Градушка

ГРАДУШКА

“Една, че две, че три усилни
и паметни години… Боже,
За някой грях ръце всесилни
издигна ти и нас наказа.
Кой ли може
неволя клетнишка изказа,
макар и – вчерашна се дума?
Да беше мор, да беше чума,
че в гроба гърло не гладува,
ни жадува!
А то градушка ни удари,
а то порой ни мътен влече,
слана попари, засух беше –
в земята зърно се опече… ”

Мислех още оня ден да ви пусна това стихотворение, но си викам – кой ще го чете в събота или неделя…? За кой ли път у наше село, при силен ураганен вятър, в петък ни удари градушка, та почти всичко унищожи. Та отсега искам да ви предупредя – ако ще ми идвате на гости, посетете първо зеленчуковата борса в „Слатина”, купете и ми  донесете домати, краставици, пиперки и каквото друго е необходимо за една свежа селска салата (χωριάτικη σαλάτα), както гърците я наричат. Запазил съм една бутилка „Пломари”, предназначена за Тракиеца, но понеже той не рачи да си я потърси, ще я разделя с всеки, който реши да прекрачи прага на скромния ми дом. В парника няма поразии, но там продукцията е само за семейството. Не съм предвидил количества, за да мога да отворя сергия за продан на пазара в Елин Пелин. Жена ми е главният селскостопански работник– аз участвам само в брането и консумацията. Не стига това, ами при всяка мълния техниката на интернет  сървъра се скапва. И при тая напечена ситуация, на 15 т.м. цел ден немаше връзка с мрежата, а на следващия ден изтече месечният ми абонамент. И за моя най-голяма изненада – като компенсация за причинените ми главоболия, едва днес разбрах, че са ми продължили срока с цели 9 дни. Просто да не повярваш, че това може да се случи в милата ни родина. Имам все пак някакво обяснение, свързано с комплиментите, които направих на служителката в офиса и изричното настояване да получа компенсация.

За сведение само на по-любознателните тепавичари, в ранната пролет, по време на цъфтежа на овошките, слана ги попари и нищо не върза – ни круши, ни ябълки, ни сливи… Саде едни портокали и  банани останаха незасегнати. Те така е на село и затова не обичам селската работа. Защото е неблагодарна и язък за труда на буля Хомовица! Друг път поне джанки се намираха, сега нема дори и за един буркан компот, да не говорим, че в други години селският казан работеше на 3 смени…

Накратко, това беха новините за последните дни от наше село. Ако нещо съм пропуснал, питайте и ще ви се отговори.

И понеже не  може без песен селскостопанският труженик, те ви една от  мен:

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in У нас. Bookmark the permalink.

24 Responses to Градушка

 1. Pasi says:

  Не се коси, оти че ти мине! А на булята съболезнования за отишлия на вятъра труд! Ако от това ви става по-леко и край Диканите е така. Слана. Градушка нямаше, дивите животни и птици няма какво да ядат и атакуват повсеместно де що е останало и най-странното зелените лешници. Орехи изобщо няма. Но пей сърце. Още сме на собствен ход и ще се справим.

  • Hombre says:

   Паси, аз не се кося, ама едно след друго ни сполетяват нови беди. Днеска ми помагаше да качим един матрак на втория етаж, па като вземе да се спъне, едвам я вдигнах… Дано няма некое счупено ребро. Лани си счупи ръката, да видим тази с какво ще ме изненада…

 2. Тракиец says:

  Не пипай Пломарито, щото ще ти изпратя билет за концерта на Веселин Маринов! Оставил съм ти го само на отговорно пазене.
  Има нов вирус – в прикачен файл ваши “приятели” ви предлагат два билета за концерт на Веско Маринов. Внимателно подходете към отварянето на прикачения файл !!!! – билетите се оказват шест smile емотикона:)

  Снимка на Георги Тошков.

  • Hombre says:

   Тракиец, да не си станал развъдник на вируси?
   Ако още малко се забавиш и не си поискаш узото, ще ти запазя за спомен само едно празно шише… 🙂

 3. Тракиец says:

 4. Pasi says:

  Мъчиш булята с хамалски задачи! За критика си! Да и купиш голям букет и сладко ликьорче да я почерпиш, па и една целувчица, ей така мимоходом за извинение…И пълна отмяна в домашните дейности, докато се даврандиса.

  • Hombre says:

   Абе, тя се натискаше, хем й направих пълен инструктаж преди началото на операцията.
   И понеже вече нема какво да се върши в градината, освен в парника, рече да ми помогне, та хубаво се подреди. Ще трябва за всеки случай да я водя в съседното село на дофтор… ако нещата се усложнят.

 5. Homo faber says:

  Нема ли кандидат – зетьове, да помогнат? 😉
  Или като додат, смучат виски и пломарито, с вдитнати кални обувки на дивана? 🙂

 6. Homo faber says:

  Като, си написал градушка, та се сетих нещо… като стар редактор – цензор да те питам, Омбре! Виде ли в неделата, как смениха филма по БНТ 1q pd,dor fmrjd pd m,el,dj l Jw,[rs Беха програмирали Операция “Валкирия”, за неуспешния атентат срещу Хитлер, през юли 1944 г., извършен от полк. Клаус Шенк Граф фон Щауфенберг. И каква ирония на цензуруването… сложиха някаква съдебво-адвокатска история с Джон Траволта. Защо… ми самите те от БНТ са го направили, за да нема Градушка, или от Горе нежно са подсказали, за да нема градушка! 🙂

  • Hombre says:

   Отдавна съм констатирал, че нямаме нито държава, нито държавници…

  • Hombre says:

   Бай Васил щеше в гроба си да обърне, ако видеше какви хора ни управляват днес…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s