За идолите и техните фенове

Драги мои фенове, фенки и фенчета,

Представяте ли си – пуснали на пазара в Бургас некакъв спирт! И народът ще се изтрепе на опашки за да си го купи шишето „SPIRIT of Burgas” срещу 60 лв.!

Като се разрових из хрониките на събитията, оказа се, че съм голем игнорант! То не  било спирт, нито одеколон, а музикалното събитие на годината! С главен участник в надпяването Роби Уилямс! Якооо… кой беше па тоя?! Нема  значение – важното е, че една мома от Благоевград се е уредила в леглото на певеца… Cool от всекъде! Ще има да разправя и на внуците си какъв късмет я е сполетял пред 35-хилядната публика на плажа в Бургас. Тя си е мислела, че песента е за нея:

Вместо да ви преразказвам сензацията, прочетете сами статията:

SPIRIT of Burgas с нов рекорд по посещаемост!

Абе, нема да си кривя пред вас душата – че пее лицето, пее… Ама чак пък толкова? Да не би един Веско Маринов или Азис да пеят по-лошо? А колко оперни и естрадни певци имаме още – нема друга страна с толкова много на глава от населението. Според мен, не е лошо да присъстваме на такива концерти, но чак пък да ги превъзнасяме изпълнителите – не бива! Стига с това чуждопоклонничество!  По времето на Т.Ж. имаше регламент в дискотеките: три български и чак след това една чуждестранна песен (не съм вече много сигурен за съотношението, но помня много добре, че се спазваше това изискване). Погледнете и в съседните нам страни какви песни се изпълняваха и продължават да се изпълняват, при това без официален регламент. Въпрос на национално достойнство.

Па да ви попитам и друго – нема ли за вас и други културно-развлекателни представления като театър, опера, балет, класическа музика и т.н., та толкова много държите на това шоу? Ако трябва да направим някаква класация на световно известни личности, със сигурност има много по-заслужили в други области на човешкия гений. Но, за тях някой друг път ще поговорим, като задължително ще споменем и българи, които са дали нещо на света…

Я да ви пусна една хитова българска песен, с която да поздравя не само родените в град Бургас, но и всички, които обичат родната българска музика:

Вижте коментарите за събитието в дописката “Роби Уилямс “взриви” Бургас”.

Мдаам…
Ако кажа голем праз, ще сбъркам ли?”
/Бобърче/

Ще речеш, че Иисус е дошъл… Но поне зрелища има за тълпата…”
————–
Сайтът на Генек

Значи съм на прав път… 😛

П.П. Изпълних обещанието си да ви пиша до понеделник. Считайте настоящото есе като понеделнишко, пуснато в аванс. 😀

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Музика, Нещо като хумор and tagged , . Bookmark the permalink.

44 Responses to За идолите и техните фенове

 1. Светла Павлова says:

  Привет, Омбре!
  Споделям мнението ти относно спирита. Защо да не е “Духът на Бургас”?! А Роби Уилямс е достатъчно интелигентен, предполагам, за да схване превода.

  • Hombre says:

   Привет, Светле!
   Просто изразих едно мнение на човек, който съвсем малко разбира от музика… 🙂
   Нарочно съм използвал чуждици в есето, за да се види как изкелеферчваме хубавия български език…

 2. Pasi says:

  Да се завърнеш в бащината къща,
  когато вечерта смирено гасне
  и тихи пазви тиха нощ разгръща
  да приласкае скръбни и нещастни.
  Кат бреме хвърлил черната умора,
  що безутешни дни ти завещаха –
  ти с плахи стъпки да събудиш в двора
  пред гостенин очакван радост плаха.

  Да те пресрещне старата на прага
  и сложил чело на безсилно рамо,
  да чезнеш в нейната усмивка блага
  и дълго да повтаряш: мамо, мамо…
  Смирено влязъл в стаята позната,
  последна твоя пристан и заслона,
  да шъпнеш тихи думи в тишината,
  впил морен поглед в старата икона:
  аз дойдох да дочакам мирен заник,
  че мойто слънце своя път измина…

  О, скрити вопли на печелен странник,
  напразно спомнил майка и родина!

  Елегията е публикувана за първи път в
  сп. “Смях”, г. II, бр. 64 от 19.08.1912 г.

  • Hombre says:

   Това е истинската култура, а не онова, дето зомбира младите хора…!

   • Pasi says:

    Радвам се, че си уловил смисъла и причината да сложа именно това стихотворение на великия Д.Дебелянов. Той не се завърна в бащината си къща в Копривщица от фронта…

 3. Homo faber says:

  Драги съдържателю на заведението, “Тепавица”!
  Нема какво да се чудиш, така е в този луд, луд свят – хляб и зрелища. Когато няма леб, се пуска кранчето, и потичат зрелищата. А после като има зрелища, се отпуска и малко лебец… 🙂 А ето по бамбашка, дефиниция – „Хляб и зрелища“ (на латински: panem et circenses) е метонимен израз за повърхностни средства за успокояване. В политически контекст, фразата се отнася към методи за печелене на обществена подкрепа основани не на добро управление, а на отвличане на вниманието или задоволяване на краткосрочни, несъществени искания на населението. Фразата произхожда от политическия живот в древния Рим.”
  Та нищо ново под слънцето и в сегашния живот, наш…
  Само, като допълнение, може да се добави, че леба и зрелищата са свързани с едно нещо, дето приятно шуми… 😀 Както казва Алековият герой, кандидат за управител на Солунската митница, искам… “да обирам каймака…”
  Филмът, “Търсете идола”, сигурно си го гледал, няколко пъти и слушал песента изпълнена от този прекрасен идол…? 🙂
  Защо само да са прекрасни Бургаските вечери… и утрините са прекрасни, особено през месец август!
  На всички, прекрасни августовски, дни!!!

  • Hombre says:

   Фабер, у мен все повече се затвърждава впечатлението, че ти си един истински мой фен!!! 🙂

   • Homo faber says:

    Добре е, че реотанът се е възстановил. Сега е лято, но иде есен, зима…
    Както са казва, Човече – “По добре късно, отколкото никога!!!” 🙂

    • Hombre says:

     За какви реотани, за какви газови горелки ми говориш…?
     Да те питам нещо съвсем сериозно. Оня ден около обяд ми изгасна токът в къщата. А да доди, а да не доди, чаках го до 16:00 ч. Оказа се, че само в моята къща нема ток. Установих, че главният автоматичен предпазител 63 А е изключил, а не автоматичният на етажното табло, който е 16 А.
     Имаш ли некой познат жичкаджия, който да ми обясни тая мистерия, при положение, че беше включена само пералната и въобще не съм претоварвал мрежата…?

     • aman11be says:

      Брат ми, без да съм жичкаджия специалист, искам да попитам къде е вързан електромера ти. След главния или след етажния предпазител? Да знам дали имаш основание да се притесняваш каква сметка може да ти дойде. Макар че на етажното табло да имаш 16А предпазител, колкото би трябвало да са ти някои от предпазителите и на таблото в къщи…. Занимавам се с жичкаджийство по принуда и някои факти и процеси се опитвам да си ги обясня на базата на познанията си от физиката за 8 клас. Тъй че ако някой от въпросите ми са лаишки, моля да бъда извинен.

     • Hombre says:

      Братко, благодаря,че откликваш на молбата ми!
      Електрическата ми инсталация е както трябва – аз съм я правил, а само ел. техник дойде да ме свърже към уличното захранване. Електромерът е вързан след главния бушон, до който имам достъп, а т.нар. “панцер” е пломбиран.Констатирах, че при изключен авт. предпазител нямаше светлинна индикация на електрормера. Просто няма начин някой да ми е направил байпас, т.е. за моя сметка да се отоплява… 🙂
      Полезно е все пак да обменяме опит. 🙂
      Пропуснах да ти кажа, че 16 А е предпазителят на контакта, от който захранвам пералната… Имам на всеки етаж по няколко токови кръга на отделни бушони…

 4. genek says:

  А, в понеделник ще чакам да видя мнението ти за един случай. И аз ще пусна материал – преди обявената дата. Сещаш ли се за какво?
  Пък тоя, както го определи един – английски чалгар… Ми – реклама!

  • Hombre says:

   Охо… ти си жив, Генек! Беше обещал евентуално да се появиш на 11 август и удържа на думата си…
   Не се сещам за какво искаш да се произнеса по някакъв казус…

 5. genek says:

  Що се отнася до “идола” – Колегата го е казал: “Не си сътворявай кумир!”…

 6. aman11be says:

  А “SPIRIT of Burgas” си е логично следствие на безкритичното приемане и ползване на много, много “чисто български” думички, насила наложени в езика ни от медиите и разни гьотверени с претенции за елитарност през последните 2-3 десетилетия. Например възкрицанието “Уау”. Кога и кой в България някога през последните 1300 години е използвал подобно възклицание? Но за има няма 20 години беше масово “насадено” в нашето съзнание от медиите – в рекламите всички се учудват “Уау”, в много филми в т.ч. и български “Уау”…. Или пък колко “иновативни” станахме. Напоследък и с голяма “експертиза”.. Вече плащанията на някои лекарства не се поемат от НЗОК, а се “реимбурсират”. Даже не съм сигурен дали е с “у”или “о”, но масово се пише “реимбурсират”. Също както и много често храната не се яде, а се консумира. О неразумни и юроде….
  И още нещо, което ми прави впечатление в последните дни. Къде се е чуло и видяло в България около 10 август на пазара да има предимно оранжерийни краставици и цената им да е 2,20 – 2,40 лв./кг? При положение, че преди има няма 10 дни краставиците на пазара, при това градински бяха 1,00 – 1,40 лв./кг. Сега и те видяха от веригите и също вдигнаха цените до 2,50 лв./кг.

  • Hombre says:

   Уау… жесток коментар си написал, Амане!
   Нямам представа как вървят краставиците на пазара, но мога да ти кажа, че берем от градината краставици преди около 1 месец.
   Доматите втасаха едва преди десетина дни…. Вкусът им е различен от този на купешките. Преминал съм почти изцяло на доматена диета.

 7. Pasi says:

  Обичам шопската салата. Доматите от Турция, чушките от Гърция. Краставиците от Македония, лука от Китай, зехтина – испански. А сиренето – я е гръцко, я македонско но и сръбско става. И Узо, ракъ или лозова. Като похапна и подпийна – пея. Може и Мила Родино, ти си земен рай…!

  • Hombre says:

   Паси, ти мой човек, явно не знаеш ингредиентите за шопска салата! Това, което изброи – турско, гръцко, македонско и сръбско не е нужно да присъства и на българската софра. Ще направя изключение единствено за зехтина и маслините, които може да са и с произход от Гърция. На некои салати подхожда и гръцка аншуа или лакерда… Става с нашенска мАстика, но може и с узо, което е по-миеко… 🙂
   Тогава може и аз да запея:
   Я надуй, дедо, кавала…
   Предоставям на теб правото да довършиш стихотворението. 🙂

 8. Pasi says:

  Хор “Бодра смяна” – пенсионерски вариант!
  “Пред нас са блеснали житата,
  окъпани от топъл дъжд.
  И ний вървим,вървим вървим нататък
  и няма край и няма край на шир и длъж…
  Ехо, ехо…
  Безкрайна шир и длъж…

  Ашкулсун, Омбре, машалла!

 9. genek says:

  Пред нас са лъснали кюфтета,
  окъпани от топла мас…
  И ний вървим, вървим, вървим нататък,
  че манджата е цялата за нас…

  • Hombre says:

   Добре завърнал се на литературното поприще, Генек!
   Какви са тия кулинарни изблици у теб след 17-дневна ваканция? Да не си бил на пост и молитва за проясняване на съзнанието?!

 10. aman11be says:

  Авансово за “Малкия петък”. От Усури до Мисури всички сме ….

  ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ СЪЩЕСТВУВА ОТ ОКОЛО 35 000 ГОДИНИ

  • Hombre says:

   Благодаря, братко! Днес се бях приготвил за среща със зъбар и душичката ми се беше свила… Дано твоето четиво да ме отпусне… 🙂

 11. genek says:

  Амане,
  приготвил съм 33 рецензии за киниги. И едната е за бълвоча на Стефан Цанев. Той пък пише, че китайците видели как идват към тях прабългарите, събрали и пуснали на стената китайски-акробатки, нашите се зазяпали по бедрата им и китайците достроили спокойно стената…
  Така че това за 35 -те хиляди години е бледа работа в сравнение с някои изцепки…

  • Hombre says:

   Генек, има и други специалисти, визирам не само Аман, а и Тракиеца, които са върли апологети на идеята, че ние българите сме най-старото племе на Земята! След македонците, разбира се, които вече са колонинзирали и Луната… 🙂

   • aman11be says:

    Поемам вината всякак – с мезе, без мезе, сутрин, обед, вечер. Още повече, че аз само цитирам. Без коментар. Тъй че как ме оценихте, тайна велика есть. 🙂

 12. Йосарян says:

  Омбре, сега сколасах за Тепавицата. Автоматичните предпазители, освен по ток, се различават и по крива на изключвана – A,B,C,D, има и още.Кривата определя времето на изключване. Затова при късо съединение, може 63А да изключи преди 16А.
  Кривите ги има в каталозите на производителя.

  • Hombre says:

   Благодаря ти, Йосаряне! Честно казано, не го знаех това за кривите
   И все пак, защо без да претоварвам мрежата и без да предизвиквам късо съединение, този предпазител е сработил???
   П.П. Ако ме питаш за кривите краставици, мога до утре сабахлем да ти говоря… 🙂

 13. Йосарян says:

  Ами то няма дим без огън. Все има нещо, което по закона за всеобщата гадост (да не дава Господ) ще се повтори, когато… абе, сещаш се кога.

 14. Светла Павлова says:
  • Hombre says:

   Мозе, Светле, цицко мозе…
   Ще ти предложа и аз нещо красиво:

   • Светла Павлова says:

    Охоооо, симпатяга!

    • Hombre says:

     Да не си помислиш, че само ти си естет.
     Бай дъ… тия селища може да се красиви, но не са функционални за живот…

     • Светла Павлова says:

      Това е твоята гледна точка. Местните може би мислят по друг начин 🙂 .

     • Hombre says:

      Значи местните туземци нямат представа от красив и уютен дом, в хармония с природната среда… Това струпване на къща до къща води до постоянен стрес!

 15. Pasi says:

  Коалицията ОПГ “БОСТАН и присъдружни нано частици” имитира дейност чрез реформи от които положението или се влошава, или остава статуквото!
  При пенсионната реформа е така. Увеличиха възрастта и стажа за пенсиониране, предстои и увеличение на вноските. А не пипат държавните служители за вноски!
  Съдебната реформа – на същия хал. Под кривата круша забоксува. В калта на Конституционните промени.
  За здравна система не смея и да спомена. Да не дава господ пътеката да те заведе при реформирани докторя… Жив ще те ощавят, а за лекуване и дума няма да се отвори. Образованието – по разяснителни свитъци за… родители!?
  Културата- след Квадрата, само бутафирии на Божо-ибрика.
  Сектора на Лили- срутище след свлачище…
  Местна власт- нафандъчване за изборите – ремонт ли бе да го опишеш!
  Сигурност- една ограда не могат да допостроят. За аероплани и морски флот да не става дума, щото не е удобно да разкриваме военната тайна, че на голия гъз няма чифте пищови.
  Борба с престъпността – социология и нищо друго! Кьорфишеци…
  Реформи, след които всичко си е по старому.

  Да живее Кой!…
  Кой?
  На въпросчето ни: Кой?,
  смело отговора: “Той!”

  Свинска мас е Той помазан,
  Той е царският гавазин.
  Той е фокусника в цирка,
  Той е сикаджийска кирка.

  Той е с лента във ръцете,
  Той целува се с кралете.
  Той разпъва вред чадъри
  за калинки, чукундури!

  Той е вечен миротворец,
  Той е доктор – огнеборец.
  Шланговете Той разтяга,
  Той през февруари бяга.

  Кой е Той? Зад всеки ъгъл!
  Той е лумпеняка кръгъл.

  • Hombre says:

   Благодаря, Паси! Най-после някой да ми отвори очите… 🙂
   За утре съм подготвил едно есе, засягащо де-пе-се (докарах го и на рима). Ще очаквам и ти да си кажеш мнението…

 16. Pasi says:

  Щом ме имаш за авторитет, съм на разположение.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s