отвъд градските порти бебета от женски пол, защото в спартанското семейство първородното дете трябвало да бъде момче и още други подобни работи, да не ровя сега по книги и учебници.
  И къде остава тогава Елада – люлката на демокрацията в сравнение с “…Положението на жените в повечето от древногръцките градове и особено в Атина, било сходно с положението на жените в по-слабо развитите страни…”. А за това, че Спарта бил един от най-развитите гръцки полиси наистина сега научавам. СИРИЗА да не са почнали да променят и историята?
  Русалката – президент! Кисса – парламентарен шеф! Венсеремос! Ще победим!
  С него или на него! С това, доколкото си спомням спартанските жени изпращали мъжете си на война. Надявам се знаете за какво става дума.

  • Hombre says:

   Амане, не чувстваш ли, че ме обиждаш? 🙂 Ни съм грозен, ни съм тъп! Защо да не пропиша на исторически теми?
   Избягвам да пиша в “СЕГА”, защото там има един Щурчо, от когото получавам позиви за драйфане. И не само от него. Гледам, че и ти вече не се появяваш там. Сал един Генек остана там да ни отсрамва…
   По останалите пунктове на твоето експозе нямам сериозни възражения.
   От утре утре започвам предизборната кампания за нов президент. Процедурата за парламентарен шеф е друга. Ще трябва да спечелим и предсрочните парламентарни избори…

 16. aman11be says:

  Ако е прозвучало като обида, моля за извинение. Написах го, защото ми се струва

 17. aman11be says:

  няма значение продължавам….. та струва ми се, че на СЕГА и Иван Петрински им стига. А написаното от него рядко ми харесва. Аз отдавна се въздържам от изяви там. Твърде селска (в лошия смисъл на думата) става често седянката в този форум. А и троловете май станаха повече от “обикновените” хора. 🙂 Както и да е. На който не му харесва (като мен) спира да пише, а по-късно може да спре и да чете.
  Та не можах да разбера кога са ни, меко казано, въвеждали в заблуждение за обществените отношения в древна Спарта – по време на уроците по история в училище или в тази преведена от теб статия. Наистина ми е интересно, защото все пак статията е писана от гърци.

  • Hombre says:

   Твърде много субективизъм. Иван Петрински има и не лоши статии, както и Божо Димитров. Не може да се отричат тотално техните познания по история.
   Знам, че с това мое мнение ще възбудя много духове, но аз така мисля.

   • aman11be says:

    Аз не отричам нищо. Далеч съм от мисълта да се сравнявам с техните познания по история. Но имам право на мнение дали нещо ми допада как е написано или не.

   • aman11be says:

    Между другото, като прочетох още веднъж цитираното изречение “Опит за интерпретация… в стил… “, знаеш ли, че си абсолютно прав за стила. И за иронията, вложена в това изречение, дори и да е била неволна. Или може би не е неволна?! 🙂

    • Hombre says:

     Нема нищо случайно на този свят, братко… 🙂
     Кажи какво ще правим утре? Не успях да си напиша домашното, щото възникнаха некои форсмажори обстоятелства.

   • aman11be says:

    Има, има…. Като тази например. Византийското вино на прах днес не може да бъде възстановено. Обаче на генек не са му издържали нервите и ….. А бе четете коментарите. Много ми хареса това за хайдушката салата, за кучешката баница и за агнето по древнотракийски. 🙂

    • Hombre says:

     Добре се справяш, Амане! За малкия петък съм замислил една викторина. Ако все така я караш, не виждам кой ще те победи. 🙂

 18. aman11be says:

  Малко офф топик, ама като че ли по-пряко ни засяга.
  ЗА „УМНИТЕ“ ЕЛЕКТРОМЕРИ И ЛЪЖИТЕ НА ВЛАСТТА

  • Hombre says:

   И какво можем да направим, за да се спасим? Според мен единственото спасение е да минем на природни източници – свещи, газени лампи и дърва за огрев.

 19. Насочен от размислите на Аман, мисля си, че извеждането на нишка от живота в предишни времена е глупост.

  Спарта е преживяла и бая тежки времена, не че и другите елински съюзи не са. Но и тези “демократични” отношения към жените са имали за база бая недемократично отношение към други племена.

  Благодарение на Вас осъзнах какво значи “по Петрински”. Няма ирония.

  • Hombre says:

   Христомире, харесва ми твоята категоричност в оценките. И все пак, избягвай да определяш нещо като глупост само защото не го разбираш. Историята е най-голямата учителка, но за съжаление човечеството рядко се възползва от нея.
   Гледай само как ще ми излезе име като кръстник на Иван Петрински… 🙂

   • Категоричност в оценките си е глупост. Ако съм ги проявявал, то това ще рече, че не съм много умен и някои мои оценки следва да бъдат преосмислени.

    Нишките следва да се обмислят в контекста на цялостната картинка.Не самостоятелно.

    По принцип съм уж’асен – не си спомняме историята отпреди някакви си 70 години. Срам за Европа!

    • Hombre says:

     Е, ти пък сега взе да залиташ в другата крайност. Самокритика се прави само в краен случай, когато няма накъде повече да отстъпваш… 🙂

     • Глупости! Самокритика се прави, когато си сгафил. Е, да де, да имаш и топки.

     • Hombre says:

      Ти на мене ли казваш, че говоря глупости? 😛
      Какво означава да си сгафил? Може твоите аргументи по даден въпрос да са по-слабички, но има елегантен начин да се измъкнеш, без да пострада твоето достойнство. Просто кажи – станало е недоразумение…

     • Ако не е станало недоразумение, а съм мислил тъпо, то тогава какво?

     • Hombre says:

      В този случай ще минеш с леко посипване на главата с пепел… 🙂

    • П.П. Нали Сократ ни беше скъп, ама истината още повече 🙂

     • Hombre says:

      В Тепавицата не се водят разговори на академично ниво. Не може всички да се мерим със Сократес. Има наченки на реторика, ама не съвсем. По-скоро е с цел да си начешем езиците, за да не прибягваме до по-крути мерки, водещи до насилие.

     • Подценявате бая гости.

     • Hombre says:

      Недоразумение, Ице…. Не съм искал никого да засегна. 🙂

 20. Pingback: Мястото на жената в Древна Спарта

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s