Умеем ли да бъдем дипломатични?

Случи ми се напоследък да изпадна в няколко неловки ситуации, в които без да провокирам събеседника към агресия, беше ми отговорено доста грубо и сам не знам как се въздържах да не отговоря със същото… У мен се  бореха две сили – тази на  доброто и другата на злото:

 • да отговоря по достойнство и да  защитя своята чест, или
 • да си замълча  и да преглътна обидата.

Който ме познава по-отблизо знае, че не съм от хората, които си оставят магарето в калта, особено в случаите, когато съм убеден, че правото е на моя страна. И все пак, искам да направя едно разграничение – зависи преди всичко от лицето, с което си влязъл в конфликт. Ако е добре възпитан и горе-долу на същото интелектуално ниво, ще достигнете до някакво разумно решение. Ако е простак – вари го, печи го – напразно си загубил време, сили и нерви да го разубедиш. Такива  хора ще ти кажат, че влагаш прекалено много емоции и понеже не могат да извадят контрааргументи, ще поискат да смените темата, правейки се на много обидени. Няма  да ти позволят да изложиш спокойно своята гледна точка.

Вместо да се опитвам да морализаторствам и да ви  изнасям проповеди, които  може да прочетете, а по-вероятно да подминете, предлагам ви да се запознаете с мнението на специалиста. Ще  ми  бъде любопитно да чуя и вие какво  мислите.

7 ФРАЗИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ НАЗРЯВАЩИЯ КОНФЛИКТ

Дори и човек да не е скандалджия по природа, няма как да не се озове в конфликтна ситуация с размяна на реплики и обвинения, която винаги крие риска да прерасне в скандал, а в най-лошия случай – във война.

А защо да не потърсим по-добрия вариант – да предотвратим конфликта още в зародиш.

Ето 7 фрази, които могат да свършат чудеса:

 1. Какво мога да направя, за да подобря положението?
  С тази реплика вие демонстрирате на вашия партньор готовност да разрешите проблема и да поведете разговора в посока на взаимни конструктивни предложения. Все пак решение винаги има, просто трябва да се намери.
 2. Готов/а съм да изслушам внимателно всички твои претенции, но нека най-напред да спрем за малко и да изгледаме едно смешно видео в Youtube (примерно).
  Една такава „почивка” ще ви помогне да свалите напрежението и да се върнете към обсъждането на болезнените проблеми в по-добро настроение. А най-добре е, дори ако успеете да преместите това обсъждане за другия ден, когато страстите със сигурност ще са утихнали.
 3. Помогни ми да разбера товите доводи.
  Тази простичка фраза демонстрира вашата миролюбивост и искрено желание да разберете отсрещната гледна точка. Когато има конфликт, хората най-често не се изслушват един друг и обикновено говорят за напълно противоположни неща.
 4. Изглеждаш прекрасно, дори и когато ругаеш! (казано с усмивка, разбира се)
  Може да звучи като опит за заобикаляне на спора, но това при всички случаи ще накара отсрещната страна да се усмихне и да почувства симпатия. А това ще помогне да се намери правилното решение на конфликта. Все пак вие търсите изход от ситуацията, а не задълбочаване на проблема.
 5. Как мислиш, тази ситуация по-лоша ли е или е по-добра в сравнение със земетресението (наводнението, болестта, пожара, катастрофата и т.н.), което преживяхме миналата година?
  Напомнянето за сериозни изпитания, които сте преживяли и преодолели заедно, ще напомни и на двама ви, че все пак сте отбор и заедно можете да се справите с всичко.
 6. Нека да спрем да си крещим точно в този момент.
  Тази фраза показва вашето разбиране, че отношенията са по-важни от изясняване на истината. Има случаи, когато не си струва на всяка цена да се доказва кой е прав и кой виновен. Просто е важно да се запазят отношенията.
 7. Мисля, че по едно кафе (чай, бира или друга любима напитка) ще ни помогне да намерим правилното решение по-бързо.
  Ако вече сте на предела на силите си от разправията или просто сте изморени, това е най-добрият вариант за сваляне на напрежението и обсъждане на проблема с по-спокоен тон и на по-бавни обороти.

И не забравяйте – от всяка ситуация има изход. И то не един. Мислете, търсете, искайте и вие ще намерите точно това решение, което устройва и двамата. Правете го с любов и внимание към противоположната гледна точка. Говорете за чувствата си, но не обвинявайте, не се обиждайте взаимно, а предлагайте конструктивни решения.

Източник: top.thepo.st

Ако това не ви е достатъчно, подбрах за вас още едно ръководство за усмиряване на гнева: Как да потушим конфликт? Заслужава си четенето.

Ще ми се преди изгрева на слънцето да споделя още нещо с вас, което може само на едно  място да го срещнете, а именно тук, в Тепавицата:

Всичко на този свят се връща:

– лошотията на този, който я е предизвикал;
– обичта на тези, които са я дарили;
– лъжите на тези, които са ги произнесли;
– завистта на тези, които са изпитали това чувство.
Колелото се върти за всички на този свят

Остана най- сладката част – да ви пусна някоя песен, която да ви подейства като мехлем на  душата:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология and tagged . Bookmark the permalink.

10 Responses to Умеем ли да бъдем дипломатични?

 1. Тракиец says:

  Много скоро бях в подобна ситуация. Един твърде агресивен младеж, около 70 кг., се опитваше да ми крещи и налита на бой. Роднините му го възпираха, а останалите ме молеха да се въздържа от адекватна реакция. С много усилия успях да превъзмогна себе си за да не го поставя на мястото му. В резултат обаче, не съм спал цяла нощ и изсмуках един блистер Валидол за да се успокоя. Не мога да преценя кое е по добро… Да натупаш келеша или да се направиш на Ентелегент!? Може би на подобни персони един хубав пердах би им подействал възпитателно, а аз бих си спестил среднощното будуване. Не знам, но всеки случай, сам по себе си е индивидуален и поучителен. Дано да съм бил прав!

  • Hombre says:

   Тракиец, напълно те разбирам и мога само да ти съчувствам, независимо от причината, която те е накарала да се „дрогираш” с Валериан или да пушиш трева.
   Преди време бях написал едно есе, което ми се струва все така актуално и не е лошо да го прочетеш и ти…
   Да не оставим злото да тържествува.

 2. Тракиец says:

  Няма добро, без зло, приятелю! Двете вървят ръка за ръка. Злото е нещото, което ни учи, развива, движи напред и нагоре. Трябва само да го приемем с нужното спокойствие и да успеем да направим необходимите изводи за причините, които са го предизвикали. Много трудно ми беше да се въздържа и осмисля станалото, но сега съм доволен от себе си. Дрогирах се с Валидол, но ако имаше Валериан щеше да е още по-добре.
  Добрите вести идват, когато му дойде времето. Така че, въоръжи се с нужното търпение.

  • Hombre says:

   Тракиец, хубава философия си си изградил. Запомних последната ти фраза: “Така че, въоръжи се с нужното търпение“.
   Бих добавил и още една: “Трай коньо за зелена трева…“.

 3. Homo faber says:

  Ха здрасте, майсторе – мускетарю… 🙂
  Немаше ме известно време… и какво тана, нашето положение…? /международното си ври и кипи постоянно в либерално-демократичната сегашна ера/, отново ври и кипи, все едно пруският крал реве гръмогласно, че е хванал любовницата си на калъп с първия си министър, в “Сан Суси”? 😉
  Това, втората фраза, си е направо пожелание на един гейевропеец към другия, както казват ескимосите, да се посмеят! 🙂
  Най-добре и звучи по нашенски е така: “Готов/а съм да седнем на една кьор-софра и ти внимателно да избереш питието/тата. Нямам претенции, но нека най-напред да се спрем на нашенската ракия за отскок и после, каквото бутилката/те, ни покажат.”

  • Hombre says:

   Къде изчезна, гиди скитнико? Рекох, че си фанал гората и събираш чета да събаряш султана… Ще ми обадиш ли каква е интифата, която толкова време не ти позволи да посетиш любимата ти Тепавица? 🙂

 4. Homo faber says:

  Те ти, и музиката към фразата. Иначе, непълноценно ще се изпълни, фразата

 5. rusalka2013 says:

  След дълга лятна ваканция тепавичарското отбрано общество започва лека-полека да се сбира 🙂 Новият сезон е открит! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s