Малкият „петък” – XCVI

Таман се бех засилил да напиша есето на моя живот и кога погледнах календара… кръвта ми се смрази! Нали ме знаете колко съм суеверен?

Кой нормален мъж работи в тая жега? Мозъкът ми се е разтопил като швейцарско сирене фондю! Това го казвам като бонус към вчерашната рецепта за хумус. Фондюто много добре се връзва с бело винце, например от сорта “Шардоне”.

Добрата новина е, че колкото и да е жега навън, в хубавата ми къщичка е хладно, сякаш съм пуснал климатик. Нема нищо общо с непоносимите условия на живот в панелката…

Когато човек нема какво друго да каже, какво прави? Пее си песен, като тази:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Литература, Музика and tagged , . Bookmark the permalink.

38 Responses to Малкият „петък” – XCVI

 1. rusalka2013 says:

  Днес е ден и за притчи, нали така? Нека ви предложа една, която на мен много ми хареса:
  Езоп
  Веднъж Езоп, голям майстор на кратките истории, излязъл от Атина. Той срещнал човек, който се връщал от Арго. Започнали да си говорят двамата. Човекът от Арго попитал Езоп: „Ти идваш от Атина. Разкажи ми моля те нещо за тамошните хора: що за хора са те, какъв е характерът им?”
  Езоп помолил човека: „Отначало ти ми разкажи какви са хората в Арго”.
  Човекът казал: „Доста раздразнителни, отблъскващи, агресивни, склонни към скандали”. И всичките тези качества се отразили върху лицето на този човек.
  Езоп му казал: „За мое съжаление ти ще откриеш, че хората в Атина са съвсем същите.”
  По-късно той срещнал друг човек, който също бил от Арго. Той веднага му задал същия въпрос: „Ти идваш от Атина, преживял си целия живот там – кажи ми – какви хора живеят в този град? Какви са по характер те?”
  Езоп отново попитал: „Отначало ми кажи какви хора живеят в Арго?”
  Човекът пламнал от носталгия… той имал много приятни спомени от хората в Арго. Неговото лице засияло и той казал: „Много приятни, дружелюбни, хубави хора, добри съседи”.
  Езоп му казал: „ Щастлив съм да ти кажа, че в Атина ти ще намериш точно такива хора.”
  Тази история е невероятно прекрасна.

  В нея е разказана най-фундаменталната истина за човека: където и да отидете, вие навсякъде ще намерите самия себе си; на каквото и да хвърлите своя поглед, вие винаги ще се срещнете със самия себе си. Целият свят не е нищо друго, освен огледало на взаимоотношенията ни със света. Отново и отново вие срещате самия себе си и отново и отново вие не разбирате това.

 2. Pasi says:

  Русалке, браво! Изводите от притчата са верни. Това е основната парадигма на Хегеловата философия, основана на идеята, като първопричина за съществуването на материята, материалното. Идеите са много важно нещо. Те мотивират поведението на индивидите спрямо материалния свят… А един поет беше написал, че трябва да си измислим обекта на обожанието и любовта си. Иначе любов не възниква. Идеята за “Свобода, братство, равенство”, възниква по същият начин, но вече в масовото съзнание. От Френската революция до наши дни тази идея не е умирала, но никога не е била постигана! Същото като идеята за любовта, само че масово. Милиони са умирали за тази идея, и не дай, Боже, но най-вероятно още да умират. В преследване на химера… Създадена в собствените ни глави.
  Поздрави и приятен ден на тепачарите.

  • Hombre says:

   Бъди жив и здрав и ти, Паси! Явно жегата все още не те е напекла, щом като се отваряяш на такива философски разсъждения… 🙂

  • aman11be says:

   С извинение към Паси. Не се заяждам, но винаги ми идва на ума като как сме се оправяли преди да навлязат в езика ни думички като “парадигма”. И в тази връзка:
   според Уикито “парадигма” най-общо означава модел на мислене. Произлиза от гръцката дума παράδειγμα (paradeigma), която означава „модел” или „пример”, от думата παραδείκνυμι (paradeiknumi), означаваща „демонстрирам, показвам, излагам”.
   И най-много ми хареса: В жаргона: Израз (известен още като модерна дума), често неологизъм, широко използван в управителските, техническите, административните, а понякога и в политическите среди. Обикновено правят изреченията трудни за разискване, поради неясното им значение. Тези думи се различават от жаргона по това, че имат задачата да впечатляват или да направят смисъла по-неясен, докато жаргонът (теоретически) има добре определено техническо значение, поне за специалистите.
   Тоест, ако днес вземете 100 души от улицата и почнете да им говорите за нещо, като в разговора използвате “модел”, “пример”, да не говорим за “тертип”, то поне 99 души ще ви разберат за какво говорите. Но ако пред същите 100 души използвате думата “парадигма”, поне 35-40 ще започнат да се чешат, където не ги сърби и да се оглеждат притеснено и няма да ви кажат нищо, защото няма да са разбрали за какво им говорите.

   • Hombre says:

    Братко Амане,
    Първото нещо, което искам да ти кажа е, че в Тепавицата има свобода на словото и аз съм гарант на тая свобода! Всеки има правото да изразява своето мнение, без да се извинява на своя опонент. Най-малкото Паси е човекът, който ще ти се разсърди, защото не мислиш като него…
    Второ, според съвременния гръцки език, парАдигма означава преди всичко пример. На следващо място е модел или само дигма – мостра. Да не навлизам по-навътре в семантиката на думите от гръцкия език…
    Не сме се събрали на дипломатически коктейл само за да си правим четки и по същество нищо да не си кажем.
    Надявам се , че с това не съм засегнал твоето достойнство…

    • Homo faber says:

     Навлизат, навлизат… чуждиците, изразите и понятията. Семантиката… се е, чуждото, вместо да се каже, “изучава се значението на думите”. Така че, в пълна сила върви, да се впечатлява или да направи смисъла по-неясен.

     • Hombre says:

      Нема абсолютно чист език по света! Всеки народ е заимствал думи и цели култури от други народи. Отворете речника на чуждите думи в българския език и сами ще се убедите. Въпросът е кои от тях са добили гражданственост в нашия език и кои са “купешки”, сиреч само за да се направим на по-учени… 🙂

    • aman11be says:

     Моето достойнство няма от какво да бъде накърнено в дадения случай, но предварително се извиних на Паси, тъй като той по принцип на място използва “парадигма”, но пък действително при мен, специално тази дума, предизвиква въпросната реакция. Може би, защото преди повече от 10 години един мой вече покоен приятел тъкмо я беше научил и много му беше харесала, та я използваше в почти всяко изречение и ми се е набила в съзнанието. 🙂 А слушайки много други хора, особено политици или разни -лози (социолози, политолози и т.н.) в тв предавания как я използват и се опиват от “високия си наратив”, не мога да я подмина просто ей така… 🙂

     • Hombre says:

      Разбрах те, Аман! Всичко е “ком ил фо” както казват братята македонци.
      Само да добавя – преди малко с периферийния си слух чух една реплика: “Истинските приятели нито се извиняват, нито си благодарят…” За първото съм съгасен, но за второто твърдо НЕ!

   • Pasi says:

    Не се засягам, напротив! Прав си. По същество спор няма. Когато съществува по-ясна българска дума е добре да се използва.
    В случая съм придал акцент на смисъла, а не на начина на изразяване, поради интелигентната аудитория!!! А и двете са важни без съмнение.
    Дори бих допълнил. Може би изречението би следвало да се построи по друг начин. Без думата “парадигма”. Обаче, доколкото вложения в нея смисъл е модела, водещата идея в Хегеловата философия е идеята…”, то това би довело до неприятна тафталогия.
    Благодаря за забележката. Чистотата на българският език е важна.

    • Hombre says:

     Предварително бях убеден, че Пасито нема да се разсърди. Поне сред мъжете нема “докачливи дамички”… 🙂

 3. Тракиец says:

  А ето и от мен нещо поучително!
  В чата:
  – здр. Кефиш ма. Нешто протиф да са видим?
  – 10 лева на час.
  – ха. И што толкос ефтино?
  – Учителка по български език съм. Ще поработим върху правописа ти.

  • Hombre says:

   Кой казваше, че правописът не е толкова важен…? 🙂
   В днешно време дори и проститутките си плащат за да имат по-образована клиентела…

 4. Pasi says:

  Направих едни сметки за “ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ” от Баце №1 за “АЕЦ Белене”, които едва ли ще Ви харесат, но трябва дълбоко да се бръкнете и вие и децата и внуците и правнуците.
  Ето ги:
  1.Главница-1 100 000 000 лв., следват аксесорните задължения:
  2.Неустойка на ден – 165 000евро, до окончателното плащане или 165 000 х 365=60 225 000 евро 1,956 = 117 800 100лв. на година;
  3. Законова лихва – ОЛП+ 10= 12% на година; 1 100 000 000х12% = 132 000 000лв. за година;
  Или само аксесорните задължения са четвърт милиард лева на година /250 000 000лв/
  Обърнато в километри магистрала /от това ще вдене калинката Асфалт паша/ – само аксесортите задължения всеки работен ден, скъсяват магистралата Му /например до Варна/ с един километър или на година със СТО километра!!! а има да се строят около 300км.
  4.Има и още към сметката “Видими резултати” на Баце №1: EVN и Energo pro са завели поотделно искове срещу държавата съответно в Женева и Вашингтон на обща стойност 2 000 000 000 лв. Исковете са мотивирани с претърпени загуби от незаконните разпорежданията на министър-председателя към председателя ДЕКЕВР, по време на т.н. “електрически” протести, засягащи промени в тарифите за продажба на ел. енергия в Р.България. /Дупе да ни е яко!/;
  5. Собразно публикациите в СМИ, натрупаният към момента държавен дълг е 22 000 000 000лв., като МФ твърди че фискалният резерв е 12 000 000 000 лв. Интересно къде е разликата?
  6. ЕК е уведомила България, че около 1 500 000 000 лв. по програмите за селските райони, от предходния програмен период за сега НЯМА да бъдат възстановявани на бюджета, и подлежат на подробно анализиране поради проблеми в сертифициращият орган, признал разходи за таралясници, яхти, стадиончета в населени места без население и прочее идиотии на ленторежещите! Парите са предвидени като приход в настоящия бюджет, но едва ли ще постъпят или поне не в този обем, в който са похарчени през предходните години.
  До тук сигурно Ви настръхват косите, ама трябва да сте подготвени! Дет се вика най-хубавото, плащачката, предстои! Гарантирано от ГЕРБ!

  • Hombre says:

   Паси, хич ме не бива по сметките. Вместо да си блъскам главата, предлагам да те издигнем за главпрокурор на мястото на Цацаров.

 5. Pasi says:

  Очевидно журналетките ме четат във Фейса.
  След като снощи публикувах моите сметки, изложени тук пред тепавичарите, най-после днес, се появи и “Горещатата новина” допълнена от днес и с иска на “ЧЕЗ” за “стотици милиони евро” Дръж се земьо, капиталът те гази!
  Доказателството: ЧЕЗ стартира международен инвестиционен арбитраж срещу България

 6. aman11be says:

  И да не забравя – ЧРД, Омбре! 🙂

 7. Homo faber says:

  Така ще да е, я! Бецален, бецален и пак бецален, или Bezahlung, казано на хох дойч! 🙂
  Гениални са размишленията на Хегел, и като се замисли човек, реално действат в клетата наша действителност. Идеята за материалното е добра, в качеството си за подобряване на човешкия живот. И всеки един човек работи… но рогът на материалното изобилие, не е за всички. А за отбрани хора, работещи в повечето случаи, нe по правилата.
  Казано е, че науката трябва да обясни света, за да го промени, но реалното променяне го прават масите.
  Само че, не от твоята маса, Омбре, отрупана с това що е отгледала, кака Омбревица!!! 😉

  • Hombre says:

   Фабер, подозирам, че се намираш на някой закътан плаж, под чадър на нашето южно Черноморие… Щом и на тебе ти идват такива философски мисли, значи още не те е напекла жегата… 🙂

   • Homo faber says:

    Ще, ще, Омбре … закътания плаж. И да посрещна, бежанките… 🙂

    • Hombre says:

     Фаби, само внимавай като свалиш бурката на некоя бежанка – да не се окаже джихадист! 🙂

     • Homo faber says:

      Омбри, те са без бурки, жега e… пи ли си чая, бре! 🙂

     • Hombre says:

      Чак сега разбирам – преди да ги качиш на лодката, ти си ги разсъблякъл и проверил…
      Впрочем, правилно ми препоръчваш за жегата чай. Изпитано средство срещу топлинен удар в арабския свят!

   • Pasi says:

    Не е случайно, че наричат философията наука на науките. От Аристотел и Платон, през Хегел и Маркс, Кант, Ницше, Фройд, та до наши дни. Умни хора.

    • Hombre says:

     Нема такава “наука на науките”! Има “Царица на науките” – математиката! А точният превод на философията е “филос” – приятел и “софия” – мъдрост!

 8. Pasi says:

  Без да си мъдър, не може да си математик от класа. Не претендирам за изчерпателност, но няма откривател в света от Питагор, Архимед, Нютон, Ферма, Айнщайн, и та дори и Дарвин, Пастьор, Лев Толстой , и още и още мислители по света, които в някаква степен да не са били философи или да не са дали своя отпечатък, и то съществен във философската наука. Самото изучаване на заобикалящата ни материя и идеите за нея, са вид философия, човешко отношение към заобикалящото ни, към самите нас – като индивиди и масово съзнание. Та така.

  • Hombre says:

   Добре, Паси! Спор няма относно примерите (парадигмите), които си посочил. Остава да разбера къде си в момента – край некой басейн или в некоя дълбока изба на мезета и разпивка… 🙂

 9. Pasi says:

  На сухо карам в тая жега из шоплука. Август ще бъде май…

  • Hombre says:

   Бива ли така да се занемариш?! Щом е такава работата, за да не скучаеш, предлагам ти утре вместо мен да подготвиш нещо за тепавичарската общност. 🙂

 10. Pasi says:

  Щом настояваш, добре!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s