Когато експертите говорят, новобранците слушат

Драги тепавичари,

За тези от вас, които не са разбрали топ новината от вчера, Тракиеца е дал интервю по телевизия „СКАТ” на тема: “Защита на тезата за задължителна военна служба на младежите в РБ”. От добре информирани източници, близки до Щаба на отбраната към МО, научих, че въпросният гост в предаването е генерал от резерва, истински воин, който има не малък принос в разработването на националната доктрина за защита на  Родината.

За съжаление, моят телевизор не е настроен да хваща въпросната телевизия, поради което ще се наложи да  гледам интервюто на  запис през интернет сайта:

http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=9080

Докато не видя интервюто, ще си пасувам.

За всеки случай, представям ви в предварителен порядък първото мнение от вчера вечерта на един от активните участници в тепавичарските дискусии – не безизствестния брат Аман, което твърде много се  доближава до моето:

Чини ми се, че малко късно почна да им мирише на някои на война. Тя войната се води и то не от вчера. Междинен резултат са всички промени, които ни се струпаха на главата и ни доведоха до това дередже.
А щурите идеи на земеделеца-трудовак, изпълняващ по съвместителство и задълженията на министър на отбраната и на кукловодите му не са нищо повече от проветряване на устата и тъпотии на квадрат. На всички им или поне би трябвало да им е ясно, че въоръжени сили не се изграждат/възстановяват и нивото на национална сигурност не се повишава с регистрация на донаборниците на възраст между 18 и 30 години. Няма как да се постигне и с мобилизацията им “в случай на война”, както писаха в някои медии. За последващо обучение, пък било то и двуседмично, си е направо жив майтап да се говори. Кой ще започне война и ще те чака да си мобилизираш резерва, на който до сега не си му виждал очите и не го знаеш даже дали е в България, пък и да ти даде поне две седмици да го обучаваш (не че нещо ще научи за тези две седмици). За две седмици при сегашното състояние на БА и на държавата “панаирът” ще е свършил отдавна. Освен това за цялата тази работА се изискват и хич не малко финасиИ, както се изразяват някои. Защото тия мобилизирани трябва някъде да бъдат разквартирувани, трябва да бъдат хранени, да поддържат определена хигиена, да бъдат материално осигурени с необходимата техника, въоръжение и боеприпаси за обучението си. И хиляди още дребни и не толкова дребни неща, които или не са ясни на “експертите” на Ненчев и Боко или се връщаме на началото на поста ми, че всичко е ала бала”.

От мене за сега имате една  бодра младежка есен:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

57 Responses to Когато експертите говорят, новобранците слушат

 1. Hombre says:

  Тракиец, поздравления за представянето ти в „Паралакс”! Ако ти бяха предоставили повече време в студиото, можеше да ни убедиш, че и нашите баби и дядовци трябва да преминават периодично опреснителни курсове по военна подготовка. 😀
  Имам само една лека забележка от второстепенно значение. Наполеон Бонапарт е този, който един век преди Атанас Буров е произнесъл тази крилата фраза: „Народ който не храни своя армия, скоро ще храни чужда”. Смята се дори,че това е древна китайска мъдрост.

 2. Homo faber says:

  Бе, нещо имаш грешка, чорбаджи Омбре? Човекот беше представен като полковник! А ти го произведе генерал?
  Нещо да не се подмазваш, като те вземат запас, да отидеш в полевия обоз, в кухнята? 🙂
  То е за името… ама да ти купи риза, военния наш човек.

  • Hombre says:

   Нема грешка, Фабер! Малкото име на Тракиеца е Полковник, а указът за повишаването му в звание генерал все още не е излязъл от канцеларията на главнокомандващия… 🙂
   Вече съм се снабдил с жълта книжка, така че не съм ГВС!

 3. aman11be says:

  Искам предварително да внеса малко яснота. Регистрация на всички мъже (а според някои и жени) на възраст между 18 и 30 години и двуседмична подготовка в случай на военна опасност и въвеждането със закон на задължителна военна служба са два различни филма. Първото, поне според мен е пълна глупост и недомислица, докато второто е връщане към отречено преди 25 години законово положение и до голяма степен преразглеждане на военната доктрина на Р България. Доколко е възможно осъществяването му в сегашната ситуация на повсеместна управленска, икономическа, административна, морална и каквато още се сетите криза в България и българското общество е въпрос, на който се затруднявам да дам отговора. Даже считам, че е по-скоро невъзможно.

  • Hombre says:

   Амане, така като те слушам и гледам, от тебе може да излезе прекрасен щабен офицер! А аз ще ти нося кожената чанта с документите… 🙂

   • aman11be says:

    Бе море, я имам глАва за министър, ама пусто съм негрАмотен… 🙂

    • Hombre says:

     Това да ти е кусурът! Ще ти изкараме каквато диплома за виШе образование поискаш и с какъвто бал пожелаеш… За останалото ти е необходима само една миниатюрна слушалка и некой, който да ти суфлира в ушето…

    • Кисса says:

     Аман-е, фащай бърже гората 🙂 Боко от гората щял да ги събира новите министри. И да си туриш в CV – то непременно следните качества:

     “Нямам окончателно мнение по нито един въпрос. Готов съм на всякакви компромиси със съвестта си. Все ми е тая утре какво ще стане в държавата. Не съм чел много и хич не ме вълнува съдбата на млади и стари, на майките с деца, на пенсионерите, нито пък искам да знам последствията от дълготраен глад, скапаната безработица и любовта на хората към правителството. Общо взето – нищо не ме интересува. Много качества имам аз, ама някой трябва да ги открие, оцени и поощри.”

     🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

     Банката за кадри пуши

     • Hombre says:

      Чекай да му изготвя дипломата за вишето образование… 🙂

     • aman11be says:

      Кисса, все още искам като се бръсна сутрин да ми свети лампата в банята и огледалото да не е наплюто.

 4. Кисса says:

  Поздравления за интервюто с Полковник Балев. Изслушах го цялото.
  Аз съм пацифистка. Син си не бих пратила в казармата. Оставям настрана, че като дете си преряза единия от двата клона на артерията под коляното, настъпвайки един сърп за дръжката (клонът нормално е един). Беше опериран от шефа на съдова Хирургия Варна – доцент Княжев, който предупреди, че като дойде време да го викат войник, трябва да отидем при него за документ за освобождаване от служба. При не един, а два клона, кръвоснабдяването на стъпалата е затруднено и има опасност от постоянно мръзнене на ходилата.
  Полковник Балев, много си прав, че казармата би била последната инстанция, където неправилно възпитан индивид бива ПРИНУДЕН, поне за времето докато е там, да спазва дисциплина, да бъде отговорен, да бъде част от тийм билдинг. Като излезе? Изволнените милиционери, спортисти от силови структури след 1989 година са били в казарма, нали?
  И кой постави основите на организираната престъпност, СИК 1/2/3, ВИС, ТИМ, Корона инс, Аполо. Ипон и прочее мутренски структури, прогонили сума народ от Родината (мен включително)? Тях казармата на какво ги е научила? Да бранят Родината? Та точно те я разсипаха.
  Сега малко за син ми Атанас, който в казарма не е стъпвал и даже на военно обучение от училище не е ходил (за разлика от майка си). Гордея се с него, ОТГОВОРЕН … до безразсъдност и в работата си и с близките си. За умение да работи в тийм билдинг – невероятен е, работили сме заедно около 5 години, той беше програмист и супервайзор на линия за високо скоростен SMD монтаж, по това време се произвеждаше електронната платка за 60 милиона електронни електромери в Италия с прочутия чип на „Ешелон“ , подозиран, че освен да изпраща автоматично показанията на електромера, е програмиран и за електронно подслушване…Та линиите за автоматичен монтаж SMD pick and place бяха цели 5 в Jabil Circuit Italia S.p.A., но неговата линия беше неизменния първенец, както по качество, така и по количество. Екипът му го обожаваше, а като беше концентриран в нещо, не ми и отговаряше, ако го заговоря… Купи си къща на два етажа със заем от банка, почти нова Мазда, и от 4 години живее заедно с една мома от Тетевен, която е прибрала при тях, О УЖАС, и майка си. Издържа ги и двете, че и …абе не ми се говори. Набор 1983 година е.
  Та кой го е научил викаш на отговорност и работа в колектив? Не и казармата.
  По мое скромно мнение, казармата не бива да е задължителна, а професионална.
  Валтер е бил войник, задължителна служба, набори сме с него. Мале, мале, какъв ми е отговорен и колективист … да е жива и здрава майка му, че го е държала до 45 годишна възраст до полата си, след което го поех аз на буксир 🙂 В момента в Италия военната служба е заплатена и доброволна.

  • Hombre says:

   Кисса, едва ли някой очаква казармата да превъзпита индивида. Истината е, че калява духа и тялото и повечето излизат от там мъже. Освен в Трудови войски някои получават и цивилна професионална квалификация.
   Генерал Полковник Балев некъде се е покрил. Сигурно още не се е събудил или е запращил некъде да гуляе… 🙂
   П.П. И все пак, некой требе да брани родината. Не може сички да са пацифисти. Виж кво е казал Наполеон.

   • Кисса says:

    Родината плаща, платените войници бранят, в Италия е така.

    • Hombre says:

     Италия не може да бъде еталон за правота. Виж как е решен въпросът в Швейцария.
     П.П. Одеве, в бързината пропуснах да те поздравя като майка за децата ти Калина и Атанас, които си възпитала!

    • aman11be says:

     Кисса, от поне 16 века Италия никога не е била за пример с войската и войниците си. Вервай ми. 🙂

 5. Светла Павлова says:

  Брррр, Касабов, както винаги гледа страшно-заканително изпод вежди.
  Здраве желаем, господа-другари!
  Много важно било младите хора да изпълняват заповеди от чужди хора?!
  Армията ги учела на личностни качества?!
  Младежите щели да се научат да не се страхуват от градушките?!
  Щели да се научат да извършват нощна работа?!
  Щели да се научат от коя страна стрелял калашника?!
  Армията щяла да ги научи на патриотизъм?!
  И прочие “ценности” от сорта?!
  Ама вие сериозно ли?
  Значи политиците заедно с военните лобита забъркват кашата с “врага” и “тероризма”, банкерите ги финансират, а парсата да я плаща пушечното месо? Че откъде накъде?
  И понеже тази “патриотична” идея за задължителната казарма принадлежала на НФСБ, хайде другарят Валери Балевски, другарят Каракачанов и всичките им роднини от мъжки и женски пол, заедно с гласоподавателите им – ходом марш! към казармата. Тъй де, насилствен патриотизъм се възпитава с личен пример, нали?
  Сега малко спомени: навремето, през лятната ваканция след 10-и клас, задължително имахме военно обучение. За варненски регион базата беше в с. Снежина. И няма “не искам”, няма “недей” – задължително цялото училище сме там! От момичетата в класа, само една прояви жив интерес към разглобяването и сглобяването на АК, та чак участва и в състезание. Не бях аз, ако се чудите. Иначе на стрелбите от десет изстрела на единична стрелба, и десетте ми бяха в центъра на мишената. Не си спомням вече на колко метра отстояха мишените, но май бяха на 300 м. Обаче, на ненавършени 17 години по това време, за мен беше важно дали униформата и баретата ми стоят добре. Изобщо не ми дремеше с какви глупости ни занимават. Ами като ни връчиха онези малки лопатки, с които трябваше да се окопаваме?! Че и време ни засичаха, а земята се спекла от суша. На всичкото отгоре беше и каменисто. Ха окопавайте се, като си нямате работа. Но спомените само ей така, за разтуха.
  Няма да повтарям изцяло Киса, но моят син също не е помирисвал казарма. Защо ли, обаче, в момента кара втора магистратура, а там, където си вади хляба, няма човек, с когото да не се разбира и всеки иска да работи с него?! За протокола: работи в международен колектив, не в България. Но не е и в САЩ.
  Никога повече задължителна казарма!

  • Hombre says:

   Честит 8 Март, Светле!
   Трудно някой ще се наеме да оспорва твоите аргументи, особено в частта за сина ти Георги. Само че, има едно голямо НО… Всичко би било прекрасно, ако човечеството веднъж и завинаги се е освободило от кошмара на отминалите войни. Сигурен съм, че 90% от мъжете преминали през казармата, мислят като мен.Картината в днешно време става все по-опасна, ако не си затваряме очите за случващото се около нас. Щем не щем, някой трябва да бъде изпратен да се бие на фронта, ако се наложи. Една платена армия не е достатъчна – Опитът от ВСВ сочи, че се мобилизира цялото мъжко население, годно да носи оръжие. А Хитлер дори и децата е пращал в огнения ад!
   Ще оставя на Тракиеца да направи по-подробен коментар… 🙂

  • Кисса says:

   Светле, и аз съм от Варна, но карахме военно обучение в Кранево. Ще е от разликата в ЕГН-то. 🙂 Постоянно забравях да си слагам баретата, в резултат на което, сандъкът ( така им викат по варненско на мичманите от запаса), ме караше да обикалям на бегом по N пъти лагера, според настроението.
   Стрелбата с калашника беше на стрелбището в Игнатиево. И не ми се фукай с твоите десет от десет попадения. Ние правехме 3 единични и 5 автоматични изстрела, в моята мишена се оказаха не 8, ами цели 15 попадения 🙂 … някой беше объркал мишената си 🙂

   • Hombre says:

    Отлично, редник Кисса! Три дена домашен отпуск! 🙂

    • aman11be says:

     Много си ларж, бре! Навремето наградата за подобна постъпка беше три дни домашно мислене. 🙂

    • aman11be says:

     А Светла, ако от 300 м с онези манлихери на военното, е направила 10 от 10 в десятката си е направо за орден и старши инструктор на снайперистите от всички земни кълбета пожизнено.

     • Hombre says:

      Ба, ако Светла е стреляла с манлихера, щяла е да бъде с раздробени костици на рамото…
      Аз бях въоръжен първоначално с СКС – много точна пушка, а след няколко месеца ни връчиха калашнинци с много смазка…

     • Светла Павлова says:

      Бе, много добре си бяха поддържани играчките. Чистички, смазани… А аз казах, че не си спомням на колко метра бяха мишените, но бяха с човешки силует и се целехме в очертаните кръгове. Но далечко си бяха. Сега, обаче, се замислих кой е почиствал оръжието след нашите стрелби, защото калашник не съм чистила 🙂 .

     • Hombre says:

      Светле, по мои най-груби изчисления, военната ви подготовка е минала с карабина СК Симонов. Както вече писах, това е едно много точно оръжие и май на него може да се поставя и оптически прибор. Не знам защо, жените са по-точни стрелкини от мъжете… 🙂

     • aman11be says:

      Говорим за НВО в гимназията, брат ми. Там ни даваха да “пазим” лагера с рязаните учебни АК (бяхме на къмпинг “Комарево” в началото на “Албена”, а момичетата, като представители на по-висшата част от човечеството, бяха в хотел “Киев” 🙂 ). Учебните стрелби бяха с някакви манлихери от НЗ-то и накрая ни дадоха да изстреляме и по 8 патрона с АК-то, както казва Кисса. Взводните (ленчета от запаса на по 26-27 години) поне си отстреляха с манлихерите. За другото не говоря …. 🙂

     • Hombre says:

      Па нас никой преди казармата не ни е обучавал на стрелба. Най-големото ми постижение бе втората година със зачисления ми пистолет ТТ – от 25 метра улучих дървената дръжка на детско байраче (по случайност) 🙂
      А, стрелял съм с въздушна пушка преди това на панаирджийскиите стрелбища и бех много точен.

     • aman11be says:

      Ей с такъв (най-горе на снимката) “Симонов” пуцахме на военното. Оттогава не съм пипал такава пушка. Помня, че преди да залегнем на огневия рубеж ни повториха по десетина пъти да прикладваме добре, за да не ревем после.

     • Hombre says:

      Кво знаете вие младоците?! 🙂

 6. Pasi says:

  БАЛАДА ЗА НИЗШИТЕ ЧИНОВЕ
  Георги Константинов
  ТЕ НЕ ЗНАЕХА ФРЕНСКИ. НЕ ТАНЦУВАХА ПОЛКА.
  БЯХА СЛУШАЛИ САМО ТРЪБАТА НА ПОЛКА.
  И НЕ БЯХА ОБЛЕЧЕНИ В ПРАЗНИЧНИ КИТЕЛИ.
  ДАЖЕ ЧАША ШАМПАНСКО НЕ БЯХА ОПИТАЛИ.
  С ПРЕБРОЕНИ СУХАРИ В ОКОПА ЗАКУСВАХА
  И СЪС МОКРИ ШИНЕЛИ В АТАКА СЕ СПУСКАХА –
  НЕИЗВЕСТНИ, БЕЗБРОЙНИ, ОТ БОГА ЗАБРАВЕНИ,
  ТЕ ВЪРВЯХА СЛЕД СВОЙТЕ МАЙОРИ ПРОСЛАВЕНИ,
  ЗА ДА СВЪРШАТ НА ПОДВИГА ЧЕРНАТА РАБОТА.
  ТЕ НЕ ТЪРСЕХА СЛАВАТА. ИСКАХА ПРАВДАТА.
  И ЗА ТЯХ НЕ ДОСТИГАХА ЗЛАТНИТЕ ОРДЕНИ.
  А ОЛОВНИ КУРШУМИ ПОСРЕЩАХА ГОРДО ТЕ.
  И ПОТЪВАХА В НИВИ И ХРАСТИ КЪПИНОВИ –
  КЪМ СМЪРТТА СЕ ИЗДИГАХА НИЗШИТЕ ЧИНОВЕ.
  И МАКАР ЧЕ НЕ БЯХА ОТ ГРАФСКИ ФАМИЛИИ,
  НАЙ-ВИСОКИ СА ТЕХНИТЕ БРАТСКИ МОГИЛИ…

 7. Pasi says:

  Това всички, без изключение го знаят. Икономическата цел на всяка война е заграбване на чужди ресурси – като се почне от роби и завършим с петрол. Войната има и други цели, политически, но икономическата мотивация е в основата на всичко.

  • Hombre says:

   Паси, другарят Ленин е написал цел труд: ” Империализмът – висш и последен стадии на капитализма”. 🙂

   • aman11be says:

    Оказва се, със задна дата, че много от постановките на др. Ленин са ала бала портокала. И са изпедепцани само

    • Hombre says:

     За разлика от много други, другарят Ленин сам си е писал трудовете… Чел съм някои от тях и съм установил, че във всеки от тях се съдържа някаква истина.

     • aman11be says:

      С проядения си от ендемичен сифилис мозък?

     • Hombre says:

      Не говоря за късния стадий от развитието на болестта му.

 8. aman11be says:

  за да се даде теоретическа обосновка на извращенията, за да не казвам престъпленията на бандата му – Троцки, Каменев, Зиновиев, Бухарин, Свердлов и т.н. жидска сволоч.

  • Hombre says:

   Така е при всека революция! И аз имам специално отношение към многото евреи в управлението на Русия.

   • aman11be says:

    За съжаление си прав. За още по-голямо съжаление в периода 1918 – 1922 г. освен “класовия враг” – дворянството, офицерството, свещеници, индустриалци и т.н., за което все пак може да се намери някакво обяснение, не извинение, но обяснение, са били избити и стотици хиляди селяни и работници. Е те това май ще е принос на ВОСР в революционната теория и практика.

    • Hombre says:

     Защо сега чак го казваш? 🙂

    • aman11be says:

     Ами общо взето, защото едва преди няколко години бяха разсекретени телеграмите на др. Ленин до този и онзи да се разстрелят 100 човека, или 20, или колкото сметнат за необходимо, защото някой не искал да си дава зърното и да умре от глад.

     • Hombre says:

      Нищо ново, ако мога да перефразирам оная мисъл: “На война, като на война!”

 9. Светла Павлова says:

  Амане, този “Симонов” не ми се е присънвал даже. Стреляхме с калашници. Сега, рязани ли бяха, надени ли, не знам. Помня и че изрично ни ги бяха нагласили на единична стрелба. Дейййй,то излиза, че тези, дето сме стреляли с калашник сме били връзкари, бе 😀 😛 .
  Няма значение, това изобщо не е важно. Аз налетях ето на това:
  Кратка програма на ОСБ
  И мисля, че заслужава внимание.
  П.П. Омбре, аз мислех, че твоят приятел е на твойте години, пък той бил млад.

  • Hombre says:

   Светле, тая програма, на която си “налетяла” едва ли е приложима. Иначе отдавна да са я приложили в практиката в други страни.
   Възрастовата разлика между мен и Тракиеца е цели 14 години. 🙂

  • aman11be says:

   Явно всеки следващ набор сте били все по-големи връзкари. Или завод “10” в Казанлък вече е произвеждал достатъчно калашници и патрони за тях. 🙂

   • Hombre says:

    Верно, големи връзкари бехме! Само да ти напомня, че две години преди да постъпя в казармата възникна Карибската криза през 1962 г. И тогава не се жалеха пари нито за пушки, нито за патрони…

    • aman11be says:

     Написах това за Светла. 🙂
     Пак си имал късмет. Щото някои поради тази Карибска криза такава задръжка са им отпрали, че ти е бедна фантазията. 🙂

     • Hombre says:

      Абе, усетих, че нещо не баш така, но за всеки случай реших и аз да отговоря…

 10. aman11be says:

  Тракиец, извинявай, но седнах да гледам предаването и нервите ми издържаха до интервюто с Ангел Найденов. Тоя оръфляк – водещият в студиото, не му знам името (не е Касабов) направо ме вбеси. То нито поведението му пред камера като хората, нито облеклото му, беден речник, мънкане, хъмкане, явно ниска обща култура. Кой го подпира в тая телевизия не ми е ясно. Помня го още от времето

  • Hombre says:

   Амане, не си ти единствен, на който тоя оръфляк е антипатичен! Явно наистина има як гръб, който го подпира.

 11. aman11be says:

  когато “СКАТ” се курираше от “Атака” и Волен Сидеров. Тогава отдавах тези му “качества” на това, че е още “новобранец” и като се поочупи малко ще се оправи. Е няма, братко!
  Затова не мога да кажа почти нищо за изказаните от теб мнения. Въпреки че в една партийна телевизия като “СКАТ” вие с колежката бяхте поканени и като партийни активисти на НФСБ. И това съвсем ясно беше подчертано от надписите, с които периодично бяхте представяни по време на предаването – полковник Денчо Балев НФСБ “Иван Вазов” и колежката ти по същия начин.

  • Hombre says:

   Предполагам, че утре генерал Полковник Балев ще прочете какво си му написал. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s