Тракийски ритми и строфи

Тежката дума  на един тракийски воин. Ако той не си изпълни обещанието, което даде в петък, ще бъде разжалван до обикновен редник. Нооо, доколкото не само аз го познавам, той ще защити своята чест и достойнство и ако трябва дори ще падне в боя, прободен от вражеско копие, но ще изпълни своя граждански и  патриотичен дълг.

Attention! Не се подвеждайте по вида на инструмента, който държи в ръцете си Тракиеца! Това е неговото тайно оръжие – хибрид между базука и  бузуки, поразяващ врага от 1 км. разстояние.

Следващото хоро съм подбрал специално за новия Дон Кихот, от неговия любим край, за да му тече по-гладко мисълта:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология and tagged . Bookmark the permalink.

36 Responses to Тракийски ритми и строфи

 1. Pasi says:

  Auf Wiedersehen Mutti…

  • Hombre says:

   Светле, когато ми дойдеш на гости у наше село, ще разбереш колко богат и красив е шопският край. 🙂

  • Кисса says:

   Благодаря, Светле! Прекрасни снимки! Мечтата ми е да си купя едно местенце из планините на България, не ги познавам добре, но ми харесват адски.

 2. Тракиец says:

  Здравейте приятели! Вече съм разконспириран /сам го направих/, но съзнателно! Никога не ми е било по вкуса да се крия зад профили, псевдоними и прякори, така че дойде му времето! 🙂
  Благодаря на Омбре, че даде гласност на изказването ми и предизвика дебат по темата! Нарочно не исках да влизам в задочен спор през първия ден, а да изслушам всички мнения и да ви отговоря!
  Никога не съм си и помислял, че мнението ми по темата е меродавно и не търпи корекция. То по-скоро е провокативно, но е и адекватно на реалностите.
  Мили ми Кисса и Светла! Убеден съм, че вие като майки героини, които по някакъв си начин сте възпитали синовете си и подготвили да живеят в едни уредени и финансово стабилни държави разсъждавате правилно и според днешната реалност. Хвала вам, че сте ги превърнали в мъже и вярвам, че ако недай боже попаднат в ситуация, която е непредвидима от гледна точка на нормалното съществуване ще се справят. Дай боже повече такива мъже, защото ние женските бащи очакваме точно такива зетьове, за да им поверим дъщерите си.
  Въпросът не опира до отделния индивид, а до качествата които притежава и е необходимо да получи младото поколение с оглед на новите предизвикателства или казано по друг начин след “оценка на риска”
  Обръщам внимание на констатацията, че светът не е това което очаквахме от него. Икономически кризи, вътрешни и външни заплахи са това, от което Европа и по -специално НАТО не може или не иска да ни предпази. Противникът не е този за когото е подготвено обществото и оцеляването на отделния индивид до голяма степен зависи от личните му качества. Животът не е интернет игра или холивудски филм, където всичко е поправимо или в повечето случаи със щастлив край. Поради това считам, че сме длъжни да дадем шанс на младите /синове и дъщери/ да оцелеят в джунглата на живота, като ги подготвим за най-лошото, а дано да ги подмине.
  Самите вие сте на мнение, че би могло това да се случи под някаква форма, като с умиление си припомняхте времето от училище на военен лагер. Да, безспорно необходимо, но недостатъчно като време. Колко е достатъчно е въпрос на експертна оценка и финансови възможности.
  Няма да споря и за първенството на фразата “Който не храни собствена армия, ще храни чужда” Това е без значение, важното е че е вярна.
  Да, явих се в политическа ТВ и изказах мнение като експерт от тази политическа сила. Какво от това братко Амане?! Ако не си съгласен с мнението ми, можеш да го оспориш. Формата и мястото на изказването ми не зависят само от мен. Не съм от платените експерти, които имат ПР и могат да избират водещ, предаване и ТВ. Нямам друг начин мнението ми да достигне до много хора. Говорих от сърце и душа /с болка в устната кухина, след премахване на зъбна киста, няколко часа преди предаването/ и съм искрено убеден в казаното от мен.
  Благодаря на Омбре и членовете на неговото семейство, които добронамерено в личен разговор ми обърнаха внимание относно сценичното поведение за в бъдеще. Да притеснявах се, защото предаването беше на живо, без ясен регламент, сценарий и предварително написани въпроси, а и липсата на опит.
  Благодаря и на Паси за явната подкрепа. Благодаря на всички вас!

 3. Светла Павлова says:

  Тракиец, благодаря за хубавите думи!
  След като знам вече и какво си работил, разбирам защо съм имала разногласия по темата за ченгетата. Дължа ти извинение. Омбрето се опитваше да ме подсети, но аз не се задълбочих.
  По темата за армията – аз категорично стоя на позицията, че тя трябва да бъде доброволна. От всеки става пушечно месо, но не от всеки става убиец. Пък и в днешните условия, при толкова нови технологии, включително и във въоръжаването, армията – такава, каквато беше, вече е отживелица. А и за различните родове войски си имаме военни училища. Но не мога и да си изкривя душата, че нищо полезно не съм научила тогава. За да съм го запомнила, обаче, все пак и от моя страна е трябвало да има интерес.

  • Hombre says:

   Скъпа Светле, от гледна точка на женската логика, ти си перфектна! Обаче, не дай си, Боже, да избухне една глобална война, професионалната доброволна армия няма да бъде достатъчна. В боя се хвърлят всички сили – и младо, и старо, до победен край. Това, което споменаваш „…Пък и в днешните условия, при толкова нови технологии, включително и във въоръжаването, армията – такава, каквато беше, вече е отживелица”. Не бъди толкова сигурна! Ако беше учила малко по-задълбочено уроците си, щеше да знаеш, че пехотата е царицата в боя! Не мине ли войник през територията завзета от противника, победата никога не е окончателна. Събитията в Сирия ясно го показват.
   Приятно е да се разговаря с теб, защото винаги намираш аргументи.

 4. Светла Павлова says:

  Омбре, даже и аз помня, че пехотата е царицата в боя 😀 . Но, хайде първо да съберем доброволна, добре платена армия, пък после ще мислим и за друго. От човек, който насила е вкаран в армията, няма да стане добър войник.

  • Hombre says:

   “От човек, който насила е вкаран в армията, няма да стане добър войник”. Грешна постановка! Наемниците се сражават за пари, а редовната армия за родината си! Това го знае всеки пълководец.
   Никой противник нема да ни чака първо да съберем доброволна, а след това наборна войска. Всяка държава, стига да не е от Третия свят има мобилизационни планове в случай на война и поддържа боеготовност на целия състав, включително и на запасняците.
   В родната казарма имаше един лозунг: “Повече пот в учението, по-малко кръв в боя” /Александър Суворов/

  • aman11be says:

   Не, Светла! От човек, вкаран насила в казармата, малко по-трудно ще направят добър войник. Но ще направят. Вервай ми! 🙂

 5. Светла Павлова says:

  Колко трябва да наброява българската армия, според теб, за да може да даде отпор? И коя е вражеската армия, която ще нахлуе в България?

  • Hombre says:

   Светле, като гледам от колко “приятелски” нам съседи сме заобиколени, армията ни трябва да бъде отново 120 000 редовно призовани бойци! Ясно е, че сами не можем да опазим границите си, но поне да подбираме правилно своите съюзници. За повече подробности, виж мнението на Паси…

 6. Pasi says:

  На всички следва да им бъде даден шанс за оцеляване, както при природни или други бедствия,така и по време на война. Шансът за това може да даде само обучението по-краткосрочно или по-дългосрочно. Освен това, необходима е дисциплина, защото без дисциплина, отново всеки е за мусака, особено по време на война. Тези неща се учат.
  И аз съм се отнасял пренебрежително и към военното обучение и към казармата. Но, когато заемеш някаква отговорна позиция с отговорност за много живи хора, включително невръстни, си длъжен да разбираш и от бедствия и от защита на населението и от не дай боже “атом от горе”. Всякакви изрази в разрез с това разбиране за необходимостта от обучение и патриотично възпитание от дамите тук са неприемливи и противоречат на интересите на самите тях . Да не кажа нещо по остро. Извинете за намесата на един чугун.

 7. aman11be says:

  Тракиец, съжалявам и се извинявам, ако някои от моите констатации са те засегнали. Не съм целял подобно нещо. Но ако ще говорим сериозно за нещо, нека да говорим сериозно. Нито за миг не се съмнявам в твоя патриотизъм и че говориш това, което мислиш. Аз също съм съгласен, че съкращаването и после премахването на наборната военна служба беше преждевременно и няма нищо общо с интересите на България. Оставям настрана мнението на майките, защото аз поне не съм срещал нито преди, нито сега майка, която да “дава” с мерак сина си в казармата. И сигурно никога никой няма да срещне. Това е напълно естествено и е част от майчинския инстинкт. Друг е въпросът, че когато има законово положение, никой не пита майките дали “дават” или не дават….
  Аз лично отдавна не се интересувам от НФСБ като политическа партия. Още от момента, в който в нощта на по-предните избори Валери Симеонов, когато разбра, че не му се урежда въпроса, и се прегърна в буквалния и преносен смисъл с ББ, когото само часове преди това ругаеше и заплашваше, че ще изправи пред съда. Още тогава ми стана ясно, че Валери Симеонов не е нищо повече от редови лапач с амбицията да застане край държавната софра и да загризе кокала. С тази си постъпка по какво се различава например от лудото Яне? Той също първо се заканваше, пък после подви опашка и сега е съветник на този, когото щеше да “уволнява”.
  Та в този смисъл не съм чул от първа ръка какво точно е предложил Валери Симеонов относно връщането на наборната служба. Но от коментарите на маса политици, журналисти и обикновени хора, стигам до извода, че е предложил промени в ЗОВС и други закони (а би трябвало и в Конституцията), с които да се възстанови наборната армия, а някои коментират и за възстановяване и на Строителни войски. Ако това е така, смяташ ли, че в сегашната ситуация в страната това е рационално, добре обмислено и най-важното искрено предложение? Като експерт.
  По-горе аз казах мнението си за отмяната на наборната военна служба по принцип. Но в този, конкретно в този момент, убеден ли си, в правилността на подобно предложение? Защото аз не съм. Защото преминаването от професионална към наборна армия, също както и обратното не става ей така за един ден и с решение на НС за промяната на един закон. Даже промяната от професионална към наборна армия би трябвало да е по-трудно в нашия случай, защото това ще доведе до увеличаване броя на личния състав, т.е. до увеличаване на проблемите с материално-битовото и техническо осигуряване на нормален армейски живот.
  1. Къде ще бъдат дислоцирани тези части при положение, че болшинството от казармените райони бяха разкулачени, разграбени и приватизирани от “наши” фирми за жълти стотинки? Това, между другото беше показано в някои от филмовите материали по време на предаването, което за мен си е автогол от воле.
  2.Тези хора, за разлика от професионалните войници, трябва да бъдат хранени три пъти на ден. А паре нема…. Като как ще се осигури манджата? Защото на наборните войници не можеш да им подхвърлиш 40 лв. на месец към заплатата “за храна” и да си измиеш ръцете.
  3.Тези хора трябва да бъдат обличани и обувани. Откъде всяка година униформи и обувки, при това достатъчно здрави, а не като сегашните боклуци, струващи майка си и баща си? Защото войниците ще бъдат с тези униформи не по 8 часа на ден, а 1 или 2 години. Средства за това откъде?
  4. Приемам, че за 100 000 армия все ще е останало стрелково оръжие по складовете, Гигов няма да е сварил да изнесе и продаде всичко. Ами боеприпаси? Защото тази войска ще трябва да бъде обучавана. Ами полигони? След като земята беше върната “в реални граници”, а не малко апетитни имоти на МО бяха ….. И отново – средства за това откъде?
  5. За сегашната армия са достатъчни 30-40 офицери, които всяка година завършват НВУ “Васил Левски” във В.Търново. Все още има достатъчно офицери “на доизживяване”, които запълват дупките и не подлежат на кадрово развитие, защото все пак командирът на рота не може да е полковник. Но още няколко години и те ще си отидат… И после? При една увеличена 3-4 пъти като численост армия откъде офицери, откъде старшини? Хайде за старшините е по-лесно. Те и преди в болшинството си бяха местни момчета, минали някакви курсове, но офицерите…. Ами средства за заплати, дрехи, жилища, ….
  6. За това как, кога и за колко време ще бъдат свиквани на мобилизационни сборове резервистите и кой, и колко ще плаща за това изобщо даже няма и да питам…. Да не говорим, че в тази връзка числеността на военните окръжия трябва да се възстанови в
  в предишните размери, т.е. поне да се удвои, а това също са пари и то много…

  Сигурно мога и още да продължа с изреждането, но мисля, че и това е достатъчно да покаже, че предложението не е обмислено, а се хвърля в публичното пространство по-скоро като ПР и може би за вдигане на рейтинга в някои таргет групи. И за мен си е пример за груб, примитивен популизъм.
  Вторият вариант – завеждаме на отчет всички български граждани на възраст между 18 и 30 години и им провеждаме някаква първоначална военна подготовка ми се струва още по-необмислен. Първо в системата на ГРАО има феноменални грешки и непълноти. Второ немалка част от подлежащите на регистрация са извън пределите на страната и само като разберат за какво ги търсят ще се покрият още по-дълбоко. Трето, дори и да се регистрират, дори и се явят при учебна мобилизация кой и къде ще ги обучава? Защото българските граждани между 18 и 30 години не са 100 -200 души. И там пак автоматично се включва горният въпросник. И това не е въпрос на патриотизъм, а на РЕСУРС. Който ресурс повече или по-малко успешно беше ограбен от една групичка хора, наричащи себе си политически и бизнес елит.
  Та това си мисля аз. Може и да греша….

  • Hombre says:

   Братко Аман, нещо в логиката ти не е съвсем последователно и издържано… Нима смяташ, че издръжката на един професионален войник струва по-малко от тази на един на наборна служба? Аз имах три ката дрешки и едни чепици с цинтове и то като фазан в НШЗО! Ранътъ беше боб, фасул и силаж (сухари от неприкосновения запас, който периодично се подновяваше) чат пат и свинско месо. Народът ни не е чак толкова беден за да не може да изхрани собствена армия. Въпросът даже не е само чисто икономически, а и военнополитически, предвид натопорчената международна обстановка.
   Що се касае до това кой на какво може да се сърди, смятам за неуместно да повдигаме този въпрос – или сме мъже, или сме п@тки… Който иска да се прави на ощипана госпожица, но не в Тепавицата!

   • aman11be says:

    При 32 000 състав на ВС какъв ли ще е броят на кадровите войници? Имайки предвид, че май около 3000 места са незаети. Тези войници не спят в казармата, не се хранят в казармата…. Тези войници, след първите две години са вече подготвени и за тях не се изразходват толкова средства за подготовка. Те само поддържат, или поне са длъжни да го правят, нивото си на подготовка. Дали средствата за 15-17000 професионални войници, ако има толкова, ще са повече от средствата за 120 -140 000 наборна армия, от която 110 000 войници? С все казарми, дрехи, обувки, храна, ГСМ, транспорт, оръжие, боеприпаси ….
    “Народът ни не е чак толкова беден за да не може да изхрани собствена армия. ” Така е. И народът го е доказвал многократно. Само че напоследък много се краде бе, брат ми. Много се краде. Преди не се крадеше толкова като че ли. А народът никой го не пита за какво иска да му бъдат харчени парите от данъци.
    А що се отнася до твоя случай в НШЗО, ами всички сме били така. Макар че, колкото и странно да звучи, но във войската, или поне в някои поделения хранеха по-добре отколкото в школата, но там готвач(к)ите не бяха с ръце като на солунски бозаджия (до коленете – от мъкнене след работно време на торбите с мръвки и друга храна). 🙂

    • Hombre says:

     Брато, пропускаш, умишлено или не, че НФСБ ще възстанови Строителни войски! А това си е почти чиста ангария срещу по-дълги градски и гарнизонни отпуски. За няколко месеца ще възстановят старите казарми и ако трабва ще изградят и палаткови лагери. Така както и ние едно време сме го правили. Разноските по обучението на войската… Обучението го вършехме ние срочнослужещите – от отдельонен командир до взводен командир и то напълно безплатно! Пардон, дававха ни по 40 или 60 лв. заплата месечно ако се отчислим от котловата храна. Ако става въпрос за джепането, има още толкова много за утилизиране, че едва ли с това ще се натовари бюджетът на държавата ни. По-важното е да се запушат пробойните, откъдето изтичат милиони, даже милиарди левчета.

     • aman11be says:

      Кога НФСБ възстанови Строителни войски ми се обади по водомера. Да видя и аз това чудо. 🙂 Нали първом трябва да забранят ДПС, ДОСТ и още някои присъдружни на РБ и други организации партии, да убедят БСП и сие да развали достлука с циганите и много още неща впереди….

     • Hombre says:

      Уместен въпрос! И аз не съм много убеден, че е възможно да се случи нещо подобно, но не го изключвам. Чу ли кво каза вчера Боко по повод задължителното гласуване? Той не е съгласен, но ще го подкрепи, разчитайки, че и коалиционните му партньори ще го подкрепят по други въпроси. Май Каракачанов първи се изока за Строителни войски или се лъжа…

   • aman11be says:

    А и още нещо. Според теб за колко време Асфалт паша може да построи казарми за 100 000 армия?

    • Hombre says:

     Когато сме на зор, да не дава Господ, може и за един месец да построим образцови казарми. Ако знаеш аз колко чакъл съм изчукал на плаца в I-ви район на поделението в гр. Плевен, преди да асфалтират плаца…

     • aman11be says:

      А от какво аджеба ще сме толкова на зор? От заплахата по южната граница ли? Ако сме от това на зор, положението ще е “ти ли ме бутна или аз сам паднах” и тогава едва ли ще мислим за строеж на казарми.
      Аз съм маал с шанца на новия район на школата, тъй че …. 🙂

     • Hombre says:

      Амане, ти сега изпитваш ли ме или се опитваш да си правиш гаргара с мен? Положението в момента в световен мащаб е не по-розово от това през 1962 г., по време на Карибската криза. Една неразумна стъпка от султан Ердоган и ще пламне цяла Европа! Ето затова казвам, че трябва да бъдем в постоянна бойна готовност, а не с някаква мижава армия, която единствено може да служи за церемонии на площада пред Народното събрание. Важен компонент в националната сигурност е армията. Силната армия е гарант не само за мир, но и средство за провеждане на активна дипломация в международните отношения. Това, което го прави Турция без всякакво съмнение.
      Все още имаме време, преди наистина да сме на зор…
      П.П. Имаш ли представа колко бункери и подземни щабове има на територията на България? В които не цели роти, а батальони могат да се укрият и да се отбраняват…?

 8. aman11be says:

  Тъкмо написах мнението си до половината и натиснах някакъв клавиш в навалицата и тю тю. 🙂 Та почвам отново.
  Ще отговарям по навика си отзад напред.
  Аз представа за бункерите и подземните щабове нямам, ама ти имаш ли представа колко от тях в момента са използваеми? Мога да ти кажа за трите, може би, най-големи скривалища във Варна.
  1. Под паметника на българо-съветската дружба – първоначално дадено за стопанисване от частна фирма и превърнато във винарска изба. Впоследствие заебано, опикано, осрано и обрано.
  2. на пл. “Илко Ескенази” – дадено за стопанисване от частна фирма и използвано за склад на хранителни стоки за един магазин.
  3. до “Малкото казино” – дадено за стопанисване на частна фирма и превърнато в дискотека. По късно последвало съдбата на т. 1. В момента какво е състоянието му не знам, но колкото пъти мина оттам почти винаги входът е наводнен с една педя вода.
  На много от скривалищата са демонтирани част от железните врати, вероятно същата е съдбата и на вентилационните системи или поне на някои по-атрактивни техни възли и механизми.
  Теоретичните постановки за значението на ВС за националната сигурност може да ми ги спестиш. Знаеш, че ги знам не по-зле от теб. Само че знам и че силна и боеспособна армия не се гради за ден, седмица, месец и то без пари. Освен това не се гради за месеци нещо, което е било разбивано в продължение на десетилетия (вече станаха две и половина). Спомням си, че през 1990-91 г. социологическите проучвания сочеха над 80% доверие към армията – най-високото от всички институции. Сега едва ли надвишава 20%. За постигането на този “резултат” беше водена целенасочена, дълга и упорита работа от нашите задгранични “приятели” и ментори и техните подлоги тук – българските политици вкупом. Доверието не може да се възвърне за няколко месеца. Още повече, че и сега има достатъчно хора, които не искат това да се случи. А за силна и боеспособна армия и поддържане на висока БГ можем само да си мечтаем и да си спомняме на масата на ракия и салата.
  Така че всичко, което казваш, е вярно и звучи прекрасно, но е неосъществимо. Поне на този етап. Докато ни управляват предатели.

  • Hombre says:

   Амане, така е, ама не е баш така… 🙂

   • aman11be says:

    Кое не е баш така?
    Силна и боеспособна армия казваш. Я, моля те, да ме светнеш силната и боеспособна българска армия като как трябва да изглежда. Численост, въоръжение – самолети, ракети, вертолети, кораби, подводници, танкове, БМП, оръдия (самоходни и механизирани), като не забравяш обаче, че по официални данни през 2013 г. БВП е бил 110 млрд. долара (това май беше при 1 долар – 1,5 лв. или по-малко). Макар че дори това ми се струва малко множко. На мен ми се върти в главата едно число от порядъка на 85 млрд. лв. ама нейсе.

    • Hombre says:

     Братко, ако седна само на теб да ти опонирам, само аз и ти ще трябва да си хортуваме… 🙂 Да, ама не, както беше казал Петко Бочаров!

 9. Тракиец says:

  Здравей, приятелю Аман! Изобщо не ти се сърдя за каквото и да е, а още по-малко да се почувствам обиден. Благодаря за съображенията! Да, прав си в основната икономическа част и повечето от разсъжденията ти са верни. Приеми обаче, моля те, и тезите на Омбре! Няма значение колко ще е трудно и колко ще струва, ако “Оценката на риска” предизвиква този акт. Остави на мира “политическия популизъм” . Поне в моето мнение няма популизъм, а трезва оценка на фона на геополитическите процеси около България. Целите са две:
  1. Възпитание на младото поколение /младежи и девойки/ в патриотичен дух, отговорност, колективизъм и воля за преодоляване на трудностите
  2. Подготовка за елементарно оцеляване /не е задължително да е само в условията на военни действия/ и боравене с леко стрелково оръжие за лична защита и евентуално в състава на отделение, взвод рота!
  Няма проблем паралелно /за длъжностите, които изискват продължително обучение и сериозен опит/ да съществуват и професионални войници. Другото, друже е въпрос на аритметика, планиране, бюджет и логистика.
  Специално за Светлето! Никъде и никога не съм твърдял, че целта е подготовка на “пушечно месо”. И аз съм родител! Целта е да имаме подготвени военнослужащи за минимизиране на загубите при евентуални “отбранителни операции” Защитата на Отечеството е върховна ЧЕСТ и ДЪЛГ за всеки Български гражданин! Който не се счита за такъв да се крие зад полите на майка си. Във военно време дезертьорите се разстрелват без съд и присъда, а да го пратиш на фронта без необходимата подготовка е безумие!!! Доктрината на БА е отбранителна и не предвижда настъпателни действия.

  • Hombre says:

   Добре, Тракиец! Само че дай некакъв нишан на Аман, че си му написал съобщение на вчерашния пост, защото ми омръзна аз да ви ставам модератор.

   • aman11be says:

    Ти па си се скъсАл да ни модераториш. 🙂 Аз всеки път поглеждам дали има донадени мнения към материал, който ме интересува.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s