И това е България!

Имах намерението да отделя сериозно внимание върху така зададената тема в заглавието, но неочаквано ме нападнаха едни неканени гости, които осуетиха тази моя хубава идея. Трябваше да избирам – или гостите, или Тепавицата…

Нищо, де… може би така стана по-добре. Сега никой няма да каже, че искам да го манипулирам. Предлагам ви заедно да изгледаме репортажа на Хекимян „Шарената приказка Рибново” и после пак да си говорим. Обърнете внимание на споделеното от местните хора в Рибново и кажете вашето мнение. Заслужава си да се проследи целия репортаж! Живот в една паралелна реалност в XXI век! В случай, че темата не ви се вижда чак толкова интересна, с цел да възбудя вашето любопитство, вижте този клип: “Как мъж от Рибново заживя с три жени?

За вашето добро настроение, предлагам да чуете една стара родопска песен:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

36 Responses to И това е България!

 1. aman11be says:

  Добро утро на всички тепавичари! Картинката в началото на текста извика стари спомени у мен, които искам накратко да споделя. Преди доста години, май беше в началото демокраДцията, бяхме семейно на почивка в Рибарица. Един ден отидохме до Тетевен да се поразходим. Както обикновено, когато човек е с жена си, разходката първо включваше един (не много) бърз тур по магазините в центъра. Докато жена ми оглеждаше обувките в един магазин, а аз броях мухите, застанал до входа, пред магазина спря колоритна групичка от един мъж и три жени. Мъжът беше облечен с поизносени, но чисти дрехи, а жените бяха в някакви ярки носии – горе долу като тези на снимката, но още по-пищни. След кратък разговор жените останаха отвън пред магазина, а мъжът влезе вътре. Той набързо разгледа щанда с дамските обувки, избра някакъв доста затворен модел на нисък ток – нещо подобно на обувките, с които играят народни танци в самодейните състави, и купи три чифта. Опаковаха му ги, плати, взе ги и излезе. Навън даде по една кутия на всяка от жените и групата си тръгна. Така и не можах да разбера какви бяха тези хора. Според някои, на които съм разказвал тази случка, са били къзълбаши, според други – каракачани. Не знам. Но за пръв и последен път видях такива облекла и такъв патриархат. И това е България.

  • Hombre says:

   Добро утро, Амане! Искам още в самото начало на нашата дискусия да уточня, че аз не съм против помаците. По-скоро недоумявам как след Освобождението ни от турско робство не се е намерило нито едно българско правителство, което чрез просветителска дейност и съответната политика за стимулиране на това население не са успели да го приобщят към българския народ. От техните изказвания личи, че те също се чувстват българи и България е тяхната родина. Но, за съжаление, твърде много са се капсулирали, за което „заслуга” има и т.н „Възродителен процес”. Да не отварям сега тази болна тема, защото имам много какво да кажа. Интересен феномен в това село е сплотеността на хората и тяхното трудолюбие, при много ниска престъпност, ако въобще има такава… Съхранили са народните традиции и обичаи, барабар и с много кичозни такива (огърлиците с банкноти на младоженците), закупуването на много покъщнина, която може да не им влезе в употреба, показността на това, което е приготвено като чеиз от родителите на булката и т.н.
   Леко се прокрадва един лъч на надежда – младото поколение не одобрява част от тези стари традиции.

 2. Тракиец says:

  Да това е част от България, но не цялата! България е всичко онова което обичам. Тя е една пъстроцветна феерия от хора, съдби, природа, отношения и много други обстоятелства. Обичам я такава каквато е от моето детство и по-късен съзнателен живот. Със скъсаните панталонки и филията с мас на село, летните бригади, животът от град на град, особеностите на прехода и всичката мръсотия произтичаща от това. Обичам всички българи, цигани, турци, рускоговорящите ни сънародници и даже така наречените гърци.
  Не се примирявам единствено с продажността на българската политическа класа, свързана с чинопоклонничеството и загърбване на българските национални интереси, довели до допускане на наша територия на маси от хора с чужд за нас цивилизационен модел на поведение, без да си дават ясна сметка за последствията.
  Крайно време е това да ни обедини, защото наистина става СТРАШНО!

 3. rusalka2013 says:

  Ще ми се да допълня Тракиеца с ей тази статия:
  Игри на изнасилване

  • Hombre says:

   Благодаря, Русалке, ще му предам… 🙂

  • aman11be says:

   Според мен отговорите на много от въпросите, зададени в “Игри на изнасилване”, се съдържат в една статия на Велислава Дърева, която предложих на вашето внимание на 08.01. – “Drang nach Deutschland Kanzleracte или как се става американски заложник. 1600 Хирошими в сърцето на Европа ” . Мисля, че е крайно време болшинството от хората, населяващи Европа, да прогледнат и да видят, че в геополитически план има три суперсили, които се борят за ръководно място в световната политика и икономика – САЩ, Русия и Китай. С много родилни мъки от няколко десетилетия се опитва да излезе на бял свят и четвърти играч – обединена Европа, но “акушерите” се опитват да не допуснат това. И това няма нищо общо с демокрация, тоталитаризъм, социализъм и прочие. Това са “дъвки” за публиката. Крайно време е да се разбере, че САЩ нямат интерес от силна и самостоятелна Европа. Те имат интерес от послушна Европа. Не защото са лоши, подли и т.н., а просто защото НЯМАТ ИНТЕРЕС. Русия също няма интерес от силна и самостоятелна Европа. Тя има интерес също от послушна Европа, която да използва в борбата за геополитическо надмощие над САЩ. Разликата е, че така или иначе Русия е много по-близо до Европа от САЩ, част от Русия е част от Европа и Европа в много по-голяма степен зависи по отношение на енергоизточници и суровини от Русия, отколкото от САЩ. Русия също не е лоша, подла и т.н. Тя просто има свои интереси. Интерес от силна Европа имаме само ние – хората, които населяваме Европа. И когато ругаем САЩ и/или Русия е добре да се замислим дали те са виновни за продажността на европейските политици или по-правилно е да ругаем (и не само) нашите си ръководители – и на ниво ЕС и на ниво двете страни на “Дондуков”.

 4. Homo faber says:

  Както светът е с много багри, така е и в България. Трябва да познаваме ценностите и правилата на хората, с които общуваме, ако не искаме да изпитваме разочарование всеки път. Ние хората можем да общуваме, да се обичаме. Но ако се нарушават правилата на другия човек по някаква причина, то той ще бъде разочарован или пък стресиран във връзката си. Може да се каже, че почти всяко разочарование, което изпитваме в едно или друго отношение, се дължи на неразбиране на правилата, по които се движи другият човек.
  Така че, не е лошо да има единство в многообразието, както мисли Европата и на национално ниво.Човекът e с по-сложно устроен мозък от този на животинките, големи интелектуални способности, добре развити форми на култура и много форми на комуникация. Но дали всичко това го използваме правилно, за добро?
  П.П. … а това за трите жени, не е нищо ново. Сега е модерно да не се сключва брак при християните. И като има възможност, защо да не издържа и живее човек с колкото си иска жени… 🙂 Това, явно не е подминало и хората с друга вяра.

  • Hombre says:

   Фабер, с всичко съм съгласен, освен с тази твоя мисъл:
   Трябва да познаваме ценностите и правилата на хората, с които общуваме, ако не искаме да изпитваме разочарование всеки път. Ние хората можем да общуваме, да се обичаме. Но ако се нарушават правилата на другия човек по някаква причина, то той ще бъде разочарован или пък стресиран във връзката си”.
   Циганите имат традиция да сключват брак съвсем малолетни деца и да раждат деца. Това не е изключение и при помаците, видно от репортажа. Така че, всичко трябва да е с мярка, в рамките на закона. В итерес на истината, нямам нищо против многоженството, ама кака ти едва ли ще ми разреши… 🙂

   • Homo faber says:

    В интерес на истината, Омбре, неведоми са криволиците Омбреви, неразрешени от кака! 😀

   • Homo faber says:

    Не съм имал предвид, малолетните да сключват брак и прочее…

    • Hombre says:

     Не си имал в(над) (под) предивд, ама тайно си си го мечтал. 🙂

     • Homo faber says:

      Отчитам, съгласно написаното от теб, че не случайно си киризил и въздишал по даскалицата твоя, когато се къпе, както писа. 😉

     • Hombre says:

      Фабер, ти никога ли не си бил пубертет и не те е интересувало женското тяло от чисто научна гл(а)една точка?

     • Homo faber says:

      И това е… зима е, ти как си, с в(над) (под) … 🙂
      Бяга заек през гората, зима е, а той умира от глад – не е ял от три дена. Изведнъж вижда снежен човек, само че някой шегаджия е забил моркова не в горната топка, а в долната.
      Заекът гледа замислено, а снежният човек го пита:
      – Какво, да не се притесни?

     • Hombre says:

      Доколкото те познавам, не си от най-притеснителните…

  • aman11be says:

   Чувал съм (и съм чел някъде), че Коранът разрешавал на правоверния да има до 4 (четири) жени, но ….. ако е в състояние да ги издържа. Това означава да може да осигури на всяка дом, прислуга, дрехи, храна и т.н. Тъй че, ако някой се точи на повече жени да има това предвид. 🙂

 5. Pasi says:

  В животинския свят и “многомъжството” е разпространено, често с канибализъм. При насекомите например. Матриархата обаче мъжете са обявили за грях и трудно го допускат, а жените най-добре си знаят има ли го или го няма многомъжството в съвременността. Та така. Колкото до помаците, не знам от къде им хрумна ,че трябва под строй да гласуват за ДПС. И корпорацията на башибозука ги използва: с тютюна, с дървата, с билките и горските плодов,които събират, въобще експлоатация страшна. А повечето от хората са добри, не скъпят труда си, че и аргати в Гърция ходят, особено от Гоце Делчевско.

  • Hombre says:

   Паси, за обогатяване на твоята обща култура съм подбрал една статия, която с помощта на чичо Гуги можеш и ти да я преведеш без моя намеса:
   Населението на помаците се оценява на около 350 000 от тях, а само 36 000 (1991 преброяване), живеещи в Гърция (23,000 в Ксанти, 11 000 в префектура Родопи, 2000 в префектура Еврос). Останалите са разположени в България.
   Българите, основани главно на техния диалект, искането си като българи и турци, като се позовава на факта, че те са мюсюлмани, смятат турците. В румънски, помаците са остатък от древно тракийско племе, което последователно романизирани, ekslavistike и приел исляма
   Go
   Ιστορία των Πομάκων
   http://www.patridamou.gr/?page_id=248
   Ο πληθυσμός των Πομάκων υπολογίζεται γύρω στις 350.000 από αυτούς όμως μόνο οι 36.000 (απογραφή 1991) κατοικούν στην Ελλάδα (23.000 στο νομό Ξάνθης, 11.000 στο νομό Ροδόπης, 2.000 στο νομό Έβρου). Οι υπόλοιποι βρίσκονται στη Βουλγαρία.
   Οι Βούλγαροι, στηριζόμενοι βασικά στο γλωσσικό τους ιδίωμα, τους διεκδικούν σαν Βούλγαρους, ενώ οι Τούρκοι, στηριζόμενοι στο γεγονός ότι είναι μουσουλμάνοι, τους θεωρούν Τούρκους. Κατά τους Ρουμάνους, οι Πομάκοι είναι απομεινάρι αρχαίου θρακικού φύλου το οποίο διαδοχικά εκρωμαΐστηκε, εκσλαβίστηκε και εξισλαμίστηκε

  • Homo faber says:

   Хрумването, че трябва под строй да се гласува, е на този, на който интереса клати феса. Знае се … Или ако обърнем обратно … Докато лудите се налудуват, умните накупуват …

   • Hombre says:

    Абе, я най-добре никой да не гласува – така както ни съветват някои по-умни от нас… Или да не избираме от всички злини по-малката. Нека бъдем истински мазохисти и да се гордеем с това, че сме накарали и други да ни последват. Щото е най-лесно да кажем, че няма партия, за която да си заслужава да гласуваме. Гаче има държава по света, където има партия, която да отговаря напълно на интересите на народа. И все пак, хората не стоят пасивни, а оказват натиск върху своите избраници.

 6. Йосарян says:

  Извън темата.А пък вие изчистихте ли снега пред къщи?Щото аз излизам.

 7. Тракиец says:

  И това е България! Кажете на Гърчолята, че се събудихме и могат да си хлопат!
  Протест на „Орлов мост“: Не искате да ни чуете. Тогава ще ни видите

 8. Тракиец says:

  Те в тая България съм и язе!

 9. Тракиец says:

 10. Йосарян says:

  То българинът може да разбере и този йероглиф.

 11. Pasi says:

  С Тракиеца четем едно и също… А картинките ги разгадае значи съм българин.

  • Hombre says:

   Паси, кога за първи път се появиха у теб съмнения, че може би си българин…? 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s