Чаша горчиво кафе

От време на време, когато ми омръзне да пия домашно приготвено кафе от цикория, излизам от Тепавицата за да си поръчам в близкото кафене едно истинско еспресо без захар. Така го пия поне от 30 години насам и го препоръчвам на всеки, който иска да усети вкуса и аромата на тази напитка.

Обикновено отсядам в кафенето “Сан суси“, където ме познават като редовен клиент и си поръчвам едно средно дълго кафе еспресо в пластмасова чашка, защото им нямам много доверие на продавачките в заведението, които едва ли мият съвестно филджаните… По принцип, обичам тънкостенна порцеланова чаша, ама в случая е по-важно здравето ми пред естетиката. Ако случайно някой ме почерпи уиски, поднесено в пластмасова чаша, ще го откажа. Задължително трябва да бъде в кристална чаша, съответно “on the rocks”!

Настанявам се на някоя празна масичка отвън, за да не дишам цигарения дим на заклетите пушачи. И започвам да зяпам подир минувачите, особено тези от женски род под една определена възраст, за предпочитане с прозрачни чорапогащи, а не с панталони…

Оня ден, по-конкретно в петък, за моя най-голяма изненада, тоя път ранобудните пенсионери бяха заели всички стратегически места на площадката пред заведението  и бе останала само една единствена, с един клиент на нея. Като всеки възпитан човек, поисках разрешение да седна на неговата маса, при което господинът любезно ме покани да му правя компания, даже го каза с такъв възторг, сякаш мед му капеше от устата. Следва кратко описание на бай Марин по неговите собствени думи: на 76 години,  през живота си никога не е ползвал болничен лист, външно добре изглеждащ. Работил е като строителен инженер в редица арабски страни, обиколил е и доста други  държави по света.

Не си спомням как точно започна разговорът ни, но във всеки случай не бях аз инициаторът. А, да – каза ми че имам интелигентен вид, като претекст да ме заговори. Тръгнахме от международното положение, на първо място от събитията в Близкия Изток и по-специално войната в Сирия. Като човек, който е бил на работа в този регион, започна най-подробно да ми обяснява кое, как и защо. Мисълта му се лееше като пълноводна река, заливаше ме с водопад от думи, без да ми  даде каквато и да било възможност да се съглася или да отхвърля неговата гледна точка. Преди три години съпругата му починала и може би това е причината да търси събеседници, за да не се чувства самотен, въпреки, е и той като мен имал две големи дъщери. Разговорът ни (по-скоро неговият  монолог) продължи повече от час и почти не ми даде възможност да взема и аз думата. На десетата секунда ме прекъсваше и започваше да ми излага неговата версия. Само доброто ми възпитание не ми позволи да стана и да му кажа “довиждане”. В интерес на истината, научих от бай Марин и някои интересни неща, които не ги знаех преди. Мене са ме учили да уважавам по-възрастните, да ги изслушвам и да не ги прекъсвам, макар че по едно време усетих как погледът ми започна да блуждае… Да не пропусна да отбележа – политически много добре информиран и по същество стоящ на много близки позиции до моите. Не ми се навлиза в детайли, защото рискувам да ви изгубя като читатели… Добре че по едно време ми се обади по мобилния жена ми  и ме попита купил ли съм  хляб. Съвсем бях забравил, но това обаждане ми даде повод да приключа разговора преди да чуя следващата тирада. Тръгна да ме изпровожда и по едно време и двамата се спряхме, при което застанахме лице в лице буквално на 10 см. един от друг. Това много го мразя, още повече, че непрекъснато си бършеше носа по време на беседата ни. Понечих да се отдръпна и той пак се доближи до мен. Някои хора наистина не се усещат, особено като се има предвид какви болести върлуват  зимно време у нас..

Познавам и други хора като  бай Марин, но точно такъв като него за пръв път срещам. Като вземе думата, забравя да я пусне. Не знам това национална черта ли е или болестно състояние, известно в медицината като logorea/λογόρροια .

Та, в тая връзка се сетих за книгата на Дейл Карнеги „Как да печелим приятели и да влияем на другите”. Ако някой е пропуснал да я прочете, нека отдели 5 минути от своето свободно време и да се  запознае само с 30-те негови принципи в това отношение. Обърнете специално внимание на т.7!

Следващата песен е нарочен поздрав за всички настоящи и бъдещи пенсионери:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Икономика, Политика и социология and tagged , , . Bookmark the permalink.

58 Responses to Чаша горчиво кафе

  • Hombre says:

   Паси, ако всичко това е вярно, жалко, че нито един от опитите за спасяването на Левски не е успял…

 1. rusalka2013 says:

  Свят широк, хора всякакви 🙂 Този бай Марин, докато е бил из арабския свят, явно е прихванал от техните табиети – да стоят близо един до друг, да се прегръщат и т.н. Само мъже, де 🙂

  • Hombre says:

   Русалке, човек да не си позволи да бъде по-откровен. Сега остава и на мен да ми излезе име на стари години… 🙂

 2. Тракиец says:

 3. Тракиец says:

  Не зная защо не се копира. Изтрий ги моля те!

  • Hombre says:

   Тц-тц-тц… язък! Бързо да изкараш един опреснителен курс по компютърно дело!

 4. Тракиец says:

  Жените са като индианците – гримират ли се старателно, значи се подготвят за лов.

  • Hombre says:

   Тракиец, като тънък познавач на женското тяло и душа, мисля да те поканя некой ден да изнесеш некоя сказка пред мъжката част от тепевичарската ауди… тория. 🙂

 5. Homo faber says:

  Тц-тц-тц… само оплаквания тук – какъв горчив живот, какво горчиво кафе! 🙂
  При теб животът е движение. Докато си лежиш на дивана, от време на време поклащаш някой крайник. 😉
  Класическа ситуация. Жената е в леглото с ненаситен любовник, неочаквано се връща мъжът. Жената казва на любовника:
  – Скъпи, докажи му, че си истински мъж!
  Любовникът:
  – Какво бе?! И на него ли?

  Една жена попитала мъдрец с какво полигамията при мъжете се различава от тази при жените. Той я накарал да направи чай в пет чайника и да донесе пет чашки.
  – Сега налей чай от един чайник в петте чашки. Харесва ли ти?
  – Да.
  – А сега налей чай от петте чайника в една чашка. Харесва ли ти?
  – О, да, още повече ми харесва.
  – Овца такава! Развали хубавата притча!
  А за да ти е сладък животът, може да се запишеш да спортуваш в групата, вместо да гледаш дупките по чорапите на девойките… 🙂

  • Hombre says:

   Фабер, кога съм казал, че не обичам горчиво кафе? Не ми приписвай думи, които даже не съм си помислил! Обичам в живота ми да бъде сладко-солено, а понякога и горчиво за разнообразие… Нали затова на младоженците им викат „Горчиво”?
   С приложения документален фотоматериал направо дъхът ми спря… Друго си е като напълниш и двете шепи… 🙂

 6. Тракиец says:

 7. Тракиец says:

  Моята настолна книга! Препоръчвам я на всички ТКЗС-ари!
  Наръчник на шпионина

 8. Тракиец says:

  И още нещо от Белградските потайности!
  http://www.bitelevision.com/istinata-na-tsvetan-vasilev-za-peevski-tsatsarov-i-ktb-v-prosto-dikov/

 9. Тракиец says:

  А ето ви и един брилянтен анализ на Кеворк!
  ЧУДОВИЩЕТО ТРИФОН И НОРМАЛНОСТТА

  • Hombre says:

   Нито е анализ, нито е брилянтно мнение…
   Прочети в Уикито какво е анализ!

   • Тракиец says:

    Хей Уки-то, какво е тогава? 🙂
    Ей за това не се разбирате с Генек, щото се правите на даскали по граматика и литература !
    Не ми пука какво е! Важното е, че е хубаво и си заслужава да се прочете!

    • Hombre says:

     Тракиец, аз не се правя на даскал по граматика и литература! Просто изразих едно скромно мнение по така предложената от теб статия с аФтор К.К. Ще кажа и още нещо, с риск да не се хареса на публиката. Лека му пръст на Туньо, но защо трябваше да го героизират след смъртта му? Няма ли други по-заслужили българи или ценностната ни система съвсем е девалвирала…?
     По-скоро ти ми мязаш на Генек, защото и пръстче да ти покажат, готов си да се обидиш. И какво спечели той от това? Загуби един искрен приятел, когото принизи до случаен познат…

     • Pasi says:

      Не ми харесва. Сравнения, класации и прочее между тепавичарите не са допустими. Модераторът не е съдник. ИЗВИНИ СЕ!

     • Hombre says:

      Паси би ли пояснил кой на кого следва да се извини? И изобщо какво е станало, че трябва да се обвиняваме, да се съдим и да се извиняваме след това…? Водим мъжки разговор и нищо повече.
      Само да напомня Член 39 от Конституцията на Република България:
      Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
      Извинявам се на всеки, който се е почувствал засегнат от думите ми.

 10. Homo faber says:

  Анализът е метод на изследване и в медицината …

  В­лизат две циганки в аптека :
  -Имате ли лекарство за пичи въшки ?!
  -АУУУУ, ама как може така, какви са тези цинизми . . . трябва да влезете, учтиво да поздравите с “добър ден” и да кажете “имате ли лекарство за дамски буби” . . . . . а сега се върнете обратно и го направете както ви казах !!
  Излизат двете, пак влизат :
  -Добър ден, имате ли лекарство за дамски буби !?
  -Дааа, имаме, колко ви трябва ?!
  -Еми за две п*тки

 11. Светла Павлова says:

  Защо прикривате мръсното си подсъзнание зад звездички? 😀

  • Hombre says:

   Светле, какво означава “мръсно подсъзнание”? Според другаря Фройд нагонът е движещата сила в човешкия род! 🙂

 12. Тракиец says:
  • Hombre says:

   Тракиец, справяш ли се с метлата, а? 🙂

   • Тракиец says:

    Петима евреи, които промениха вижданията ни за света:
    Мойсей: Законът е всичко
    Христос: Любовта е всичко
    Маркс: Парите са всичко
    Фройд: Сексът е всичко
    Айнщайн: Всичко е относително.

   • Тракиец says:

    Навсякъде съм добър! 🙂

 13. Homo faber says:

  Има и други добри… с горчив хумор 🙂

 14. Homo faber says:

  И горчивият парадокс… 😉

  • Hombre says:

   Отлично, Фабер! 🙂

   • Homo faber says:

    Три дни домашен отпуск, школник! 🙂

    • Homo faber says:

     А сега, горчиви изводи по повод празника на Руската федерация, български политици са присъствували на церемония по поднасяне на венци на паметника на съветската армия в центъра на София. И горчивия коментар на Перко, за окупацията ни и прочее… – “Че ние и сега сме окупирани…от евроатлантическите зверове. На тях им издигнахме паметник, че са ни бомбардирали… в знак на благодарност!!! Едните ни окупирали, другите ни бомбардирали и сега окупирали… Ние ровим в гардероба за скелети и не усещаме как ни издърпват килимчето изпод краката – земя, ресурси, суверенитет, свободи, права, сигурност… всичко отиде по дяволите! Стига с тия паметници! Стига с тия глупости! Не разбирате ли, че има по-важни неща! Докато се дърлим с Русия, американците са ни потурчили… Бийте се, ровете се в миналото, спорете, озлобявайте се българин срещу българина, докато ни лишат от земя, от държава и докато останем шепа мизерници без бъдеще! То и натам е тръгнало с тоя прост народ.”

     • Hombre says:

      Само глупаците търсят под вола теле и се настройват на антируска вълна! Наливат вода в мелницата на хамериканците и техните съюзници от НАТО! Коя друга държава е направила нещо добро за България?

    • Hombre says:

     Само три дни ли…?

  • Hombre says:

   Русаалке, под анализ разбирам научен труд поне 10 страници, но безспорно всеки българин требе да знае как ни ликвидират българското образование!

  • Тракиец says:

   Ааааааа, не е анализ, не е! 🙂

 15. Тракиец says:
 16. Тракиец says:

  И какво излиза!? Повечето диктатори са били хуманисти: УЧИТЕЛИ, художници, богослови, а само двама военни! Да му мислят даскалята по български език и литература! 🙂
  Какво са работили някои от световните диктатори преди да станат… диктатори

  • Hombre says:

   Има и професионална деформация… Познавам една даскалица, която е родена за диктатор.

 17. Тракиец says:

  Можете да съблазните мъж, който има вярна жена. Можете да съблазните мъж, който има сексапилна любовница, но не можете да съблазните мъж, който има шише ракия и точно си е нарязал салатката…

  • Hombre says:

   Зависи от салатата… Аз предпочитам от нещо, което е расло на кокал. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s