Господари ли сме на емоциите си?

От вчерашната напоителна тепавичарска дискусия останах с впечатлението, че някои хора приемат твърде болезнено мненията на своите другарчета. Не става въпрос за някакъв език на омразата или за диаметрално противоположни мнения, а по-скоро за засегнато лично  достойнство, без да е налице ясно изразен обект и субект на критиката.

Ще си послужа с едно мое старо есе, където съм посочил защо понякога съществуват различия в гледните ни точки. Който е пропуснал да го прочете, давам му възможност да го направи сега или пък да си  припомни най-същественото в него: “Толерантни ли сме към чуждото мнение?

В Конституцията на Р. България е записано:

 Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

Напоследък се натъкнах на няколко случая, при които опитът да изкажеш свое лично мнение, без да задължаваш някого с него, среща яростна съпротива от страна на несъгласния или пък се  възприема като някакъв вид обида. В единия случай някой се опитва да изложи своята теза като единствено вярна, без да се съобразява с фактите и аргументите на своя опонент. В други случаи заема позата на обиден и повече не желае да участва в дискусии. Защо не си зададе въпроса дали пък този който му опонира не го прави от най-добри приятелски чувства, желаейки да го избави от някаква заблуда. Никой не е пророк в своята родина, но не бива априори да се отхвърля всяка идея, която не съвпада с нашето виждане. Въпрос на култура и възпитание през първите 7 годинки.

Когато последователно се натъкнеш на отрицателно отношение, накрая си викаш: „Абе, що съм  седнал да си хабя нервите” и ти също се отказваш да влизаш в диспут, или започваш да лицемерничиш, че си съгласен с този, който пръв е започнал свадата.

Това ли е най-важното – колко си инвестирал в България? Мене какво ме грее това? И аз плащам данъци, но не го изтъквам като някаква особена своя  заслуга. Направил си го преди всичко защото е отговаряло на твоя личен интерес, а не защото си по по-голям патриот от мене. Нека се обърнем към историята и да видим кой от националните ни герои в какво е инвестирал.  Да започнем с Левски…

Преди да ви дам думата, бих искал да ви напомня, че участието ви в дискусионен клуб “Тепавицата” е напълно на доброволни начала. До този момент никого не съм изгонил и никого няма да  задържа насила. За мен най-важното е да цари взаимно уважение, да няма оскърбителни реплики или пренебрежително отношение към когото и да било от нас.  В противен случай, всеки сам може да направи своя избор. И да не  забравяте – в спора се ражда истината! С което съвсем не искам да кажа, че трябва да бъдем лишени от емоции и страст, стига да го правим тактично, а не като слон в стъкларски магазин. Примери да искате само, когато някой зорлем иска да те направи свой  враг…

П.П. За тези, които не са учили “Икономика” във ВИИ “К. Маркс”, да видим какво отговаря Гуглето в Уикито на въпроса що е инвестиция и има ли тя почва у нас?

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

20 Responses to Господари ли сме на емоциите си?

 1. rusalka2013 says:

  Кисса, вярвам ще се съгласиш с мен, че през идващите дни хората трябва да са сплотени от духа на смирението и взаимната обич. Бих искала да постигна с теб този дух и затова ще ти представя своите аргументи, които, надявам се, ще променят твоето мнение за мен. 🙂
  Позицията ми се гради върху наблюдения над българските емигранти в Турция, Кипър, Гърция, Франция, Канада, Украйна, САЩ – може и да съм изпуснала някоя страна. По неофициални данни нашите братя по света са около 2 милиона. Разбира се, не познавам всичките, но смятам, че съм имала контакти с достатъчно представителна извадка, за да мога да си направя изводи. Първият извод е, че българската емиграция в различните страни е съвсем различна. Вторият важен извод е, че много малък процент – бих го определила около 1-2 % са хора, които са ме карали да се чувствам горда. Обикновено тава са млади хора, добре образовани, успели да се адаптират в приемната страна, спечелили са си уважението на местните, финансово независими са и са искрено интересуващи се от събитията в България. Това е група хора, за които бих била много щастлива не просто да имат право на глас, но един ден да се върнат в родината. В тази група слагам и теб. 🙂
  Мнозинството, обаче, т.е. около 98-99 % предизвикват у мен само тъга.
  Ето, няколко примери от личния ми опит на участник в избирателни комисии – в Турция – масово не знаят български език. Предварително са инструктирани как да гласуват. В Гърция – влизат в тъмната стаичка и се обаждат по мобилния си телефон, за да попитат за кого да гласуват. Във Франция, където се сблъсках с най-старата емиграция, имаше хора, които продължаваха да живеят с представите си за България от 1944 година и други, които пък искаха да споделят за своите сексуални предпочитания. Мога да цитирам още примери, но не бих искала да ставам досадна. Смятам, че и тези са достатъчни, за да разбереш защо не искам да има гласуване в чужбина.
  Ще завърша с една притча.
  Ако осъждате хората, няма да имате време да ги обичате

  • Hombre says:

   “А Иисус отиде на Елеонската планина. И на заранта пак дойде в храма, и всичкият народ дохождаше при Него. А Той седна и ги поучаваше.
   Тогава книжниците и фарисеите доведоха при Него една жена, уловена в прелюбодейство, и като я поставиха насред, рекоха Му: Учителю, тая жена биде хваната в самото прелюбодейство; а Моисей ни е заповядал в Закона такива с камъни да убиваме; Ти, прочее, какво казваш?
   Казваха това, за да Го изкушават, та да имат с какво да Го обвиняват.
   А Иисус се наведе надолу и пишеше с пръст по земята, без да обръща на тях внимание.
   А като настояваха да Го запитват, Той се поизправи и им рече: който от вас е без грях, нека пръв хвърли камък върху нея.
   И пак се наведе надолу и пишеше по земята.
   А те, като чуха това, и понеже съвестта ги бореше, взеха да се разотиват един след друг, начевайки от по-старите, та до последните; и остана Иисус сам и жената, която стоеше насред.
   Като се поизправи и не видя никого, освен жената, Иисус й рече: жено, де са твоите обвинители? Никой ли те не осъди?
   Тя отговори: никой, Господи! Иисус й рече: и Аз те не осъждам. Иди си и недей вече греши”.

 2. Pasi says:

  Вай, вай, вай… Колко приказки! Библейски притчи, оправдания! За едни 60 000 гласа в цял свят за сините шамани, или 2 бр. депутати!!!
  Това, че от Турция ще бъдат дадени 300 000 гласа, а ако се случи електронното гласуване, числото ще нарасне до 500 000!!! за партии с етническо самосъзнание на турци, това го забравяме, или го загърбваме съзнателно! Забравяме също, че повечето гласове ще са подадени от хора организирани или притиснати от друга държава! Електронното гласоподаване ще се осъществява в джамии от ходжи с различни IP адреси, които дори не говорят български!
  Но на българина по “белия” свят не му пука! За него е жизнено важно да е патриот. В това разбира се няма нищо лошо, ако наред с това не се искаше и секцията да е пред дома му! Да не се правят разходи, свързани с изявата на патриотизма!?!
  Демокрация.
  България вече няма чувство за самосъхранение. Нейните граждани си мислят, че оправията ще дойде с молитви и заклинания за права и хуманизъм, а не с мотика, която да изкопае и надеждно да защитава синорите!
  Дълбока заблуда, която се плаща скъпо и цената само ще нараства!
  А изход има, разбира се! Гласуване в посолствата и консулствата. Точка. Това е територията в странство, където държавата по-реално може, /друг е въпросът дали го прави/, да контролира изборния процес и да варди за нарушения и измами. Който е патриот, да върви и да гласува както душа му подсказва!
  Другото е от Лукавия.
  Поздравления за Велики Четвъртък и не забравяйте Дециманската градина и Юда…

  Българче

  Аз съм българче, обичам,
  Хелооу уин и Кока Кола!
  Мен редовно ме дрогират,
  с новинарския си грохот.

  Тиквите ме управляват –
  ленти режат най-редовно
  Кат пантофче ме строяват,
  чрез измама поголовна.

  Аз съм българче, обичам,
  да се втурна към Европа
  Българин ще се наричам:-
  Ще гласувам електронно!
  31.10.2015г.

 3. Тракиец says:

  Браво на Русалката!

 4. Тракиец says:

  Сакам и я да се изокам по темата!
  Истината, мили мои е някъде по средата! Ясно е, че новият изборен кодекс, е насочен към братята турци, с чиито гласове, години наред нашата мила родина задкулисно се управлява от турското малцинство . Това е ясно всекиму, който живее в България и следи отблизо дебатите по темата. Проблемът е, че косвено засяга и интересите на тези наши братя и сестри, които живеят извън България. Уважавам всеки един от тях, но с уговорката да не се опитва да пренася нЕкои “ценности” чужди на нашата народопсихология.
  Да, ние сме уникални и трудно се подаваме на обработка, но това ни е запазило през вековете, защото изхождайки от историята трябваше или да се погърчим или да се потурчим.
  Хвала на тези от нашите сънародници, които пренасят скромните си спестявания и ги влагат /косвено/ в родната икономика. Това правим и ние когато можем, но все пак е въпрос и на индивидуални възможности.
  Мога да ви дам за пример арменците. Когато бях в Ереван, един от тях с гордост ми каза…..” ние сме 12,5 милиона, от които 3,5 живеем в Армения, а останалите 8 са по целия свят”…
  Повярвах му, защото видях и почувствах, как арменците от чужбина помагат не само на своите близки и роднини, но и на държавата Армения. Кой с каквото и където може. Водещи бяха Шарл Азнавур и Шер, които бяха дарили суми за изграждане и обновяване на централната част в гр. Ереван.
  Нашите събратя в странство обаче, твърде бързо попиват от тамошната действителност и в стремежа си да променят по-бързо ситуацията у нас, често не познавайки нЕкои особености на родната зоология, залагат на куци коне, които чрез демагогия прикриват чужди, не български интереси. Реперът за тях е Русия. Щом е руско и ляво, значи е комунизъм, щом е САЩ и дясно 100% е демократично. Да ама Не, както казваше покойният Петко Бочаров. Русия отдавна не е комунистическа, а САЩ отдавна показаха истинското си лице. В Европарламента съществуват еднакво силни леви и десни партии, без някой да ги обвинява в комунистически пристрастия.
  Да, големият въпрос е на коя позиция да застанем!? Дали с американската неолиберална имперска псевдодемокрация, или с “възраждащия се руски имперски шовинизъм”. Както и да го погледнем, нямаме голям избор. И тук-най важното е да се допитаме до народа, защото “Глас народен, глас божи!”
  Милият той се люшка между “Осанна” и “Разпни го” и за две кебапчета и бутилка бира продава душата си на дявола. Липсва маркерът, който да бележи линията “правата линия” , а тя е една и зависи от един единствен факт, какви да бъдем?! Образно казано, дали да сме бедни купувачи на чужда, неекологична и нездравословна храна в състава на TTIP, или да сме богати износители на нашето родно, екологично чисто производство в страни, където е търсено и с добро име. Няма да посочвам къде, разчитайки на вашата ентелегентност. Само външен пазар, ще ни направи свободни, богати и относително независими!
  А който иска да гласува, ще намери начин!

  • Hombre says:

   Тракиец, ще стане от тебе политик! 🙂
   Сорри за закъснелия отговор. Едва сега проработи селският интернет.

 5. Тракиец says:

  Поздрав за всички от братска Гърция /демек южна България или Пеласгея/!

  • Hombre says:

   Тракиец, нали аз те поздравих с тази песен? На краставичар краставици ли ще продаваш…?

 6. Тракиец says:

  Специално за Кисса!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s