Накъде върви Гърция?

С пълна пара към пропастта или към светлото комунистическо бъдеще?

Ако очаквате от мен да ви направя задълбочен политико-икономически анализ, губите си  времето тук. И без друго, изписа се толкова много за Гърция в последно време, че едва ли бих  могъл да кажа нещо ново и много умно… Освен това, от наше село до епицентъра на събитията Атина ме делят 840 км. Как мога да знам какво се случва там, без да съм ясновидец?

Прогнозите за очаквания фалит на южната ни съседка след изтичането вчера и на последния срок за постигане на споразумение с т.нар. „Тройка” (МВФ, ЕЦБ и ЕК) са в двете противоположности – или освобождаване от дълговото бреме и въвеждане на собствено разплащателно средство, т.е. връщане към старата национална валута драхмата, или навлизане в спиралата на още по-голяма криза в гръцката икономика, съпроводена с драстично обедняване на широки слоеве от населението. Богатите няма да ги мислим – те отдавна са изнесли своите капитали на Запад в „сигурни” банки.

Никога не съм  крил симпатиите си към гръцкия народ и харесвам тяхната природа и средиземноморски климат. Когато имам възможност, не пропускам да посетя страната с туристическа цел.

Казвам  всичко това,  за да разберете, че не изпитвам лоши чувства към всичко онова, което е свързано с Гърция и искрено им желая на гърците да се оправят час по-скоро. Това го казвам не случайно – наскоро прочетох следната мисъл:

Авторите на новини се хранят и забогатяват благодарение на една странна перверзност у хората, която ги кара да се радват на злополучни събития, които унищожават живота на другите”.  Ето, за това ви говоря:

Радваме се като деца на фалита на съседите гърци. Тез при които ходим за да се спасим от бетона на нашето си море

Е, аз не съм от тях, како Сийке…

За да разберете гръцкия манталитет, трябва да сте живели няколко години с гърци и да сте изпили поне един бидон с узо и няколко бурета с рецина. Ще се постарая да обрисувам с няколко думи днешния грък: националист, свободолюбив, трудолюбив (не вярвайте на злите езици в обратното), набожен (по-скоро заради обществото), гостоприемен, дори щедър понякога, привързан към своето семейство, умеещ да се весели, но и твърде пресметлив. Лесно може да го спечелите за приятел, но никога не се предоверявайте! Може 10 пъти да ви е казал „Да” и накрая да се окаже „Не”! По някаква странна ирония, на гръцки „Да” се произнася като „Не” – ΝΑΙ. А тяхното „ΟΧΙ”, на български “Не” се отбелязва всяка година като национален  празник на 28 октомври. Нещо  подобно очакваме да се случи на референдума на 5 юли – да кажат ΅Οχι΅ на “Тройката”, наричана от правителството на Ципрас – “Институциите”.

Както казва Иван Гарелов в едно свое предаване, „Тройката” и гръцката страна в преговорите играят сложен покер. Да видим кой ще излезе по-голям покерджия?! Води се игра на нерви. Дори фрау Меркел е на крачка от нервен припадък… Говори се, че ако Гърция напусне еврозоната, Германия също трябва да се откаже от еврото… Едно е ясно – когато на съседа гори къщата, твърде вероятно е да пламне и твоята къща или най-малкото плевнята ти. В такива случаи, всеки нормален тръгва да гаси пожара и да помага на съседа си, за да предотврати щети и на собственото си имущество. Освен ако не е мазохист. Нормалната логика подсказва, че Брюксел трябва да направи някаква по-щедра оферта на Атина, ако не иска да подпали и собствената си черга. Каквото и решение да се вземе, на Гърция в най-добрия случай ще са й необходими минимум 5-10 години за да си стъпи на краката и постепенно да излезе от кризата.

Най-много заинтересовани от влошаване на положението в рамките на ЕС са САЩ. Колкото е по-слаб съюзът, толкова по-лесно ще диктуват своите условия, включително и по линия на НАТО. Видяхме до къде доведоха санкциите срещу Русия, негативите, от които вече са твърде осезаеми в Европа. Само за Германия, загубите в икономиката се изчисляват до този  момент  на около 10 млрд. евро и продължават да се трупат. Другите страни, в т.ч. и България също страдат от безумието на американците. Но ще дойде момент, в който ръководителите на редица страни, които не са продажници и  васали на по-големия брат, ще им писне от този диктат и ще отстояват своите национални интереси. Само ние българите ще бъдем все така привързани към колесницата на губещия  кон!

Не звучи  никак пресилено това, което прочетох:

ПОЛ РОБЪРТС: ГЪРЦИЯ ИМА ШАНСА ДА СПАСИ СВЕТА ОТ ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА”

Дали ще има grexit и предсрочни парламентарни избори, не се наемам да прогнозирам. В едно съм сигурен, че нищо няма да бъде както преди.

Ще завърша с една носталгична песен в унисон с темата:

All rights reserved

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in По света, У нас and tagged . Bookmark the permalink.

40 Responses to Накъде върви Гърция?

 1. aman11be says:

  Вече не съм сигурен дали някой знае накъде върви не само Гърция, но и светът като цяло. Постоянно ни заливат с всякаква “истина от последна инстанция” – пропаганда и контрапропаганда, информация, дезинформация и контрадезинформация. Доста трудно е, ако нямаш доверен човек на мястото на събитието, да разбереш какво става само по информация от медиите. Зрънцата истина са омешани в толкова много плява, че да ги улучиш вече май не е въпрос толкова на аналитични способности, колкото на късмет.
  Лично аз не съм толкова голям оптимист за светлото бъдеще на гърците. Поне не и в близките 20-30 години. Не съм оптимист и по отношение на заплахи от типа “сега, като напуснем еврозоната и евентуално ЕС и ще видите какво ще ви се случи (на останалия ЕС)” Ами първо гърците ще паднат отвисоко на камъните и много ще боли. Това ще стане. Второ преобладаващата част от народа ще обеднее сериозно и ще започне да си спомня отдавна забравени години. Това най-вероятно ще доведе до сериозни политически сътресения. Въпреки това обаче изглежда много гърци продължават да си имат предишното самочувствие и като почнат да говорят за съвременните събития в страната обикновено говорят в стил “да, обаче…”. Преди два дни имах възможност да се срещна с един грък, живеещ от известно време в България. Накратко, щом стана дума за проблемите на Гърция реакцията му беше “вие в България сте много зле. Тук нищо не върви и няма надежда да се оправи. Не е вярно, че в Гърция има банкова ваканция. Там просто част от банките затварят временно и ако в един град примерно преди са работили 20-30 банки, сега ще работят 2-3. Междуфирмените банкови плащания не са спрени. Туристите спокойно могат да обменят или теглят пари. и т.н. и т.н.” С две думи ножът е дървен, спете спокойно деца. И това гарнирано с разсъждения от типа “А бе вие българите колко сте, бе? Като махнеш циганите, турците, шопите и македонците, оставате около 2 милиона.” Това във връзка с комшийската либоффф.

  • Hombre says:

   Братко Аман, в общи линии разсъжденията ни се движат успоредно в една посока. Остава да почакаме и да видим до къде ще стигне сагата с дълговата криза в Гърция.
   По отношение на разговора, който си провел с гърка, ако не е било само негов монолог – вече съм писал, че гърците са националисти и много рядко ще признаят, че са по-зле от други нации. С много малки изключения – познавам и такива…
   П.П. След като се консултирах с виден банков експерт, оказа се, че твърдението ти “Междуфирмените банкови плащания не са спрени” е невярно. Същото се отнася и за туризма – там нещата са на кантар.

   • aman11be says:

    Това не е мое твърдение, а на г-н Георгиос, с когото ти казах, че говорих в понеделник. Според него в Гърция всичко все още е цветя и рози, а ние тук се чудим от коя страна да си навием навущата. Вулгарос, к’во да ни правиш. 🙂

    • Hombre says:

     Разбрах те, Амане! Само не разбрах граматическата постройка на изречението “Вулгарос, к’во да ни правиш”.
     За да бъдем екзактни (ползвам израз от видния филолог Лютви Местан), би следвало да кажеш “Вулгарос, какво да ме правиш” или “Вулгари /Bούλγαροι/, какво да ни правиш”.
     Според гръцкото Уики, българи е славянски етнос населяващ южната част на Балканския полуостров, който говори български!

 2. Homo faber says:

  Добре си се потрудил, Омбре Лесновскоречки! 🙂
  Лесновскоречки /работи с вода/, защото сабахлем, нема начин да не си потопил мотовилките си у река Лесновска и дълбокомислено да си съзерцавал изгрева на Бат Раю, да спазиш традицията – посрещане на Джулая! 😀
  Честит да ти е Джулая!
  Така, сега по основното, дека днес си написал върху виртуалния пергамент. Като се замисли човек върху мотото на Европейския съюз – “Единство в многообразието” и събитията свързани с кризата в Гърция, не може да не си отговори, че единството си е просто кьорфишек. Просто се потвърждават двете фундаментални приказки, които ти казах и ти често цитираш. А и другата за приятелите и интересите.
  Играта е наистина сложна, но в края на краищата, като се погледне човешкото мироздание, силният/силните побеждава в повечето случаи / сабахлем се каза че правителството е предложило да не се състои Референдума/, нищо че има изключения с Давидовци!

  • Hombre says:

   Фабер, аз такива купешки празници, като Джулай морнинг, привнесени от вън не празнувам!
   Без да считаш, че злорадствам, влошаването на икономическото състояние на Гърция може да донесе в краткосрочен план някои ползи за България.

   • aman11be says:

    Е, те тука май си в дълбока грешка. Преди има няма 3-4 години гледах едно интервю с Кен Хенсли, композитор на повечето от песните на “Uriah Heep”, от Камен бряг. Та там човекът беше много учуден на популярността на песента си “July morning” и че е станала повод за такъв празник. Та това събитие си родно, брат ми. И ний сме дали нещо на света… 🙂

    • Hombre says:

     Признавам, че в некои области, като тази например, не съм компетентен! И все пак, какво му е родното българско в заглавието “July morning”?

   • Homo faber says:

    Омбре, не се прави на по-католик от папата! Между другото, на Джулая дето му викаш празник, създаден е у нас. То си е прост култ или друго нещо /професорите-теоретици, да кажат/.
    А за Гърция не злорадствам, само изразявам мнение повлияно от историята човешка. А за ползите… нали знаеш – “Не всичко на този свят, е като на пръв поглед” !!!

    • Hombre says:

     Вече отговорих на Аман по въпроса. Нищо повече не мога да направя за собствено оправдание…
     Какво ще се случи в Гърция – не само ще се чуе, но може дори и да се размирише…

     • Homo faber says:

      Да, в такъв смисъл, днес във в. “Преса”, прочетох, казано пред Би Ти Ви от журналиста Тома Томов. А то е “… идва край на дългия брак на капитализма с демокрацията. Идат леви и десни твърди режими.”

     • Hombre says:

      Тома Томов е известен с неординерните си позиции по някои въпроси. В този случай, може би е прав.

 3. rusalka2013 says:

  Всичко е въпрос на гледна точка…

  • Hombre says:

   Да, ама вече сме 7 милиона, Паси! Не само остаряваме бавно, но се и топим като ланския сняг за сметка на циганите, турците, емигрантите и т.н.т.

 4. Homo faber says:

  Ако се абстрахираме от ставащото у нас и по света, може да се перефразира известния рефрен, и се насочи към политиците … “Демокрацията, глупаци”!!!

  • Hombre says:

   Истината е, че никога и никъде по света не е имало демокрация в чист вид. Всичко на този свят е бутафория. По-добре би било да говорим за меритокрация

 5. Homo faber says:

  Ха ха ха, а накъде вървим ние… “Страх избори пази” А и кокала/лите…
  Москов оттегля проекта за приватизация на болници

 6. Pasi says:

  Не помня в сиртакито имаше ли клякане, поклони, целуване на ръка на Великият брат…

  • Hombre says:

   Всичко има, Паси! Само не и целуване на задник като нашите управници.
   Записвам те за следващата екскурзия до Гърция, за да се убедиш на място за достойнствата на сиртакито…

 7. Pasi says:

  Стиглиц казАл ,че ако беше грък щял да пуска “охи”. Професорска му работа. Обичат експериментите учЕните. И Вучева така звучеше… И много други известни икономисти. А Соросиадата обратно, но някак с наслаждение за предстоящите сътресения у комшулука. Обама пък заяви, че на Гърция трябва да се помогне. Ще помагат, къде ще ходят. Ама искат да гътнат Ципрас. Това е играта. Да видим…

  • Hombre says:

   Кой още верва на негърчето Обама? По-големо лъжливо овчарче от него едва ли ще се намери!

 8. Pasi says:

  ЯКО ГРЪЦКО. В ЖИВОТА ТРЯБВА ДА ИМАШ КУРАЖ ДА СЕ ДЪРВИШ. АКО НЕ ПОБЕДИШ – ПОНЕ ЩЕ УМРЕШ КАТО БОЕЦ. А НЕ КАТО ЖЕРТВА.
  ГЪРЦИЯ(за какво точно се карат ЕС и Гърция, ще полудеете)
  Няма да повярвате за какво точно се карат Европа и Гърция.
  Титаничният сблъсък е за неща, които у нас са просто кратък бланк в новините.
  Давид и Голиат се карат за неща, които у нас са кратки информации или нечетими дълги официални интервюта, които никому не правят впечатление.

  Същите неща се случват и у нас, но ние не реагираме. Не ме питайте защо.
  Просто искам да дефинирам страшната, зловещата разлика между българи и гърци. Наш народ – техен народ. Както и наши политици, и техни политици.
  В живота трябва да имаш кураж да се дървиш. Така може и да победиш. Ако не победиш – поне ще умреш като боец. А не като жертва.

  Това са точки от меморандума, оспорван от гърците. По някои от тях има съгласие. Но примерът ще ви покруси. Ето го:

  1. От 2025 година пенсионната възраст на всички работници да се повиши на 67 години.
  У нас това не е проблем. Скучни и протяжни коментари по същата тема, тук таме Фейсбук псувни. Но гърците яко са се запънали. Яко гръцко звучи.

  2. Да се увеличат здравните вноски на пенсионерите от 4 на 5% (те ще бъдат взети от техните пенсии).
  Един процент? И затова ревете? Ела да видите как у нас един процент не вълнува никого. Но яките гърци не трепват и оспорват. Знаете ли защо? Защото, ако политиците им отстъпят, гърците ще се вдигнат. У нас един процент винаги се тълкува като капка ракия – нито ще те напие, нито ще изтрезнееш. Процент за свинете, дайте им го, какво толкова.

  3. Увеличаване на здравните вноски на работниците от 4 на 5% (те ще бъдат взети от заплатите им).

  Същото е и в предложението на ЕС-МВФ-ЕЦБ.
  Един процент? Гърците явно са дребнави. Ние сме дашни. Колко му е да се наведеш с още един процент? Не е много. Ебаси яките гърци.

  4. Намаляване на държавния бюджет за пенсиите: с 0,5% от БВП за 2015 г., с 1% от 2016 г.

  Същото е и в предложението на ЕС-МВФ-ЕЦБ.
  Половин процент? Защо ми губите времето.

  5. Повишаване приходите от ДДС до 0,93% от БВП.
  Това много ли е? Нито един журналист или политик няма да може да обясни. А, който може да го обясни на български ще излъже, ще ни обърка в зависимост от зависимостите си. Експертите у нас се хранят на евро-ясли. Значи е много. Ужасно много е, обаче, гърците са полудели за някакви си 0,93 от процента. Смях до смърт.

  11. Увеличаване на ДДС до 23% за консервите и пакетираните храни, до 13% за основните храни, тока и хотелите, до 6% за лекарствата и книгите, до 23% за всички останали стоки.

  Същото е и в предложението на ЕС-МВФ-ЕЦБ.
  Още едно смешно нещо. На тях, гадните гърци, не им и хрумва, че може да се увеличи ДДС за нещо. А у нас не ни и хрумва, че ДДС може да се намали за нещо. Гърците са от Марс. Българите – от Венера.

  12. НЕ трябва да се налагат такси на корабособствениците.
  Глупости. Ама ние кораби нямаме.

  Този спор, който клати планетата звучи като яко гръцко.
  Приятно е да знаеш, че има хора, които се карат за някакъв процент.
  Дайте им го бе, стисни и стипци, дайте си процента, ние тук всеки ден някой ни взима процент в новините – к’во, нищо ни няма.
  Нищо ни няма. Нищо ни няма. Нищо ни няма. Нищо ни няма.

  МАРТИН КАРБОВСКИ

  • Hombre says:

   Тоя Карбовски не е като в дебюта си в предаването “Панорама” Напоследък все повече ми харесва.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s