Езикът на омразата – # КОЙ?

Драги приятели,

Отдавна се канех да публикувам нещо по темата от заглавието и все не намирах подходящо време за нея. Така или иначе, хейтърството на една не малка част от тийнейджърите и неговата усъвършенствана перфидна форма на профитата, използващи омразата, като средство за промиване на мозъци,  станаха твърде актуални, да не кажа модерни, поради което и аз ще се опитам да изразя своята гледна точка. Ще бъда съвсем кратък, просто защото от многото кърска работа у наше село, не ми остана време да напиша едно есе като хората. За сметка на това ви предлагам да се запознаете с някои статии, които до голяма степен изразяват и моята лична позиция. Колкото и да ви се струва необективна. Важното е, че си е моя.

Ще започна от най-главното към второстепенното: „Що е то език на омразата и къде най-често се практикува?”

Безспорен лидер в класацията са САЩ, които обвиняват Русия в агресивни намерения, застрашаващи мира на планетата. Нека видим фактите: САЩ имат 900 бази в над 130 държави по света, включително и в своята българска колония. Вижте какво казва не кой да е, а бившият президент на САЩ: „Джими Картър: САЩ е най-големия подпалвач на войни”.

Докато Русия има една военна база във Виетнам, една в Сирия и една не си спомням вече къде… Можем само от този факт да си направим безпогрешния извод: „Крадецът вика – дръжте крадеца!” Сиреч, войнолюбците се страхуват от ответен удар срещу тях.

На следващо място се нарежда Германия, която явно не си е направила поуки от ВСВ и отново по подобие на Йозеф Гьобелс използва езика на омразата спрямо Русия. Тук явно прозира тоталната обвързаност или зависимост на Германия от САЩ, която  не може да си позволи да провежда самостоятелна външна политика. Красноречиво доказателство за безпомощността на германска държава е невъзможността й да си изтегли златните авоари от Федералния резерв на САЩ. С това се обяснява и защо фрау Меркел е толкова кротка и послушна спрямо съюзниците отвъд океана. Дори не протестира остро, а само за парлама срещу подслушването на нейния телефон от ангелите-хранители от ЦРУ!

И двете гореспоменати държави, в рамките на военнополитическия блок НАТО задружно, под „мъдрото” ръководство на сегашния президент Обама изграждат противоракетни системи в държавите в непосредствена близост до границите на Русия, което не може да се разглежда по никакъв друг начин, освен като пряка заплаха за сигурността на самата Русия. Въпреки уверенията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и видни генерали в структурите на този пакт, които твърдят, че тези ПРО системи имали изцяло отбранителен характер, за защита срещу заплахи от Близкия Изток. Външният министър на Руската федерация Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу им повярваха… Според последни данни в публичното пространство, Русия е в състояние да изстреля в геостационарна орбита свои космически сателити с ядрен заряд над територията на САЩ, които много трудно, могат да бъдат неутрализирани. Изобщо, ако след разпадането на Варшавския договор имаше някаква реципрочност във външнополитическите отношения, би следвало да прекрати своето съществуване и НАТО. Да, ама не!

Стигаме до момента в който трябва трезво да преценим – е ли наш приятел (дост) Турция или не е? Колкото и да се прегръща нашият любим премиер ББ с президента на Турция Ердоган и да му се  мазни… Ако някой все още има някакви съмнения, нека се обърне за справка към хора, които са работили в българското контраразузнаване и им е ясна картинката. Като не бива да забравяме, че ДПС и новосъздадената протурска партия ДОСТ са рожби на турската държава и по-специално на МИТ. За да разберем докъде стига нахалството на тази държава, управлявана еднолично от Ердоган, достатъчно е да прочетем изявленията на външния министър, който смята, че Турция трябва да преразгледа своите отношения с Германия, след гласуването от Бундестага на резолюция осъждаща арменския геноцид. На наша територия  нещата стоят още по-зле. Депесарите призовават по повод и без повод да се помнят събитията от месец май 1989 г., когато хиляди българи с турско етническо самосъзнание предприеха т.нар. „голяма екскурзия”. Ето как се опитват да извъртят нещата някои псевдобългари демократи: ДПС от Демир баба теке: Езикът на омразата завладя България”. Добре, станалото станало, въпреки че никой у нас не ги е гонил да напускат страната ни.  И защо държавата ни трябва да се извинява за т.нар. възродителен процес при положение, че Турция все още не се е извинила за 5-вековното „присъствие” по нашите земи, камо ли да седнем на кръглата маса и да поискаме компенсация за извършения геноцид над българския народ.

И така, стигаме до най-дребната проява на омразата – тази в междуличностните отношения, когато някой в Интернет пространството не е съгласен по даден въпрос с друг на различно мнение  и  започва размяна на обидни епитети, без да се  държи сметка на това кой е крив и кой е прав.  Противно на общоприетото схващане, че по-умният винаги отстъпва, наскоро някъде прочетох, че основен виновник за възникването на кавга е по-умният. При това положение, нямам нищо против да ме наричат „кавгаджия”, който от немане какво друго да прави, се заяжда наред с всеки, който му се изпречи пред очите. И ако може  някой да ми обясни защо все от нас се иска да бъдем толерантни, а другите да имат правото да правят каквото си пожелаят…? Докато всички участници в небългарския Хелзински комитет не  бъдат изправени на съд, все така ще бъде…

Преди  да приключа с въведението в темата, предлагам ви да се запознаете с още няколко статии.  Желателно е да прочетете и коментарите към тях:

Русия е най-голямата заплаха за САЩ

Списък на „демократизираните“ от САЩ държави

Германия слага Русия като заплаха след тероризма и кибервирусите

Премината е граница, езикът на омразата се превърна в нормалност

Социалните мрежи се заемат с езика на омразата

“Езикът на омразата” и същността на полит-лицемерието

Не остана  време да разнищя темата за “битовите” конфликти, в които от едната страна стоят българи, а от другата – цигани! И полицията все е много заета и не намира време да ги усмири тези, които ежедневно и ежечасно нарушават обществения ред. Дано следващият път на виновните не им се наложи толкова скоро да празнуват освобождаването си от затвора…

Комуто се вижда малко предложения мат’риал, препоръчвам му да прочете и книгата “Езикът на омразата“.

Като виден путинофил и колекционер на рубли, за вярна служба към руското цивилно и военно  разузнаване, подготвил съм ви една специална песен:

All rights reserved

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in По света, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

34 Responses to Езикът на омразата – # КОЙ?

 1. Homo faber says:

  Здраствуй, дорогой френд, Омбре на на сегодняшний день!
  Ти, не само, като виден путинофил и рубладжия, а и като “специален човек” знаеш защо се получава така. Достатъчно е написано и който иска е прочел и осмислил – # КОЙ!
  Пак ще трябва да се каже по народно му: “Интереса, клати феса”. Тоест, колкото и да се кълнат и прегръщат и целуват, големците на държавите и съюзи да правят, на първо място е интереса /един пример … подслушването на най-високо равнище/. И се започва с езика на омразата, от най-високо ниво, та надолу…
  А относно междуличностните отношения, сега … може да се перефразира това, което по друг повод е казал В. Левски „ …Ако е за Българско, то времето е в нас а ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме”.
  А що се отнася до междуличностните отношения … недоценените, неуспелите, които не са успели да хванат “кьоравото” във всичките му аспекти, няма начин да не окат … 🙂
  „Има една дума, която ни освобождава от тежестта и болката на живота. Тази дума е любов.“ – Софокъл

  • Hombre says:

   Мерхаба, досте Фабер! Хубаво е, че те има и както винаги даваш генералната линия на нашите диалози…
   П.П. Искам да те попитам – поканен ли си от прецедента на ифтар по случай Рамазан или те е пропуснал? 🙂

 2. Homo faber says:

  Селям алейкум, чорбаджи Омбре! Що ме занимаваш с безмислени и недостойни /поне за мен/ прояви…? Като се споменава и говори за тях, само се прави ветър на прецедента, който си е изпел песента и едва ли некой ще го помни.

  • Hombre says:

   Алейкум селям, Ферхат! Я прочети отново заглавието. Нали вместо да се мразим, требе да се обичаме? Та точно заради това рекох да почетем братята турци и тебе покрай тях…
   А прецедента, дето целокупният български народ го тачел, мани го! Веднъж държавен глава като него, срам за идните поколения! Дето викаше в миналото един уважаван от мен депутат- ако можеше да се види отстрани колко е прозд, сам щеше да се гръмне.

   • Homo faber says:

    Ашколсум, аркадаш Омбре! Можеш да отидеш да почетеш… и баклавичка да апнеш и с мед ще те намажат. И какъвто си сладък… ще те почетат 😉

    • Hombre says:

     Фабер, не само, че не съм сладък, ами направо нагарчам вече. От твоята уста мед капе, така че – ако отидеш на ифтара, може и на турска баня да те заведат… 😀

     • Homo faber says:

      Омбре, щом нагарчаш, за тебе е по-полезно да отидеш ти на ифтара. Ще те обгрижат с… езика на любовта и сапунче за баня ще ти дадат, да измиеш горчивото.
      П.П. Внимавай, дръж сапуна здраво… 🙂

     • Hombre says:

      Язе никъде неканен не ходя! Освен това, пред тебе и пред кум се вода не гази! Тръгвай на приема и да не забравиш да донесеш една тава турска баклава. Може и шербет да донесеш, че вече започват горещините у наше село…

 3. Pasi says:

  ОбКом
  Вашингтонският ОбКом,
  все командва в наший дом.
  Стройте се до нас леваци,
  всички Сороски юнаци…

  Кинтите не ще скъпим,
  грантовете ще скроим.
  Дружно всички във атака!
  А България в батака!
  09.09.2015г.

  • Hombre says:

   Паси, ако съчиниш сега една песен за повдигане духа на българския народ, цена нема да имаш…

   • Pasi says:

    Юнак
    Стани, стани юнак балкански,
    на бой неравен, пехливански,
    срещу кохортата на Цецо,
    срещу слушалки-интермецо.

    Стани, стани юнак балкански,
    скочи и спри измами кански,
    със бюлетини – две палета,
    на герберите – все ченгета.

    Стани, стани юнак балкански,
    срещу позора великански,
    във Банкя дето се роди
    и вождове в затвор прати!

 4. Pasi says:

  Грама-Геополитика.
  Хелоу, мистър Президент,
  Коментар за нов момент:

  Леден вятър от Нормандия,
  се дотътри във Шопландия.
  Ураганът ще издуха,
  Орешарски, със боклука.

  Руски газ не ще да има.
  Подминава Украина!
  Нова геополитика!
  За съюзника – ритника.

  Българинът на верижка…
  Бъзльо. Мигом се напишка!
  Щом е рекъл Чичо Сам,
  оглавник нахлузва сам!

  В София е вери найс…
  Ваш Посланник: Марси Райс
  12.06.2014г.Pasi

 5. Homo faber says:

  И понеже говориш за жеги и много кърска работа у село, в кое от тези две същества се отъждествяваш на работа…? 🙂

 6. Тракиец says:

  Чудесна тема! Браво!

  • Hombre says:

   Тракиеац, цел ден те чакам да се появиш! Къде скиториш…?
   Темата наистина е благодатна и очаквах повече хора да изразят своето мнение, но изглежда все по-малко са тези българи, които се интересуват от политика. А требе – ако имаме достойнство…

 7. Тракиец says:

  Ето и моят отговор на предизвикателството! Който разбира, тук се спира! 🙂
  Татяна Дончева (част III): Живков, Слави Трифонов и левицата

  • Hombre says:

   Както винаги, Танчето има интересни възгледи, макар и не всичко да споделям от нейната идеология. Ще бъде голем цирк ако се кандидатира за поста държавен глава.
   По отношение на новото ръководство на БСП, смятам че не му беше ннито времето, нито мястото Корнелия Нинова да отдава почит пред паметника на Тодор Живков в Правец. Още малко и ще го изкарат светец!
   Не знам кой е неин PR, и ако има такъв, не биваше публично да заявява, че пуши по две кутии на ден… Това говори за неспокоен, нервен тип персона…

 8. Тракиец says:

  А за днес една чудесна притча с ПОУКА! 🙂
  Вълшебният пръстен на цар Соломон

 9. Тракиец says:

  Набарах нещо интересно, което, надявам се, би предизвикало дискусия или поне размисъл!
  Защо не се изучава историята на съвременния либерал-фашизъм?

 10. Тракиец says:

  – Защо в арабските страни има сух режим?
  – Инстинкт за самосъхранение – представи се да се напиеш и, когато се прибереш да те посрещнат десет жени с точилки!

  • Hombre says:

   Това е единствената причина да не стана джихадист! Како ще ги правя 30 жени в рая, дето ни обещават…?

 11. Тракиец says:

  Спомени, спомени литат прелитат!
  Стари приятели, отминали дни!
  Но не забравяйте, кой ви остави,
  толкова обич и толкова мечти!
  из “Бургаски вечери”
  А сега – нещо и за старите софиянци!
  По дирите на изчезналите СОФИЙСКИ КРЪЧМИ: Раковски

  • Hombre says:

   Тракиец, почти нема стара кръчма в София, която да не съм посетил… 🙂
   А,”Прага” беше така наречената № 64 студентска зала към ВИИ “К. Марс” по мое време…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s