Малкият „петък” – XLIV

Вчера цял ден седях и мислих, мислих и накрая го измислих с какво да ви  зарадвам. Вместо  да чакам и да ви се моля да публикувате някое свое есе, сетих се за един разказ от Ги дьо Мопасан, който отдавна бях прочел, но предвид пасторалната среда, в която живея напоследък, хрумна ми да го споделя с вас точно сега. Първоначално възнамерявах да преразкажа разказа и да обявя награда на този, който познае кой е авторът, но в крайна сметка реших, че не бива да осакатявам произведението, което се  чете на един  дъх. Ето го:

Историята на една ратайкиня

Понеже времето беше много хубаво, хората от чифлика се наобядваха по-бързо от обикновено и се пръснаха из нивята. Роза, слугинята, остана сама в обширната кухня, където огънят гаснеше в огнището под пълното с топла вода менче. От време на време тя гребваше от водата и бавно миеше съдовете, прекъсваше работата си и се заглеждаше в двата светли квадрата, които слънцето очертаваше през прозореца върху дългата маса и в които личаха дефектите на стъклото.

Три много дръзки кокошки търсеха трохи под столовете. Миризми на птичи двор, топъл дъх на прокиснало от обора влизаха през полуотворената врата; а в мълчанието на палещото пладне се чуваше как петлите пеят.

Продължението на разказа е на една ръка разстояние. Достатъчно е да кликнете ТУК!

Тези от  вас, които са достатъчно напреднали с френския ( като мен 🙂 ), може да прочетат произведението в оригинал:

HISTOIRE D’UNE FILLE DE FERME

Приятно четене!

И за да добие напълно завършен вид литературното четене в тоя кръжок, ще ви пусна и един шансон:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Литература. Bookmark the permalink.

24 Responses to Малкият „петък” – XLIV

 1. Pasi says:

  От 20 май до днес, петък, българите можеха да задават въпроси на Фейсбук страницата на Посолството на САЩ до посланик Марси Б.Рийс. “Ако искате да чуете мнението на посланик Рийс по теми, които ви вълнуват, може да задавате своите въпроси на български или английски до края на работния ден в петък под настоящия пост. Посланик Рийс ще отговори на вашите въпроси до края на деня във вторник, 26 май.”, гласеше официалното съобщение. Част от въпросите, които вече са публикувани на страницата на посолството, четене по-долу:
  Svetlomira Kostova. Ваше Превъзходителство, посланик Рийс, извинявам се за безумните въпроси на моите сънародници! Моето питане е само едно,виждате ли надежда че българският народ ще познае смисъла на демокрацията,гражданското общество и свободата?Вие сте страничен наблюдател на това което се случва в България и може да имате безпристрастно подкрепено с опит мнение!За мене е важно какво мислите и къде ни виждате в бъдещето такива каквито сме!

  Николай Дичев. Уважаема госпожо Рийс, ваше превъзходителство, какво мислите за изграждането на мемориал в Пърл Харбър на загиналите японски пилоти участвали в бомбардироивката му, така както вашето посолство вдигна такъв на американските пилоти разсипали София от бомбардировки и убили много цивилни и невинни хора по време на ВСВ ?!

  Инж. Радевъ. Докога САЩ ще експлоатира хората и ресурсите им под предтекст че ги “демократизира”?
  Не ви ли стигат толкова убийства?
  Как не ви е срам да крадете от този изстрадал български народ, намесвайки се в политиката и слагайки марионетки?!?!?
  За ИДИЛ няма да питам понеже и децата вече знаят кой ги създаде и поддържа!
  Ще си платите за всичкото зло!
  Бог с нами!

  Veneta Vasileva. Помним бомбардировките на САЩ в България, не мислите, че е нелогично и нагло да издигате паметник на американските летци, при положение, че сте избивали мирно население, жени и деца, заслужавате ли паметник според вас?

  Diana Ivanova. Г-жо Рийс всеизвестно е ,че навсякъде където сте била посланник на САЩ- избухват умело режисирани конфликти 2007-2008 г. сте била министър-съветник на Бюрото за Военно-политически въпроси в Багдад, Ирак. била сте и Посланик на САЩ в Албания (2005-2007), Ръководител на мисията в Американския офис в Прищина, Косово (2003-2004) .Въпросът ми е ,свършихте ли си работата в България и кога да очакваме сръбски или иракски сценарий в моята Родина?

  Саня Георгиева. Искам да попитам,до кога Америка ще създават конфликти и ще разпалват войни,само за да си продавате оръжието?Не ви ли стигат толкова много човешки живота,които погубихте???

  Elvira Petrova. Още да питам как така финансирането на НПО-тата е ненамеса във вътрешните работи?

  Методи Иванчев. Защо унищожавате България,Народа и,Историята и,Културата и,природата и ? Вярвате ли ,над 75% от Българите не могат да ви гледат и меко казано им се повдига от вашата “гениална и миротворческа” политика ! Защо крадете най-нагло Родината Ми? По-добре е да си ходите и акъл да не Ни давате,когато страната ви навърши толкова години колкото Нашата и дадете същия принос към света колкото Ние сме дали,тогава учете Българите! А сега скоро дома..

  Veneta Vasileva. Докога САЩ ще подкрепя джихадистите в Сирия, които избиват мирното население?

  Mimi Mimi. г-жо Рийс ,защо направихте ваши бази в България ,без да е имал референдум в България, дали е съгласен българският народ да си правите бази на наша територия? Защо след като в София имаше многократни протести срещу американското посолство , Вие и вашите колеги не уважихте желанието на българският народ ,да напусните нашата държава завинаги? Благодаря Ви предварително за отговорите!

  Nadejda Aleksandrova. Ваше превъзходителство посланик Марси Рийс,много Ви харесвам-скромна,хубава и отлично представяща САЩ в чужбина!Да сте жива и здрава!Моля да не обръщате внимание на заядливите въпроси към Вас и държаваталкоято представлявате.Сигурна съм,че сте се уверили за дето голяма част от българите още са под влиянието на комунизма и комунистическите манипулации.Извинявам се,но всеки път се опитвам на такива мисли и разбирания от страна на неотзомбирани от комунизма хора да говоря и да им пиша,че са в грешка.САЩ не разпалват никъде войни,а помагат на хора да се освободят от диктатори когато подтиснати от диктатура по света пожелаят свобода и потърсят помощ от САЩ.Русия също много влияе върху българите да прогледнат истината.Няма нужда да Ви убеждавам защото знам,че знаете това.Ще гледаме с общии усилия да помогнем на хората да се освободят от заблуждения. Лек ден! Инж.Надежда Александрова Михайлова,Мездра,ул”П.Берон”15.

  Alexander Simov. Госпожо Рийс, ако регистрирам фондация “България за Америка” дали ще мога да давам съвети за американската съдебна система и да пращам съдии от Вашингтон на семинар в София, където да ги учи на добри практики срещу дискриминацията на афроамериканците например? С други думи въпросът ми е – нормално ли е една чужда страна да се меси във вътрешната политика на друга?

  Milena Aleksieva. Г-жо Посланик, каква е позицията на САЩ по повод навлизането на албански терористи от Косово в БЮРМакедония, както и по повод установеното от международните следователи обстоятелство, че Хашим Тачи-косовският премиер, е бил водач на група,търгувала с наркотици, оръжие и човешки органи? Благодаря.

  Dianka Pankova. Кога ще изчезнете от Европа и по точно, кога ще се прьждосате от нашата Родина, това е земя свещена и не може да я тьпчат убийци и негодници, като вас

  Anita Teneva. Искам да попитам кога ще освободят визите за България?Вече четвърта година кандидатстваме със семейството ми,но все нямаме късмет.

  Божидар Божилов. От вас полза няма, а само проблеми. Проблемите в БГ ги знаете много добре и вместо да задавате въпроси, съдействайте за решаването им. Ако ли не, взимайте си базите, тинк-танковете, реформаторите начело с Кунева, НПО-тата, Хелзинкските комитети и дим да ви няма!

  Elvira Petrova. И друго да питам върховенство на закона полицейска държава като в САЩ ли означава???

  Bisser Danev. Здравейте! Моите въпроси са: 1. Какво се прави от страна на Америка за озаптяване на Хибридната война водена от Путин срещу България? Както знаете саркастичните думи на Путин относно България след спирането на Южен Поток, демонстрациите на псевдо Бесарабски българи пред Украинското посолство срещу геноцида на Украйна спрямо тях и изказването на Лавров за “намерения” на България за анексиране на част от Македония 2. Бихте ли коментирали Имперските амбиции на Русия и тяхното желание да си върнат хегемонията в Източна Европа? 3. Бихте ли съдействали за премахването на така позорните Паметници на Руските войски и Царе от България? Тук имам предвид да говорите с Президента на България и Министър-Председателя на България. Предварително много Ви Благодаря за откровенните отговори, които бих получил от Ваша страна!

  Костадин Георгиев. (не)Уважаема г-жо Рийс, моите въпроси са:
  1.До кога вие ще се месите във вътрешните работи на ”суверенна” България?
  2.До кога ще създавате конфликти и разпалвате войни за да си продавате оръжието?
  3.Кога ще платите на България над 2 милиарда долара, които дължите за базите които сте разположили на нашата територия?
  4.До кога ще експлоатирате и ограбвате ресурсите на ”суверенните” държави под предтекст, че ги демократизирате?
  5.До кога ще финансирате подривни НПО-та като ”Протестна мрежа” за сваляне на правителства?
  6.Кога ще се изметете от Европа и кога ще оставите европейските държави да провеждат собствена независима политика?
  7.Кога ще спрете да налагате неоколониална политика,разруха и смърт навсякъде?
  8.Защо слагате из целия свят военни бази?Да не би така да се борите за мир и демокрация?
  9.Защо въвличате България във война с Русия?
  10.Как не ви е срам да крадете от този изстрадал български народ, намесвайки се в политиката и поставяйки марионетки?
  11.Кога ще се изметете от България?

  Biser Lazarov. Защо биете негрите?

  Daniela Dobreva. Здравейте, Ваше Превъзходителство! Моята болка е отпадането на визите. Мечтая да живея в САЩ от 20 години. От 12 години участвам в лотарията “Зелена карта”, досега без успех. Аз съм дееспособен работещ човек с висше образование, който иска да продължи да се развива във вашата страна.

  Marin Yordanov. Въпрос: толкова задлъжняла държава като САЩ, как може въобще да имате някакъв авторитет и в същото време да се месите навсякъде по света?

  Георги Николов. Искам коментар по твърденията на видни американци, че САЩ е най-агресивната нация, че търси пълно световно господство, без оглед на средствата? Вярно ли е, че постигате този контрол, като настройвате една държава срещу друга?Истина ли е, че България е част от военния план на САЩ за изолация на Русия? Истина ли е, че Военно-промишленият комплекс управлява Съединените щати? Кои българи са финансирани от американски фондации и свързана ли е тази подкрепа с ултра агресивната им пропаганда срещу Русия? Кое дава основание на американците да се смятат за най-демократичната държава, след като в някои щати се върна смъртното наказание, което в Европа отдавна е премахнато? Смятате ли, че САЩ трябва да се намесва във всички вътрешно държавни конфликти, да използва оръжие за въвеждане на демокрацията? Не се ли опитвате по този начин да продадете запасите си от оръжие, с което да намалите нарастващия си дълг? Какво е отношението Ви към българи, живеещи от парите на Вашите фондации, които не говорят за български проблеми, а изпълняват единствено американската пропагандна политика срещу Русия, и се считат повече американци, отколкото българи? Уважавате ли такива хора? Бихте ли им доверили съдбата си, като се има предвид, че най-агресивните русофоби, са или бивши комунистически глезеници, или деца на комунисти, допринесли за деформацията на морала на онзи строй, или са били агенти на ДС? Кой е по-голяма заплаха за мира в света – Русия или САЩ? Защо обещахте на украинците военна помощ до 2017 година? Смятате, че конфликтът им с Русия ще продължи толкова дълго, или искате да продължи толкова дълго? Защо Американския конгрес отпуска финансова помощ за различни външни каузи, след като сте държавата с най-висок дълг? Вярно ли е, че в САЩ има медийна цензура и не се позволява дебат за заплаха от ядрена война, която да се случи със заслугите на САЩ? Кой даде на македонската опозиция компрометиращите записи от телефонни разговори на про руското настроеното правителство на Груевски?

  Lachezar Kosev. пиша Ви в лично качество като български гражданин, но също и като член на Протестна Мрежа.

  Имам към Вас няколко въпроса:

  1) биха ли се ангажирали САЩ да подкрепят още по-решително усилията на гражданското общество за реформи в България по посока на разкриването и разделянето на мафията и олигархията от основните власти и институции? И по какъв начин?

  Изрично уточнявам, че става дума не за финансиране, а по-скоро за легитимиране и подкрепа за каузата на премахването на модела #КОЙ.

  България е част от ЕС и НАТО, и аз искрено вярвам, че е във Ваш пряк интерес да имате за партньор силна и демократична държава, а не троянски кон, прокарващ с престъпни финанси и интереси.

  Разбираемо е, че Вашингтон подкрепя сегашното правителство на г-н Борисов заради неговата открита про-атлантическа ориентация. Убеден съм, че всеки демократ в България също одобрява тази ориентация.

  2) Доколко обаче сте готови да бъдете критични към него заради липсата на реални реформи?

  Защото се чуват и скептични мнения, че сегашното статукво в България е напълно приемливо за САЩ, стига правителството да поддържа външно-политическите приоритети, които са добри за Вашингтон и Брюксел.

  Благодаря Ви предварително!

  Ivo 伊沃 Ivanov. Моля да ми бъде обяснен, но не с “политкоректен” и демократичен” речник, а с прости думи – факта, че сме намалели като население с повече от 2, 5 млн души, откакто направихме нов избор и гледаме само на запад. Правя уточнение за първосигналните тъпоумници – не ми дреме за настроенията , нито на Путин, нито на Обама, нито ми дреме за демокрации и комунист. идиотизми. Чакам отговор от интелигентен човек. Благодаря !
  Блиц

  • Hombre says:

   Паси, като изключим въпросите на някои мекерета и гъзоблизци, прекланящи се пред “величието” на САЩ, има и такива, на които Нейно превъзходителство г-жа Марси Рийс никога няма да отговори…

 2. Homo faber says:

  И отново ескадроните, пардон – спомените летят… 🙂
  Аз пък си спомних за този разказ, тепавичарю, и го споделям в твоя “Малко-петъчен литературен салон.”
  О. Хенри
  Вожда на червенокожите
  Добре я бяхме намислили, ама… Но чакайте да ви разкажа отначало. Двамата с Бил Дрискол се бяхме разшетали на юг, в Алабама, и точно тогава ни хрумна тази гениална мисъл — да отвлечем някое дете. Изглежда, както казваше после Бил, това е станало „в момент на временно умоизпарение“, но ние го разбрахме много по-късно…
  Продължението на разказа е тук:
  http://chitanka.info/text/13807-vozhda-na-chervenokozhite
  А ето и чудесния филм, където със сълзи се смях…
  http://cinema.mosfilm.ru/films/film/1960-1969/delovie-lyudi/

  • Hombre says:

   Похвално, Фабер! Бързо схващаш какво се иска от теб! 🙂
   Правилно – вместо да преписваш цялото произведение, достатъчно е само да посочиш линк към него…
   П.П. Досега разбирах донякъде анониника, който скъпернически ми поставяше само по една звезда, но не разбирам защо и на Мопасан е поставил само една? Сигурно е по-велик от него…

   • Homo faber says:

    Що ме питаш мен, Омбре!
    Ти, като човек с по-голям опит, знаеш че истинската любов, бавно-бавно приближава до обекта си! 🙂

    • Hombre says:

     Не те питам, а само споделям с теб. Тоя, който го прави, требе да е голем комплексар, за да се радва на подобни свои “геройства”. Ще се наложи да го разочаровам и затова изключвам опцията “рейтинг”.

 3. генек says:

  Елин Пелин
  СЪДБАТА НА КНИГАТА
  Днешният век на техниката, на бързината, на жаждата за богатство, на киното, на грамофона, на радиото, на спорта и туризма отнема съвсем възможността за висши духовни съзерцания и макар че книгата не е още отречена, тя не е вече належаща необходимост на хората. Трескавият живот е създал и специализация на духа, което също е отнело значението на възвишената творческа мисъл за много категории от хора, посветили живота само на едно нещо.

  Човекът днес е в движение. Разстоянието няма значение. Времето е съкратено. Няма дълъг ден. Няма дълга нощ. Часовете са потъмнени. За четене няма време. А книгата е за покой и самота. Процесът на нейното раждане се извършва в покой и самота. Тя, нашият, единственият, най-близкият и най-искреният „някой друг“, когото ние вечно търсиме за душата си, но с когото нямаме време да останем в интимна, самотна приятелска беседа.

  И ние полека-лека отвикваме от тоя приятел, дошъл из духовните дълбини на избраните между нас, изоставяме да чувствуваме живота необходимост. Той напълно е заменен. Великият мъдрец си е отишъл и в негово отсъствие нам ни е леко и приятно. В негово присъствие в днешно време би ни било даже скучно.

  От вихрената бързина, от бясното движение, мозъкът — огненото вещество в нашите глави — полека-лека изстива със затвърдяла кора, както земята от бързото въртение се е покрила със суха изстинала повърхност. Пред тая застинала част на мозъчното вещество едва ли може да премине и да докосне центъра нежното дихание на поезията. Той ще усеща само чука, длетото, удара на машината и топлината на физическите дяволски лъчи.

  На книгата предстои прераждане и ново приспособление. След век тя може би вече няма да бъде такава, каквато я знаеме ние откак свят светува. Нейното преображение ще бъде мъчително и ще има периоди на криза, когато тя ще изглежда мъртва. Но възвишеният човешки дух няма да угасне. Колкото приказна и магична да стане действителността, тя няма да спре вечното томление за по-високото, за по-чистото, за по-светлото, за най-красивата измама, която може да ни даде само поезията. И затова огънят на духовното творчество няма да угасне, докато съществува последният човек на земята.

  • Hombre says:

   Благодаря, Генек! Моят духовен наставник Елин Пелин отдавна е прозрял, че животът не започва и не завършва с нас!

 4. Homo faber says:

  Не мога да разбера, какво става, но някой е влязъл в профила ми и действа. Така, че ако има нещо, извинявай друже Омбре!

  • Hombre says:

   Некой явно много обича еднакво тебе и мене… 🙂

   • Homo faber says:

    Не знам какво да ти кажа, ама времето май е такова… шантаво – еднополови сватби и семейства, трети пол… Виде ги сигурно, ирландците, тези по католици от папата, как гласуваха? Светът, освен от политиката и от тези щуротии, става все по шантав… 🙂

    • Hombre says:

     Тц-тц-тц… Язък за нас! 🙂

     • Homo faber says:

      Тц-тц-тц, ама възрастните се стряскат … 🙂
      Баща кара дъщеричката си към детската градина, и изведнъж случайно натиска клаксона. Обръща се към нея и й казва:
      – Извинявай ако съм те стреснал, без да искам го натиснах.
      – Знам, тате.
      – Откъде знаеш?!
      – Ами защото не извика “глeдай къде вървиш бе, педал смотан!

     • Hombre says:

      Тц-тц-тц… кви работи ставали по белия свет!

 5. rusalka2013 says:

  Студентка блондинка по време на лекция по литература скача възмутена и се обръща към професора:
  – Стига с тоя Гогол!!! Казва се Гугъл!

 6. aman11be says:

  И тъй като “Малкият петък” беше замислен като място за материали “Къде ни стяга чепикът” искам да споделя с вас 2-3 нещица.
  Миналата есен, по силата на определени обстоятелства, ми се наложи да пътувам до Германия и да прекарам там известно време. С огромно удивление и огорчение най-меко казано открих, че между Германия отпреди 25-30 и повече години и днешна Германия няма почти нищо общо. И ако някой, като мен, е вярвал, че Германия е стожер на ЕС, дълбоко се лъже.
  Днес или по-скоро вчера преживях втори шок, прочитайки, че агенти на американското ФБР са арестували граждани на различни държави и са конфискували имущество на международна организация на територията на неутралната и на книга суверенна Конфедерация Швейцария. Няма нужда да говоря какво е била до вчера в съзнанието на много хора Швейцария – неутрална, демократична страна, в която важните въпроси се решават с референдуми и т.н. все хубави и правилни неща. И какво се оказа изведнъж? Че без референдум някой е смъкнал гащите и на конфедерацията. И че американското ФБР, което на книга уж действаше само на територията на САЩ, може да си прави каквото си поиска, където си поиска. По правото на силата….

  • Hombre says:

   Амане, изненадан съм от твоите констатации. Все пак, говорим за Германия, а не за Албания или Черна гора…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s