Как най-лесно да станем богати

Вчера, докато се бръснех и гледах умната си физиономия в огледалото, една гениална мисъл ми дойде в главата. Признавам си – не всеки ден ми идват подобни мисли, но достатъчно много през изминалата година, които ако има кой да ги реализира, може да построим комунизъм у наше село.

Смятам заглавието красноречиво на вид, при което се надявам още в самото начало да успея да привлека вашето внимание.

Напоследък станах свидетел на няколко благоустройства в почти родното ми село. Така например, беше изградена площадка за баскетбол, ползвана и за други колективни игри, беседка в парка и някакво ново съоръжение, все още недовършено, с неизяснено предназначение, ха  дано се окаже плувен басейн. И най-важното, преди години беше построена чешма с парично дарение от един от най-богатите  хора в селото в памет на починалата му съпруга. Появиха се и още по-богати от него, един от които за рекордно кратко време си построи лятна резиденция, като асфалтира и уличката пред нея. В сравнение, с която моята къщичка изглежда като незаконно построена барака в квартал Филиповци. Същият този човек преди две седмици изгради на бившия мегдан на селото островче, заградено от бордюри, с пресадени дръвчета на няколко години и засято с райграс. И всичко това съоръжено с поливна система за живия плет и розовите храстчета. По мои най-груби изчисления струва не по-малко от 25 -30 000 лв.

Трябва да отбележа, че преди около месец и половина се появиха вандали, които изпочупиха в градинката с чешмата детските люлки и осветлението, а полицията така и не разбра кои са извършителите. Все пак, ентусиазмът за благотворителната дейност не стихва. Пропуснах да отбележа, че преди това с волни  пожертвувания от почти всички в селото бяха събрани пари и закупена нова камбана за черквата, на мястото на откраднатата. Самата Божия обител беше пребоядисана в  лайняно-жълт цвят и тунингована по последната дума на ктиторската модна линия.

Тепърва предстои да видим и нови парични инжекции за облагородяване на наше село. Няма да остана и аз по-назад в дарителската кампания. Като  виден филантроп, решил съм лично да засадя един шипков храст и да боцна край него една табела с името на човека който го е засадил, та да се знае и помни за вечни времена.

От всичко казано дотук следва един много важен извод – който дарява, богатството му се удвоява и утроява. Само да припомня как се постига първоначалното натрупване на капитала. Купуваш една ябълка на пазара, излъскваш я и я продаваш на двойно по-висока цена. И така, в аритметична прогресия повтаряш операцията до достигането на първия милион. След което работата вече е лесна – даряваш нещо и ти се връща в пъти повече от това, което си дарил. Сега разбрахте ли защо има бедни хора по света? Защото са стиснати и не мислят за другите.

Ако следвате стриктно моите съвети в скоро време и вие ще станете много богати. Тая година нямах късмет – нито едно ябълково дръвче в двора ми не върза плод. Градушката всичко унищожи. Останаха саде неколко крушки, но те дори  и за компот не стават. Ще трябва пак да се ходи до селскостопанския пазар в Елин Пелин…

П.П. До настоящия момент имам списък с десетина мои приятели, които по тоя път забогатяха, но няма да споменавам имената им, за да не си помислите, че им гледам в копанката. Дай, Боже всички да станем богати като тях!

За да вдъхна оптимизъм у всеки, който се е престрашил да посети днес Тепавицата е песента “Дано” на Богдана Карадочева:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Музика, У нас, Good news and tagged , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Как най-лесно да станем богати

 1. Pasi says:

  Лили
  В телевизор някой цвили…
  Що да видя – бъбри Лили!
  Магистрали и кърпежи,
  тук-там цифрички за свежест.

  Гримче, пудра в лилкав тон,
  и червилце в унисон.
  Бог дал форми… Машала!
  Кадър на Асфалт паша!
  30.06.2015г.

  • Hombre says:

   Паси, къде се затри, бе човек?
   Не разбрах – за Лили Талпата ли говориш? Жената за наше добро повиши таксата за винетките и ти пак недоволен…

 2. aman11be says:

  Най-лесно се става богат като се чете много. Ама много и постоянно. Така се става богат духовно. 🙂 Някои, които все още вярват, че трудът ще спаси света, са убедени, че това е пътят и към финансово благоденствие. Аз лично все още не съм видял много чел и учен човек да го возят в лъскава лимузина и да кара ски в Аспен (примерно). Такъв да рови в кофите за смет обаче, съм виждал. Поне в България е така. Но като гледам какви ги къдрят “върховете” в Брюксел и в столиците на т.нар. “бели” държави, май и там е същата работа. Може би, защото простите, образно казано, са много повече от умните и трудолюбивите, а, както ни учат от известно време демокрацията била власт на мнозинството, ….. та така.

  • Hombre says:

   Амане, по принцип си прав, но да не забравяме, че всяко правило си има изключение. Познавам хора, които много четат, но нито са станали духовно по-богати, нито са се опаричили за да си позволят дори да отидат на екскурзия в чужбина.
   Съгласен съм с теб, че от много труд само се гърбавее. У наше село има един бай Иван, по прякор Македонеца, който твърди, че за него смисълът в живота е работата. Но аз не му вервам…
   П.П. Сетих се и за един друг способ за забогатяване – вземаш пари на заем и забравяш да ги върнеш…

   • aman11be says:

    Твоят способ за забогатяване прилича доста на онази телевизионна реклама “….извиквам 10 приятели, вземаме 200 бири, изпиваме ги, после връщам бутилките ….” 🙂

    • Hombre says:

     Нема майтап! Изпитал съм го на собствения си гръб. Преди няколко години дадох на един комшия една сума в зелено, с обещанието че ще ми върне парите в най-скоро време. Минаха повече от две години и бях почти забравил за тоя кредит. За моя изненада, човекот ми ги възстанови до последния цент! Така и не разбрах за какво му беха нужни тия пари…

 3. rusalka2013 says:

  Отивам да прилагам рецептата ти за забогатяване, господин Тепавичарю 🙂

 4. Homo faber says:

  Откъде ли са тези пари в зелено, дадени на заем. Дали не са от цитиране на чужди графомански прозрения и открития, без да се иска “авторско” право? 🙂
  Щото врабчетата ни казаха, че и там “автора”, без да се иска разрешение, си кара през просото /взимат се чужди цитати, изречения и се представят, като свои и после следва, изтъпанчване/.

  • Hombre says:

   Фабер, нищо не убягва от твоето зорко око!
   Парите, за които ме питаш са от гурбет в чужбина, а друга част от игра в казино, не казвам къде.
   За “авторското право” съм подготвил нещо специално за утре…

 5. Homo faber says:

  Омбре, може… така е, като цяло по света се променят правилата, правото – било то и авторско и какво ли още не. Какво ли още имаме да видим и усетим… 😦
  Те ти един репортаж от мястото на събитието…
  Жители на Бон: Не остана почти нищо немско, всичко е вече арабско

  • Hombre says:

   Фаби, предлагам ти да не ги мислим толкоз швабите. По-добре да помислим за себе си, защото от нашата територия и помен няма да остане в близките години… Ти, понеже си по-млад от мене, съветвам те да почваш да учиш турски език!

   • Homo faber says:

    Омбърче, па то и при нас е същото, може би в по-малка степен… засега.
    Па ние територия ли сме, щом ни пазят чужди самолети и чужди войски си имаме? 😦
    А за турския… ние с теб нещо знаему думички, изрази. Аз те съветвам на керките и унуката да им кажеш да си стегат “опинците” и да почват турския език. На тях повече ще им трябва!

    • Hombre says:

     Само да добавя, че аграр-военният министър ще ремонтира два самолета, които на са летяли от 2009 г. Сиреч, имаме си все още и наши ВВС!

     • Homo faber says:

      А ааа, летят… илюзиите на много хора, веке 27 години. Ама още не са видели, това дето ще има да става…

     • Hombre says:

      Кажи, ясновидецо, не крий от нас!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s