Емоционален тип ли сте?

Напоследък, изглежда много политизирах Тепавицата, вследствие на което Съдбата реши да се намеси  и да отклони мислите ми в друга посока.

Без да съм планирал на каква друга тема ще пиша, даже мислех въобще да не пиша, дойде ми дюшеш един разговор с друг блогър от по-високо ниво, с когото често си разменяме съкровени  мисли.  Според него, цитирам:

„А, защо? Има такива, дето не се срамуват от чувствата си – даже ги продават на костуеми цени. По магистралите и в политиката…
А сериозно – емоции, чувстват, сълзи, сополи – има розови сайтове…”

Ако не беше употребил думата „сериозно”, щях да подмина всичко казано и да го приема за шега. Аз пък не крия, че съм емоционален, въпреки че, когато трябва, мога да сдържам и да контролирам чувствата си и да бъда напълно рационален. Не само жените са емоционални, но и мъжете, което не ги прави в никакъв случай женчовци. Зависи кога, пред кого и по какъв начин един мъж проявява своите чувства. Ще дам само един пример. Баща ми, светла му памет, беше  суров човек и никога през живота си не ме е галил или глезил по някакъв начин. Един път ме е бил, не си  спомням вече за какво, но ми държеше влага цяла година. Няма обаче никога да забравя, на път за казармата в Плевен, от купето във влака, видях на перона как от лицето на баща ми се пророни една сълза. Тази негова спонтанна емоционална реакция не се нуждае от тълкувание и е по-убедителна от всякакви други вербални тиради… Този, който се срамува да изрази емоциите си, независимо по какъв начин, често пъти е обречен на самота, тъй като си затваря вратите пред други хора, с които може да има твърде близки възгледи, но така и да не разбере това, ако бъде закопчан до най-горното копче на дрехата си.

Нека не забравяме също така, че една ласкава дума към ваш събеседник може да даде силен импулс  за  развитие нe само на приятелски отношения, но и на чисто делови такива, ако се занимавате с бизнес. Има една стара българска поговорка: „Кажи му аго – да му стане драго…” Някои я тълкуват като раболепие, подмазвачество и прочие, но не  винаги е така – стига похвалата да е казана искрено… Аз поне никога не злоупотребявам с ласкателства към хора, които не ги заслужават.

Може ли да си представим изкуството без да намери в него място най-силното чувство, наречено любов? Не, нали? Ами как би могъл тогава да се възпроизвежда човешкият род? Сигурно не по-различно от животинките. Но нека не бъдем чак толкова строги към тях – в зоологията са познати стотици видове емоционални безсловесни реакции – на силна привързаност, на радост, на тъга, на гняв и т. н. Даже напоследък учените работят върху конструирането на интелигентни роботи, които не само разпознават човешките емоции, но вече могат да реагират и като хората…

Но, да не се впускам в досадни мои дребни разсъждения. Ще ви предложа вместо това да се запознаете с най-важното от една статия:

Емоция (на латински: emoveo – „вълнувам се“) е понятие, изразяващо психичното състояние на индивида, повлияно от различни субекти и обстоятелства. Това състояние може да бъде както положително (възторженост, радост), така и отрицателно (покруса, скръб), но също така и състояние на безразличие (апатия). Емоцията е процес свързан с вътрешни състояния на организма и има външна наблюдаема страна.

Положителните дават на човек енергия и подсилват неговата воля, докато отрицателните отслабват волята и снижават активността. Цялата статия може да прочетете ето ТУК!

Науката “Психология” познава няколко типа човешки характер, които са описани в статията “Темперамент и характер“. На по-любознателните мога да предложа и допълнителна литература. Склонен съм даже да ви организирам и семинар, стига да се регистрират минимум 10 кандидати.

Специално за г-жа Светла Павлова съм подбрал статията “Позитивно мислене по американски“, която намирам за особено полезна за нея, ако смята да пребивава по-дълго време в Америчко…

За да се настроите за предстоящия семинар е следващата песен:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Автопортрет, It is not a Humor! and tagged , . Bookmark the permalink.

20 Responses to Емоционален тип ли сте?

 1. genek says:

  Обобщаване – най-лесният начин за заблуда.
  Има хора, които са емоционални до истерия, има такива, в които чувствата горят отвътре и не се демонстрират…
  Хора разни…
  И това, че някой не прилича на нас… Просто нищо не означава…
  А “Кажи му “аго” – да му е драго”… Доста… Някак си неприемлива за мен робска сентенция. Подмазваческа, изречена от човека, създал “Преклонена главица остра сабя не сече”…
  Изобщо – който иска да реве… Ми да си реве…
  Който в тая суша пести водата…
  Негова работа…
  На погребенията едно време наемали оплаквачки. Те най-емоционални и искрени ли са били?

  • Hombre says:

   Драги Генек,
   Вчера проявих деликатност и реших да не задълбавам спора в твоята къща, което съвсем не означава, че си успял да ме убедиш със своите доводи.
   Твърдиш, че се опитвам да обобщавам по днешната тема, сиреч да заблуждавам някого, в т.ч. и себе си, което едва ли отговаря на истината. (това последното аз го казвам – да не си помислиш, че ти приписвам мои думи). Напротив, постарал съм се да разгранича добрия от лошия пример. Ако прочетеш още веднъж моето есе от край до край, а не като дявола Евангелието, може би ще си промениш мнението.
   Ако и аз пощипна оттук-оттам написаното от теб, може да придобие съвсем различен смисъл, поради простата причина, че ще бъде извън контекста.
   Съдейки по прочетеното от твоето творчество, както и от обществените ти прояви, ти също си емоционален тип, но не искаш да си го признаеш! А и не смятам, че трябва да се забулваме като кадъни от главата до петите и да крием своите чувства. Да не отивам по-нататък и да изреждам синонимите на гръцката дума „хипокрисия”, която не знам защо са я трансформирали на български в „хипокризия”. Съществува реална опасност този който си крие чувствата да бъде заподозрян в нечисти намерения. Не ми стана много ясно в каква връзка споменаваш за щатните оплаквачки?
   Дали някой от нас двамата демагогства и манипулира, нека не отнемаме това право на уважаемата публика сама да прецени.
   Живеем в демократично общество (поне на хартия), с водещ принцип свобода на словото, гарантирано от Конституцията. Да не пропусна да отбележа и още нещо. Сигурно си чул, че поговорката „Кажи му „аго” – да му е драго” има и продължение – пък после му тегли една цветиста българска благословия…
   Запазвам все така добрите си чувства към теб, като се надявам се, че няма да си направиш погрешни изводи от тези мои искрени думи.

 2. Светла Павлова says:

  Добро утро!
  Омбре, да ти е хрумнало, че ако спреш да превъзпитаваш Генек, той може да ти отвърне и с по-голяма любезност?! Човек трябва да внимава с контролирането на чуждите емоции, мисля аз. Не знам колко американци пият антидепресанти, сигурно са много, щом авторката на статията казва така. Но моите преки впечатления са малко по-различни. Забелязала съм, че там хората си казват “Обичам те” без да се срамуват, че някой ще ги чуе. Дали е заради антидепресантите, аз не знам. Може би пак на лекарствата се дължи учтивостта между хората, толерантността помежду им, търпението им един към друг…
  Ето и един лично преживян пример: когато купувахме къщата, се наложи вместо Павлов да се срещна с една юристка. Случи се, обаче, така, че жената беше излязла. Трябваше да говоря с нея по телефона, но това ме затрудни. Една друга служителка проведе разговора вместо мен. Аз започнах да се извинявам, че заради лошия си английски не мога да си свърша сама работата. Но тя ме попита освен английския говоря ли други езици. Казах, че освен майчиния си, говоря и руски. Тогава жената каза така: “Никога не се извинявай за това, че не говориш добре английски! Аз съм родена тук и освен английски, не знам други езици, а ти говориш три.”
  Не е кой знае какво, но когато срещнеш разбиране от човека насреща, чувстваш се по-уверен, най-малкото. А това се отразява на емоциите, нали?

  • Hombre says:

   Скъпа Светле,
   Как можа да ти мине през главата – аз да седна да превъзпитавам Генек?! Знам, че е много трудно да споря с него и затова избягвам да го правя често, а само понякога, когато е в разрез с мои възгледи. Ако не си забелязала до сега, нашият общ приятел е скъперник на комплименти, но с охота приема такива, които са отправени към него. В това се и състои разликата в темперамента между нас двамата.
   Добре ти е отговорила жената, с която си разговаряла по телефона. Не бива да се извиняваш за нещо, което не си длъжна да го можеш. В това отношение французойките са достойни за пример и подражание. Те никога няма да се извинят пред неканения гост ако ги завари по пеньоар и с ролки на главата…
   И накрая, искам да те уверя още веднъж в най-топлите ми чувства към теб!

 3. Pasi says:

  Понеже дискусията е естественото състояние на този блог, както и на цялото форумно пространство ето ви едно стихче посветено на подобни словестни “разпри”:
  Дискусия в ДИР-а

  Днес отново пори нета,
  новината, архивехта.
  В Дир-а почва състезание,
  амбразурата – в страдание!

  Амбразура,амбразура…
  Мъка за клавиатура.
  Липсва тук разумна теза
  а в главите анамнеза.

  Боце,сменяй тия лейки!
  Окастри тез сухи вейки.
  Свежи лумпени пусни
  белким спора изравни.
  Паси 13.09.2013

  • Hombre says:

   Паси, правилно си поставил “разпри” в кавички! Който го е страх от мечки – да не ходи в гората!

 4. Pasi says:

  В очакване на организираният от Чехльо “Шекер байрям” в Президентството днес 18.06.2015г./по данни на Ф.Б./ ,както и употребеният от него термин “османско униние”, предлагам на тепавичарите една преведена от Укито статия за “Османското робство”. Преводът е тук.
  Робство в Османската империя е имало до XX век – според западни източници

  Шекер байрям

  Чехльо на Шекер байрям!?
  Сякаш постил е до там.

  От кого ще иска прошка,
  или пак за кон, кокошка
  някой иска да смени?
  В същност ,карай да върви…

  Няма наши журналисти,
  на ифтара пеналисти,
  да ни кажат как така
  Чехльо влиза в таз игра?

  Важното е след пилафа,
  как скроили са кюляфа…
  Pasi,13.08.2013

  • Hombre says:

   Паси, това ти харесвам, че си широкопрофилен! Не се ограничаваш само в рамките на зададената тема… 🙂

 5. Pasi says:

  Който сее ветрове, жъне бури! Честито на мишените!
  Путин: Всеки, който ни заплашва, става мишена

 6. Homo faber says:

  Ха ха ха, а здрасте, драгинко Омбре. Не си оставил перото да засъхне и рано сабахлем си фанал и длетото тънко, май… 😉
  Такааа… в човешкия живот, чувствата и емоциите стоят в основата на всичко, което всеки човек прави. Може да се каже, че чрез тях той опознава и възприема света, Така сме всички хора и правим нещата, кога съзнателно, кога несъзнателно. По-горе срещнах редове, че човекът трябва да внимава с контролиране на чуждите емоции. Това негово действие да се осъществи е много малко. Обратното е по важно, човек да се старае да контролира своите емоции при контактите с другите хора… защото всички знаем приказката …”С хора се живее!”
  П.П. Спомена вчера за моето вълшебно прозорче… Та виждам, че доматите насадени в хасиендата ти плачат за прекопаване… 🙂 Май е по-добре да хванеш правата лопата, наречена още бел, вместо длетото… Спорен труд! 😉

  • Hombre says:

   Фабер, за какви длета ми говориш и за други инструменти, използвани в Светата инквизиция?
   В Тепавицата се водят саде дружески разговори!!!
   Сега разбирам и колко разбираш от селско стопанство… По това време на годината не се прекопават доматите, а се колтучат! Не е срамно и ти да си признаеш некои грешки и да свалиш маската на безчувствен сфинкс! 🙂

   • Homo faber says:

    Омбре, дружески ще ти кажа, че наистина не е срамно човек да не знае, както ти не знаеш, но лошото е да иска да му се поставят звезди, лайкове и прочее!!!
    Като Близначе се интересуваш от различни неща, но без да се задълбочаваш прекалено… 🙂 А приказката я знаеш… “Лозето не ще молитва, а мотика.”
    Научил си за колтученето, ама требе и мотиката да се фане, да се прекопаят доматите, за да попие майката земя живителния дъжд и да родят!
    Само че с компа нема как да стане копането… и после хапването на доматите, затова питай, като не знаеш .
    При тебе като свръхемоционален индивид е добре да се поучиш от съвета на др. Георги Димитров, който си научил в отделенията, но си забравил: “Ако не сполучиш първия път, опитай втори! Ако не сполучиш втория, опитай трети, и т.н.”
    П.П. ако не стане, ако нема домати… знаеш го Кооперативния пазар в ж.к. “Люлин”… 😛

    • Hombre says:

     Фабер, не си ли забелязал, че от доста време вече нема дзвезди? Ще го преживея некак си… А за лайковете нищо не мога да направя – никому не мога да забраня, нито да изтрия поставения от него отличителен знак!
     За да обогатиш общата си кОлтура и познания, предлагам ти да прочетеш нещо повече за моята зодия: “МЪЖЪТ БЛИЗНАЦИ“.
     Никога не съм твърдял, че разбирам от селско стопанство. В моето семейство има раз-де-ле-ни-е на труда!
     Не се считам за хиперемоционален, а за нормален сангвиник, екстровертен тип. Точка – други въпроси?
     Нема никаква опасност да не станат доматите на кака ти. Напразно се притесняваш!

 7. Pasi says:

  Колтученото било полезно до две педи от земята. Нагоре колтуците се оставят да плододават завръзи… Те така разправят специалистите-практици! На паветата не съм пробвал този научен подход…

  • Hombre says:

   Веднага ще предам на буля Хомовица твоето послание. 🙂
   Една любопитна подробност, която не я знаех и проверих в Гуглето. Колтук на турски означава офис стол или кресло. “Бу башбакан бу колтукта чок отурмайджак” (Този премиер на този стол няма да сяда за дълго).

 8. kalinka13 says:

  Този, който не показва чувствата си се страхува да не бъде наранен от другите…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s