Да не оставим злото да тържествува

Въпреки съветите на мои приятели да не влизам в спор с простаци, този път реших да наруша мълчанието си… Реагирам само когато ме настъпят – не заради друго, а за да не тровят съзнанието на други хора, които не познават психиката на мизантропите.

Мине, не мине  време, току се появи някой субект (такъв ми е трудно да го нарека “homo sapiens”) в публичното интернет пространство и започва да ръси оценки, квалификации и критики по адрес на други хора, на които дори очите им не е виждал. Гаче е самият наместник на Господ! Предвид опасността от отравяне на социалния климат в Родината ни с гъби мухоморки, ще си позволя съвсем накратко да обрисувам тези самозвани „народни” трибуни. У тях няма да срещнете ни най-малкото зрънце позитивно мислене в подкрепа на някаква идея за реформи в България, а само заклеймяване и оплювки по реда на номерата на всички политически субекти от А до Я… Не че не са прави в някои отношения, но да отричаш тотално всичко, до което се докоснеш е признак най-малкото не на обективност, а на психически отклонения, свързани със симптоми на комплексарщина – в по-тежки случаи… Не може в природата, така също и в обществото всичко да е черно, тук-там трябва да има и нещо бяло… Колкото и да се опитват някои да изливат злобата и омразата си към всички, които не са съгласни с тяхната позиция. Оттук и погрешната психоанализа… А най-парадоксалното е, че такива субекти се смятат  за другомислещи, при положение, че е съмнително дали въобще мислят… Но затова пък, владеят до съвършенство изкуството да приписват мисли на другите, каквито изобщо не са били изказвани. По ирония на съдбата те се обявяват за свобода на словото, а същевременно не позволяват на други да изкажат своето мнение и директно ги банват, ако са на тяхна територия, без дори да си направят труда да прочетат какво им казват. Всеки, който не мисли като тях е ВРАГ! Обсебени са от чувство на непогрешимост и непрекъснато си повтарят колко те са умни, а другите са наивни глупаци. Ще дам само няколко конкретни примера:

 1. Почти ежедневно пишат колко е тъпо да се говори за „по-малкото зло”, като нещо изключително вредно за обществото. Повтарят едно и също като стара развалена грамофонна плоча. Най-силният им аргумент е: „И се кефиш, че не ти набиват кол в задника, по-малкото зло ти носи утеха и мъдрост…” Нуждае ли се подобна теза от опровержение? Всеки човек със здрав разум ще прецени, че има разлика – само тоя, за който на чужд гръб сто тояги са нищо, ще отрече. Докато не изпита сладката болка от кола в собствения си г@з. Тогава ще се моли за по-малкото зло. Човешката цивилизация е минала през много етапи на развитие и то в повечето  случаи стъпка по стъпка, но никъде досега по света не е построено безкласово общество, сиреч всичко да е идеално. С други думи, върви се по пътя на постепенните промени, а само фантастите търсят абсолютното добро.
 2. Другият мит, който бих искал да развенчая е свързан с идеята за задължителното гласуване и отказа от всякакво участие в избори. Моите опоненти веднага ще ревнат: „Как така правото ни да гласуваме ще го превръщат в задължение?” Само да изясним – всички други права ли са ни гарантирани от Конституцията, та опряхме до това право? Ще използвам един често привеждан юридически неиздържан аргумент за правото на пешеходеца, който по закон винаги има предимство: Кой ни гарантира, че като стъпим на пешеходната пътека, няма да ни блъсне някой камион или конска каруца? Тоест, за да не се стига до каквито и да било ексцесии, трябва да има  взаимно разбиране и от двете страни.
 3. Излишно е да споменавам какви са техните тези. Според случая – ту са за протестите на полицаите против властта, ту ги ругаят за техните “привилегии”. И тако и вако – ще ти налеят вода от девет извора, за да те убедят ad hoc.

Нека видим какво казва Уикито за понятието престъпление: “…Това е деяние, което е несправедливо и за това санкционирано чрез правни механизми от обществото. В правен смисъл престъплението е действие (или бездействие), което нарушава наказателен закон/и/ и подлежи на наказателно преследване.” И понеже често упрекват гласуващите като съучастници на престъпниците, какво да кажем за тези, които не се противопостявят на порочната система и не отиват да гласуват? Бездействието е много по-голямо престъпление, защото няма воля  за промяна!

И понеже няма за какво друго да се заядат, хващат се с критика на творчеството на други, които не мислят като тях. Нали знаете кои стават литературни критици – тези, които сами не могат да пишат или нямат много почитатели.  Ще дам нагледен пример:

Важното е, че може да избираш. Да се свреш в дупката си, да се разлаеш по другомислещите, непризнаващи господарите, да минеш на други теми, по-полезни за спокойствието на стадото – музикални дни, вицови стипълчейзи, търсене на малката правда… Щото за малък човек малката правда е важна. Съчетана с по-малкото зло, носи такова спокойствие и сигурност, че и в черупката ти е топло…”

Стана ли ви ясно къде е борецът за голямата правда? Олицетворението на Дон Кихот, който се бори срещу вятърните мелници…  И същевременно жалък в опитите си да манипулира не многото хора, които все още му вярват. И понеже често пъти такива интелектуалци използват голословни твърдения, прибягват до употребата на различни обидни епитети от богатия си речник за подсилване на ефекта от казаното.

Все повече осъзнавам, че не винаги мълчанието е злато. Ако не реагираш на такива наглеци, които не мирясват (използвам техен израз) нормалните хора ще си помислят, че са те вкарали в миша дупка. Всъщност, крадецът вика “Дръжте крадеца”! Ето  защо,  възползвам се от правото си и аз да изразя една различна гледна точка, за да защитя своята чест и достойнство.

Ясно съзнавам, че няма да срещна разбиране у всеки, някои дори ще ме разкритикуват, а трети от деликатност ще се направят, че не са прочели написаното от мен дотук… Няма значение – казвам това, което мисля, колкото и горчиви плодове след това да обера… Важното е да не дам основание на моите опоненти да ликуват. Апропо, винаги съм бил добронамерен към всеки един, който е пристъпил прага на Тепавицата, но явно не винаги съм бил достатъчно убедителен…

Вече цитирах една народна мъдрост и считам за уместно отново да я повторя: „Кучетата си лаят, керванът си върви”. След като няма ненаказано добро, защо трябва да оставим злото да тържествува?!

Прилагам към криминалното досие и една песен:

http://vbox7.com/play:a7b3448b7e

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Нещо като хумор, Политика и социология and tagged , . Bookmark the permalink.

26 Responses to Да не оставим злото да тържествува

 1. Pasi says:

  “Да не оставим злото да тържествува”.
  Хубаво, ама то /злото/ си развява байрака! Със или без наша намеса.
  Винетки по 100 лв./за наше добро/, “блажен” данък/за нашето здраве/, премахване на класовете върху възнаграждението /за по-лесно смятане/, регистрация в митниците на казаните за ракия до 500 литра /ей така, за да може утре и тук акциз да турнат/, пръстови отпечатъци в болници и аптеки – за предотвъртяване на злоупотреби?!?. Утре могат да поискат да ни чипосат, като песовете!!!
  Поголовно орязване на социални придобивки и тотално следене на населението.
  Слава на Бога,че нашествието от Изток и Юг все още ни заобикаля! Че тогава и арабски трябва да учим, като официален език.
  Отгоре на всичко – победа на изборите и подкрепа на референдума – без значение с “да” или “не”.
  Такъв е “материала”, какво да правим?
  Майната му…

  • Hombre says:

   Друже Паси,
   И да искам, по-хубаво от теб не бих могъл да го напиша… С твое позволение, ще добавя и данък „Градина” към пакета от социални мерки на правителството на ГЕРП.
   Остава да разберем – с наша или без наша намеса отиваме към дъното на пропастта.

 2. Кисса says:

  ММО, да си чувАл за пасивни и активни педерасТи? Ами на нЕкои им харесва да са пасивни, кво толкова си се закахърил? 🙂

  • Hombre says:

   ММК, как няма да се кахъря, когато развалят имиджа на България…? Да не искаш да се превърнем в гей общество с новите евроатлантически ценности??? Успокоителното е, че за тях колецът отзад е като манна небесна! 🙂

 3. Homo faber says:

  Притча за доброто и злото в нас
  Стар чероки разказвал на своя внук за борбата, която се води във всеки един от нас. Той казал на момчето, че в душите ни се борят два вълка.
  Единият е зъл – той е гневът, завистта, недоволството, отрицанието, алчността, надменността, самосъжалението, чувството за малоценност или пък за превъзходство, лъжата, фалшивата гордост и егоцентризмът.
  Другият е добър – той е радостта, мирът, любовта, надеждата, спокойствието, скромността, добротата, благосклонността, взаимността, щедростта, искреността, състраданието и вярата.
  Внукът се замислил за момент и след това попитал дядо си:
  – И кой вълк побеждава?
  – Този, когото нахраниш. – отговорил старият чероки.
  Та така, трябва да има наша намеса, не трябва да храним в себе си злият вълк, и така злото да тържествува, и както по горе се каза да си развява байрака …
  А който го храни, той злия вълк, изяжда хранещият го …

  • Hombre says:

   Така е, Фабер… Но знаеш ли кое е най-лошото? У едни хора преобладава доброто, а у други само злото…

   • Homo faber says:

    Въпросът, Омбре е в това, че едни хора смятат, че са по-по-най и прочее… или както се казва всё и вся! И са недоволни, че обществото не ги вижда и оценява…

    • Hombre says:

     Фабер, в последното ти изречение се съдържа отговорът защо пикаят газ, когато не ги оценяват по достойнство…

     • Homo faber says:

      Омбре, всичко е добре, когато е добре. Така че, погледни този сайт… няма в българския език, буква е с две точки отгоре… така че, поправи думичката – да е всьо… 😉
      http://www.rechnik-bg.com/index.php

     • Hombre says:

      Фабер, ако нямаш нищо против, съчетанието “всё и вся” се среща само в руския език. Следователно, трябва да се придържаме към правописа в руския език.
      Това кое е правилно и кое не е, решавам само аз! 🙂

 4. rusalka2013 says:

  Ако не се лъжа, Тракиецът неотдавна бе публикувал едно хубаво есе за самурая, който не реагирал на обидите на някакъв младок. Изводът бе, че ако не приемеш хулите, те си остават за онзи, който ги е изрекъл. Предлагам всички да станем самураи 🙂

  • Hombre says:

   Русалке, четеш ме отгоре-отгоре… Тук не става въпрос за моята скромна личност, а за тези, които разпръсват отровната си плесен, без някой да им търси сметка. Ако зависеше от мен, такива хора бих ги лишил от право на публична дейност, особено ако техните идеи са насочени към младото поколение с още неизбистрени политически и житейски възгледи.
   П.П. За твое сведение, аз отдавна съм възприел самурайската философия.

 5. Homo faber says:

  Омбре, може да си всьо и вся… 🙂 а също за българския народ дружбата с руския народ да е тъй жизнено необходима, както слънцето и въздухът за всяко живо същество. Но нещо даваш на заден, цензоре и правописецо, от правописането на родния си език.
  А това, че ти решаваш, кое е правилно и кое не е, те води към субекта, герой на днешното ти съчинение… 🙂

  • Hombre says:

   Нещо бъркаш… не съм всьо и вся! Аз съм мъничко човече, на децата мил другар… 🙂

 6. Тракиец says:

 7. Тракиец says:

  Сега по темата:

 8. Тракиец says:

  А това е специално за Омбре, по заповед на щуката / може и Русалката/.

  • Hombre says:

   И кво ся – да ги оставим да се размножават като хлебарките тези, които пръскат отрова около себе си…?

 9. rusalka2013 says:

  Харесват ми постингите на Тракиеца. 🙂

  Наскоро в една мъдра книга прочетох, че не можем да променим околните, каквито и опити да правим, за да ги превъзпитаме. Затова пък можем да променим себе си, нещо, което понякога се оказва доста трудно. А като променим себе си, ще се променят и околните 🙂

  • Hombre says:

   Русалке, познавам хора, които са изчели мъдри книги много повече от мен, но по-умни не са станали…
   Ако не можем да променим другите, какво излиза? В резултат на симбиозата, ще заприличаме на тях!

  • Hombre says:

   Какво да кажа, храбри тракийски воине?
   Като се има предвид поканата от къде е дошла – от сегашния прецедент и външния дипломат в МВнР, както и от кандидатите за креслата на “Дондуков” 2, всичко е ясно. На теб ли да обяснявам…?

 10. Тракиец says:

  Няма да съм аз, ако не ви зарадвам с тази много кратка и съдържателна информация по моята специалност!
  България е „Изгубения свят на стара Европа“!

 11. Pasi says:

  Eто нещо добро:

  • Hombre says:

   Ееее, Паси, “Под небето на Париж” е една от тънките струни на моята душевност в младостта… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s