Колонка на читателя

Едно уточнение искам да направя. Още никой не ми е писал по темата, която поставих на вашето внимание, но се надявам днес поне малко да предизвикам интерес у вас. Повод за това мое есе беше публикацията: „Плевнелиев: Ще направя всичко да изпратим комунизма в музея на миналото”. Четете внимателно коментарите под  нея. Ако не сте забелязали, през последните 26 години периодично се притопля една и съща манджа с различен привкус. Този път поводът е 1 февруари -„Ден на жертвите на комунизма в периода 1944 – 1989 г.” Искам правилно да бъда разбран – против всякакво насилие съм и изпитвам горест особено за невинните жертви през целия този период. Но ако върнем лентата още по-назад, ще видим, че има и други свидни жертви, паднали в борбата срещу фашизма у нас. Този път, с нелеката задача да ни разясни какво се е случило по онова време, се зае „независимата” и „безпристрастна” телевизионна журналистка Цветанка Ризова, която бе поканила за интервю  хора с определено десни идейно-политически възгледи. Неизменно целта е една и съща – да не се допусне по никакъв начин национално помирение и обществото ни да се отклонява от другите значително по-важни въпроси, свързани с физическото ни оцеляване като нация. Моята съвест е чиста и нямам основание да се срамувам от миналото си. Няма да допусна политически номади, които вървят след победителите, да стават мои морални съдници! За съжаление, в редовете на БКП/БСП имаше и има много кариеристи формиращи т.нар. “червена номенклатура”. Във всяко стадо си има мърша. Съвсем естествено е сред 1 млн. членска маса да има и такива, които като ББ съвсем не са се интересували от партията, в която са членували, а единствено от своето лично благо. Как още не се е сетил някой да натирим тези червенотиквеничета и на тяхно място да си  внесем сирийчета, афганистанчета, лезбийчета и останалите мигранти от категорията „бежанци”?

Съзнавам ясно, че не всеки споделя моите възгледи и убеждения, но ако се абстрахираме от емоционалните си пристрастия, може и да стигнем до някои общи заключения. Например, защо трябва непрекъснато да  вадим скелети от гардероба и да развяваме знамето на антикомунизма, да обявяваме лова на вещици за висша национална цел, а в същото време срамежливо да пропускаме имената на виновниците за жертвите в периода на монархофашизма. Не искам да ставам прокурор и да обвинявам нито едните, нито другите престъпници, отнели живота на хиляди българи само защото са вярвали и са се борили в името на някакви други идеи. Пак ще повторя – съжалявам за всяка жертва, независимо от това кой стои в дъното на терора срещу тях. От моето семейство и роднини няма засегнати както преди 9.IX.1944 г., така и след тази дата, до 10.XI.1989 г. За сметка на това, голяма част от българското население, особено малоимотните и безимотните заплатиха висока цена за извършения пладнешкия грабеж, под благовидното наименование „приватизация”, за разрушаването на родната промишленост и селско стопанство. Който се интересува от история, може да намери достатъчно факти и доказателства.

Ще бъда съвсем ясен и конкретен. Тези, които продължават да се опитват да ни настройват едни срещу други, буквално казано да ни зомбират, не го правят от никакви хуманни съображения. Те целят разбиване на имунната система на народа ни и трябва да си признаем, че донякъде успяват, защото разчитат на нашата наивност.

Бих искал да ви попитам кой печели от всичко това и докога  ще продължаваме да се мразим и да търсим отмъщение? Трябва ли да стигнем до братоубийствена гражданска война или масово да емигрираме в по-спокойни страни, където човек за човека е брат? Защо не се поучим от опита на страни като Испания или Гърция…?

Помислете  добре, като очаквам вашия честен отговор. Преди това, вместо хумор ви предлагам да прочетете следната статия: “Четиригодишният виц на президентската институция“.

All rights reserved

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in У нас, POLITICS & SOCIETY and tagged , . Bookmark the permalink.

80 Responses to Колонка на читателя

 1. Pasi says:

  Пране
  В Лихтенщайн се дело води,
  срещу наши три особи…
  Душат чуждите копои,
  челници в модела # Кой.
  Тлъсти сметки са на мушка
  след препиране до шушка,
  В таз мистерия чевръста,
  # Кой мълчи, за да не лъсне!
  От „Бостаня” са на стража,
  бранят здраво екипажа.
  Някой шлифера държи…
  За народа куп лъжи!
  19.10.2015г.

  • Hombre says:

   Паси, поради твоя значителен принос в съкровищницата на българската литература и поезия, смятам в най-близко време да те предложа за омбудсман, на мястото на Мая Манолова… 🙂

 2. Homo faber says:

  Извинявай, ама пак… 🙂 Но, въпроса, който поставяш е един от най-актуалните, заедно с другите, които обществото българско, трябва да реши. Даже, от неговото разрешаване, трябва да се почне. И стане ли, тогава и другите най-съществени въпроси, ще ги разрешим.
  Но… едно голямо НО!!! Ние по природа сме си такива лоши… знаем приказката за Нани и Вути и прочее. Ама най-точко го е казал, Константин Иречек … “За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата”
  А и този, или тези, чийто интерес/и клати феса го знаят, просто са улеснени. С кеф хвърлят съчки в огъня и доволно търкат лице. 😦
  Долината на падналите, близо до Мадрид до Мадрид е паметник, олицетворяващ мястото, където в света на мъртвите да постигне побратимяване, което в света на живите не е било възможно. А може да стане и у нас, ако всички почнат да мислят, така …
  А. ДЕЛИБАЛТОВ ПРИЗОВА: ДА ЗАГЪРБИМ ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО!

  • Hombre says:

   Поздравления, Фабер! Силни думи – навреме и намясто казани!
   Само умни хора ще ги разберат, ако все още не са им промити мозъците…

 3. Тракиец says:

  Браво на Наско Делибалтов. Познавам го лично, бяхме колеги в ТКЗС и АПК през далечните мракобесни тоталитарни години. Докато ни делят на Левски и ЦСКА, така ще бъде! За съжаление го правят бившите партийно-комсомолски номенклатури, които сега са креатура на десните НПО на хранилка при Сорос!

 4. Кисса says:

  Aко трябва да приемем цитата на Сент-Екзюпери за безусловна истина, че „съвършенство се постига не когато няма какво повече да добавиш, а когато няма какво да махнеш“, то тази писаница е ужасно далеч от съвършенството. Повод да се замислите, тези с “непромитите” мозъци.

  • Hombre says:

   Кисса, за разлика от други хора, аз мисля със собствената си глава, а не чакам някой друг да ми каже коя е “безусловната истина”.
   Ще ти бъда безкрайно благодарен, ако ми кажеш с кое не си съгласна в моята писаница?

   • Homo faber says:

    Лошо, лошо Седла…, пардон Тепавичаров, защо бедни ми Тепавичаров, не стана “промит мозък” в началото с долари и марки. А сега, в евро ще се промиваш и къпеш, и до безусловната истина, щеше да стигнеш! 🙂

  • Тракиец says:

   Прости на моя предубеден и промит мозък, ама за коя от сите писаници става въпрос, щото за моята отговарям, че не е съвършена, но е меко казано “голата истина”
   1. То, лицето Плевналиев е бивша комсомолско-партийна номенклатура от Горна Джумая/ Благоевград/
   2. То стана милионер благодарение на партийно-финансови спекулации с подкрепата на ЦК на БКП и по-конкретно А.Луканов, О.Дойнов и сие.
   3. Стана министър/ президент/ с подкрепата на кръга “Капитал” Иво Прокопиев, Цв.Бориславова и сие/ също рожби на светлия комунизъм/.
   И тоя недорасляк да ми говори за антикомунизъм?!!!!!!!
   Крайно време е да загърбим противопоставянето и да се обединим в името на оцеляването и развитието на българската нация! А тези от вас, които живеят зад граница и все още се считат за българи да помагат с каквото могат, защото е много лесно да даваш ъкъл, през прозореца!

   • Hombre says:

    Тракиец, ще си позволя да интерпретирам от свое име думите на многоуважаваната от мен и от други тепавичари, Кисса:
    1. Едва ли има нещо против оценките, че Росен Плевнелиев не заслужава да бъде държавен глава
    2. Нея друго я боли – тя смята, че цветът на нацията е унищожен от Народниья съд.

    Историческа справка:
    Коректността изисква да се направи друго историческо уточнение, без да се приема като защита за втората страна в събитията. Убийствата, репресиите заради убеждения, не могат да бъдат оправдани, независимо кой е техният извършител. И никакви царски или последвали партийни награди, не могат да измият позора от престъпленията.
    Но…
    В периода 1941-44 година загиват 9 140 антифашисти, убити са 20 070 ятаци.
    Народен съд: Издадени смъртни присъди – 2730. Доживотни тъмнични – 1921. 20-годишни – 19.

    „И кой е елита унищожен от Народния съд? Този ли който за 6 години вкара България в три войни довели до 2 национални катастрофи и смъртта на над 200 хиляди млади българи- генетичния ресурс на нацията. Този ли който изпрати юнкери и германска артилерия срещу български войници боси, дрипави и обезумели от глад, тръгнали да му търсят сметка? Или този който през юни 1923 г. закла законно избрания министър председател и с това вкара страната в кървава спирала от взаимно насилие, продължила десетилетия. А може би този, който гласува влизане на страната в Тристранния пакт, който подкрепяше нацистка Германия, който обяви война на Англия и САЩ, който изтреби хиляди млади хора- участници в антифашистката съпротива?
    Това представляваше т.н. “елит”. Несъмнено- покрай виновните са си отишли и невинни. Това е неизбежната логика на престъплението и отмъщението. Но много от тези хора са получили заслужената си съдба.”
    Кисса, извини ме, ако неправилно съм те изтълкувал. Очаквам една дама отвъд глибокия гьол да се присъедини към твоите справедливи забележки. Други – едва ли…

    • Кисса says:

     Като прочетеш по-долу написаното от мен и това на Тракиеца ще разбереш, дали си ме изтълкувал правилно.

    • Тракиец says:

     Тук като убеден демократ и реалист ще ти кажа, че не си напълно прав! Имало е беззакония, убийства без съд и присъда, лично отмъщение, отстраняване на инакомислещи и т.н. Да имало го е в периода 1944-1954 год. Не бива да крием истината. Много са жертвите на терора от това време и вината е в тъпите, необразовани цървули, слезли от планината и по съветски маниер са тръгнали да внедряват пролетарската революция!
     Нооооооооо, без да ставам адвокат на когото и да било, ще спомена, че тази реакция е била отмъщение за кървавите събития през периода 23-25 год. , когато е унищожен също голяма част от цвета на нацията. Имал съм честа да общувам с хора и от двете страни на барикадата и зная за какво става дума.
     Това е все едно да виниш съветските войски за изнасилванията в Германия през 1945 год. Ами кой започна пръв бе господа!? Нима не е било също положението и в Италия след войната! Око за око, зъб за два! Това е било времето и никого не мога да виня за това!
     Време е да загърбим миналото и да гледаме напред, а не да търсим несъществуващи призраци, защото никой от нас не е виновен за делата на родителите си. И още нещо!
     Няма колективна вина! Ако някой е вършил беззакония, да си носи персоналната вина, а този който е живял и работил в името на Родината си, да се чувства достойно с чувство на изпълнен дълг. Така се чувствам и аз, като бивш бригадир от ТКЗС село/ сега град/ Камено Бургаско!

     • Hombre says:

      Време е да загърбим миналото и да гледаме напред, а не да търсим несъществуващи призраци, защото никой от нас не е виновен за делата на родителите си.”
      И къде се разминаваме тогава, щом не си съгласен с мен?

    • Кисса says:

     “На 20 декември 1944 година отечественофронтовското правителство прие дружно Закона за трудововъзпитателни общежития за политически опасните лица – т.е. за създаване на концлагери.Определението политически опасни лица бе опасно определение, защото с времето променяшe своя обхват:
     отначало за политически опасни лица се смятаха членовете на фашистки организации, към тях скоро бяха причислени всички противници на Отечествения фронт, после – противниците на комунистическата партия и най-накрая – всички противници на комунистическия вожд.
     Според този закон политически опасните лица ще се въдворяват в концлагерите за известен (а всъщност неизвестен) срок по заповед на министъра на вътрешните работи след доклад на директора на милицията.
     Този закон бе абсолютно незаконен, тъй като противоречеше на още действащата тогава Търновска конституция, в която изрично се казва, че никой не може да бъде наказан без присъда от надлежний съд (чл. 73) – и отваряше пътя за безконтролен терор и издевателства.
     Не е трудно да се досети човек в чия глава се бе родила тази зловеща идея,
     чудно е обаче с какъв акъл под този закон се бяха подписали бъдещите му жертви: земеделци, социалисти, звенари, независими интелектуалци…
     Колко хиляди души са минали през концлагерите на България – е въпрос тъмен и спорен, тъй като милицията умишлено и старателно е унищожавала всякакви документи за своята незаконна дейност.
     За мащабите можем да се ориентираме по някои случайно съхранени цифри (някои от които вече споменах):
     само няколко дни след създаването на концентрационните лагери, на заседание през [на 20] декември 1944 г.,министърът на вътрешните работи Антон Югов информира Политбюро, че изпратените в лагери и на принудителна работа възлизат на 37 347 души 1 ;
     според доклад на Държавна сигурност до ЦК на БРП(к) от септември 1944 до май 1945 г. броят на изселените възлиза на 28 131 души, през същия период през лагерите и т.нар. трудови групи са преминали 184 360 души 2 ;
     според днешни данни на Държавна сигурност от 1948 до 1956 г. са осъдени и изпратени в затвор или в лагери 23 608 души.
     В последната цифра влизат само осъдените. за изпратените в лагери без съд не става дума, а те са многократно повече от осъдените – например, през април 1953 година от 5000 “политически” в Белене само 1500 са били осъдени 4 – така че цифрата 23 608 трябва да бъде умножена поне по три и става 70–80 хиляди);”

     НО КОММЕНТ, я пак си провери публикуваните сметки по-горе.

     • Кисса says:

      “Ако твърдението, че от есента на 1944 до май 1949 година през лагерите минават около 500 000 души , е преувеличено, то тази цифра е съвсем правдоподобна за периода от 1944 до 1989 година.

      Девиз на лагерите бяха думите на Дзержински: Врагът не се възпитава никога, а се унищожава винаги и навсякъде!, а мото – Сталиновата максима: Няма човек – няма про-блем.”

     • Hombre says:

      Харесва ми твоят революционен патос. На мен ми се иска да не ставаме заложници на миналото и да не повтаряме едни и същи грешки!

     • Кисса says:

      “Как е била убита Дина Георгиева Кангалова-Пицина от Велинград, разказват пред съда през 1990 година две свидетелки.
      Разказът е страшен. Слагам предупредителен знак:
      НЕ ЧЕТЕТЕ СЛЕДВАЩИТЕ 20 РЕДА!!!
      Райна Георгиева: Веднъж направо на кариерата докараха една едра, хубава жена. Надзирателката извика Гогов и му каза, че симулира и не иска да работи.
      Тогава Гогов извади от джоба си едно писмо, прочете го и го даде на надзирателката. Всички, които бяхме наблизо, чухме: “Тази да се ликвидира”.
      Надзирателката слезе с новата лагеристка и един надзирател от мъжете в едно по-усамотено място на кариерата и започнаха да я бият…
      Христина Събева: Тя бе пребита от Юлия . Освен че я би с тояга, мушкаше я в очите, във влагалището, скачаше отгоре и…
      Райна Георгиева: Видях, че надзирателката взе една тояга като точилка. След това я вкара в устата и и започна да натиска. Видях изпод скъсаните дрехи как точилката излезе от тялото на жената заедно с червата.
      Беше мъртва, с широко отворени уста и очи.
      След това сложиха трупа в чувал…
      Христина Събева: И го откараха с молотовката заедно с други трупове…”

     • Hombre says:

      Всички сме чели за Гогов и не го оправдавам!

     • Hombre says:

      Не твърдя, че всичките ми сметки са точни. Но дай да не се вторачваме в престъпленията само на едните!

     • Hombre says:

      Е, и…? Който не е трол или хейтър го знае. Необходимо ли е да се наддумваме още кои са по-лоши – комунистите или фашистите?

     • aman11be says:

      Сложих нещо и от другата страна на везната за уравновесяване….

     • Hombre says:

      Ще сложиш, къде ще ходиш… 🙂

 5. Тракиец says:

 6. Тракиец says:

  – Господине, защо искате да емигрирате от България?
  – Вижте, преди години хомосексуализмът се наказваше със затвор, после само с пронудително лечение, после започнаха да го смятат за нормален, напоследък започнаха рекламни гей-паради.
  Искам да се махна преди да е станал задължителен!

 7. Йосарян says:

  “Не се страхувай от съвършенството – никога няма да го достигнеш.”
  Салвадор Дали

  • Hombre says:

   Благодаря за подкрепата, Йосаряне! Чел съм и други велики личности, които по един и същи въпрос са изказвали коренно различни становища.

 8. Кисса says:

  Лайтмотивът на писаницата е ДА СЕ ОБЕДИНИМ.
  ПИТАМ: около кого?
  Около настоящия елит, подменил бившия додесетоноемврийски, все от котилото на БКП?
  Около псевдо националистката партийка АТАКА, пак от същото котило?
  Около АБВ, излишно е да казвам пак за котилото.
  Около мутрите?
  И пак питам, около кого?
  И не ми отговаряйте с изтърканото “по-малко зло”. Започвам да си мисля, че Генек има до голяма степен право. Светла Павлова също. Брат Аман е много често ПАС напоследък, познай от един път защо?

  Аз не искам на Вуте да му е зле. НО НЕ ИСКАМ и на мен да ми е зле. Затова съм направила своя избор. България ще излезе от батака след много поколения, когато няма да и строят газопроводите чужди компании, щото няма пари, нали трябваше да финансира компартиите на Агостино Нето и редица прогресивни режими. Ще излезе от батака, когато забрани вноса на дрехи секънд хенд, с които се облича 45% от населението и.

  КОЙ приватизира успешните промишлени предприятия? Костов. Кой е Костов? По какво преподаваше? От кое котило е? А преди и след Костов?
  Когато СОДИ Девня стана Солвей соди, а Циментов завод Девня стана ИТАЛЧЕМЕНТИ, Костов май го нямаше.
  Айде холъм, не сме толкова късопаметни. Помним и Луканов, и Дойнов, и куфарчета разни…та на КОЙ??? му е промит мозъка???

  • Hombre says:

   ММК, лайтмотивът на писаницата ми би трябвало да е: „Преди да се обединим, да се разграничим!”. Слава, Богу, в България не са се свършили честните люде. Все ще се намери някой, който да поведе стадото. Какво имаме да делим ти и аз?! И двамата еднакво желаем държавата ни да се управлява от умни и кадърни, некорумпирани хора, които не са свързани с бившите държавни и партийни структури. Но за целта, всеки от нас трябва да си мръдне поне малкото пръстче…
   Що се касае до Генек, независимо от факта, че с него имаме доста еднакви или близки идейно-политически възгледи, той не е мой идол! Най-малкото, защото призовава гражданството да не участва на избори, защото щели да станат съучастници на престъпниците. На практика постига точно обратния ефект. Освен това, когато аз споря, използвам агрументи и не се обиждам ако някой не е съгласен с мен. Можеше още да бъда негов приятел, вместо да ме разжалва в ранг на негов „познат”.
   Това, което ти е направило впечатление за Аман, може би си има някакво обяснение, но едва ли е това, което ти смяташ…
   Няма да споря с теб и относно виновниците за сегашното състояние на България. И само до тук ли трябва да спрем? Защо трябва да допускаме подмяната на дневния ред на обществото ни? И то от хора със съмнителен морален облик, обявили се за бащи на демокрацията!

  • Тракиец says:

   Обединете се около мен бе, джанъм!
   Основавам партия ТКЗС – “Труд, Култура, Закон и Сигурност!”
   Главен секретар на Партията и министър на външните работи Омбре Хомов, Министър на Правосъдието той и гл.прокурор Кисса Италианска, Министър на образованието и културата Паси, на отбраната Аман бе – той и Адмирал на флота и Пръв авиатор, На Вътрешните работи Генек- той и главен секретар, на младежта и спорта Малката Русалка както и председател на ФИФА, ФАФА и ФУФА /каквото и да означават/, а на Фабер – ДАНС!!! /Омбре внимавай в картинката/. Йосариан да поеме промишленоста, транспорта и енергетиката. Светла туризма и екологията. А всичко останало премиер, финансов министър, строителство на магистрали, европроекти и др. корупционни министерства/ защото всяка сделка в която не участвам язе, е корупционна сделка/ съм пак язе и председател на ТКЗС тоже ! 🙂

   • Hombre says:

    Тракиец, ти ма уби! Направо ми увинсна ченето! Кога започваме партийното строителство? 🙂

    • Тракиец says:

     Ами почнали сме! Очаквам ресорните министри да развият вижданията си за да изготвя програмата на Партия ТКЗС ! 🙂

     • Hombre says:

      Аз вече съм готов с моята краткосрочна програма. Започвам с уволнения и приемане на оставки… 🙂

   • Кисса says:

    Не, не и още 1000 пъти НЕ!
    Партията ще се именува ЕСВСЕМ (е ся ви се е@а м@….), като всяка сричка ще бъде немедленно влизаща в действие по отношение на съсипалите България, без значение на комунисти, фашисти, екс спортисти, мутри, иииии вся остальная сволоч, допринесла за сегашния хал на родителите ни, децата им, внуците и правнуците.
    Партията ще се управлява от двама Регенти, сменящи се на всеки 6 месеца(като в най-старата република в Европа – Сан Марино. Тепавичарите ще бъдат натоварени с изработване на цели за постигане през всяко шестмесечие, колко ще струва на народа постигането им и да оценяват успешността на постигането им. Ако оценката по средата на мандата не е добра – по един шут на регентите и нови на техните места. За да бъде наистина пряка демокрация, поставените цели ще се одобряват със задължителен референдум. Регентите няма да получават възнаграждение по време на регентстването. Никакви министри, подминистри, консултанти, народни представители, президенти и прочее. Ще има само една неправителствена организация, аналог на италианската ФАЙФИ, автофинансираща се, която ще отговаря за мода, добър вкус, културно и историческо наследство, и най-паче за НЕДООПРОСТАЧВАНЕТО на Българина. Ще я ръководи пак с 6 месечен мандат човекът с най-високия интелектуален коефициент в държавата към съответния момент.
    Казах
    П.П. като информАтик, който предстои да излезе в пенсия(все някога), обещавам да премахна всякакви чипове от документите ви, все на доброволни начала.
    Море, да видите как набързо ще се напусне ЕС, НАТО, и как ще процъФФФФФФФтим, цъФФФФФФФФнем, та и завържем 🙂

    • Hombre says:

     Кисса, заслужава си да обсъдим ред по ред всички твои предложения!
     Заслужава си да бъде прочетена следната мисъл:
     “Смисълът на истеричната русофобия и антикомунизъм в момента е тъкмо в това – да не се допусне тематична коалиция на антигерберските сили, на народа – да се поддържа изкуствено разделението и озлоблението на българите едни срещу други. Което разделение бе позаглъхнало, преди да го раздуха отново превратът, т.е. летните протести от 2013 г., в които, за съжаление, и ДСБ взе активно участие. За да стане истинска опозиция на ГЕРБ, ДСБ трябва да преоцени участието си в летните протести”.
     П.П. Да разбирам ли, че ти си за еврогейските ценности и за продължаване членството на Н(р)Б в ЕС и НАТО? Само заради свободата да пътуваме без визи в ЕС, трябва ли да се надупим на новите братя?

     • Кисса says:

      И кво общо има предложението ми с русофобия/филията и с антикомунизма, а???
      Нали искаше да се обединяваме…ама едно си баба знае и едно си бае.

     • Hombre says:

      Обединяват се фили, а не фоби! За къф чеп ни е членството в НАТО? За да си плащаме вноските и да бъдем мишена за други страни, които не са съгласни с водената политика на САЩ и нейните сателити в Европа?
      Това е истинската загриженост за бъдещето на нашите деца и внуци!

     • Кисса says:

      май днес чукча не читатель а писатель 🙂

     • Hombre says:

      ММК, като свършиш на тръстиката, изведи Валтер в някоя кръчма край морето и пийте по едно кампари за ваше и за мое здраве. Имаш нужда да свалиш градуса на напрежението… 🙂

     • Кисса says:

      Омбре, почини си, че видимо си се преуморил. Къде съм писАла, че трябва да сме в НАТО, ЕС? И ЗА последен път ти повтарям: НЕ съм русофобка. Просто не съм Путинофилка. Но за тези неща днес не е ставало дума в постовете ми.
      П.П. да знаеш какъв сеир сме с Валтер, който гласувайки за екстремната десница в Италия, е…Путинофил 🙂
      И ПАК за последен път обяснявам, в Родината ни няма автентична десница. НЯМА как да я има. Има пръкнали се от едно котило, псевдополитици, обявяващи се за десни Да…ама не. 🙂

     • Hombre says:

      Благодаря за твоята загриженост, ММК! Наистина имам нужда от почивка. Въпросът ми за Ес и нато беше чисто риторичен – да знаят и другите хора, че си за мир и демокорация. Имам още един риторичен въпрос: защо немците предпочитат за канцлер Путин, не Меркел?

     • Кисса says:

      И за да те изведа от тази уДжасна заблуда, и двамата с Валтер гласуваме тук за партия, искаща излизането на Италия от ЕС и НАТО. Веднъж ти рекох и коя е. Начело на партията е жена – Джорджа Мелони. Алеанца Национале.

     • Hombre says:

      Поздравления!

     • Кисса says:

      Оххххх, как се чуствам неразбрана, мъкаааааааааа. Да ти мязам на кифла, пиеща кампарита? 🙂

     • Hombre says:

      Еми… не всички имат твоето високо IQ… 😀

     • Кисса says:

      В сряда председателят на опозиционната партия „Братя италианци – Национален алианс“ Джорджия Мелони съобщи, че в парламента на страната е внесена резолюция против приетите от Европейския съюз антируски санкции.
      Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/news/2014_09_10/Bratja-italianci-vnese-v-parlamenta-rezoljucija-protiv-evropejskite-sankcii-0987/

      на български тук:
      „Братя италианци“ внесе в парламента резолюция против европейските санкции

     • Hombre says:

      Бравос! Знаят си интереса!

     • aman11be says:

      А бе аз от много време ви чета и се чудя ще се сети ли някой от вас, че преди да бъдем -фили и -фоби от всякакъв десен, трябва да бъдем поне малко българи. Че да си патриот не означава непременно да обичаш Русия или САЩ или филанкишията, а означава да обичаш само и единствено България. Мисля си, че ако успеете (повечето от вас) да се оттървете от тази взаимовръзка между патриотизма и преклонението пред някоя чужда държава, тогава и тук разговорите ще се успокоят. Може би именно от това сме и на туй незавидно дередже, а?

     • Hombre says:

      Амане, ще се окаже, че Кисса е права! И на мен ми направи впечатление, че напоследък не си така активен, както преди… Откъдето правя извод, че не си много съгласен с някои от моите възгледи. Може би е редно да припомня тук една мисъл на Уинстън Чърчил, ако не ме лъже паметта: “Няма вечни приятели, има вечни интереси!” Не разбирам много твоята логика – защо трябва да се противопоставяме на Русия, за да изтъкнем какви патриоти сме? Малко ли проекти с огромно икономическо значение за България по наша вина бяха осуетени, та трябва още да влошаваме отношенията си с тази страна? Не може ли да развиваме взаимоизгодно сътрудничество, към което вече призовавам страни от ЕС, защото осъзнават, че санкциите срещу Русия са удар и срещу техните икономики? За мен противопоставянето на русофилството на патриотизма е измислено от лукавого.
      Доколкото ме познаваш, аз не се прекланям пред никоя друга страна, но не смятам, че противопоставянето ни на Русия е в наша полза. Не само в икономическата, но и във военнополитическата област.

     • aman11be says:

      Точно за това пиша. Ти не разбираш защо трябва да се противопоставяме на Русия, за да сме патриоти, макар че аз НИКЪДЕ и буквичка не съм написал в този смисъл, но сигурно напълно разбираш и вероятно приветстваш, ако бях написал, че трябва да се противопоставим на САЩ. 🙂

     • Hombre says:

      ОК! Значи сме на едно и също мнение. Кажи го и на Кисса, за да се успокоя. 🙂

     • aman11be says:

      И да продължа.. А защо пропаднаха тези проекти? Не са ли пропаднали именно заради такива “българи”, за които на първо място са интересите на някоя друга държава, нежели (каква хубава стара българска дума! 🙂 ) интересите на България? Които са приели за свой патриотичен дълг да обичат …. И всеки, който не обича с тях ….., не е истински българин.
      ” За мен противопоставянето на русофилството на патриотизма е измислено от лукавого.” Не съм съгласен. Не бъркай интереса с русофилството, pls. 🙂 Защото всичко написано от теб до това изречение няма нищо общо с русофилството, а с интереса. И това, според мен, е напълно правилно.

     • Hombre says:

      И аз не съм съгласен с теб!!! Не бъркай продажническата същност на нашите управници с интересите на България! Колчем сме били против Русия, все сме губили… Не мисля, че съм по-малък патриот от теб.

    • aman11be says:

     Кой пък ти говори за тези престъпни недоразумения, наречени български политически елит? 🙂

     • Hombre says:

      Самозванци! Като леля Цецка, която рече, че трудът на депутата не може да се сравнява с този на простия работник…

     • aman11be says:

      А може ли? Особено на сегашния депутаК…. Работникът, колкото и да е мързелив, създава нещо материално. Депутатът в нашия парламент освен фекалии какво друго създава?

     • Hombre says:

      Въпрос с повишена трудност! Питай лелята…
      П.П. Ще участваш ли в новия министерски кабинет?

     • aman11be says:

      Че после и за мен да пишат така ли? 🙂

 9. Тракиец says:

  Госпожа Екатерина Бончева отново е медийна “звезда”. Громи “агентите на ДС” и с това българските специални служби. Покойният Цвятко Цветков от Шесто в ефир по една от националните телевизии заяви, че в Комисията по досиетата има скрит “агент на ДС”. Досието му е потулено защото е превербован и служи на чужди интереси. Цвятко Цветков каза още, че въпросният скрит “агент на ДС” е журналист. По това време в Комисията имаше две журналистки. Едната бе журналистка от вестник “Дума”. Другата бе г-жа Екатерина Бончева. Историята с “агента на ДС” в Комисията по досиетата бе потулена. Мисля, че преди г-жа Екатрина Бончева да продължи да философства на тема “ДС” би трябвало да отговори на въпроса: “Има ли в Комисията, в която е назначена тя…”агент на ДС” ?
  Екатерина Бончева: БСП опитва да “опраска” историята

 10. Pasi says:

  Включвам се с мъничко пояснение що е то Народен съд, и защо е бил необходим, и дали е необходим,може би и днес.
  Народния съд осъжда хора които по друг начин в условията на съществувалото към оня момент законодателство не е можело да бъдат осъдени поради прокараното прохитлериско и антинародно законодателство със подчертана антисемитска насоченост и особенно Закона за защита на държавата, Закона за забрана на дейността на БРПк, и доста други политически формации в това социалдемократически лези земеделци и прочее политическа палитра. Въобще съгласно тези закони престъпленията на един поручик в Ястребино, застрелял деца без да му мигне окото, дейността на убийците от 23-25 година, които действително засягат елита на нацията като сред тях са Петко Д.Петков, Гео Милев, Йосиф Хербст и много други знайни и незнайни българи. Вапцаров е застрелян по политически прицини. За комунистическа дейност в страната заедно с него за застреляни още шестима дейци на БРПк. Набързо и по същия ЗЗД. В подобни условия всички действия на управлявалите България по времето на две национални катастрофи и поредица от войни, няма как да бъдат наказани. Това е заместено с Наредбата -Закон за народния съд.
  Тук само ще отбележа ,че моя дядо е арестуван и пребит до смърт в Полицията именно по ЗЗД и той оставя две невръсни сирачета. Едното майка ми. Отгледана незнайно как, в ония гладни години. Евакуирана в Ихтиманските села при вуйчо си. От бомбенето в София. Нима мъката на моята майка е по малка и незабележима, от мъката на роднините на убийците на баща и?
  Нима мъката на майка ми не трябва да бъде спомената от Президента? Той има длъжността да обединява и би трябвало да омекоти противопоставянето? Да ама не… Е какво очаква нищожеството? Да го призная за нещо? НЯМА ДА СТАНЕ! Никога! Неврокопски боклук! За изхвърляне…
  Защо Народния съд е необходим и днес ще попита някой….
  Моят отговор е, защото в тоя грабеж и убийства трябва да бъдат наказани дейците на ограбването. Те са добре известни. На всички, защото всичко се случва пред очите ни. Под ограбване разбирам и духовното ограбване на народа, принудата към емиграция на значителна част от него.
  Два милиона от общо 9 млн. или 22-23% от населението, са напуснали държавата. Може би завинаги. Заедно със своя потенциал и съществуващо и незаченато потомство. Това е катастрофа дами и господа тепавичари!!! Огромна и невъзвратима загуба.
  Това е резултата от изпълнението на въздесъщия лозунг : 25 години декорация- 25 години банани! Урааа!… Да живей….

  • Hombre says:

   Днеска очаквах едно вяло участие в дискусията в Тепавицата, а какво се получи…?
   Не смогвам да отговоря на всички – дори една ракия не мога да изпия…

   • Тракиец says:

    Да е жива и здрава КИССА, че разпали Страстите Христови! Винаги е добре когата се включва! Слага есенцията на тортата, но кой ли ще поднесе черешката?!!!

  • aman11be says:

   Паси, ако позволиш едно допълнение. Подпоручик Константин Йорданов – екзекуторът на ястребинчетата, е запасняк. По професия …… учител.

 11. Pasi says:

  “Кориере дела сера” се кодошила с нищото… Източник: 19 минути.

 12. Кисса says:

  Аман11бе, прочете ли това:

  ЛАГЕРИТЕ ПРЕДИ 09.09.1944 НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ЛАГЕРИТЕНА СМЪРТА СЛЕД НАЙ-ЧЕРНИЯ ДЕН В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ 09.09.1944.?????????????????????????????????????????????????????????????????

  • aman11be says:

   Кисса, както ти е добре известно, историята се пише от победителите. Преди 1989 г. едно пишеше за лагерите преди 09.09.44, а за лагерите след тази дата въобще не се споменаваше. След 1989 г. палачинката се обърна и се пише само за лагерите след 1944 г. и какви ужасии са се вършили там. За лагерите преди 1944 г. или не се пише или се пише като за санаториуми с малко по-строг режим. Затова съм по-склонен да вярвам на материала, в който се казва, че българската политическа класа от Освобождението през 1878 г. и до началото на 60-те години на ХХ век е имала навика да се разправя с политическите си противници по не най-демократичен начин.

   • Hombre says:

    Амане, малко преди да прочета какво си написал, мислех си за историята като такава. Оказва се, че дори и 6 века да са минали от турското присъствие или съжителство, историците не са станали по-обективни и безпристрастни. Всеки разтяга локуми според това на кой господар служи. Налице е масова фалшификация и манипулация на фактите, някои от които или се премълчават, или им се дава нова интерпретация. Отново поставям въпроса докога ще се вторачваме в миналото, вместо да вървим напред?

 13. aman11be says:

  Чакай сега. Какво общо има турското робство с гьотверенството на различни категории трудЯщи се на полето на формиране на национално съзнание, обществено мнение и прочие тънки неща? Да не би по периода отпреди турското робство историците да са постигнали пълно съгласие? А в миналото, по моето скромно и може би не особено компетентно мнение, някои ще се вторачват докато могат да изсмукват оттам политически, административни и чисто финансови дивиденти. Но това ти си го знаеш. Тебе ти не требе жокер…. 🙂

  • Hombre says:

   Амане, турското робство го дадох само като пример как историците и съвременните автори на учебници могат да изкривят представата на българина за събитията от онова време. Ако прибавим и най-новите „научни доказателства” за произхода на българите, ще добием пълна представа какви сме били. Очаквам Тракиеца да ни залее с още „безспорни” факти и доказателства. Само едно не разбрах – защо след като тракийците са живели в земите и на днешна Гърция, не ги признаваме за свои роднини?
   По останалата част на твоя коментар немам различия с теб.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s