Полицейското насилие

За да не ви разказвам за какво става дума, моля прочетете статията: “Организира се протест срещу полицейското насилие“.

Реших тоя път да изневеря на традицията и да променя заглавието. Вместо „Малкият петък”, на негово място ви предлагам да обсъдим един твърде важен актуален проблем. И без друго, в Тепавицата се  срещат секакви тюрлюгювечи,  защо да не поставим и този въпрос, по който Българският Хелзински Комитет (БХК) също бие камбаната. Защо трябва да ни обвиняват в нарушаване на човешките права?

Представяте ли си – българската полиция, не само вчерашната, си позволявала да бие, може би по-точната дума е шамаросвала, нещастните арестувани и някои емигранти, които са си платили, за да дойдат в обетованата земя България! Изгледах внимателно клипчетата и констатирах, че на един от тях двама полицаи се мъчат да усмирят една разбесняла се жена. Може би трябва да подхождат учтиво, спазвайки всички изисквания на дипломатическия протокол и да ги подканят такива лица да се качат в служебния автоммобил, с който да ги отведат там, където те пожелаят…? А още по-добре, ако към МВР се изгради команда за бързо реагиране, съставена от мажоретки, която с помощта на специфичното хореографско изкуство да принуди по-буйните да отстъпят пред настоятелните молби на полицаите. А навлеците чужденци трябва да ги посрещаме с хляб и сол, може би…? Българинът отделя от залъка си, за да ги приюти на наша територия, но не винаги получава благодарност.

Според жената, за която ще стане дума по-долу, нейните подопечни не трябва да прибягват до употреба на сила. Ще стоят мирно, ще позволяват да ги замерят с камъни, да ги плюят, да ги псуват и ще гледат само “мирното” шествие на протестиращите. В същото време, където и да се появи тя самата е обградена от плътен кордон охрана. Ако аз бях на мястото на тези момчета, щом като нямам право да използвам средства за самозащита, щях да си подам оставката. Животът ми е по-мил от този на протестърите. Свидетели сме как някои от мирно протестиращите се цапотат с кетчуп и артистично припадат на жълтите павета, за което безспорно са виновни ченгетата!

И г-жа Бъчварова, министър на МВР /каква пародия на шеф на това  ведомство!/ се възмутила от поведението на тези ченгета, които нарушили човешките права на задържаните, някъде през м. декември, ако не се лъжа и щяла да ги накаже… Има ли тя представа въобще от работата на уличното ченге?

А емигрантите, за по-голямо удобство наричани бежанци, без да отговарят на критериите за подобен статут (да не забравяме, че сред тях може да има и джихадисти) дружно протестират срещу „своеволието” на родните полицаи. Нема друга такава държава като нашата!

Не че симпатизирам кой знае колко на ченгетата, но в случая съм абсолютно на тяхна страна. Това, че сред тях има и прости момчета, жадни за власт, или с девиации в психичното поведение, съвсем не означава, че няма и свестни, които съвестно си вършат задълженията. Ако един служител от органите на обществения ред не може да респектира криминалния контингент, той за нищо не става. Особено, когато и главата на ведомството подбива неговия авторитет. Я да видим какво става на Запад, хеле пък в USA. Там първо стрелят на месо и после те питат кой си. Четох наскоро колко са гръмнати в страната на неограничените възможности без особена причина и причините да продължава  да расте техният брой. Който търси конфликт с полицията при уличните демонстрации, винаги трябва да има едно наум, че нещо може да му се случи… Народът го е казал – Да би мирно седяло, не би чудо видяло.

Ще ми се  да зачекна и още една тема, за да дам по-широк фронт за дискусии. Темата е свързана с посещението на  Чехльо в братска Украйна. Поредната глупост, която е изръсил: “Крим – това е Украйна“. Забравил е, че имаше референдум на полуострова и, че там с огромно мнозинство народонаселението избра да се присъедини към матушка Россия. Гафовете му  вече са безчет! И още го търпим, което идва да подскаже, че и ние като народ не сме в ред…

Предлагам ви да видите епизод от нелеката ежедневна работа на българските полицаи:

И после кажете, че родната полиция не ни  пази!

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология and tagged , . Bookmark the permalink.

24 Responses to Полицейското насилие

 1. Бу-ха-ха!

  Г-н Омбре, четохте ли линкнатата статия? Тия са крайни дебили. Или някой сериозно е решил да саботира държавата ни. Може и двете.

  Само за един от дебилизмите им (подслушването на ХУИ) ще си позволя да дам малко опровержение:
  Драматургия на една червива интрига

  Понеже знам, че пенсионерите обичат Веско, а и понеже сте любовно настроен днес към родната полиция, следващият поздрав е специално за Вас!

  • Hombre says:

   Благодаря, драги ми Зеноне!
   Радвам се, че срещам пълно разбиране от твоя страна!
   Благодаря и за Весковата песен! 🙂

 2. Светла Павлова says:

  Добро утро, Омбре,
  можеш ли да повярваш, че по тази тема съм изцяло на твоето мнение? Естеството на полицейската работа е такова, че тези хора се занимават само с човешка измет. И съм на мнение, че българските полицаи имат нужда не само от морална подкрепа. Всички знаем как изглеждат американските полицаи. Те респектират дори само с външен вид. Да не говорим с колко атрибути са накичени. Напоследък стана много модерно да се плюе по щатската полиция. Не отричам, че има превишаване на правата. Но да не забравяме, че полицаят все пак също е човек и трябва да пази и собствения си живот! Споделях преди време, пак ще го кажа – когато за първи път пристигнахме в Щатите, едно от първите неща, които ни казаха беше, че с полиция не се спори и не се дава подкуп!
  А какво е положението в България. Вижда се какви са униформите на нашите момчета, а и нека да не си кривим душите, много слюнка хвърчи по техен адрес. А те заслужават по-добро отношение.

  • Hombre says:

   Благодаря ти, Светле! Трогнат съм!
   Само като илюстрация как едно време родната милиция се справяше с уличните безредици, ще цитирам разказа на един мой приятел по време на IX-я Световен младежки фестивал в София. От сигурен източник е научил, че Партията е била мобилизирала доста яки момчета от ВИФ, които са били внедрени в редиците на протестиращите младежи по повод инвазията на танковете на ОВД в Прага 1968 г. Имало е пата-кюта срещу най-палавите, а формално милицията ни лук яла, ни лук мирисала…

  • aman11be says:

   Светла, това в кръга на шегата, но ако човек гради представите си за Америка от холивудските филми, няма как да се съгласи с теб по отношение на подкупите и полицаите. В повечето от тях 80% от полицаите са корумпирани и тук там се среща по някой юнак, който се изправя срещу системата и след много изяден бой, пот, кръв и сълзи току виж успял да се отърве от заложената му клопка. От друга страна има един лаф, че малкият рушвет обижда и двете страни. 🙂

   • Hombre says:

    И все пак, криво да седим, право да съдим за полицията по света и у нас…

   • Светла Павлова says:

    Аз никога не съм твърдяла, че в Америка няма проблеми. Със сигурност ги има и в полицията. Все пак живи хора работят и там. Но не забравяй, че американският полицай е изложен на огромен риск, тъй като никога не знае какво нещо има насреща си и дали това нещо не крие оръжие. Но си спомням, че преди две-три години уволниха шефа на полицията на най-голямата община в Маями, защото си позволил да отклони средства. Забележи, не ги е откраднал за лични нужди, а е сменил целта за разходването им. По улиците има и превишаване на права, разбира се, далеч съм и от мисълта, че не се предлагат и не се приемат подкупи. Но там хората си търсят правата и в съда.
    А що се отнася до тези, които градят впечатленията си за Америка от холивудските филми, нека си вярват в каквото искат. Холивуд е индустрия, на която работата ѝ е да произвежда сеири, от които печели. 🙂

 3. Светла Павлова says:

  Е, онези времена бяха много “специфични”. Оказа се, че партята с главно П внедрявала свои хора навсякъде.
  Но днешната ти тема не е ли друга? Налагало ми се е да се обръщам към полиция за помощ и не мога да упрекна момчетата за нищо. Действат в рамките на закона и от първа ръка видях, че той, Законът, има доста несъвършенства. Да не говорим, че полицаите в малките общини и селата не разполагат с достатъчно гориво за автомобилите. Представяш ли си как се чувстват – хем трябва да изпълняват задълженията си, хем държавата ги ограничава в нещо толкова елементарно като горивото. И после се сърдим и ги упрекваме. Не е честно спрямо тях.
  Впрочем, във видеото, което нашумя последните дни, наистина има превишаване на правата. Поне от разпространените кадри това се вижда. Ето за тези полицаи трябва да има санкции.

  • Hombre says:

   Към всичко казано от теб ще добавя и мизерните условия, при които работят командированите полицаи по охраната на държавната ни граница.
   От където и да погледнем проблема, полицаите не може да се държат като балерини пред хулиганите.

 4. Homo faber says:

  А защо се получава така, драгинко, г-н Омбре?
  В едно общество трябва да има някакви норми. И какво стана, след потъването ни в лоното на еврогейската сегашна цивилизация? Просто потъват традиционните ценности и морала на хората. Както ги е приела просветената Европа, а май и света естествено, че после тези “ценности”, ни полазват и нас – новите европейчета. Защо се получава така? В резултат на пресищането и от по-добрия живот ли, или “управляващите света” моделират световното общество. Сигурно във времето ще се изяснят нещата…
  Безценностите, заложени в християнството и другите световно признати, истински религии, без формираните от хилядолетия норми на морала и нравствеността, хората неизбежно губят човешкото си достойнство!!!

  • Hombre says:

   Фабер, всяко нещо на тоя свят си има обяснение. Ти нееднократно си посочил ролята на финикийските знаци – парицата-царица… 🙂

   • Homo faber says:

    Омбре, така е с всички хора на тази земя, ти, аз, Атанас и вас! … 😉
    Колкото и да театралничим, ние хората, че има по големи ценности в живота – те парите движат света. А чуствата движат хората. А чуствата на хората, май не само сега в това време в което живеем, а от както се помни света е – парица-царица и колкото повече, толкова повече! 🙂

    • Hombre says:

     С изключение на стопанството, при което няма стоково-парични отношения, а само натурална размяна…

 5. genek says:

  Аз и тук ще попитам – защо клипчето излиза точно сега? Точно по време на протестите на полицаите? Личи си ръката на социолъжката, спец по черен пиар…
  Някои хора са забелязали явни следи от манипулации в клипа.
  Задържаната отказала да даде документите си, скачала срещу полицаите. Алкохол в кръвта й – 1,59 промила. На мъжа – три пъти по-малко…
  Във втория клип – неясно дали е сниман тук – един униформен върти палка. И толкова… Де е насилието? при това законово насилие над нарушители на границата, откровени престъпници…
  Ченгетата не харесвам. Но – говорим за конкретни случаи. Които явно не съдържат само показваното в тях, а имат друга цел. Мисля, че е ясно каква…

  • Hombre says:

   Правилно питаш, Генек! Ама нема кой да ни отговори…
   Само с едно не съм съгласен – не бива априори да се мразят ченгетата… С тях лошо, но без тях още по-лошо…
   П.П. Да напомня, че съгласно Чл. 5 Служителите на МВР при изпълнение на служебните си задължения са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона. Следователно – този, който напада полицай при изпълнение на служебните му задължения, направо си е подписал присъдата.
   В момента по «btV» тече един турски сериал – „Arka sokaklar” /Опасни улици/. Да видите само как турската полиция въобще не бие, не раздава шамари и не рита…

   • Пък преди се смяташе, че сериалите са занимавка за домакините докато готвят 🙂

    • Hombre says:

     Зеноне, и ти ще остарееш, мойто момче и ще те питам тогаз какво ще чиниш, когато всичката работа като пенсионер си я свършил… 🙂

     • Развращавайте младежите! Обяснете им как правото да гласуват всъщност е задължение! И, най-вече, обяснете им за кого трябва да гласуват! Това, че сега имат избор, съвсем не означава, че трябва да имат избор!

      Я да си налягат парцалите!

      Малко задачи ли Ви измислих 🙂

     • Hombre says:

      Младежо, тебе някой може ли да те разврати? И кой ти е казал, че едно право е во веки веков? Защо ли си мисля точно в тоя момент за крепостническото право…? Правото е социална категория и върви ръка за ръка с определен набор от задължения. Ясно ми е че целиш да налееш масло в огъня, ама няма да ти се получи… 🙂
      За твое сведение, задачите аз сам си ги определям – не чакам някой от горе да ми ги спусне.
      За утре съм приготвил едно предизвикателство – точно за такива ергени като теб. Да те видя колко пари чиниш… 🙂

 6. Pasi says:

  Мистър Гаф

  Мистър Гаф е под обстрел.
  Пак в интриги е оплел.
  Покрай него всички ние,
  в срам затъваме до шия.

  За протеста -вдъхновител
  на калинките -хранител.
  В Колорадски планини,
  „щастлифт” Пантофа, може би…

 7. Понякога нашите полицаи правят големи глупости. Например тази вечер (по-точно вчера вечерта).

  Тъй като имам работа из Варна, от известно време се установих на вилата на нашите в една вилна зона до града. Та около 21 часа излязох да се поразходя. На главната улица ме спря патрулка и ми поискаха лична карта. Е, не си я носих. Не ми е за първи път да ме спират полицаи без лична карта, но хората си правят справка по радиостанцията (поне си помня ЕГН-то) и като разберат, че не съм издирван правят ми забележка друг път да си я нося и всеки по пътя си.

  Нормални си бяха полицаите тази вечер, но докато се усетя почнаха да ми пишат акт. Норма ли имаха да изпълняват, скучно ли им е било, де да знам. Ядосах се и когато ми дадоха да подпиша акта почнах да си измислям възражения (не бях запознат със ЗБЛД, та си ги изсмуках от пръстите) – че не са ми се представили, че са отказали да отидем до вилата за да им представя лична карта. Те почнаха да оспорват, че трябва ло само да пиша, че имам възражения, а не какви са те – нещо очевидно невярно, но просто толкова си знаеха (не бяха злобни и не мисля, че са искали да ме подведат). Аз продължих да си пиша, а те ми казаха “Ти глух ли си, не чу ли какво ти казахме?”. Съответно допълних, че са ме обидили като са ме нарекли глух. Това вече наистина ги ядоса и те решиха да си отмъстят – закараха ме до районното в кв. Асапарухово и ме задържаха до установяване на самоличността. Килията си бе лукс – двойна с хубави сандъци за спане (единични). Преди това трябваше да си сваля връзките на гуменките, а те изписаха сумалъка ти хартия. Вече се приготвях да прекарам в килията нощата, та се зачудих да заспивам ли веднага или да се поразговоря със съкилийника ми. Но няма и 5 минути, дойде дежурният полицай и ме освободи. После час и половина трамбовах до вкъщи, но разходката ми се отрази добре.

  Че ще обжалвам акта е ясно. Че има всички изгледи да падне, понеже има достатъчно пороци, и това е ясно. Само се чудя дали да правя на въпрос, че са ме задържали – наистина бе прекалено и безсмислено.

  • Hombre says:

   Бедни ми Зеноне… Как можа точно на теб да ти се случи и то нееднократно? Да не би нещо физиономията ти да мяза на талибан или пък фоторобот насочва полицията към твоя образ? След първия случай на разговор с представители на органите на властта, не разбра ли че трябва да си носиш личната карта?
   А сега сериозно – съчувствам ти за преживените неприятни мигове!
   Чичо ти Генек ти праща една пощенска картичка:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s