Къде е държавата?

Всеки ден по радиа, телевизии и вестници съобщават за поредния зулум, извършен от представители на циганското население у нас. Само ние българите продължаваме да ги наричаме роми, въпреки че почти във всички страни, където са успели да се заселят използват същата дума или твърде близка по звучене до оригинала – циганин. Но не в това е проблемът. Проблемът е, че държавата в лицето на оторизирания орган от МВР не си върши работата и не взема адекватни мерки за справяне с престъпността. Много ми хареса изказването вчера на един адвокат по една от телевизиите, който заяви, че народът ни няма нужда от такава полиция.

Ще спомена само последния случай, след Гърмен – в столичния кв. “Орландовци”. До там сме я докарали – да не можем да направим забележка на циганите да намалят децибелите на чалгарската им музика. И веднага рипват да се бият с аргумента: „Какво ви пречи нашата музика?”. При това масово меле, при което има 7 ранени, само двама са задържани за не повече от 24 часа, след което ще им се извинят и ще ги пуснат да си ходят по живо по здраво… Има ли закони в тая държава, кой ги спазва, само спрямо българските граждани ли се прилагат или са валидни за всички без разлика на пол, възраст, етнос, религия и т.н.т. Все повече си мисля колко прав е бил дядо Петко Р. Славейков, който е казал:

Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
“Аз не зная! Аз не мога!” – общ е глас…

Ако бяхме истински суверен, има начини да заставим слугите на народа да изпълняват задълженията си според Конституцията и според морала. Не знам какво още трябва да се случи, за да прогледне този народ и да се обедини около каузата за защита на собствените си права и свободи, които ежедневно най-безцеремонно биват потъпквани от всякакви асоциални елементи. На първо място трябва да посочим членовете от партията ДПС, под чието крило е една значителна част от циганския електорат.

Така както често се събираме по комшийски и се жалваме един на друг от някоя циганска кражба, защо не се вдигнем масово на протест пред НС или МС и да поискаме от властта незабавни спешни  мерки за ограничаване на ширещата се престъпност. Или ще си седнем на  задниците, така ПФ подви опашка пред ББ и накрая пак няма да има промени в  законодателната и изпълнителната власт. Ще стане така, както Хр. Ботев по друг повод го е написал в стихотворението  “В механата“.

Искам да попитам тези, които днес са във властта – след като мнозинството от българите честно си плащаме данъците до стотинка – какво получаваме в замяна? Ако случайно полицията ни обърне внимание, първо нас ще ни нарочи, че сами сме си виновни и сме предизвикали нападателя да ни нанесе телесна и психическа травма. Имал съм случай, когато един такъв представител на обществения ред със средното си килийно образование прецени като един истински съдия, че аз съм виновен с отказа си да заплатя за нещо, което в действителност не е изработено. Жалвах се до две инстанции и нищо. На първата ми отговориха, че нямам доказателства и свидетели, което абсолютно не отговаря на истината. Със същия успех могат да твърдят, че аз съм негър. А на втората инстанция пак ми дадоха някакъв формален отговор, без да навлизат по същество във възникналия спор. Това е положението – щеш полиция, щеш съдебна система!

И още нещо – циганин със затвор не  може да го уплашиш. Все едно мене да ме накажат с почивка в някой реномиран санаториум. Трябва да бъдат поставяни на строг режим със задължително полагане на тежък физически труд в някоя мина или да чукат камъни в някоя кариера, за да изплатят поне част от парите, които излизат от джоба на българския данъкоплатец.

Някои хора я разбират демокрацията като всепозволеност, а не като право, което свършва там,  където започва правото на друг субект. Излишно е да споменавам, че зад всяко право стои и някакво задължение. Крайно време е това правителство да изпълни поетите ангажименти пред народа, в противен случай – ще последват нови протести, както през февруари 2013 г., довели до  падането на кабинета Бойко-1.

Песента, която следва е в памет на Борис Годжунов, който не дочака помощ от  държавата:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Bad news, У нас and tagged . Bookmark the permalink.

54 Responses to Къде е държавата?

 1. genek says:

  Тези във властта си знаят работата и я вършат. Тяхната цел е властта. На власт идват с купените цигански гласове. Българите много мислят, че даже си позволяват да не вярват на откровени лъжци, та и не гласуват…
  Някои – даже за много пари…
  А циганите са именно електората на властимащите. И този електорат трябва да бъде пазен – постоянно идват избори…
  До момента, кога се наложи ценз за избори – така ще е…
  След налагането на ценз – циганите постепенно ще бъдат свити. В гетата ли, на полето ли…
  Такива са, защото са роми. Преди бяха цигани – и в училище ходеха, и в армията, и работеха…
  Щото иначе…
  – Оооооххх…
  – Какво става, бе Асане?
  – Биха ме…
  – Кой?
  – Милицията…
  – Ама нали днешната милиция не бие?
  – Днешната не знам, ама снощната много би…
  Съзнанието на циганина иде по особен път – през нервни възли на тила и задника. Като се стовари там нещо /я ритник, я юмрук, я тояга/ – и съзнанието идва…
  Така че – не обвинявай тези във властта. Те са в симбиоза с циганите. Паразити – изсмукващи гостоприемника…
  А той е тих и кротък…
  Леко умиращ…

  • Hombre says:

   Генек, не бива да даваш такива крайни оценки! Жена ми непрекъснато ми повтаря, че и циганите са хора. Всъщност, нали едно от значенията на ром е точно човек?!

 2. Светла Павлова says:

  Добро утро, Омбре!
  Днешните управляващи, в т.ч. и ДПС, чии наследници са? Не наследиха ли властта от партията-майка? Преди 1989 г. циганите да не би да плащаха данъци и сметки?! Преди 1989 г. да не би да живееха в узаконени коптори?! Само че тогава държавата в лицето на БКП нямаше нужда от гласовете им. Толкова от мен за политическата окраска на днешните проблеми с циганите.
  Предполагам ще си спомниш, че наскоро писах за съседа ми, който иска да правим оградата без той да участва. Същият този юнак ми създава проблеми, откакто строихме къщата. Вече 15 години. То не бяха заплахи да ме коли, да ме пали, то не бе чупене на прозорци ( два пъти ), последното беше заплаха да ме убива с камъни. И наистина хвърляше камъни по мене. Когато за първи път извиках полиция, ми обясниха, че трябва да подам жалба, в която да посоча свидетели на ситуацията. Тогава имаше сеирджии от селото и аз ги вписах в жалбата. Когато ги викаха да дават показания, всички отрекоха да са видели или чули каквото и да е. НИТО ТЕ„ НИТО СЪСЕДЪТ МИ СА ЦИГАНИ!!! От първия случай до последния съм написала, мисля, шест жалби. Глас в пустиня. Самите полицаи ми даваха съвет някой да му тегли един як бой. Ходила съм при юрист за съвет как мога да се спася от такъв човек. И той ми каза същото – да платя на двама души да го потрошат.
  Ето защо аз не мога да хвърля вината върху циганите за това, което става в държавата България. Не мога и да разбивам стени с главата си повече. Да бъда патриот само заради едната красива природа ( която не циганите осраха, или поне не го направиха сами )?! Красива природа има по цял свят.
  Конфликтът в Орландовци, а и в Гърмен започнал уж заради високата музика на циганите – може и така да е. Давам ти друг пример – снощи по улицата край нас минава кола, шофирана от българин. Можеш ли да се сетиш без подсказване каква музика гърмеше през отворените прозорци? Ами как да накарам един друг бабаит от селото ( чист българин ) да не си кара АТВ-то по улиците поне в събота и неделя?
  Мога да изброявам примери за поне две есета. Ама и това дотук стига.

  • Hombre says:

   Добро утро, красавице!
   Написала си доста интересно четиво. Нужно ми е време да го асимилирам…

 3. genek says:

  Поинтересувай се как е българин или нециганин на цигански… В расизма си циганите са близко до евреите – за които другите са гои… И има едни закони за евреи, други за гои… Така е с циганите – едни правила за тях – помежду си, слободия относно нормалните хора…

  • Hombre says:

   Нема какво да се интересувам! Израсъл съм край циганска махала и много добре знам как са се отнасяли към нас българите. Между впрочем, като деца играехме футбол с циганетата и никой не ни делеше на етническа основа.

 4. genek says:

  Светла,
  циганин не е само етнос. А и манталитет. Всеобщата – за съжаление! – циганизация е много, много дълбока…
  Само че заразата почва отнякъде…

  • Hombre says:

   При тая зараза требе да играе скалпелът – както при туморните образувания…

  • Светла Павлова says:

   А българин какво е, Генек? Пак манталитет, ама български. Цигани, българи, патагонци – за всички трябва да има еднакви правила и закони, нали? Не оправдавам циганите, но за днешните проблеми с тях коренът е под жълтите павета в София. Онази оядена паплач има нужда от тях.
   В България съм от две седмици, а мога да напиша есе за всеки един ден, откакто съм си дошла.

 5. genek says:

  Покрай вас минала кола, шофирана от българи? Къде си сега, ако не е тайна?

  • Hombre says:

   Не четеш внимателно, Генек! От две седмици Светла си е в прародината. 🙂

 6. Pasi says:

  За съществуването на паразити е “виновен” гостоприемникът. Биологичен закон.

  • Hombre says:

   Най-сигурният начин за решаване на проблема е като се намали още повече популацията на гостоприемника. 🙂

   • Pasi says:

    Вземане на очистителни мерки срещу паразитите: инсектициди, фунгициди, хапчета против амеби, тении, глисти, кърлежи и прочее гад. Целта е редуциране на популацията на паразитите, а не на гостоприменика. Така поне постъпват разумните…

    • Hombre says:

     Да бе, да… заради въшките да изгорим юргана! 🙂

    • aman11be says:

     Ами те, разумните, още преди няколко века са си решили проблема по единствения възможен начин. Сега ни карат нас да го решаваме, но са ни иззели всички възможни средства за решаването му.

 7. Homo faber says:

  Написал си, драгинко Омбре “… зад всяко право стои и някакво задължение…” Това е великата истина, но…
  Преди време едни лентяи осигурили си котлова храна от разни соросоидни НПО-та, и други подобни хранутници, така наречените think-tanks и още сволочь питаха “Кой”! По-важно е не да се пита “КОЙ”, а да се попита “ЗАЩО”?
  Защо така се управлява държавата, защо такива политики се правят, защо се случват тези зулуми в Гърмен, Орландовци и къде ли не? Защо и тези ли са най-подходящите за тази работа и още много “ЗАЩО”.
  И трябва ние гражданите на тази земя, като човешка длан да си отговорим. Защото държавата я няма отдавна, и тези които управляват, няма да кажат истината/те, впрочем които всички ги знаем. И всичко произлиза… става може би банално вече, от казаните от мен приказки, ама от там е основата …

  • Hombre says:

   Фабер, много питаш…! 🙂 Само със “защо” нема да се реши проблемът, а и с гьостерицата като средство за самоотбрана.

   • Homo faber says:

    Омбре, то и свето е тръгнал натам, както пишеш…! 🙂
    Ама неговата гьостерица е една такава ядрена и ако като некой удари с нея, поемащият удара ще е като изпарил се… както се казва – ни вест, ни кост.
    Само че, всинца ще сме така – ни вест, ни кост…
    По-добре е да се удари с методиката “… зад всяко право стои и някакво задължение…”
    За да питаш, както сега, а пък и тебе да те питат…

    • Hombre says:

     Фабер, мене вече никой за нищо не ме пита – всеки си прави каквото си иска. Единствено внучката се сеща за мен – когато взема пенсията…

 8. aman11be says:

  Светла, за пореден път ще ти опонирам. Преди 1989 г. циганите е много вероятно да са плащали някакви данъци. За сметките не знам. Данъци определено са плащали,защото:
  1. Тогава циганите ги караха да ходят на училище. И ходеха. Поне до 8 клас. Сега да си чувала за подобно нещо?
  2. Тогава циганите ги караха да работят. И работеха. Може да са мили нощем улиците и събирали боклука, но работеха. А всеки, който работи, плаща данъци. Нали така? Сега някой да ги кара да работят?
  3. Тогава циганите не смееха да шукнат, когато са извън махалата. Сега да си видяла подобно нещо?
  4. Тогава циганите ги вземаха основно в Строителни войски и освен, че ги ограмотяваха, но ги учеха и на някакъв занаят, та после да има какво да работят освен миенето на улиците и висенето по боклукчийските коли. Сега да има подобно нещо?
  Що се отнася до наследниците на БКП бонзите и кой командва в България съм съгласен с теб, но затова пък не мога да разбера на какво толкова се радваш от случилото се след 1989 г. Управляват ни едни и същи. Само че преди 1989 г. по различни причини имаха някакви задръжки да парадират със състоянието си и да се държат като скотове, а сега тези задръжки са паднали. Та кое е по-доброто според теб?

  • Hombre says:

   Амане, нямам какво да допълня. На съда всичко е ясно – да влезе убитият!

  • Светла Павлова says:

   Кое е по-доброто ли? Нито едното, нито другото. Онова беше чужда зависимост в собствената държава, без право да се придвижваш и живееш свободно в нея, без право да я напуснеш свободно. Сега пак същите управляват, чуждата зависимост все така си съществува. Само че е малко размита. На пръв поглед изглежда, че е изцяло американска, но дали е така наистина?! Темата за демокрацията вече се изтърка.
   Има още какво да ти кажа за онова време, но ще се въздържа, тъй като са доста лични неща. На какво, според тебе, се радвам сега? Кога съм казала, че нещо в България ме радва след 1989 г.?
   Русия е виновна за това и онова, Америка виновна и тя за какво ли не, циганите виновни, че са цигани. Защо на нас, българите, все някой друг ни е виновен? А и като говорим за циганите, не мога да ги сложа и тях под един знаменател. Защото съм влизала на гости в циганска къща – по-чисто и подредено беше от доста български къщи наоколо. Семейството има две деца, говорят български така, както аз говоря. Момичето се казва Росица, момчето е Георги. Синчето им е Илия, а щерката – Симона. И само по-тъмният тен издава произхода им.
   Не мога да се съглася, че трябва да враждуваме помежду си и да се мразим. Ако някой е за бой, циганите ли са първи на опашката?

   • Hombre says:

    Светле, от цялото ти словоизлиянние, на-много ми хареса “Защо на нас, българите, все някой друг ни е виновен?” 🙂

   • aman11be says:

    Ако можеш да ми посочиш поне една държава в света, в която да цари пълна независимост, и вътрешна, и външна, и всеки може да прави, каквото си иска, да живее, където си иска, да ходи, където си иска, ще съм ти безкрайно благодарен. Ами нали самата идея за държава означава ограничаване на независимостта на индивида и вкарването му в определени рамки, наречени от някои “обществен договор”, срещу който “договор” индивидът би трябвало да получава от държавата определена закрила, когато му се наложи.
    От друга страна, какъвто и “обществен договор” да има в държавата, винаги ще има доволни и недоволни. Като причините за задоволството и недоволството за всеки ще се простират от общественото, та до интимно-личното. Допреди 1989 г. имаше недоволни, че след 1944 г. (ако сме по-точни – няколко години след това) им отнели насила 2-те крави, коня и магарето, заедно с 30-40дка земя и ги вкарали в ТКЗС-то. Други бяха недоволни, че им отнели магазините по ларгото, или фабриките, или големите къщи, или чифлиците. Някои пък бяха доволни, че са получили възможност да учат и да завършат висше образование. Нещо, което поне според тях, преди 1944 г. би било невъзможно, най-малкото поради финансови причини. За тези, които “с кръв са я вземали тази власт ….” не говоря. Оказа се, за съжаление, че Р. Ралин е бил прав, като е казал “Първите паднаха в кърви, а последните станаха първи”.
    Тъй че субективно погледнато доволни и недоволни винаги и при всеки обществено икономически строй ще има, по-важното, поне според мен, е как се е развивала държавата, какво е било благосъстоянието на преобладаващата част от народа, а не на 2-3%. Вчера прочетох във форума на един вестник следното твърдение от един новоизпечен трол: “Сега българският лев е напълно конвертируем, защото можеш свободно да си обменяш левове в каквато искаш валута. И това е благодарение на валутния борд.” Представяш ли си за каква каша говорим?
    Само че аз през 1979 г. обменях левове (“сините” десетолевки) в офиса на американска банка в центъра на Цюрих, като разликата в курса между DM и лева беше минимална. Сега, след 25 години демокрация, ако влезеш в някоя банка западно от Калотина и им покажеш български левове, ще те гледат като индианец голям камък и ще те питат “Какво е това?”. От това по-обективна оценка на ЗАПАДНИТЕ банкери за състоянието на България като икономика и държава – здраве му кажи.

    • Hombre says:

     Амане, днеска си направо жесток!!!
     Да твърдиш, че най-ценното нещо на света е да можеш да пътуваш свободно където ти видят очите е нещо, което надхвърлял моите представи за еврогейски ценности. А къде отиде пословицата “Всеки трябва да се простира според чергата си”? Да не задълбаваме повече, че Светла пак ще ни се разсърди… 🙂

     • aman11be says:

      Това не го твърдя аз, шер ами. 🙂

     • Hombre says:

      КОЙ???

     • aman11be says:

      Обективно погледнато свободата да имаш право на личен избор е нещо много хубаво. И аз не го отричам. Но само свобода, която не е “подплатена” със съответните финансови възможности, не е нещо особено. А за съжаление ние формално получихме тази свобода, реално изгубихме “подплатата”. Кел файда тогава?

     • Hombre says:

      При все по-обедняващия ни народ – да говориш за теоретичната възможност да пътуваш някъде по свой избор е просто една химера. Хората бягат от родината си не за удоволствие, а да търсят прехрана. Знам, че много дами ще ми оспорват това мое твърдение, но такава е жестоката истина…

   • aman11be says:

    А що се отнася до това, че все някой друг ни е виновен на нас българите. Аз многократно съм казвал тук, че за съжаление ние може като отделни индивиди да имаме изключителни личности, но като народ се оказахме изключително прости, с ампутирано чувство за лично и национално достойнство, с ампутиран инстинкт за самосъхранение и след като сме такива и не даваме никакъв нишан, че има надежда да се оправим, може би наистина ни е дошло времето да минем и ние по реда си в историята. А що се отнася до “… Не мога да се съглася, че трябва да враждуваме помежду си и да се мразим. Ако някой е за бой, циганите ли са първи на опашката?…”. Едва ли има по-толерантен народ от нас и го доказваме ежедневно. Толерантни сме до глупост. Защото едва ли има друг народ на света, който да търпи безмълвно толкова години циганските издевателства над беззащитни старци по селата и търговията с млади момичета, отвличани по улците за проститутки. И ако някога наистина избухне конфликт и се пролее кръв, за това вината няма да е на народа, а на политиците, които съвсем съзнателно възпитават това чувство за безнаказаност у циганите и на самите цигани.

    • Светла Павлова says:

     Омбре, ти някакви намеци ли правиш, че не се простирам според чергата си? А насилственото отнемане на имущество по време на т.нар. национализация простиране според коя черга беше? Ако сега някой дойде и ти каже, че ранчото ти от утре няма да е твое, а ще го дарят на някой циганин, защото той си няма нищо, а пък ти си имаш и апартамент, дали пак същата песен ще пееш?! Не, драги ми Омбре и Амане! Имущество се отнема при доказана вина и влязла в сила присъда. Но на вас ви харесва държавата да се грижи и да дава. Затова не сте против и да отнема.
     Амане, никакви субективни погледи! Темата беше за циганите. Никой никога не им е отнемал правото и задължението да се трудят, да се образоват, да плащат всички разходи, които и един българин има. Като не спазват правилата – каквото се полага. Но да е за всички! Повтарям: за бой са други. Всички ги знаят кои са.
     П.П. Да, кашата е гъста. Няма идеално място по света. Но България си я окепазихме ние, българите.

     • Светла Павлова says:

      П.П. Напълно подкрепям коментара ти от 14.47 .

     • Hombre says:

      Ще му бъде предадено…

     • Hombre says:

      Божеее… какво доживях да чуя! Светле, въобще не съм визирал теб в израза “Всеки да се простира според чергата си!” За какви национализации и конфискации ми говориш?
      Права си, че ако някой ми секвестира ранчото – ще трябва през трупа ми да мине. Но това е друга тема…
      Кажи ми по-добре в страната на неограничените възможности всички ли могат да си позволят да прескачат от един на друг континент, даже от един на друг град? Всички ли са така заможни? И друг път съм споменавал, че Западът се е устроил по-добре от Изтока, защото са водили завоевателни войни и са имали колонии, където са експлоатирали жестоко местното население.
      Не е лошо от време на време да сваляш розовите си очила…

     • aman11be says:

      Светла, има един мноооого тънък момент в тогавашната национализация и колективизация. И той из основи се различава с цитираното от теб “ако някой ти вземе ранчото и го даде на някой циганин….”. Точно тогава това НЕ СЕ Е СЛУЧВАЛО. Всичко е било обединено, за да се постигне уедряване, необходимо за промишлената обработка на земята. Защото в нивичка от 20-30 дка трудно се вкарва трактор, комбайн и т.н. техника. А що се отнася до едрата градска собственост, която е била национализирана, то и тя не е била раздадена на циганите. Донт ворри, шер ами! “Шаяците” и те са разбирали от хубаво. И те са “пушили цигари КЕНТ и яли бонбонки ТИК-ТАК” . 🙂
      А лично аз от много години съм казал, че не искам държавата да се грижи за мен, но не искам и да плащам данъци за тоя дето клати гората. Само че, както много често се случва, не може всичко хубаво да е на едно място. Та ще си траем тогава и това е.

     • Hombre says:

      Амане, ако ми остане време, утре ще изкажа и аз своето мнение по тоя деликатен въпрос…

 9. genek says:

  И аз познавам свестни цигани… Изключения от правилото…

 10. Homo faber says:

  Точно така законотворецо, Омбре! Такива са правилата в Българско – доколкото ги има… А нарушения може да се правят и без правила – така е и най-лесно, да си няма вземане-даване после човек с органите и прочее… 🙂 И това последното у нас е в противовес с казаното от друже Аман 11бе “…Но само свобода, която не е “подплатена” със съответните финансови възможности, не е нещо особено…” Напротив, веке 25 лета в България,счупила оковите и свободна… :), какви ли не финансови “врътки” и прочее възможности се случват и хората благоденстват, ама кои хора ? Всички ги знаем и всичко се знае, и се блее…

  • Hombre says:

   Патетично, вълнуващо слово…! 🙂

  • aman11be says:

   Друже Фабер, аз изрично подчертах, че няма да коментирам тези, които “тази власт с кръв са я взели…” и съпричастните им. Те малко общо имат с българския народ, освен, че му пият кръвчицата ефективно.

 11. rusalka2013 says:

  Амане, напълно подкрепям днешните ти коментари!

 12. Pasi says:

  Интернета съобщава, че две къщи в Орландовци горят… Не са известни причините. Снощи е имало меле в Елин Пелин. Потрошена е кола и по нея надписи КРАДЦИ! Народът обезумя!

  • Hombre says:

   Благодаря, че ме информира, Паси! Аз съм у наше село, близо до Елин Пелин, но нищо не съм разбрал.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s