Олимпийски тюрлюгювеч

Ха сега да видим кому липсва повече историческо образование?!

Съгласно набелязаната програма, от 4.04 до 5.04 предприех пътуване до Олимпия – светилището на Древна Елада. За целта изчетох стотици страници историческа литература, каквато едва ли някой студент от СУ е прочел, освен ако не е решил да прави научна кариера точно за периода около VIII – III век пр.н.е. за събитията на Пелопонеския полуостров. Прочетеното съпоставих с видяното и съответно документирах.

За да не ви преразказвам от “а” до “я”, прочетете статиите:

Статуята на Зевс в Олимпия

Олимпия

Зевс и Фидий в Олимпия

Пътувах с лимузината на баба Мира и още преди да се кача на магистралата за Коринт, бях стопиран от една девойка, която се оказа мома англичанка. И тъй като обичам да съм дискретен, няма да ви разказвам в публичния сайт какво ми се случи, всъщност – на двама ни…

Настаних се в х-л “Кронио“, в гр. Олимпия, в непосредствена близост до стария град, за който друг път ще ви разказвам. Една от забележителностите в това градче, наброяващо около 11 000 жители е Музеят на древните гръцки технологии, в т.ч. на Архимед, за който друг път ще ви разказвам.

По-нататък преминавам към разказ в картинки:

Мога с часове да ви разказвам за това място, но ще ви предоставя възможност да развихрите  и вашето въображение…

Само един коментар ще направя – стадионът, на който са се провеждали Олимпийските игри е с размери не по-големи от тези на стадиона у наше село.

С пожелание един ден този химн и в нашата Родина да се чуе, на официалните Олимпийски игри през 2024 година:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in По света, Good news and tagged . Bookmark the permalink.

54 Responses to Олимпийски тюрлюгювеч

 1. Бая Ви е домързяло, Г-н Омбре!

  Да не мислите, че ще тръгна да чета разни (и то три!) статии. Очаква всичко да ми бъде смляно.

  • Hombre says:

   Нищо повече не мога да направя за теб, Христомире. Ако седна да ти изнасям лекция, ще ми отнеме не по-малко от 4 часа за игрите и още толкова за градчето, което се храни от туристите.

   • Едно време пичагите са се учили да бъдат пичаги и през живота си са се стремели да бъдат пичаги. На няколко години са се съревновавали в разни дисциплини.

    Днес се специализират в разни дисциплини пичагите и пичките. И лапат хапове с надеждата да не ги хванат. Да бъдат пичаги и пички въобще не им се налага. Разлика голяма, не се връзва нещо с идеята за еволюцията като естествен процес.

    • Hombre says:

     Явно много съм изостанал с матриала… Кви хапове гълтат?

     • Астматици са. Па и друго има:
      Допингът в големия спорт

     • Hombre says:

      Може… Аз отивам да хапна октопод с макарони – по специална гръцка рецепта.
      Те ти и рецептата, ако случайно проявиш интерес:
      Μεθυσμένο χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι
      Не е нужно да правиш художествен превод…

     • Гугъл преводачът направо ме уби:
      1 октопод (около £ 2)
      300 грама макарони
      1 глава лук, нарязан на ситно
      1 голям домат, настърган
      1 чаена лъжичка. супени лъжици доматено пюре
      ½ чаша. чай сухо бяло вино
      1 скилидка чесън, счукан (по желание)
      1 дафинов лист
      оцет (за готвене)
      зърна бахар
      готварска сол
      черен пипер
      риган
      нефт

     • Hombre says:

      Идеално! Ако не успееш да намериш суров нефт, използвай зехтин.

     • Да не съм луд! Нефтът е по-евтин.

     • Hombre says:

      Да ти е сладко тогава! Може и маргарин да си произведеш, даже и агнешко месце… Имам и рецепта за печено агнешко. 🙂

 2. генек says:

  Момата-девойка-англичанка чия работа беше – на Фидий или на Мирон?
  А стадионът е бил малък, щото елините не са били много. Една Атина е била като моя роден западащ град… Но тя е била в разцвета си – демократична Атина. Всички мъже с равни права, жените и робите – хич… Те и у нас е демокрация от тоя древен вид. Няколкостотин души демократи /сами се обявили за такива/, останалите роби…
  А, да – и някои демократи, избягали в бивш Древен Рим, та оттам да раздават акъл…
  Приятно пътуване…

  • Hombre says:

   Мисля, че е работа на Фидий… Освен ако си имал предвид не Афродита, а некоя друга девойка.

   И верно – стадионът е колкото една човешка длан. Имало е каменни ложета само за аристократите, а останалите са наблюдавали състезанията прави. Не са допускали жени, имало е място само за една богиня!

 3. генек says:

  И още нещо. От архивите ми.
  ИСКАМЕ ОЛИМПИАДА
  Абе, гледаме маса години вече разни олимпиади и се дивим – защо не си направим една и у нас? Не е трудно: събираш хора, тичат, скачат, мятат нещо – и готово!

  То и олимпийските игри са тръгнали от такива прости неща. Изнервени от скитосващите си жени, древните са започнали да мятат неверничките от високи скали и така се появили скоковете във вода.
  Само че не били една или две изневеряващите, та започнали да ги хвърлят на групи. Което довело до новия спорт – синхронно плуване.
  А в старите градове трудно навлизали нововъведения, древните сгради се лепели една до друга, нямало място за хотели, та камо ли за някоя обществена тоалетна. И, както припряно, свили колене, не смеещи да отлепят пети от пътя, забързани мъже търсели къде за поизлеят напрежението – появило се спортното ходене.
  Е, а после дошли и други спортове, та сега има над какво да се кефим. Още повече, че изненадите в олимпиадите са чести.
  Помним как се засили, та пресили китайският състезател по батут. И стана първият китайски космонавт.

  Ами онзи рекорд на бразилският чукохвъргач, дето попречи на кениеца да завърши страхотното си – до попадението на чука – бягане?
  А замайващият двубой, в който фехтовачът Иван Петров завърши като Иванка Петрова? Или пък злополуката, когато етиопският спринтьор счупи две ребра във финалната лента?
  Да не говорим за допингиралият се с енергетична напитка азиатски спортист, успял за час да замае главите на пет професионалистки и в свободното време да прекопае три декара лозе.
  Та затова трябва да вземем мерки и пооправим нещата по нашенски. Първо, чуждите спортисти не трябва да носят никакви анцузи. Просто, за да не ги бъркат с местните хора, с официално облечените във вездесъщото национално облекло на века – анцуга.
  Второ, допинг контролът ние ще го провеждаме. По принципа за краставите магарета, дето се надушвали през девет баира и осемнадесет пътечки.
  Трето, олимпийски символ ще стана аз. Да не би да съм по-грозен от досегашните зверчета, добичета и извънразумно земни чудовища?
  Четвърто – ще възвърнем истинската олимпийска мода. Състезателите ще играят голи. Пристигаш, примерно, десети на маратона – и не се срамуваш. Пък ако не си баш…така де, и да дойдеш първи – златният медал ще подслади смеха на публиката.
  Абе, имам и други идеи – но нека това да направим. Важното е, че олимпиадата може да стане наша. И нашенска.

  • Hombre says:

   Генек, с откритите от теб нови видове спорт, ти ще засенчиш Пиер дьо Кубертен – инициаторът и бащата на съвременните Олимпийски игри! 🙂

 4. Homo faber says:

  Нема, кво да се оправдаваш, г-н Омбре! 🙂 Ти обичаш да обясняваш, да разказваш, силно впечатлителен си, любознателен си и наблюдателен, с много голямо въображение, контактен си с външния свят! Така че, очаквахме от теб, по-голямо запретване на ръкавите и силна творба – есе, разкриваща големия ти творчески потенциал! 🙂

  • Hombre says:

   Фабер, къде в думите ми съзря оправдание? Ако си платиш, може и по-дълго есе да напиша… 🙂

   • Homo faber says:

    Защо аз да ти плащам, Омбре? Баба ти Ирини/Мира те е наела да й обуваш обувките и за това ти се плаща… 🙂

    • Hombre says:

     Аз съм научен да събувам и да събличам. Като не щеш да си платиш, нема да има есета в разширен формат!

     • Homo faber says:

      Всеки с дерта си…! 🙂
      Хайде и поздравче – олимпийско, да ти е олимпийски и на теб денят, Омбре!

     • Hombre says:

      Откъде я измъдри тая песен? За пръв път я чувам, въпреки че Деспина Ванди е твърде популярна в Гърция и Кипър…

 5. rusalka2013 says:

  Дискриминация и женомразство още от древността!

  • Hombre says:

   За съжаление…

  • Русалке,

   Има напредък. Едно време жените даже и за кеф не са ги използвали, само за разплод.

   • Hombre says:

    И все пак, матриархатът е най-силно застъпен в района на Средиземноморието…
    Макар и почти да не познавам Русалката, мисля, че нема да се остави мъж да я командва. 🙂

 6. Pasi says:

  В т.н. “Древна Елада” живеят тракийски племена,които създават тракийската митология и древнотракийската култура. Същите племена живеят и по на север. Те почитат същите богове. По на север, запазените артефакти са далеч по-древни. Например Варненския некропол с 10 хил. златни предмети, Добричкия некропол съдъжащо най-старото злато обработвано в света, Казанлъшката гробница, Панагюрското съкровище, Малката Косматка с маската на Терес и главата на Дионис, Врачанското съкровище и Кивот-а с писменност предхождаща египетската. Въобще древната цивилизация е родена тук на Балканите и Източното Средиземноморие. От келтите и викингите на запад и на север не е останало почти нищо, докато в съвременните територии на Гърция,България и Турция древните артефакти са в огромно количество и въпреки грабежа през вековете, пак е останало.
  Не подценявам находките в съвременна Гърция. Напротив възхищавам се на умението на съвременните гърци да се ползват от историята и да правят пари и национален имидж от това.
  В България тракийското ни наследство, по редица наслоения и заблуди, се възприема като нещо “чуждо” на “славянската ни същност” като народ. И това продължава, въпреки че масовите изследвания на генома на българите показва ,че у всеки от нас е наличен тракийският ген, който съставлява 40% от генното ни наследство.Това е огромен процент. Той показва неразривна връзка на съвременните българи, с живялите преди хилядолетия траки но нашите земи. Гърците непрекъснато подчертават тази връзка. В България за траките се говори като за нещо “чуждо” на самите нас. Ето затова се възхищавам на гърците. Иска ми се българите, час по-скоро да излезем от това състояние на “отчуждиние” срямо нашите прародители-траките.
  Надявам се Тракиеца да е още по-убедителен.

  • Hombre says:

   Паси, направо сте си плюли в устата с Тракиеца! Те затова написах кратко есе, защото знаех, че такива като Генек, ти и Тракиеца ще ме допълните. Плюс това, бех достатъчно уморен след пътуването… Наистина има на какво да се научим от гърците. Този сезон, който все още се счита за мъртъв е пълно с англичани, французи, италианци, германци, японци и… българи!
   Златни кокошки!

 7. Homo faber says:

  “Когато фактите говорят и боговете мълчат.” Така е, не само у нас е валидна приказката – “Интереса, клати феса” … 🙂 … и правят пари гърчолята… И там се гребе, от кацата, кой с големия черпак, кой от малка дупчица / като мечтата на Омбре … ;)/, но се оставя и за държавата, а не както у нас -златото, златните кокошки да ги приберат алчни на два крака “лисугери” и по-малко “лисички ” …

  • Hombre says:

   Правилно, Фабер!
   Между другото, купил съм ти сапунче, произведено на базата на зехтин. Да ме подсетиш, като се завърна в България – да ти го връча за подарък.

 8. rusalka2013 says:

  Главният Тепавичар е дал достатъчно ясен отговор.

 9. Homo faber says:

  Благодаря, Омбре! Ама вече употребявам “Neste Dante – Botahiko”, все едно се разхождаш в утринната тишина по пътека от цветя до Флорентинската градина. С този пъстър свят от форми, цветове и аромати, под звуците на птичи песни и жужене с пръски от енергия се създават уникалните творения. Така че, баба ти Мира да прати пажа си, да ти донесе от Италия сапун – “Neste Dante – Botahiko, за лична употреба” и музата ще те споходи и може и по-дълго есе да напишеш … 🙂

 10. Тракиец says:

  Хахаха! 🙂 Олимп и олимпийските игри са били на територията на България, приятелю мой. Олимпийските богове, а съответно и игрите в тяхта чест са известни в древноста много преди да съществува така наречената “гръцка цивилизация”. Кражбата на чужда идентичност и култура е характерно за така наречената чак в 19 век. гръцка народност.
  Препращам за любознателните малко инфо. Могат да се намерят още повече материали, стига човек да поиска да търси.
  СТАРОМАКЕДОНСКИ, БЪЛГАРСКИ И ГРЪЦКИ

 11. Тракиец says:

  Летописецът Д.Хоматиан споделя, че в дълбока древност дедите ни са носели името мизи и са обитавали земите край (Мизийския) Олимп (точно там където е Атарна). М.Аталиат, а и доста други стари автори също казват, че българите са били познати в миналото като мизи.
  ТРАКИЙСКАТА ДИАСПОРА – КОЛОНИИТЕ НА НАШИТЕ ДЕДИ

  • Hombre says:

   Тракиец, всичко разбирам, само едно нещо не мога да разбера… Защо тия наши деди да не са деди и на днешните гърци, след като живеят по същите земи?

   • Homo faber says:

    Бре Омбре, всичко разбирам … само за едно се чудя – Sparotok , дали не е самият Тракиец, посочва – Д.Хоматиан, М.Аталиат и прочее … цитирани от горния блогър?

   • Имало е мултикултурализъм и по него време, та траките са пожалили гърците и не са ги претопили. Лаишка версия само, не съм историк. Пък може и обратното да е било.

 12. Тракиец says:

  Как да не са!??? Прочети внимателно линковете които съм ти постнал. Учудвам се на въпроса ти!!!? Или гръцките номерца са замаяли главата ти? 🙂

  • Hombre says:

   Тракиец, не мога да приема за истина нещо, което ми се вижда доста съмнително. Защо не приемеш, че гърците са преките потомци на траките, а ние сме само жалки издънки? Изобщо, цялата Спаротокова теория за генеалогичния произход на българите е толкова сбъркана, та затова не ми се коментира.
   Как може два народа, които в днешно време обитават земите някога населявани от тракийски племена – едните да ги признаваш за наследници, а другите да ги отричаш?
   Твоята глава е замаяна, а не моята. Обикновено така се получава около рождената дата на всеки човек… 🙂

   • Тракиец says:

    Напротив, драги мой! Ние не сме жалка издънка на траките, а горд народ, потомък на тази част от тракийската цивилизация, която е успяла да цивилизова Индия, Китай, Иран и Русия. Не мога да разбера хора като теб и част от твоите читатели, които сте си заровили главите в едни части на тялото, където не влиза слънце, като шопа стоите пред жирафа в зоопарка и казвате “Те такова животно нема!”
    Разбира се, че по-голямата част от гръцкия народ е потомък на траките, но културата която се счита, че е гръцка е културата на населението живяло от Карпатите до Египет и от Кавказ до Апенинския полуостров. Елинските философи, поети, склуптори, математици строители и др. са потомци на тракийското население, което пренася тази култура по целия свят, много преди създаването на древна Елада от потомци на овчари от североизточна Африка.
    Не е само Спароток, а много вече мастити учени и писатели, като Греъм Хенкок и Робърт Бювал пишат и правят филми на тази тематика.
    Спирам до тук, не защото съм изчерпал доводите, а защото не намирам почва в която да посея семе. Бъдещето е това, което ще покаже кой е крив и кой е прав.
    Пожелавам ви успех в обсъждането на дребните житейски теми и незлобливи закачки, но не мога да бъда там, където се величае една държава в която кражбата и измамата е държавна политика, а Великият Български народ е наричан жалка издънка.

 13. Pasi says:

  Малии! Тракиеца бил по-чугун от мене бе!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s