Частен случай

Мислех днес да пиша на здравна тема – как една родственица на жена ми си отиде мърцина от този свят поради лекарска некомпетентност, грешка или пълно бездушие на персонала в две софийски болници, но накрая реших да не навлизам в подробности и да предоставя на вас тежката дума на съдници.

След извършените куп реформи в българското здравеопазване, кой го е еня за здравето на болните хора у нас? Дори и  да си платиш, не е сигурно, че ще излезеш жив от болничното заведение. Както в конкретния случай, диагнозата мозъчен инсулт е поставена твърде късно, когато всяка секунда е била от решаващо значение. Което не е попречило да поискат сумата от 2000 лв. от сина на починалата за поставяне на някакво платно в мозъка за ограничаване на кръвоизлива. Дали е поставено или не е, един Господ  знае… Днес й е погребението в гробищния парк „Бакърена фабрика”.

По ирония на съдбата, преди  доста години същата тази жена, която е завършила средно образование в училището за медицински сестри, постави вярната диагноза на баща ми, който си отиде от същата коварна болест. Преди това го „лекуваха” с капки  за очи, които чрез мои връзки успях да доставя чак от Англия.

Знам, че ще се намерят хора, които ще се опитат да ме убедят, че в България има много свестни и кадърни лекари, сигурно и те са прави… Но какво да се прави, когато някои от нас попадат все на недобросъвестни такива?

Може ли някой да ми каже как мога да разбера кой доктор е професионалист и отдаден на работата си и кой не е? Никому не пише на челото какъв е, а и никой не иска накрая да му пише в картона „too late…” Не би  могло и да бъде другояче, след като половината от завършващите Медицинската академия отиват да си търсят щастието в чужбина, а у нас вече се чувства остър дефицит на лекарски кадри и медсестри. Щем, не щем, ще трябва да се примирим със статутквото, така както наскоро един зъболекар ми каза, че му преча да си върши  работата, само защото го попитах дали още дълго ще продължи манипулацията със свредлото тънко…

И какво излезе? Хем нямаше да задълбавам в тази тема, хем не се стърпях и дадох простор на възмущението си. Нищо – приемете го само като въведение към една от най-болните теми на съвременното ни общество.

Преди да приключа с представянето на някои тъжни факти и събития, вчера отделих 5 минути време на предаването “Карбовски: Втори план“. Не ви го препоръчвам…

По разбираеми причини, днес няма да има от  мен никаква музика.

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Здраве, Случи се… and tagged . Bookmark the permalink.

14 Responses to Частен случай

 1. rusalka2013 says:

  Лека й пръст на женицата! Преселила се е в по-добър свят.

  • Hombre says:

   Мир на праха й, Русалке! То на тоя свят става все по-трудно да се живее…

 2. А някога наистина имаше безплатно здравеопазване…

  • Hombre says:

   Тракиец, така беше, но свърши! Както казват ингилизите, ако не се лъжа, нема безплатен обяд.

 3. aman11be says:

  Момчета, никога не е имало безплатно здравеопазване или безплатно образование. От “безплатното” тогава здравеопазване (и образование) и още ред “безплатни” неща заплатите десетилетия бяха 150 – 200 – 250 лв. средно. За някои бяха и по-ниски. За някои, разбира се, по-високи. Да не говорим колко лекарства бяха по “второ” направление и далеч не всеки можеше да се снабди с тях, независимо колко нужни са му били. “Връзките” не са измислени през последните 25 години.

  • Hombre says:

   Братко Амане, това което си написал е вярно и по принцип нямам намерение да оспорвам фактите. Ти само си разширил тезата ми, че няма безплатен обяд. И все пак, като сравняваме миналото и настоящето, набиват се в очи следните съществени разлики:
   1. Преди здравеопазването беше достъпно за всеки българин и не зависеше от неговите доходи в такава степен, както сега;
   2. България се славеше с една от най-добрите системи за здравеопазване, с най-много болници и медицински персонал на глава от населението;
   3. Нямаше такава корупция в този бранш – от най-високо ниво до селския лекар, както сега. Обикновено доволният пациент оставяше на лекуващия го лекар кутия шоколадови бонбони и шише със светена вода. Поне аз така постъпвах;
   4. Не само трудът на лекарите не беше недооценен. Това се отнасяше за почти всички видове труд! В момента, при пазарната икономика не всеки специалист може да определи тарифата за своя труд. Няма да изброявам кои професии са най-високо платени.

   И за да не бъда голословен, в изложения от мен частен случай жената си е отишла, защото на лекаря му била свършила смяната и отложил операцията за следващия ден. Не че и преди не се е случвало…

   • aman11be says:

    Да не говорим, че по онова време бяхме “млади и хубави” и качеството на здравеопазването не ни интересуваше чак толкова пряко. 🙂
    По точките, които си формулирал, ще си позволя някои коментари.
    1. Здравеопазването по принцип и сега е достъпно за всеки българин, но и преди, и сега баба и дядо от село, отдалечено на 50 км от областния град няма как да имат еднакъв достъп до здравните заведения с “гражданЯта”. По обективни причини. Бил съм много пъти свидетел като дете, когато съм бил “при баба и дядо” на село, за колко време пристига линейката при нужда и каква е самата линейка – една изтръпнала УАЗ-ка, която всеки момент може да се разпадне, докато линейките в града бяха “Волги” и други доста по-сносни коли. За София изобщо не говоря, защото тогава разликата между качеството на живот в столицата и прованса беше още по-забележима. Казвам го не като опит за заяждане, а като констатация.
    Една от разликите между тогава и сега е, че тогава финансирането беше централно и никой не си позволяваше, по обясними причини, да говори за недофинансиране на болници и т.н., а сега всеки от отговорните фактори търси само как да си измие ръцете.
    2. По тази точка не се чувствам достатъчно компетентен, за да давам мнение. Само ще кажа, че не винаги количеството преминава в качество.
    3. Тук също нещата, според мен, не са точно така. Просто има известна разлика в това, което считаме сега за корупция и това, което се правеше тогава. Чувал съм и тогава, че на определени “светила” са давани пари под масата, за да поемат даден случай. За “бонбоните и бутилката” няма смисъл да говорим, защото това се приемаше тогава за нормално. Особено, когато се касае за някоя от хирургичните специалности, в т.ч. и АГ. Много често се приемаше за нормално, особено за хората от село, да донесат я агне, я пуйка, я дамаджана с вино или ракия, я други неща. И това не се смяташе за корупция, а за “израз на благодарност”, нали?
    Да не говорим, че на селските лекари, за да ги задържат в съответното населено място, им даваха по 5-10 дка “лично ползване”, както бе известно тогава. Разбира се лекарят не ходи да кОпа и плеви, но накрая като приберат царевицата или слънчогледа или каквото там е гледано, на лекаря се плаща определена сума за изкупената продукция. И ред подобни благинки. За баниците, пресните яйца, пилета и т.н., давани от бабичките, като ходят да им мери кръвното не говоря.
    4. Трудът на хората, според мен не беше недооценен, а просто тъй като държавата субсидираше “безплатното” здравеопазване, образование, балнеолечение и профсъюзните почивки и още много работи, е нямало как и вълкът да е сит и агнето цяло.

    • Hombre says:

     Амане, колкото ти негативни примери можеш да ми приведеш от миналото, два пъти повече за същото мога да ти приведа за настоящето. С днешна дата съм бесен на един лекар, който поиска от мен една солидна сума за „услугата” без да ми издаде някакъв финансов документ. Все повече се убеждавам, че мнозинството от лекарската гилдия работят „на сянка”, без да плащат данъци. Докато в Гърция не е така – там те гонят, за да ти връчат най-малкото касов бон, защото отвън ги дебне данъчният инспектор.
     Предлагам ти да прекратим тази тема, защото нито аз ще успея да те убедя в своята правота, нито пък ще повярвам напълно на твоите аргументи.

     • aman11be says:

      Можеш ли да отречеш поне един от примерите, които съм дал. Пак казвам, не става дума да се плюе това, което е било преди или това, което е сега. Просто споменавам факти без коментар. Това твърдение, че мнозинството от лекарската гилдия работят “на сянка”, без да плащат данъци, можеш ли да го подкрепиш с някакви факти. Аз пък мога да ти кажа, че лекарите, работещи в болници, в т.ч. и частни, са си “на светло” отвсякъде и много често са жертва на проверки от НЗОК, ДИТ и който се сетиш, защото според близките на някой пациент не са го лекували правилно или пък по сигнал на някой уволнен от въпросното здравно заведение. Ей така, за отмъщение. И тия проверки им “ядат” от времето и от нервите, но за това никой не говори, защото лекарите “са винаги длъжни”. Естествено, че има сред тях и некадърници, има и корумпирани, но пак, за кой ли път питам – къде ги няма?

     • Hombre says:

      Амане, пак ще ти кажа, че ми доставя истинско удоволствие да разговарям с теб,но в случая ако тръгна да ти опонирам, едва ли ще ти стане приятно. Само едно ще ти кажа: това, което твърдиш, че и днес всеки има достъп до медицинските грижи е най-новия виц! Ако беше казал, стига да има пари, по щях да ти повервам.
      За сенчестата икономика мога да ти отговоря от първо лице единствено число, но ще ми отнеме много време в писане, освен ако не пожелаеш да се чуем по телефона.

     • aman11be says:

      Удоволствието от разговора е взаимно. Както винаги. 🙂 Искам само да ти припомня, ако случайно си забравил, че в началото на годината ми се наложи да полежа няколко дни в болница. Първо не са ми взели и 1 стотинка за каквото и да било, освен законно установената такса от 5 лв. на ден за първите пет дни, която заплатих при изписването си. А трябва да ти кажа, че ми вливаха някакви комбинации от 2 или 3 антибиотика, витамини, глюкоза и какво ли не още, за да ме изправят на крака. И ако аз мога да мина за “връзкар” поради някои причини и обстоятелства, то на другото легло в стаята, както и тогава ти бях казал, лежеше един бай Георги – натурален циганин от Игнатиево, на 75 години, сам сподели, че му се налагало всяка година по 1-2 пъти да лежи в болницата (те и сестрите го познаваха, както и той тях). Въпросният човек беше достигнал “върха в кариерното си развитие” като бригадир на бригада за поставяне на улуци или олуци (срещал съм го и по двата начина написано). Бригадата – той и двамата му сина. Преди това бил калайджия.
      От него също не забелязах или не чух да ми се оплаква, че някой е поискал пари. Оплака ми се само, че личният му лекар го бил изпратил на някакви скъпи изследвания, от които май нямало нужда. Но в болницата някой да му е поискал пари за каквото и да било. Тц!
      С това завършвам по темата.

     • Hombre says:

      Амане, нима смяташ, че твоят опит в болницата може да се приеме като еталон за медицинско обслужване в цялата ни страна?! За съжаление, една птичка пролет не прави. Да не дава Господ, от десетки години не съм попадал в болница, но знам от мои познати в какво трагично състояние в момента е “безплатната” медицинска помощ в страната ни. Колкото и да се опитваш да ми се хвалиш…

 4. aman11be says:

  А това лекар да отложи или откаже операция, защото му била свършила смяната…. Извинявай, но както се казва в оня виц “это и на войне не бывает”. Да не говорим, че в тази болница едва ли е само този лекар. Просто е несериозно. Моите съболезнования и съчувствие към близките на починалата, но причините за трагичния край едва ли са тези.

  • Hombre says:

   Предадох дословно думите на сина на починалата. Според мене, просто лекарят не е преценил добре ситуацията и затова е отложил операцията за следващия ден. Дали е имало и друг негов колега е загадка. Още повече, че действието се развива в събота.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s