Музикален петък – CLXVIII

Вчера бях изтощен и изстискан като лимон. И като капак на всичко, Аман дълго време не пожела да ме удостои с едно лайкче. Гаче съм засегнал семейната му чест. А аз не си измислям и не си изсмуквам от пръстите. Мога да дам факти не само за докторите Х, Y & Z, но и за оня д-р Менгеле! Добре, лекарите са учили пет или шест години по дадена специалност, а останалите през това време на шикалки ли са си играли? Ама при пазарната икономика определящо е търсенето и предлагането. А къде е ролята на държавата, питам аз? Едно време те изпращат по разпределение и гък не можеш да кажеш. Да не говорим, че ако искаш да си свободен, трябва да се откупиш. Нека направим едно сравнение колко струва висшето образование у нас и колко в другите европейски страни. Защо трябва да създаваме напълно безплатно кадри за развитите капиталистически държави, а за нас почти нищо да не остава? Никого не искам да злепоставям, но и никому нема да позволя да ме прави на глупак! Нека си припомним Хипократовата клетва. И да попитам колко от съвременните доктори не само у нас, но и по света я спазват. Ама те горкичките имали семейства да хранят, а ние нямаме ли, да мрем ли? Не може ли да се постигне някаква справедливост по средата? Но понеже у тех е ножът и сиренето, те разпределят порциите. Толкоз от мен по този екзистенциален философски въпрос.

Тука оставям празно место за анекдотите, които вие требе да напишете.

И понеже вчера Кисса ме смъмри за уж някаква си чалга, пускам ви тоя път една класическа музика. Нека видим сега какво нема да й хареса.

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Анекдоти и вицове, Музика and tagged , . Bookmark the permalink.

88 Responses to Музикален петък – CLXVIII

 1. aman11be says:

  ТурнАх ти лайка тоз път първи. По първи петли йощ… Даже и по-рано. 🙂
  За докторите няма да ти се вържа да продължа темата, въпреки че от цялата мешавица, която си сглобил по темата има много неща, които са меко казано дискусионни. Най-малкото това, че не докторите решиха здравните заведения да са търговци по смисъла на Търговския закон. Още повече, че бяха направени търговци, които НЯМАТ право да формират печалба. Я като икономист кажи има ли нейде другаде по белия свят такова животно – търговско дружество, което по закон няма право да формира печалба? Да не продължавам по-нататък.

  • Hombre says:

   Така е, братко Амане… Не съм и очаквал ентелегентен човек като тебе, да ми се върже. Е, язе понеже не съм чак толку ентелегентен, зех, че ти се вързАх. Търговския закон съм го наизустил и знам кво пише в него, но не разбирам кво ги касае дофторите и фелдшерите с частна практика. Да не мислиш, че те работат на ползу роду само за идеята? Я какви гушки като пеликани вече са направили!
   Хипократовата клетва – съвременен прочит!
   Ще очаквам да продължиш и по-нататък…
   П.П. Благодаря за лайкчето, с което ме ощастливи! Така се прави – първо го тургаш и после четеш кво съм написал.

   • aman11be says:

    Касае ги това, че и те са търговци. А само на ползу роду никой не работи. Може би Васил Левски е бил изключение, но той затова е и Апостолът, а не един от всички. За гушките също не си прав. Гарантирам ти, че на 100 доктора я има 2-3, които са “пеликани”, я няма. Да не ти дава Господ да се налага да го констатираш от собствен опит. Да не говорим, че спрямо общия брой лекари, тези с частните практики не са чак толкова много също.
    Както ти е добре известно, познавам достатъчно много лекари и от лични наблюдения знам, че болшинството от тях, които работят в “частни практики” ходят там в извънработно време. Да доработват един вид, вместо да си опънат краката пред телевизора в къщи. И не го правят, защото са много богати.
    Тук не говоря за т.нар. лични лекари (GP-та), на които това им е основната работа. Но да не би те да закриха кварталните поликлиники?
    Тъй че Хипократовата клетва я прати с много по-здрави от мен на тези в парламента.

    • Hombre says:

     Явно ние с тебе имаме различен опит и наблюдения върху практикуващите лекари… Или може би в провинцията са по-скромни и не използват големия черпак, когато бъркат в кацата с меда… Съгласен съм, че не бива да правим обобщения, но не бива и да подминаваме случаите на ачик нарушаване на професионалната етика.
     Пък да не ти говоря за даскалите в училището на Сандра, които в нарушение на закона дават частни уроци на учениците си и почти си докарват допълнително една депутатска заплата.
     Не разбрах, прочете ли Хипократовата клетва на “Бъзиклийкс”?

     • aman11be says:

      Може. Нали София е лицето на България, според един наш общ приятел… 🙂

     • Hombre says:

      Ако предпочиташ, може да наречеш София и г@з на България!

     • aman11be says:

      Прочетох я и не бих казал, че съм очарован. Може би нямам необходимото чувство за хумор.

     • Hombre says:

      Може би… но не си безнадежден случай! 🙂

     • aman11be says:

      Нищо не предпочитам. Честно казано не ми пука. А София, може би, предвид шаренията, която се е събрала там от цяла България през последните години, представлява най-представителната извадка за общото състояние на народа.

     • Hombre says:

      От кога си станал такъв непукист? Не те ли вълнува, примерно тази статия: “Евакуираха блок в “Люлин” заради опасни химикали
      Да беше ме попитал аз в безопасност ли съм или съм само виртуален твой приятел…

     • aman11be says:

      Очевидно си в безопасТност. След като пишеш в Тепавицата… 🙂

     • Hombre says:

      Вчера писах от линейката на “Бърза помощ”, а днес – от “ПирогоФ” от отделението по токсикология… 🙂

     • aman11be says:

      Освен това Люлинград е явно революционно място. Преди няколко дни пак пишеше, че сте разигравали на живо рекламата на “МАкедонска наденица”. Имало е пуцанье по улиците… 🙂

     • Hombre says:

      Верно ли? Пропущил съм това събитие… Важното е, че не сме заспали като половината от българския народ.

     • aman11be says:

      Но този коментар ме впечатли: “Не си прав, Пенчо, в Люлин живеят най-изявените физици от БАН и СУ, такива са им заплатите”.

     • Hombre says:

      Що не даваш линк? И освен това, не само физици от БАН и СУ, а и най-изявените тепавичари в цела България!!!

     • aman11be says:

      Ти си го дал линка.

     • Hombre says:

      Не знаех… 🙂

 2. aman11be says:

  Е, от гореказаното по-голям виц има ли? 🙂
  – Докторе, вадите ли зъби без болка?
  – Не винаги. Наскоро едва не си навехнах ръката.

  Доктор разглежда рентгенова снимка:
  – Да, да…
  Ключицата е счупена, две ребра са пукнати. Няма страшно! С Photoshop ще оправим всичко!

  • Hombre says:

   Това добре, но все от страната на булката. Нека добавя един виц и от страната на младоженеца (по идея на Фабер):
   Докторът поглежда в устата му и казва:
   – Този зъб е в тежко състояние и трябва веднага да се извади.
   След тези думи зъболекарят се пресяга за клещите. Пациентът протяга ръка и стиска леко топките на зъболекаря с думите:
   – Няма да ни боли, нали, докторе?

   • aman11be says:


    • Hombre says:

     В къщата на обесения не се говори за въже и в къщата на тези със счупени глезени не се говорят такива вицове! 🙂

     • aman11be says:

      Ама Тя картаджийка ли е? 🙂
      (Кисса, извинявай! Майтапя се с Омбрето. 🙂 )

     • Hombre says:

      Па ти не знаеш ли? Кисса е най-големият хазартен играч, когото познавам… 🙂

 3. Homo faber says:

  Здраво, кают-компанията! Гледам, че темата от вчера продължава, нали доктор и пациент са един срещу друг… 🙂
  Та за особеностите, или защо не се формира печалба от държавните и общински лечебни заведения? Държавните и общински лечебни заведения са търговски дружества, но тъй като работят с делегирани бюджети, законът не им дава право да формират печалба, както и да разпределят дивиденти. Миналата година, мисля депутатите се сетиха да променят закона. И публичните средства, с които се плащат медицинските дейности по клинични пътеки на частните лечебни заведения в страната, да не участват във формирането на печалбата им. Знаем, как почнаха да никнат болници, като бензиностанции. Тези приходи по здравната каса им бяха сигурни, и излизаха печеливши в края на годината. Колко “предприемчиви”, по скоро далаверчии 🙂 хора се напапкаха… то само да е това, ами от възобновяема енергия що се напечелиха. И всичко това натоварва бюджета, както и нашия гръб. Както И вчера казах… “Животът е такъв какъв е… ние сме си го направили!”
  П.П. Да не забравяме, че има и музика, нещо по-възвишено …

  • Hombre says:

   Фабер, от това което знаеш и пишеш, стигам до извода, че пиеш вода директно от извора…
   Продължавай все така да ни информираш по всички жизненоважни за страната ни въпроси.
   И публичните средства, с които се плащат медицинските дейности по клинични пътеки на частните лечебни заведения в страната, да не участват във формирането на печалбата им“. Това не го разбрах много. Би ли пояснил?

   П.П. Благодаря за песните и за лайкчето!

   • Homo faber says:

    Омбре, животът е многолик, и ако е и игра, си има правила! Но не винаги играта в живота се играе по правилата! 🙂

    • Hombre says:

     Преливаш от мъдрости, Фабер! Трябва да започна да си водя записки в тефтерче, което ще го кръстя “Фабериада”. 🙂

   • Homo faber says:

    От касата …

  • aman11be says:

   Сигурно е така, друже Фабер, но колко са частните лечебни заведения и какъв пациентопоток поемат в сравнение с МБАЛ, СБАЛ и т.н. БАЛ? А и колко от пациентите, включително и тепавичарите, предпочитаме да отидем в частната болница на проф. ХХХХ, която има 15-20 легла и обикновено се помещава в някоя стара реновирана къща, върната му по реституцията, и да си платим за всичко, и колко първо отиват в “болницата”, която знаят от време оно, била тя Окръжна, градска или някаква друга? А в тези болници, големите, работи и болшинството от лекарите, в т.ч. и професорите, които след пенсионирането си са открили “частни” болници, разчитайки на името си.

   • Hombre says:

    Само да попитам – “Токуда” частна болница ли е или турска?

    • aman11be says:

     И аз да попитам – “Токуда” изключение от правилото ли е или да? Колко са в България частните болници като “Токуда” и колко (бившите уж) държавни, направени ТД с принципал държавата в лицето на МЗ?

     • Hombre says:

      Не питайй мен, а питай Фабер! Той е по-навътре с мат’риала… Според него частните клиники никнат като гъби след дъжд или като бензиностанции…

    • aman11be says:

     Да не говорим, че в момента, кой знае защо, “Токуда” я продават. Сигурно, защото е много печеливша….

     • Hombre says:

      Rien ne va plus!!! “Токуда” е продаденна на Турция!
      Москов продаде Токуда на турци

     • aman11be says:

      Аз, като по-проЗД, да попитам. Като как така ЧАСТНА болница се продава от министъра на здравеопазването? Тя все пак частна ли е/била или е била с преобладаващо държавно участие/държавата е имала т.нар. “златна” акция?

     • Hombre says:

      Не си ли чул, че има лобита и ако един министър не може да бъде агент за влияние – кой друг???

 4. Pasi says:

  Пепо

  Пепо-дърто мекере,
  джитка ново Бе-еМ-Ве!
  Власт не дава, не изпуска,
  комисионка не пропуска.

  Понасмукан с райски газ,
  цъкли поглед, край Бургас.
  Във властта не ще ортаци,
  гномчета и сол-ташаци.

  Със рИформа ни успива,
  Хич не бръсне ни за слива!
  Със ваксини – тъмни сделки,
  А в пътеките – къделки!

  Спешна помощ – за мустака.
  Лични доктори – в батака.
  Най-подир се слага кръст –
  Всенароден среден пръст!
  22.04.2016г.

 5. Homo faber says:

  Верно е, в “болницата, отива да се лекува целукупното българско население, а в частната болница по- малко хора. Не знам колко са, но през последните години у нас сигурно са открити над 100 частни медицински заведения. И които натовариха бюджета на публичния фонд, със стотици милиони лева допълнителни разходи. И става така, че касата плаща, а някои трупат печалба. Така и се формираха големите вериги от частни болници …
  Ето го пресния пример:”Токуда” и “Сити Клиник” стават верига от турския здравен холдинг и по сегашните правила ще папат ли папат…

  • Hombre says:

   Не може да бъде, Фабер! 🙂

  • aman11be says:

   Да направиш верига болници
   Малко стар материал, но си струва да се прочете. Описано е колко големи са “големите вериги от частни клиники” и въпреки всичко какви пари правят, кои са собствениците и т.н. Между другото в долния край на страницата има и един материал за истинските собственици на “турския здравен холдинг”.

   • Hombre says:

    Вероятно Цацаратурата ще се самосезира… 🙂

    • aman11be says:

     За такива случаи навремето имаше един лаф – “Надей се, Гиргино!” 🙂

     • Hombre says:

      В такъв случай, ще си изберем нов Цацаров. Ако и той не става – трети…

 6. Pasi says:

  До поясня. Болница Токуда НИКОГА не е била държавна. Наследниците на Торау Токуда продават бизнеса в България. Кой дава повече – взема. Инвестицията бе обявена за 100 млн. долара.Само за парцела на СГО са платени около 2 млн. долара. Цената сега, /по данни на СМИ/, е 100 млн. евро, което е съпоставимо с инвестицията. Ако се отчетат курсовите разлики и развития бизнес-сегмент ми се струва, че наследниците дори продават на загуба. Държавата ако плати повече- взема, но не го прави. Няма и нужда да го прави. Предстои продажбата и на банката Токуда. За сега БНБ отказа на едни инвеститори. Това от мен.

 7. Homo faber says:

  Що така, бре ОмБРЕ! Emozioni, emozioni би казала кака ти, талЯНКА… 🙂
  Прав е нашият стихоплетец – болницата никога не е била държавна. Не четеш, както требе дописката, щото друго е в главата ти, както казах по-горе … 😉
  ” …Петър Москов, който съдейства за разпродаването на болници на турци …”
  Съдейства, демек носи куфариите с нещо, дето шумоли /по Алеко Константинов/… 🙂
  Само че, не шуми станиолът, с който е увит турски локум! 🙂

  • Hombre says:

   Фабер, след тия твои забележки, които ми направи, посипвам си главата с пепел!

   • Homo faber says:

    Омбре, значи… горчиво се разкайваш и съжаляваш за извършена от тебе постъпка/и и искаш прошка?
    Простено да ти е, на 13.03.2016 г. не я поиска, давам ти я великодушно, днес! 🙂

    • Homo faber says:

     А за да се успокоиш, още повече, дрънни едно питие, от виртуалните, дето ни черпаваш! 🙂

     • Hombre says:

      Сорри, виртуалните ги свърших преминавам на натурални сокове от ечемик. 🙂

    • Hombre says:

     Аз не помня вчера кво съм ял, ти ме караш да си спомня нещо преди повече от един месец…
     Ако от това ще ти порасне егото, извинявай, Фабер!
     Не човек, а люлинец!” /цитат от линка, който съм дал, използван също и от Аман/.
     П.П. Проверих – на 13.03.2016 г. нищо не съм писал. Ти си нещо в грешка…

     • Homo faber says:

      Нема грешка,не си писал, значи не си я поискал, прошката!

     • Hombre says:

      Фабер, моля те, прости ми – за думите и за неизречените мисли…! Искрено се разкайвам. 😦

 8. Homo faber says:

  Омбре, ох, ох, ох, развълнувах се… Пиши, пиши, твори твори… Нито ден без ред!

  • Hombre says:

   Фабер, имам една молба към теб. Ти нали си работил в Национална следствена служба или към НСС?
   Помогни ми да открием генерал-полковник Балев – Тракиеца Започвам да се притеснявам вече за него…

   • Homo faber says:

    Омбре, аз съм малечък и не съм имал възможността да работя в учережденията, които ми цитираш. А едно време не приемаха такива, които носеха хавлиени чорапи.
    Щото нали знаеш,чорапите миришат!
    Ти, като човек работил, както мисля преди време каза … “специален човек” и имаш връзки във военното контраразузнаване и военната полиция, с успех ще свършиш тази работа и валериана ще ти остане, не дай Боже, за други тревоги!

    • Hombre says:

     Доколкото разбирам, кандидатствал си в тези учреждения, но си бил отхвърлен заради хавлиените ти чорапи…
     Освен Тракиеца, немам връзка с други хора от “специалните служби”…

     • Homo faber says:

      Доколкото виждам от писането ти, както и бившият ти брат добруджански каза, продължаваш да изопачаваш нещата. Никъде не съм споменал, че съм отишъл в тези учреждения, и като са видели хавлиените чорапи, са ме отхвърлили.
      Много е лесно, казваш че си връзка на полковник Генерала, от “специалните служби”. Значи, той ще намери начин да ти се открие. Я куче ще пусне, я пощенски гълъб, може и под маса № 5 в “Сан Суси”, да е залепено съобщение… 🙂

     • Hombre says:

      Ще ми цитираш ли къде някой е казал за мен, че изопачавам нещата? Аз да не съм като теб?
      Извинявай, ако не съм те разбрал – останах с такова впечатление, че си кандидатствал но заради гъбичките на краката са те отхвърлили. Дано вече да си се излекувал.
      Обезпокоен съм за Тракиеца, защото може да е в беда, щом до този момент нямам вест от него. Имаме по-сигурен начин на връзка помежду си – използваме мобилни телефони, а не си оставяме биляжки под масата…

     • aman11be says:

      Пролет пукна и Тракиецът може да е нарамил пушката и да е хванал гората. Не знам сега има ли някакъв разрешен дивеч, но и само една разходка пак е добре.

     • Hombre says:

      Може наистина да е хванал гората и да организира ново Априлско въстание… 🙂

     • aman11be says:

      Тракиец, изокай се откъм връо да се успокои Омбрето!

     • Hombre says:

      Нема да се успокоя, докато не го видя и чуя! Опасявам се, че може да са го отвлекли извънземните…

     • aman11be says:

      Няма ли още хаир хабер откъм Чипровци? Не пукнА ли първата пушка там?

     • Hombre says:

      Няма, Амане… Вече започвам сериозно да се притеснявам.
      П.П. И на телефона не отговаря.

     • aman11be says:

      Търси го по другите канали за свръзка. 🙂

     • Hombre says:

      Проверих навсякъде… Може отново да му е влезнала муха в главата и да е отпрашил за любимата му страна Индия.

 9. Pasi says:

  Транспорт
  Данчето скрои ни капа!
  От транспорта взе да лапа.
  За билети и за спирки,
  и паркирането в цирка!

  Пълнят градските мотриси,
  циганки като актриси!
  Гражданинът от селото,
  мята се на колелото!

  Улици и булеварди,
  трапища и дупки вардят.
  По тротоари и алеи,
  екстрементите се сеят!

  „Витошка” стана „Кръчмарска”.
  Тлъсти сумички се праскат…
  А потока там не спира…
  Панаир на келепира!
  22.04.2016

 10. Homo faber says:

  Много искам, да си спокоен, да не се тревожиш, хаир – хабер от полковник Генерала ще доди. 😉

 11. Homo faber says:

  Не са гъбички на краката, явно сипматичното мастило в “специалната” ти картотека, която си наредил в склада в Елин-Пелинско, след 1989 г., е пожълтяло текста и така четеш. А и диоприте ти са се увеличили. Друго е, миризмата от чорапите прилича на бактерията наша за заквасване на кисело млеко. И как така, ще изпратят човек, който ще конкурира световно-известната бактерия, а държавата ще губи. Та това е причината.
  П.П. а за цитирането … ами погледни си любовната кореспонденция до неколко месеца, що години водите с брата…

  • Homo faber says:

   Песните, къде са песните …?
   Една хубава песен, в навечерието на 9 май – Деня на Победата!!!

   • Hombre says:

    Ако не беше US армия освободителка, Европа още щеше да е заразена от кафявата чума…
    Хубава песен! Това от семейната ти видеотека ли е?

  • Hombre says:

   Ти си имал много развинтена фантазия! Или пък страдаш от шпиономания?
   Все още страдам от несподелената ми любов с онзи човек, но продължавам да го обичам…

 12. aman11be says:

  Марш на най-голямото въоръжено формирование в България:

  • Hombre says:

   Остроумен и ентелегентен мъж! Имаше и един друг подобен виц.
   Съпруг, по професия лекар се връща от лов с празна торбичка. Жена му го пита:
   – Уби ли нещо?
   – За съжаление – нищо!
   Що ти требеше да ходиш на лов, като в болницата със сигурност можеше да убиеш някого…

 13. Светла Павлова says:

  Днес е Цветница.

  • Hombre says:

   Благодаря за подсещането, Светле! Ще я празнуваме Цветница утре на патерица.
   Не пропускай най-новото ми есе! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s