Как да се храним здравословно

Драги тепавичари и тепавичарки,

Само за да не се чудите добре ли съм, зле ли съм, спретнах ви набързо един превод на една статия, без претенции за точност, още повече, че вече ви пиша в полубудно състояние. Надявам се все пак да ви бъде от полза, особено на женската половина, която непрекъснато се страхува да не надебелее.

Приятно четене!

Колко полезни са яйцата? Колко яйца може да консумираме всеки ден?

Яйцето и млякото са единствените пълноценни естествени храни, които съдържат всички необходими компоненти за пълноценна и балансирана диета. Яйцето е дар от природата за живота. Яйченият белтък се състои от 45% протеин превъзхождащ всички други естествени храни, тъй като съдържа всички незаменими аминокиселини, за нашето тяло. Яденето на едно яйце на ден допринася с 11% от необходимия дневен прием на човешки протеини.

Яйце, заедно с жълтъка съдържа 71 калории, 13 основни витамини и минерали, особено на висококачествени протеини, холестерол, ненаситени мазнини и антиоксидантни съединения. Яйцата са богати на калций, фосфор, желязо, натрий, калий, витамин А, ниацин, биотин, т.е. висококачествени протеини, витамини, минерали. В допълнение те имат малко мазнини, холестерол и осигуряват отлична сила и енергия несъразмерно висока спрямо техния малък обем.

Истината за холестерола

Жълтъкът на яйцето съдържа около 213 мг. холестерол. Точно обратното, яйченият белтък, не съдържа мазнини и холестерол, и е много добър източник на протеини. Можете да замените яйчния жълтък с два белтъка в много от рецептите, съдържащи яйца.

Ограничаването на консумацията на яйца има малък ефект върху нивото на холестерола в тялото. Холестеролът, който се съдържа в яйцата е толкова малко, че е съвсем малко вероятно да повлияе на нивата на холестерола в кръвта.

Профилактика на зрението при напреднала възраст

Най-мощните антиоксиданти, които се откриват в яйцето е възможно да действат превантивно срещу намаляването на зрението поради старост. Мощни каротеноиди (лутеин и зеаксантин), открити в яйчен жълтък осигуряват защита на фоточувствителната ретина. Изследванията показват, че тези каротеноиди в диетата може да се предотвратят увреждане на зрението поради стареене.

Холинът помага на паметта

Яйцата са един от основните източници на холин. Яйцата подобряват функциите на мозъка. Неотдавнашни проучвания при бременни жени показват, че холинът играе важна роля в развитието на мозъчните функции и паметта на плода.

Протеини

Яйцата са отличен източник на протеини с висока стойност биологични. Едно яйце среден грамаж дава 12% от дневните нужди на протеини на мъжа, а 14% на жената.

Антиоксидантите

Същ както плодовете и зеленчуците, така и яйцата съдържат мощни антиоксиданти като селена. Антиоксидантите защитават организма от нежелани щети, причинени от процеса на обмяната на веществата. Антиоксидантите са важни за защита срещу сърдечно-съдовите заболявания и туморите.

Те помагат за намаляване на теглото.

Те са не само добър източник на хранителни вещества, но и ще помогне за намаляване на теглото съдържа левцин, есенциална аминокиселина, която помага за намаляване на теглото. Според изследване на Илинойския университет, левцинът участва в синтеза на протеини в мускулите и помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар, играе важна роля в регулирането на обмяната на веществата. Жените, участвали в проучването са загубили тегло, главно телесни мазнини и по-малко мускулна тъкан. Те също са имали повече енергия и по-малко усещанията за глад.

Колко яйца накрая може да ядем?

От проучването бе установено, че потреблението в продължение на 12 седмици по 2 яйца дневно, в съчетание със здравословна диета не само не увеличава, но дори намалява лошия холестерол и намалява теглото на участниците. В подобна група, подложена на същата диета, но без яйца, се наблюдават същите резултати. Тоест, по-голямата консумация на яйца не влияе отрицателно на една здравословна диета и на води до повишаване на холестерола. Консумирането на храни с високо съдържание на протеини като яйца и ограничаване на консумацията на прости въглехидрати подпомага изгарянето на мазнините, контролира глада и апетита за други храни. Това само по себе е достатъчно, за да доведе до загуба на тегло.

Какво се препоръчва да се внимава да не се яде прекалено много пържени яйца, защото това означава, че той също ще консумира мазнината от маслото, с които те се готвят. “Ключът” е да не се използва твърде много масло или масло за тях готвене и избягване на пържени яйца, предпочитайки бъркани яйца.

Яжте яйца, главно на закуска, варена или задушена, в комбинация с пълнозърнест хляб и чаша портокалов сок. Той е богат на витамин С и ще помогне на организма да абсорбира повече желязо от жълтъка. Предпочитайте органични яйца, свободни от хормони и химикали и с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които имат многобройни ползи за загуба на тегло.

Колко яйца може да яде едно дете?

Обичайните препоръки на педиатрите са 1 яйце на всеки 2-3 дни (т.е. 2-3 седмици). Но според последните изследвания, децата могат да консумират по едно яйце на ден.

Внимание за салмонела

Едно на всеки 20 000 яйца може да бъде заразено с бактерията Salmonella, която може да доведе до екстремни чревни неразположения. Все пак, това може лесно да се избегне, ако яйцата се съхраняват и поддържат в хладилника, приготвени напълно и бързо да се ядат след готвене. Бактерията салмонела се размножава бързо при стайна температура. Следователно, уверете се, че яйцата които сте купили от магазина са съхранявани при подходяща температура и след това сте ги поставили в хладилника (в най-студената част на хладилника, а не на вратата) веднага след като сте ги купили.

Мъже, пазете си яйцата, защото не знаете на каква жена ще попаднете! Специално за вас е песента на Том Джоунс “Помогни си сам”:

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Направи си сам and tagged . Bookmark the permalink.

20 Responses to Как да се храним здравословно

 1. genek says:

  Ключовата дума в заглавието е “храним”… Останалото са допълнения…
  И малкио поезия от великия поет Трендафил Акациев:
  ЖЪЛТЪК И БЕЛТЪК
  ВСИЧКИ български деца
  трябва да ядат яйца.
  Ако имаш ти яйца,
  ще си имаш и деца.
  Но не бойте се, деца,
  за утрешните си яйца.

  СЕКСУАЛНО – СОЦИАЛНО
  УЧЕНИЧКИ, ученици
  мислят все за секс и цици.
  Аз не съм за секс и цица,
  ами съм за кекс и пица.

  КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ
  АЗ обърнах й шушона,
  тя ми изгори бушона.
  Стана късо – тя ме сгепсала
  в суматохата за щепсела.

  ЖЕЛЕЗНИЧАРСКО ИНТИМНО
  РОДНИЯТ железничер
  има специфичен чар.
  Но какъв? Железничара
  от желязо му е чара.
  Родната железничарка
  от желязо и е чарка.
  Тя железничара чака
  и като пристигне влака
  му предлага свойта роза
  право върху коловоза.

  • Hombre says:

   Генек, според мен, ключовата дума е “пасти”. Друга храна не признавам.
   За да допълня и аз нещо към избраното от теб, ще онагледя творчеството на Трендафил Акациев с един клип:

 2. Homo faber says:

  Дааа, как да се храним? Но възниква и въпросът, как да има храна за всички люде, що населяват майката Земя. А това е доказано как – научно и най-паче художествено… само в кооператива!!!
  КООПЕРАТИВНО
  Трендафил Акациев

  В МОЙТА нива цъфна слива.
  В твойта нива цъфна слива.
  Твойта слива си я бива,
  но и мойта си я бива.
  Всеки сливи ще добива
  само в кооператива,
  в който дружно ще се слива
  мойта слива с твойта слива.


  П.П. А дали ранЪта е яйца, пасти и прочее… требе си с грозданка да се полива, ако нема със сливова от твойта слива… 🙂

  • Hombre says:

   Фабер, основното предназначение на сливите е да се прави от тях ракия! А немощните старци да пият компот от сливи. Помисли още какво друго може да се отглежда в кооператива.
   П.П. Прави ми впечатление, че злоупотребяваш с многоточието, та извадих днес от едно тайно място следната мисъл: “Живеем в свят, който напълно се е отучил да употребява точка и запетая – ние все говорим с незавършени изречения с предполагаемо многоточие накрая, защото никога не намираме точната дума” /ЖАН АНУИ/

 3. Homo faber says:

  Е ти си я/ги намерил, Омбре точната дума и си уж спокоен. Да, ама не /справка – писанията ти от многотомните ти съчинения, тук/! Ама и заради това, че вместо компот от сливи, кака ми те рани с лучец и марули от цъфналата нива!
  И още някъде, от друго място извадих и аз следната мисъл: “Най-големият Светец, за да не прекалява със Светостта Си, от време на време трябва да кривне малко от Правия Път и да стори някое гряхче, ей тъй, за разпускане” И правилно, че напоследък, нещо си се накокошинил /пак справки от съчиненията ти, а спомена, че си и нещо като крепостен селянин/, да не стигне до леене на куршум?
  Зад прекалената святост според мен се крие страх. rolleyes.gif А страхът никому не е приятен.
  И когато един “прекален светец” си позволи да стори някое гряхче, това е проява на смелост и Бог няма как да не я оцени. 😀

  • Homo faber says:

   И още нещо от друго тайно място: За книжниците става въпрос:
   Те са “прекалени светци”, те обичат да сядат по първите места и да са на показ и във външните работи са прекалено подробни!

  • Hombre says:

   Фабер, възхищавам се на твоята наблюдателност – не знам през вълшебното прозорче или през перископ го правиш, но си точен! 🙂
   Естествено, че постоянно ме е страх от нещо! Аз да не съм мазохист?

 4. Homo faber says:

  Понеже думаш за наблюдателност, Омбре видех една една гледна точка от вестник “Преса” – днес 23-то юнско лето господне на две иляди и петнадесето лето, която предлагам на любознателните ти /по/читатели – “Ние не сме туземци, не ни натрапвайте морала си”, до 18 посланници, защитници на гей парада, в която е казано … всо и вся!
  П.П. ако можеш публикувай я,че нещо не става …

 5. Pasi says:

  ПИдал

  ПИдал да си на днешно време!
  Изглеждаш умен и велик.
  Красив и строен, без съмнение,
  на Амбасадите войник!

  На гей-парада с впити гащи.
  Със токчетата на нозе.
  Червилце, лакче, мирис дращи,
  Прическата – тип шимпанзе!

  Навред отворен им е пътят:
  Към горда слава, власт, пари.
  Дупета крепостите рутят,
  а другите, до гроб ще ги търпим.

  Гей-обществото уж е маломерно,
  проклето и в църковния канон.
  „Различните” дундуркат планомерно
  Капризите им стават наш закон.
  Паси, 23.06.2015г.

 6. генек says:

  Сълзи от радост за възпятата мечта?

 7. Pasi says:

  Обичам аплаузите, просълзяванията, критиката и дискусиите свързани с творчеството на Паси. Те вдъхновяват за нови подвизи на клавиатурата. Надявам се и някои дамички да вземат отношение, с оглед представителност на читателската база и наличните фенове и критици в нея. Тенкю, пийпъл!

  • Hombre says:

   Паси, хубаво е да си скромен, ама чак толкова не бива! 🙂
   Изглежда вече си се събудил от летаргичния си сън и се надявам да не четем само архивни твои произведения…
   Пийпълът очаква с нетърпение нови твои подвизи на клавиатурата!

 8. Pasi says:

  Скука. Няма аплаузи, няма дискусии, няма критика. Те това води към архивите! А те са живи и достолепни, като катедралите в есенната мъгла… Що ли ме обхвана есенното настроение когато иде лято?

  • Hombre says:

   Аз ли да те уча, бре, Паси? Налей си един стакан с гроздомицин, направи си една шопска салата и настроението ти ще бъде на max!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s