Мизантропия

Не знам защо, неволно направих асоциация между човека от портрета и лицето, за което ще стане дума по-долу. И двамата имат нещо общо в биографиите си.

Така между другото, и аз като бай Драган реших да посетя неговия високохудожествен сайт, та поне малко от малко да се науча на култура и морал.  И о, ужас…! Ето на какво попаднах там, цитирам:

Имах време, та пообикалях из сайтовете, посетих даже някои хептен маргинални блогчета. И – о? – гледам: цитирали ме. Без име, без мое разрешение /все пак лично творчество е/. Злобата в бивши познати преляла нещо, та рекли пак за мен да се сетят. Явно теми няма, акъл за собствени не стига… Ма… Да са живи и здрави… Просто и след половин година няма да надникна там. Защо?”

В тези няколко реда на изключително остро журналистическо перо са допуснати макар и незначителни, второстепенни грешки, като:

 1. „Маргиналното блогче” никога не е оставало без коментари в него и ако трябва някой да го оценява, не той е лицето, което заслужава. Мнозинството от читателите на Тепавицата не мислят като него. Не веднъж негови статии остават без коментар, защото са много „интересни” на публиката. Не се усеща, че обижда с тази квалификация и хората, които посещават и неговия блог. За да си придаде важност, нарича го сайт, въпреки че и блогът е разновидност на сайт…
 2. Цитирал съм го без разрешение. Нали нещо много умно е казал, та ще искам специално разрешение от него? Да вземе да прочете внимателно какво означава „авторско право” и в кои случаи се счита за нарушено. Да го попитам все пак, когато той е публикувал цели  мои есета, това какво е? Поне да си  беше направил труда да ги изтрие, а не да грозят хубавия му сайт.
 3. Квалификацията „бивш познат” е меко  казано смешна и издава неговата жалка, подла душичка. Все едно  да  кажеш “бивш негър”. Някога, аз бях определен като приятел и се кипрех в  началото на всеки негов блог. И изведнъж, бях разжалван, само  защото си позволих да му напиша лично писмо, в което изразих някои мисли несъвпадащи с неговите. И това  го доведе до ярост и веднага реши да свика другарски съд! И не само това – опита се да ме разпне на кръст. Той – най-праведният от всички простосмъртни.
 4. Всеки от редовните посетители на Тепавицата знае, че няма строг регламент по отношение на дискутираните теми. Дал съм правото на всички да пишат по проблеми, които най-много ги вълнуват или там, където  ги стяга чепикът. Но не мога да скрия, че понякога искрено се забавлявам от изречените нелепости по мой адрес. Стига да не прекалява когато храчи срещу мен, без да си дава сметка, че отровните пръски може да попаднат и върху „чистото”  му  лице.
 5. Да ви обяснявам ли защо и след половин година няма да наднича в моя блог? Защото истината му боде очите! Аз си служа с факти, а не с голи твърдения като него. Като си зарови главата в пясъка, ще бъде по-добре за него и за мен. Или може би се срамува от това, което е казал. Едва ли… той чувство за срам няма.

Вижте  му  само  стила и речника на този велик политически коментатор. Всеки, който не мисли като него е наричан глупак, наивник или балама. Само той е носител на Светата Истина, а всички останали грешат. Всеизвестно е, дори и студент първокурсник от Факултета по журналистика към СУ ще ви го каже, че който използва в спора ad hominem, липсват му аргументи.

Вече някои от вас, в чиято доброжелателност не се съмнявам са  ми препоръчвали да не се занимавам с подобни лица и сигурно са прави. Вероятно и този път ще повторят същите препоръки към мен. Но, кажете как може човек да остане безразличен към инсинуации и манипулации, когато става въпрос за доброто име на някого, незаслужено обвиняван от по-недостойни от него. Вече съм го казвал и пак ще повторя: след като няма ненаказано добро, защо трябва да оставим ненаказано някое зло? То е същото като  да оставиш компютъра си непочистен от вируси.

Мизантропът вика „Дръжте мизантропа!” И все ще се намери някой, който да го подкрепи, защото не познава лицето, обект на охулване от същия този демагог!  Какво щях да правя ако нямаше такива начетени хора като него? Щях да си изсмуквам темите от пръстите. Но по-важното е, че прави реклама на моя скромен блог, та и други  да го посещават, за което му благодаря!

И накрая,  за всички, които  ценят голямото, истинско изкуство е една ария:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Автопортрет, Нещо като хумор and tagged , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Мизантропия

 1. Тракиец says:

  Не бих могъл да взема отношение по темата, защото отдавна, много отдавна спрях да посещавам въпросния блог /сайт/. Един умен човек, с претенции за месианство, би трябвало да е любезен с опонентите си, както и да се придържа към нормалната логика при доказване на правотата си. Надменното и студено презрение към инакомислещите ме отблъсква. Характерно е за нискодуховни хора, обсебени от егото си, независимо от интелектуалните си качества.

  • Hombre says:

   Благодаря, Тракиец! Радвам се, че споделяш моите мисли. Тази година съм обявил бойкот на толерантността. Писна ми от хора с претенции, които не уважават опонента си. Аман от нарциси и самовлюбени същества, които смятат, че винаги са прави. На бялото ще кажат, че е черно, а на черното бяло, само и само да не си признаят грешката.

 2. Pasi says:

  Кинти няма.

  Бацко хвали се навред,
  Всичко в къщичката в ред!
  Приходите са тъдява,
  само дето кинти няма!

  Контрабандата прекъсна,
  за асфалт парите пръсна!
  Приходите са във яма,
  За народа: „Кинти няма!”

  Инвеститори – опашки,
  все туристи веселяшки!
  Приходите са във яма.
  За народа: „ Кинти няма!”

  Атомстрой гътна в Женева!
  Гьол, реактори – за сгледа…!
  Приходите са във яма,
  За народа – „ Кинти няма!”

  С борчове „дъги” изгражда,
  и от бюджета все изважда…
  Приходите са във яма.
  За народа кинти няма.

  Иска Баце да раздава!
  Да раздава, но не става…
  Приходите са във яма,
  За заплати кинти няма.

  • Hombre says:

   Паси, нема да се косиш! Не ние, а внуците ни ще изплащат борчовете на Баце…

 3. Homo faber says:

  Да, същите хора ще ти кажат, че няма смисъл да се занимаваш с подобни лица.
  Не заслужават да им се обръща внимание. Още повече, че публично не са казали името ти. Но и ти си прав, все пак за честта на пагона, както се казва, не може да се отмине без отговор, за незаслужено дадени квалификации. Тези хора – мизантропи, те с това живеят, това е храната им. Да изтъкват, нарцисизма си и самовюбеността си, без да отчитат другите мнения и доводи. За тях, другите хора не съществуват. И така се задоволяват… иначе като гущер, ще трябва да си изяде опашката!

  • Hombre says:

   Благодаря, Фабер. Не съм и очаквал друг отговор от теб! Радвам се, че такива хора като теб се солидаризират с мен. Гордея се с теб! 🙂

  • Hombre says:

   Тракиец, ако ми дадеш и некой пример със себе си, напълно ще повервам в законите на кармата…

 4. rusalka2013 says:

  Законите на кармата, публикувани от Тракиеца, показват, че Тепавичарят и неговият опонент в свое минало прераждане са имали “специални взаимоотношения”. Явно единият от двамата сега се опитва да промени нещата – досегашната практика показва – без успех. 🙂 Затова пак ще предложа, Тепавичарю – забрави за този човек. Не си заслужава да си губиш времето с него!

  • Hombre says:

   Русалке, не мога едновременно да се подчинявам на законите на кармата и да приема твоя съвет. Бъдещето ще покаже каква е орисията ни.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s