Подсладете живота си!

Вместо постоянно да ви занимавам със себе си, с моите неволи и страдания, този път ще ви предложа нещо по-добро.

Получих импулс от продавачката у наше село в  местния минимаркет, след като отидох да потърся зехтин и лимони за салата от глухарчета, които вече бях набрал. Останах твърде  разочарован от отговора й – никой в селото не употребявал дървено масло, а лимоните малко преди мен ги изкупили. Но затова пък, научих от нея, че си приготвяла сладко от цветовете на глухарчетата, което й действало много добре на сърцето. Освен това, прочетох някъде в интернета, че чаят от корените на това твърде подценявано у нас растение също действало много  благотворно на човешкия организъм и предпазвало от  редица коварни болести, включително и от рак. От два дни пия само такъв чай.

Но върхът на сладоледа и черешката на тортата е ето тази статия:

ЗАХАРЕН СИРОП ОТ ЦВЕТОВЕ НА ГЛУХАРЧЕ – НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Прочетете и  тази  статия:

Глухарчето – плевел или суперхрана?

Да ви е сладко, дами  и господа!

Оценявам тази моя статия като най-доброто, което съм писал през последните 3 години, която не се нуждае от никакъв музикален съпровод, но за всеки случай, ще ви пусна една песен:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Здраве, Good news and tagged , . Bookmark the permalink.

26 Responses to Подсладете живота си!

  1. генек says:

    Откъс от книга:
    После пак телена ограда и е овощната градина. Десетина дръвчета. Лехи със зеленчуци. Огромен розов храст. Розов, ама карамфил му викаме. Два метра дълбочина, три и кусур дължина.
    Беряхме цветчетата, отделяхме листчетата им, майка ми вареше сладко…
    И сега усещам вкуса му…
    Но – само в паметта си. Истинско розово сладко не съм виждал от десетилетия… СВОБОДЕН ПОЛЕТ

    • Hombre says:

      Генек, друго не ни остана, освен със спомените си да живеем…

    • aman11be says:

      Генек, едно време и в нашия двор имаше един такъв храст. Но му викахме трендафил. Цветовете бяха от розови до бледолилави. Баба ми, Бог да я прости, правеше много хубаво сладко и когато й идваха приятелки на гости ги черпеше. Наистина толкова дъхаво сладко оттогава не съм вкусвал.

      • Hombre says:

        Амане, знам, че ти знаеш, но за по-малко просветените ще кажа от къде произлиза думата трендафил.
        Произлиза от гръцката дума “Τριαντάφυλλος”, която в буквален превод означава тридесетлистник.
        Като българската роза няма втора на света!

  2. Homo faber says:

    Дали сте пили гюлова ракия – ракията от рози? Някой, може, като г-н Тепавичаров, нали в “Булгарплод” /както казва/ е работил, и то май еднъж-дваж. А язека цели 2 години в Казанлък се наслаждавах на неповторимия й вкус…
    И иностранците възпяват тази богоугодна течност…
    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2639618

  3. Pasi says:

    За любителите на розовото сладко – продават бурканчета с еликсира в Казанлък. И другаде съм виждал, но там е най-доброто. И ликьор има и ракия, и сапуни. За мускалите и розовата вода въобще не споменавам. Най- богатата колекция от подобни стоки е в Етнографския музей в Казанлък, находящ се в близост, до световно известната тракийска гробница. Розовото сладко има разхлабително действие и затова малко се харчи. Аз предпочитам сладкото от узрели цели смокини с индрише… Който е ял знае…

    • Hombre says:

      Паси, ако правилно съм те разбрал, поради разхлабителното действие на розовото сладко, требе да се консумира, само когато наблизо има тоалетна… 🙂

    • aman11be says:

      Мисля, че който опита сладко от малки зелени смокини, едва ли след това ще се сети за сладко от узрели смокини. Навремето ги беряхме в началото на лятото на Яйлата. 🙂

  4. rusalka2013 says:

    Паси, ако имаш някъде скрито бурканче със смокини и индрише, прати ми едно, моля 🙂

    • Hombre says:

      Русалке, бурканчето със сладкото от смокини Паси ще го изпрати на мен, понеже не ти знае адреса, а аз ще се постарая да остане нещо и за теб – поне да оближеш бурканчето… 😦

  5. Светла Павлова says:

    Мъжката компания днес се е отдала на кулинарни блаженства с носталгичен привкус 😀 . Аз не съм почитател на сладкото от рози, но смокиновото е… един път!
    А пили ли сте ракия от пъпеш? Изобщо не обичам алкохола, но пъпешовата ракийка ме спечели. Жалко, че беше само веднъж!

    • Hombre says:

      Нерде глухарчета, нерде смокини…! Генек е виновен, той подведе четата.
      Светле, признавам, че не съм вкусвал ракия от пъпеш. Би ли ми казала къде я продават?
      Трябва да опитам от всичко, преди да си отида от тоя свят…

      • Светла Павлова says:

        Беше домашна, не знам да се продава. Беше много мека и пивка.

        • Hombre says:

          Eeee… сега ще я сънувам тая ракия! 🙂

          • Светла Павлова says:

            Направи си сам ракия от пъпеш. Сейте бостан на ранчото и ще имаш еликсир наесен. Освен това много хубаво сладко става от пъпеши и праскови. Охаааа, окапах се 😀 .

          • Hombre says:

            Светланке, след като ти се окапваш, защо требе и мен да окапваш?
            Между другото, имам самоделен казан за ракия, който не съм го ползвал 30 години. Ще купя пъпеши и ще взема да пробвам…

  6. Светла Павлова says:

    Друго си е на село. Гледната точка на един млад човек:
    НАЗАД КЪМ СЕЛОТО
    На мен, обаче, ми хареса и приказката на № 12 в коментарите. Поучителна е.

  7. Светла Павлова says:

    Аз пък глухарчета не съм пасла. Вкусни ли са?

    • Hombre says:

      Нема да ти казвам какво си изпуснала. Почистваш листенцата и ги кипваш във вряща вода за 5-7 мин. Посоляваш и поливаш обилно със зехтин и сок от лимон. Пробвай и ще ме споменуваш с добро.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s