Потребителската кошница

В помощ на българската домакиня, направих справка за актуалните цени на някои основни видове селскостопанска продукция на една от най-големите борси у нас за зарзават.

Ще бъда благодарен на всеки, който в зависимост от населеното място, където живее, допълни данните в приложената  по-долу таблица.

ТЪРЖИЩЕ “СЛАТИНА – БУЛГАРПЛОД“ ООД
ЕЖЕДНЕВЕН БЮЛЕТИН ЗА ЦЕНИТЕ НА ЕДРО НА ПРЕСНИТЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ на 15.04.2015 г.
  НОМЕНКЛАТУРА ЦЕНА (от-до,лв./кг.) откл
бълг. / внос
ПЛОДОВЕ
1 ЛИМОНИ Турция / Гърция / Испания  1.20-1.45-1.50-1.65-1.70-2.20 / – / 1.00-1.20-1.45-2.00 =
2 ПОРТОКАЛИ Турция / Гърция / Италия / Испания / Египет  1.40 / 0.50-0.70-0.95-1.30-1.40-1.50 / 1.50 / 1.60 / 1.60 =
3 ГРЕЙПФРУТИ Турция / Гърция / Испания 0.80-0.90-1.20-1.30-1.40-1.50-1.60 / 1.20 / – =
4 МАНДАРИНИ  Гърция / Турция / Италия 1.20-1.60-1.70-1.80 / – / – =
5 БАНАНИ  Еквадор / Камерун / Колумбия / Коста Рика 2.58-2.69-2.80 / 2.60 / – / – =
6 ЯБЪЛКИ България / Гърция / Италия  / 0.50-0.65-0.75-0.90-1.40 / 1.20-1.40-1.60-2.00-2.40-3.00 =
7 ЯБЪЛКИ Австрия / Македония / Полша / Молдова 1.50 / 0.60-0.80-0.85 / 0.600.801.001.05-1.15-1.20 / – =
8 СЛИВИ България / Гърция / Италия   / – / –
9 ПРАСКОВИ ЮАР
10 НЕКТАРИНИ ЮАР
11 ЯГОДИ България / Гърция / Турция / 4.00-5.00 / – +
12 МАНГО Бразилия / Испания  / –
13 АВОКАДО Гърция / Перу / ЮАР / Испания 4.50-5.25-5.50 / – / 7.00 / – =
14 ПАПАЙА Бразилия / бр. 5.00 +
15 КРУШИ Полша / Гърция / ЮАР / Италия / Испания / Турция  / 1.60-2.50 / 2.60-2.90 / 2.00-2.50-2.80 / 1.90-2.00 / – =
16  ГРОЗДЕ Италия / ЮАР / Турция / Гърция / Чили   / 5.80 / – / – / – +
17  НАР Турция / Гърция  / –
18 КИВИ България / Гърция / Италия  / 0.80-1.20-1.30-1.40-1.55-1.60-2.20 / –
19 АНАНАС Коста Рика / Гана 2.60-3.00-3.40 / 2.60 =
20 КОКОСОВИ ОРЕХИ / бр. Африка
ЗЕЛЕНЧУЦИ
1 ДОМАТИ България / Гърция / Италия 3.00-3.40 / 1.80-2.00-2.30-2.40-2.50-3.00 / – =
2 ДОМАТИ Македония / Турция / Испания  / 2.70-2.90-3.00-3.30 / 1.10-2.50 =
3 КРАСТАВИЦИ-неф.Бълг./ Албания / Турция / Гърция 2.50-2.70 / 2.10 / – / 1.40-1.70-2.00-2.40-2.50 =
4 КРАСТАВИЦИ-фол. България / Гърция / Испания / Турция  / 2.60 / – / – =
5 КРАСТАВИЦИ – къси Турция / Албания  / –
6   КОРНИШОНИ Испания / Турция / Македония / 2.20 / –
7 КАРТОФИ РАННИ Египет 0.75 =
8 КАРТОФИ България / Франция / Германия / Белгия   / 0.40-0.45-0.70-0.75-0.90 / 0.40-0.450.60 / – =
9 КАРТОФИ Гърция / Полша / Австрия / Хърватия / Румъния  / – / – / – / 0.35 =
10 ЛУК България / Австрия / Германия / Белгия  / 0.40-0.55-0.70 / 0.50-0.55-0.60 / – =
11 ЛУК Полша / Холандия / Франция  / – / 0.55 =
12 ЧЕСЪН България / Хърватия / Китай  / Испания  / – / 4.00 / 1.70-1.90-2.80-3.00-4.00 =
13 ЗЕЛЕ Турция / Гърция / Македония / Албания  / 0.90 / 1.10-1.20-1.44 / 1.50 =
14 МОРКОВИ България / Полша / Турция / Гърция  / 0.80 / 0.50-1.10-1.20-1.30 / 0.70 +
15 МОРКОВИ Сърбия / Холандия / Австрия   / 0.70 / –
16 ЗЕЛЕН ПИПЕР Гърция / Македония / Турция / Испания 2.80 / – / 2.80-3.00-3.20-3.60-3.70-3..80 / 3.20 =
17 ЧЕРВЕН ПИПЕР Албания / Турция / Гърция / Испания  / 3.10-3.80-3.90-4.00 / 3.20-3.80 / 3.60
18 ЛЮТ ПИПЕР  България / Турция / Македония / Испания  / 4.00-5.00-5.50-6.00 / – / 4.30
19  ТИКВИЧКИ България / Турция / Гърция / Италия   / 1.60-2.00-2.20 / – / –
20 ПАТЛАДЖАН  Италия / Испания / Турция / Гърция  / – / 2.00-2.30-2.50 / –
21 МАГДАНОЗ / м.вр.  България / Турция / Гърция  / – / –
22 КОПЪР / м.вр. България / Турция / Гърция  / – / –
23 ПРАЗ Турция / Гърция / Албания / Полша 1.10-1.20-1.50 / / / – =
24 СПАНАК Албания / Гърция / Турция / Сърбия  / – / 2.70 / 0.50 =
25 КАРФИОЛ  Италия / Турция / Гърция / Испания 2.60 / – / – / – =
26 ПРЕСЕН ЛУК / м.вр. България 0.54 +
27 ПРЕСЕН ЧЕСЪН / м.вр. България 0.72 +
28 РЕПИЧКИ / м.вр. България 0.72 +
29 САЛАТИ / бр. България / Албания / Италия 1.80 / – / 2.00 =
30 ТИКВИ България / Гърция  / –
31 ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО  България / Холандия / Полша  / – / 0.60-1.20
32 ДИНИ Гърция / Македония / Турция / Иран  / – / 1.30 / – =
33 ПЪПЕШИ Испания / Турция / Бразилия  / – / –
34 ГЪБИ ПЕЧУРКИ България / Полша 3.60 / – =
Забележка: В бюлетина са посочени обявените продажни цени към 8.30 часа.
Да видим цените на най-често употребяваните у нас зеленчуци, съответно  в цени на едро и цени на дребно:

Домати: 3,00 -3,40 лв.             3,50-4,00 лв.

Краставици: 2,50-2,70 лв.      4,20-4,50 лв.

Салати: 1,80-2,00 лв.              2,00-2,50 лв.

Искам да попитам на какво основание прекупвачите, като наш Васо надуват цените на дребно с 30-40%, при положение, че нито са се изпотили, нито са се прегърбили от много труд за да стигне краставицата и доматът до трапезата на всеки един от нас. По най-груби сметки, една най-обикновена салата за 4-членно семейство излиза около 8 лева! Ама, само краставици ли ще  рупаме?

Как така България от традиционен износител на селскостопанска продукция се превърна във вносител?

Малко ли си напълниха гушите търгашите около Великден, та продължават да ни скубят? Море, що не съм доктор или автомонтьор – да видят как мога аз да ги цакам…

Имам още много въпроси, като човек, който  разбираше малко от икономика, тъй като вече съвсем не ми е ясно как се определят цените тук у нас. Ще бъде интересно да разберем как върви алъш-веришът на зарзавата наш насущний в другите страни по света. Освен ако си нямат иконом, който се грижи за цялата домакинска дейност и не дава ежедневно отчет за какво е похарчил отпуснатите  му пари.

Моля, помогнете и ми кажете как един беден пенсионер (себе си изключвам от това число) може да си набави нужните му витамини от плодове и зеленчуци след тежката зима… То зер и да иска, и  да не иска – ще стане вегетарианец.

Изводът се налага от само себе си. За Бога, братя българи, не купувайте чужбинските ГМО-та!  Доверете се на родното производство. Ако досега некой е могъл да копа или да не копа – да забрави тая  песен и да се хваща за мотиката. Сещам се за един-двама инструктори в Тепавицата, които могат да ни научат – първо как се държи този инструмент, а след това и как да го размахваме…

Ако искате песен, тоя път вие я предложете!

Ето я – по идея на звеновода Фабер:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Икономика, Материално-финансово състояние and tagged . Bookmark the permalink.

38 Responses to Потребителската кошница

  1. Pasi says:

    “Искам да попитам на какво основание прекупвачите, като наш Васо надуват цените на дребно с 30-40%…”
    На основание на победилата “демокрация” и “евроатлантически ценности”. Очаквам дефинициите на двата термина от тепавичарите…

    • Hombre says:

      Благодаря, Паси! Даваш екзактен отговор, както би казал бай Местан…
      Не мога да дам дефиниция на нещо несъществуващо по света и у нас.

  2. Homo faber says:

    Ха ха ха ааа, питачо, Омбре!
    Требе да ти е ясно /нали си работил в “Булгарплодекспорт”, ако е така/, като таблицата за умножение… :), а не да се чудиш, “… не ми е ясно как се определят цените тук у нас. …” Както надуват рупора и кажуват сторонниците на неолиберализма, пазарът диктува живота. Само че, у нас нема пазар, а има ламтене за повече и още повече, по законите на джунглата. Те ти още един факт към табличката ти: една връзка лук на едро е 0,15 лв., а на дребно ти я продават – 0,80 лв. до 1,00 лв. Та анархията, както се казва в прочутата фраза е майка на всичко в живота ни сега… Та нищо чудно и леб от Китай, след време да ручаш. 🙂
    Айде, приятно!
    А за мотиката, похвално! Лехата с пиперо, требе да се прекопай…! 😉
    И после, ще напиеш стомните на кака Хомовица … 🙂

    • Hombre says:

      Фабер, в пълен синхрон си с новото време! Хвала на такива българе от новото време!
      П.П. Позволих си една от песничките ти да я преместя на по-видно място в Тепавицата.

      • Homo faber says:

        Хубаво си я преместил песнята, Омбре … ама тури и една своя снимка
        с мотиката! … 🙂
        А звеновод не искам да съм . С костюм и ръкавели “Аdidas” на масичка у двора във ваше село, ще късам билетите на гражданята, дошли да те видят да им покажеш, как радиш с компю… пардон с мотиката! …:)

        • Hombre says:

          Фабер, пак некви блянове са ти се явили…
          Изпълнявам твоето желание и помествам една своя снимка:

          Мотиката я държа в дясната си ръка, която за съжаление е отсечена…
          За тебе съм предвидил един усъвършенстван модел лопата:
          Монах изобрети Лопата-чудо

          • Homo faber says:

            Омбре, ето кой бленува, черно на бело – “… Ако досега некой е могъл да копа или да не копа – да забрави тая песен и да се хваща за мотиката.”
            Ама защо ли това ми напомня нещо за митинги, призиви и прочее.. дето се вика ура, ура, ура …
            А за лопатата, благодаря … ама твоя костромски приятел, отец Генадий с нея копае земята за канали, подземия и др. подобни …
            Те я моята лопата, класика …

          • Hombre says:

            Фабер, всичко тече, всичко се променя…. Така че… свиквай с новата лопата!

          • Homo faber says:

            Като я нема мотиката, да не би с нещо друго да копаеш? … 😉

          • Hombre says:

            С главата си!!!

  3. aman11be says:

    Ха добър ви ден на всите тепавичари и вся остальная….! Това, което ще напиша, може да излезе малко по-длъжко, тъй че при добро желание от баш Тепавичарина може да ми се брои за кратко есе след “Малкия петък”. 🙂
    Актуални цени на зарзавата на т.нар. “Колхозен пазар” във Варна. За плодовете не пиша по обясними причини. 🙂 :
    домати – 2,20 – 3,20 (червени) и 3,00 – 6,00 (розови);
    краставици – до Великден 1,80 – 3,00 лв., след Великден 2,80 – 4,50 лв.;
    салати – 0,80 – 2,00 лв.;
    картофи – 0,80 – 1,00 лв.
    магданоз, копър, целина – 0,50 – 0,60 лв./връзката
    и т.н.
    По принцип пазарите, като Колхозния, би трябвало да са места, на които производители на селско стопанска продукция да предлагат стоката си директно на клиента. Да, ама не. Поне в България това отдавна не е така. Според злите езици всеки пазар се “държи” от 2-3 “чорбаджии”, които зареждат сергиите със стока от местната зеленчукова борса, продавачите са наемни работници, на които им е все тая колко стока ще продадат, а цената се определя от корен квадратен на махмурлука на чорбаджията сутринта умножено по нуждата му от пари на n-та степен. Надценката при това е не по-малка от 35%.
    Пример: Преди около 10 години ми се наложи служебно да пътувам до Турция точно по това време – около Великден. На тръгване цените на зарзавата във Варна средно бяха – домати 3,85 лв./ кг, краставици 4,20 лв./кг. В Турция, откъдето по онова време масово зареждаха варненските пазари, цените съответно бяха домати – 1 000 000 турски лири/кг, краставици 750 000 турски лири/кг. Курсът тогава беше 1 000 000 турски лири – около 0,85 – 0,88 лв. След около 2 седмици се прибрах в България. Цените на пазара не бяха мръднали. Те така, те. На който не му харесва, да си взема половин декар двор в някое село и да грабва мотиката.

    • Hombre says:

      Амане, това дето го пишеш е комунистическа пропаганда!
      Виж аз какво намерих по темата:
      Kак живяхме преди 10 ноември 1989 година

      • aman11be says:

        Ти ако искаш комунистическа пропаганда, мога да ти разкажа как като деца, ходехме привечер на пазара в Толбухин (днес Добрич) и чичковците, които продаваха дини и пъпеши ни даваха да си вземем по някоя диня или пъпеш без пари от тези, които не са успели да продадат. Защото на следващия ден от бостана на съответното ТКЗС щяха да им донесат още един камион. И всяка сергия си имаше табелка от кое село/ТКЗС е стоката. А продавачът си беше “техен” човек. Че цената на килограм дини беше във “върховия” сезон от 3 до 5 стотинки няма да пиша. 🙂

        • Hombre says:

          Амане, ако знаеш в момента какво правя… Премествам една от секциите на библиотеката, за да изтрия плесента от стената. Понеже не можем да си позволим в блока “лукса” да имаме нормално парно – както преди 10-ти!
          Та, без да искам, попаднах на следната книжка: “Пропаганда и контрапропаганда”, с автор Надя Гъркова, издание на “Партиздат” 1977 г. Искам да ти кажа, че от тогава до сега, нищо не се е променило в тази област.

          • aman11be says:

            Е какво очакваш да се промени? Хората са същите, проблемите до голяма степен са същите. Сега даже като че ли с по-голяма охота “лапат” каквото им се предложи.

          • Hombre says:

            Аз вече нищо (хубаво) не очаквам. Коментирам заради по-младите – да знаят едно време как е било…
            Всеки момент очаквам Христомир да захапе темата. Понеже е спец по регионалното развитие… 🙂

          • aman11be says:

            А бе и едно време не беше “цветя и рози”, но не беше и концлагер, както се опитват някои да го изкарат.

          • Hombre says:

            След 100 години историята ще се напише…

  4. Pasi says:

    Кока-колата не достигаше… Бананите и портокалите само по Коледа, и агнешко по Великден. Но Столичная беше 1,73 лв. Пропиха народа къмунеките и задунайците! Доматите и дините в края на деня ги подаряваха на циганите, които от своя страна работеха а не крадяха… Турците бяха с превилегии в университетите,точно като рабфаговците. Ключовете от къщи майка ги оставяше под килимчето пред входа,за да не ги загубя в училище.Кутия “Слънце” -0,32ст., литър мляко 025ст.,толкова и хляба. Свинското-до 3лв. за кг.бирата 0,35лв. Возехме се на Москвичи,Шкоди,Трабанти,Варбург и Лади.Харчехме за бензин средно около 0,50ст., на път за почивни станции по морето за 25 лв. картата за 14 дни -спане и храна. В навечерието на победата на демокрацията българите се оказаха най-богатите хора от гл.т. на СОБСТВЕНОСТ върху жилищна площ и недвижимости на глава от населението! Слагаха печати на баджаците на девушките, а дънгалаците подстригваха. Дънки нямаше, но имаше раждаемост. За вицове прибираха на топло. Затова масово се разпространяваха,без всякакво притеснение,въпреки доносите в ДС на днешните “сини”. Даже бай Тошо си ги разказваше по комунистически,земеделски и комсомолски сборища.Въобще беше направо “Освиенцим”! А сега: демокрация и евроатланически ценности! Народът ни на територията НАМАЛЯ с ДВА МИЛИОНА, а останалите карат трошките на Европа и мечтаят за Америка. Не желаят да гледат овце за нещастие на богатите араби, а настояват да легнат на социала някъде по “белия свят” /Сякаш тука сме негри./ “Мерцедесите изядоха овцете!” ,както се изразява Баце…

    • Hombre says:

      Така си беше… Запомнил съм, че водката “Столичная” струваше 1,70 лв. и никой я не търсеше, а сега всички гъзари минаха на водка…

      • Homo faber says:

        Така е, господа-другари…! Времето само забавя своя ход и пак се връща. Ето го миналият вкус – идеее…
        Било е и ще бъде!“Където са масите, там сме и ние”

        И сега старото пак в демократическото време… 🙂

    • aman11be says:

      Между другото свястна бира трудно можеше да се намери, освен ако нямаше достъп до снабдяването за по-специалните другари или направо в пивоварните в Шумен и Стара Загора. От масово продаваното по магазините “Светло пиво” от една каса я имаше 4-5 бутилки, в които не плуваха “парцали”, мухи и др. подобни (виждал съм и глава на врабче в бутилката), я нямаше. За “печатите по баджаците” само съм чувал, но не съм виждал. Имам чувството, че дори и да се е случвало не е било чак толкова масово явление. Също както и разпраните крачоли на “чарлстоните” (по-младите може и да не разберат за какво иде реч 🙂 ). Дънки нямаше до едно време, след 1978 някъде се появиха и не бяха с никак лошо качество. Нямаше как да е другояче, след като ги произвеждаха в същата фабрика в Петрич и от същия плат, от който произвеждаха дънките “Levi’s Strauss” и “Super Rifle”, висящи в корекомите. Казваха се “Пионер”, ама написано с латински букви. 🙂
      Същото важи и за бананите и портокалите. Сега като ги има, че голям праз. Санким по цял ден само банани и портокали ядем.
      “Слънце”-то верно беше 32 ст. – най-скъпите от двупосочните 🙂 т.е. без филтър цигари, но тютюнът вътре нямаше нищо общо с тоя качак дето сега трови част от народонаселението.
      Карахме коли, за които чакахме от 5 до 15 години, за да си ги купим. При положение, че производствените мощности в рамките на СИВ бяха достатъчно, за да задоволят пазара. Изкуствено създаден дефицит. Да им се чуди човек на акъла. Същото беше и с битовата техника в един период от време.
      Тогава се търсеха връзки, за да си купиш хубава книга. Сега се радват ако успеят да реализират тираж от 5000 бройки, дори и за най-добрата книга.
      Бяхме се научили в онова време да преодоляваме трудностите от всякакъв род. Същото се опитваме да правим и сега. Шарена работа. И тогава, и сега.

      • Hombre says:

        Аммане, с всичко казано от теб съм съгласен, само не и за бирата…
        И друг път съм казвал – откърмен съм с бира! Млякото не го познавах като хранителен продукт. На по-късен етап го слагах в кафето или чая.
        Пил съм винаги добро качество бира и никога не е било проблем да си купя “Загорка”. В провинцията, дори в морската столица може да е било по-различно, но сигурно сте пили некакво друго подвальное пиво… 🙂

        • aman11be says:

          Ами и аз нали това казвам – връзкарите пиеха хубава бира. Останалите – каквото намерят на магазина. 🙂 А иначе – с появяването на т.нар. “специални” бири в края на седемдесетте години проблемът с “парцалите” беше до голяма степен решен. Е, след някои от тези “специални” бири почваше да цепи главата, но кой ти гледа такива подробности. Имаше слухове, че ги стабилизирали с добавяне на твърд алкохол (спирт) и оттам главоболието. А иначе наливната бира си беше добре.

          • aman11be says:

            Сред тези “специални” бири бяха: “Златни пясъци”, “Одесос” и “Варна” на варненската пивоварна, “Бургаско” на пивоварната в Бургас, “Плевен” и “Офицерско” на плевенската пивоварна, и … да не продължавам нататък. Класиката беше “Загорка” и “Шуменско” 330 мл (“дупенцата”).

          • Hombre says:

            Това за стабилизирането на бирата с твърд алкоголь е пълен мит! Къде е Киро на кирия – да разреждат бирата със спирт? Вервам на думите на директора на “Софийско пиво”!
            Освен това, никога не ме е цепила глава от какъвто и да било вид алкохол, не само от бира…
            По едно време, бехме една групичка на гости в завод имени “Бадаева”. Изчислих, че на глава от населението се е падало по 12 литра и една паничка чипс. И като се има предвид, че не съм бил от най-слабите къркачи, мале, мале… Само дето често се налагаше бусът да спира по малка нужда… 🙂

          • aman11be says:

            Друга хубава бира беша т.нар. от някои “Радиобергер” (“Radeberger”). Беше с тъмнозелен етикет, производство на ГДР и беше много скъпа – ако я намериш в магазин – около 65-70 ст. за бутилка 0,5 л, а в заведения отиваше към лев, лев и двадесет. 🙂

          • Hombre says:

            Виж как знаеш и ти! Само дето се опитваш да омаловажиш родното производство…

          • aman11be says:

            Аз и досега продължавам да си пия българска бира. И мисля, че е твърде доста добра. Чувал съм подобни оценки и от германци, и от чехи. А те разбират от бира. От няколко години фаворити са ми “Астика” за светло пиво и “Столично” за тъмно. Особено “Столично” наливно е връо! 🙂

          • Hombre says:

            Добре, че ги е имало братя Прошек!
            За мене лично, връо на бирата е “Гинес”!

          • aman11be says:

            Само дето не е българска. Аз говорех за български бири.

          • aman11be says:

            Аз говоря за български бири. На нека спираме, че не само се окапахме, ами направо сме на път да се олеем. 🙂

          • Hombre says:

            За да бъдем съвсем точни, бирата са я измислили египтяните! Всичко останало е технология, която се базира на тяхното откритие…

          • aman11be says:

            Ако трябва да бъдем ама съвсем точни, не е сигурно дали китайците и индийците не са пили бира преди египтяните. То и сега най-хубавата бира в света по официалното признание на капацитетите е китайска. 🙂

          • Hombre says:

            Може, Амане – което не знам, не знам… Не знаех, че бира може да се прави и от ориз. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s