Културата като запазена търговска марка

Настоящото есе е естествено продължение на едно друго, публикувано преди 4 години. Само да ви  припомня какво написах тогава:

Да поговорим за културата, възпитанието и още нещо…

Сега е моментът да ме попитате, ако нещо не ви е станало ясно дотук. Утре ще бъде късно!

Ladies and Genlmen, Дами и Господа,

Всички много добре знаете колко много обичам да изнасям проповеди, особено когато денят от седмицата е събота.

Както ви обещах, ще ви разкажа какво ми се случи вчера в Сансусито… Та, значи, отивам аз към  заведението, с тайната надежда да срещна бай Марин. По пътя трябваше да хвърля в контейнерите за битови отпадъци, един плик с боклуци, но уви, не ги открих на обичайното им място, та се наложи още път да бия, докато стигна до други контейнери. От което ми стана леко чоглаво. И тоя път имаше една  камара пенсионери на площадката, но бай Марин го нямаше. Влизам аз вътре и кафеджийката ме посреща с хладно мълчание. Нейсе поръчвам си аз кафето и задавам риторичния въпрос:

– Комай денят днес не е хубав…?
– Защо, какво се е случило?
– Ами, защото културното обслужване изисква продавачът да каже „Добър ден” на клиента!
– На мене клиентите първи ми казват „Добър ден”…
– Аз пък съм чул, че по цял свят е точно обратното.
– … (сервира ми кафето без да каже едно „Заповядайте”)
– Трябва ли да кажа „Благодаря” след едно такова “културно” обслужване?

Напускам безмълвно заведението, като усещам как леко ми червенеят ушите от произнесената наум попържня. Някои хора продължават още да живеят във времето на социализма – нищо старо не са забравили, нищо ново не са научили… Изобщо, не ви ли прави впечатление, че от ден на ден все повече изпростяваме? Това джентълментство, кавалерство, добро възпитание, са останали в миналото като нещо напълно излишно и безполезно. На мода е юмручното право, бой с бухалки, метални палки или боксове, ритници, шамари, заплашителни писма с куршуми в плик и т.н., и т.н. Включете който и да е тв канал с български новини и ще намерите десетки примери в това отношение. После да не се чудим защо расте детската агресия в училищата… Нали вземат пример от родителите си – като оня баща, който набил двама ученика заради това, че са обидили сина му.

Не малка заслуга за оформяне на характера на детето имат игралните филми, изобилстващи със сцени на насилие и разврат. Докато в една държава като Кипър – по обществените телевизии дори целувката между двама нормални мъж и жена се цензурира и се поставя предупредителен надпис: „Препоръчителен родителски контрол”.

Е, питам аз – докога ще я караме така? Някой мисли ли за настоящето и бъдещето на нашите деца? Преди някой да ми отговори, ще кажа: „Fuck the Democracy!”

Следващата музика е за всички, които се чувстват благородници по  дух, дори и да са облечени само в конопени дрехи:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

28 Responses to Културата като запазена търговска марка

 1. rusalka2013 says:

  Както споменах вчера, в момента изучавам мъдростите на Конфуций. Та ето нещо по днешната тема:
  “Попитали учителя: Как да накарам народа да ме уважава, да ми бъде с цялата си душа верен и да бъде усърден? Учителят отговорил: Ако отчиташ неговото достойнство, ще те уважава. Ако уважаваш родителите и си милосърден към другите, ще ти бъде с цялата си душа верен. Ако издигнеш способните и обучаваш онези, които изостават, ще показва усърдие.”

 2. Светла Павлова says:

  ” Някои хора продължават още да живеят във времето на социализма – нищо старо не са забравили, нищо ново не са научили… Изобщо, не ви ли прави впечатление, че от ден на ден все повече изпростяваме?”
  Омбре, можеш ли да направиш разяснение на горния цитат, че нещо не разбрах – fucking socialism-ът ли е виновен или fucking democracy-то 😉 ?

  • Hombre says:

   Скъпа Светле, радвам се, че четеш внимателно всеки мой ред, всяка моя дума…
   За да няма никакво съмнение какво съм искал да кажа, разяснявам:
   – При социализЪма обслужването в търговията беше „гола вода”! Или може би не си съгласна с мен? С което искам да натъртя, че от тогава до сега, нищо не се е променило – същите намусени продавачки без изрядно работно облекло и отличителни знаци.
   – Изпростяването се отнася за една голяма част от нас при капитализЪма. Човек за човека е вълк! Или може би бъркам? Стана обичайно явление да пребият, изнасилят или ограбят някого посред бял ден и присъстващите на местопрестъплението да не смеят да се намесят или пък да подминават покрай жертвата без да спират. Случаят вчера на Околовръстното с пребития младеж с палка е показателен. Мога да ти изброя стотици инциденти като този. Не е само страхът, който ни възпира, а и безразличието към ближния, ако така мога да се изразя.
   Прости сме, защото позволяваме да ни тъпчат. Как по друг начин може да коментираме блокадата на българо-гръцката граница от фермерите?

 3. Светла Павлова says:

  Мда, благодаря. Значи само продавачките са наследили простотията от социализъма, всички останали изпростяха при капитализъма. Имам един спомен от времената на социализма, да е било 1984 -та. Чакам на автобусната спирка, часът е около 22.00, край мен има и други хора – мъже и жени. Не разбрах откъде изникна някакъв мераклия, започна да ме задиря, стана нахален… Никой, повтарям: НИКОЙ! не се застъпи за мен. Нито мъж, нито жена. Наблюдаваха най-невъзмутимо как ще се развие сцената. Добре, че имах чадър в себе си. Ударих го два пъти през лицето, та навлекът реши да се разкара. Та… викаш, капиталистическа простотия, а? Страх и безразличие…

  • Hombre says:

   Светле, кой ти е виновен, като си толкова убава?! 🙂 Що мене не задирят девойките? Дала си един пример със себе си, сигурно има още десетки други случаи като твоя, но в днешно време са в пъти повече. Статистиката ясно сочи, че такава престъпност, като днешната, никога не е имало преди в България.

 4. aman11be says:

  Да ме извинявате и двамата, но ми се струва, че търсите под вола теле. Какъв социализъм, какъв капитализъм, какви 5 лева? Става дума за елементарно човешко възпитание, което някои го имаха при социализма, имат го и при капитализма. Други са го нямали никога. И нито социализмът, нито капитализмът им е виновен. Както казват румънците “7 ani de la casa”. Не съм добре с румънския, та моля за извинение за грешките. На български е “…първите 7 години…”.
  Бил съм свидетел на перфектно обслужване в ресторант и преди 1989 г. А също и след тази година. Както и на обратното.
  Вярно е, че сега, може би по някакъв криворазбран англоезичен (да не казвам американски, защото не съм бил там) маниер в много заведения сервитьори си позволяват да говорят на клиентите на “ти”, но това е по-скоро “политика” на “чорбаджиите”, отколкото личен избор на сервитьора.

  • Hombre says:

   Братко, къде се губиш толкова време…? Некои хора ще си помислят, че сме скарани или пък че жена ти те е изгонила заради изневяра… 🙂
   Съгласен съм с теб наполовина. Няма да забравя един обяд в х-л „Балкан”, даден от др. Т.Ж. на преводачите по случай Младежкия фестивал 1968 г. И до ден днешен, не съм се радвал на друго такова перфектно обслужване. Имам и един друг незабравим спомен в Гърция, на връх Великден, когато аз и един приятел бяхме всичките посетители в заведението. По традиция този ден гърците го празнуват в къщи.
   И все пак, мисля си, че едно време имаше някакви задръжки и закони, докато сега е рай за престъпниците. Чувстват се безнаказани.

   • aman11be says:

    Чакай малко. Между лошото обслужване и престъпността има известна, почти незабележима разлика. 🙂 Та за какво говорим последно?

    • Hombre says:

     Свързващото звено е колтурата, приятелю мой. Виж пак заглавието. А липсата на култура и възпитание (първите 7 годинки, както ти сам отбелязваш), води до другите човешки пороци. Не че хора от висшето общество не стават престъпници. Говорим за правилото, а не за изключенията.

     • aman11be says:

      С риск да си помислиш, че се заяждам, но не мога да се съглася, че свързващото звено е кОлтурата. По-скоро е възпитанието. Защото има много хора с ниска култура, които са честни и почтени. За съжаление по много причини и преди, и сега не всеки може да посещава училище, театър, опера, музеи и т.н., но всеки може да е възпитан в дух на честност, коректност, състрадание, трудолюбие ….
      Само един съвсем пресен пример. Миналата седмица ми се наложи да постоя малко в болница – нещо, което не ми се беше случвало досега. В стаята бях с един възрастен мъж (на 75 години) – циганин от едно близко до Варна село, пардон град, Игнатиево. Човекът беше доста приказлив и за няколко дни научих житието му. От малък е обикалял с родителите си из България и се е занимавал с калайджийство. В казармата естествено е бил в Строителни войски. Там случил на хора и го ограмотили. После завършил трети клас. След това започнал да прави олуци. С това се прехранвал общо взето цял живот. Създал семейство, родили му се 4 деца. Установили се в Игнатиево. Построил къща. После построил и на синовете си. Гледа си градинката и си произвежда плодове и зеленчуци. Има си и животинки – кокошки, пуйки, прасе …. Всичко е постигнал с труд.
      Беше ми неудобно, че колкото пъти посегнеше да си вземе нещо да хапне – плод ли било, домати ли или нещо друго, винаги ми предлагаше и на мен. И тъй като аз всеки път отказвах, просто защото не можех да се храня от високата температура, го виждах как и той не смее да яде. Ей ти човек с ниска култура…

     • Hombre says:

      Братко, и през ум не ми е минавало да си помисля, че се опитваш да се заяждаш с мен. Ти отстояваш своята гледна точка, аз моята. Пък и дори да се „заяждаш”, мога да направя разлика между добронамерено и враждебно отношение…
      Мислех на няколко пъти да ти се обадя по телефона, но все нещо ме възпираше, защото съзнавам, ясно, че Тепавицата не е центърът на Земята и сигурно доста си зает… Сега вече наистина ме притесни. Надявам се причината да постъпиш в болница да не е свързана с някакво сериозно заболяване и вече да си напълно здрав!
      И за да изясним веднъж и завинаги един въпрос, да те попитам: нима смяташ, че няма връзка между възпитание и култура? Културата не означава непременно да си изчел два вагона книги, пък дори и да си ги изчел, пак може да си останеш прост. На един съвременен хард диск може да се побере цялата Народна библиотека, но не съм чул да има културен HD!

     • aman11be says:

      Благодаря за загрижеността за моята скромна персона! Паднах жертва на грипната епидемия. 🙂 Досега винаги съм успявал да се оправя сам, но този път гадовете ме изненадАха и трябваше да се предам в ръцете на лекарите. Между другото шапка им свалям на хората! Кой каквото и да приказва, но единиците, петнящи съсловието, не бива да зачернят труда на хилядите честни и добре подготвени професионалисти.
      А иначе не мисля, че някъде съм намекнал дори за липса на връзка между културата и възпитанието. Обаче смятам, че в конкретния случай възпитанието е водещо. Културата е надстройката. Може да я има, може и да я няма. Но няма ли го съответното възпитание…. Ей например Мамин Прасчо. Има ли някаква култура, поне около средното ниво. Най-вероятно има. Има ли възпитание, което му забранява да върши простотии, а бе направо казано престъпления? Не му личи. Ама и откъде да му дойде това възпитание, след като и мама Праска е същата стока?

     • Hombre says:

      Амане, пак скромничиш! Не се ли излекува от тази стара болест? Иначе, съгласен съм с теб, че „Културата е надстройката на възпитанието”. Най-добре е двечките да вървят ръка за ръка…
      Ще ти бъда много благодарен, ако успееш да ми разясниш тази твоя интимна мисъл: „Ей например Мамин Прасчо. Има ли някаква култура, поне около средното ниво. Най-вероятно има. „
      Тенкю, баби in advance! 😀

     • aman11be says:

      Кое не ти е ясно в “интимната” ми мисъл? Делян Пеевски е завършил “право” в ЮЗУ. Това предполага, че е завършил и средно образование. По време на обучението си ще не ще е трябвало да се запознае с определени литературни произведения, да придобие основни (поне) познания по математика, физика, химия, история и т.н. Т.е. “налята” му е някаква базова култура. Само че е нямало кой да му “налее” и някакво базово възпитание, да го научи, че наглостта и нахалството не са сред почитаните човешки качество.

     • Hombre says:

      Братко, те тука вече направо ме срази! Прасчо и кОлтура…? А не ти ли е минавало през акъля, че цел живот некой му е плащал да завърши с добър успех средното образУвание и да запише више…? 🙂
      То министърката на МОН не прави разлика между хан Кубрат и хан Крум, та той ли?

  • Светла Павлова says:

   И мойта мисла беше същата – че простакът си е простак, независимо кога и къде е живял.

   • Hombre says:

    Съгласен! Трябва да има обществена непримиримост към подобна категория лица. Всеки простак трябва да си знае мястото!

 5. Светла Павлова says:

  Еееее, некои сме си убави по рождение 😛 .
  Ето нещо полезно за гледане, ако случайно не си:
  Шоковата доктрина – Филмът [bg, YouTube]

  • Hombre says:

   Сестро, чак тук в Люлинград се носи славата ти на неземна хубавица… 🙂
   Благодаря за филма. Ще го изгледам с удоволствие…

 6. Pasi says:

  Обичам чадърите… Те влезнаха в историята!

  • Hombre says:

   Паси, за какви чадъри говориш, че още съм сънен и не разбрах много добре…?
   П.П. Загрях – ти говориш за спортната дисциплина “Бой с чадъри”, с родоначалник г-жа Светла Павлова! 🙂

 7. Станислав says:

  Като живял нескромните 4 месеца в социализЪма, ще изкажа едно компетентно мнение. Тогава бяха хубави времена, но на статистика от тогава не мога да вярвам. Натъкмяваха я, правеха я, режеха я, криеха я, така че да е удобна. Сега има нещо като свободни медии, или почти свободни – и за това стига толкова информация до нас.

  Простотията и престъпността са две различни неща. Първото винаги го е имало (случаят на Светла Павлова), второто се засили след първите 4 месеца от живота ми, заради чувството за безнаказаност.

  • Hombre says:

   Станиславе, и ти ще остарееш някой ден и ще натрупаш богат житейски опит. Тогава ще разправяш на своите внуци в какви «интересни времена» си живял.
   Колкото и да не е имало едно време Институт за статистически изследвания, каквито и стъкмистики да е имало тогава, повече от ясно е, че такава огромна вълна от престъпност не е имало. Спомням си, че в махалата, в която живеех (от раждането ми до влизането в казармата) имаше само два случая на престъпления, известни на обществеността – убийството на една баба с паве от един луд и разбиването на един телефонен автомат заради стотинките в касичката. Освен това, хората не си заключваха вратите на жилищата и кражбите бяха някаква рядкост. То не че имаше много какво да се краде от домовете… 🙂

 8. Homo faber says:

  Малце със закъснение, ама почивните дни са за… работа! 🙂
  Хубаво ги нижеш приказките, като по учебник, ама и ти каза, че ще му кажеш нещо Сoltурно, по-така на съученика на внучката, който я беше обидил? 😉
  Така че… времето е в нас и ние сме във времето, в което живеем!!! 🙂
  Такава ни е и Coltурата, марка и то запазена, никой не може да ни я вземе … 😦

  • Hombre says:

   Фабер, и ти хубаво ги нижеш приказките…
   Ако правилно съм те разбрал, намекваш ето за такава Coltура:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s