Денят на будителите или Хелуин?

“Наближава 31 октомври и ние отново с блага усмивка се каним да посрещнем традиция, която нито е българска, нито християнска. В училища и детски градини отново приканват децата да измислят своята маска, да направят своята тиква… да бъдат всичко, но не и българи! По улиците се зъбят чудовища, по новинарските емисии с шеговит тон се подмятат хелоуински остроумия и хората бавно и неусетно се поддават на всеобщата еуфория. Нека кажем “НЕ!” на Хелоуин и посрещнем следващия ден – Денят на народните будители с гордо вдигната глава!”

За съжаление, моята внучка също е обзета от тази зараза и няма сила, която да е накара да промени своето мнение относно тази нова мода. Нали знаете, че забраненият плод е най-сладък. От една седмица в къщи  текат приготовления – купуват се бонбони за подаръци, дълбае се тиква, за да се превърне на фенер, правят се бутафорни облекла и украса за този ден… Попитах внучката поне знае ли какво символизира Хелуин. Не можа да ми даде смислен отговор.

Още в навечерието на този”велик празник” бяхме нападнати от цяла тумба деца, които по незнайни пътища бяха успели да преодолеят заключващата се врата на входа и да щурмуват етажите на панелните ни жилища. Бързо раздадохме бонбоните, които предвидливо бяхме закупили за целта. И като си помисля, че това може да се превърне в традиция на целокупния български народ…  Става нещо подобно, като сурвакането от циганетата около Нова година, преди да започнем здраво да залостваме вратите си срещу подобни набези…

Не мога да разбера само едно нещо: след като на същата дата официално честваме Ден на народните будители, защо трябва да го подменяме с някакъв измислен небългарски празник, който не съответства на нашия бит и култура? По-добре да популяризираме кукерството, което е разпространено само у нас и доколкото знам – в Румъния и Гърция… Нерде Америка, нерде Балканите… Ще ми разправят някои, че нямало нищо лошо в това да копираме и попиваме чужда култура – така както сме приели на въоръжение телефоните, телевизорите, компютрите и прочие…. Алоу, господа пропагандатори – не бъркайте вещите с това, което се нарича култура на един народ!

Следва една песен, която от сутринта си тананикам:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Празници and tagged , . Bookmark the permalink.

32 Responses to Денят на будителите или Хелуин?

 1. saddam says:

  Всеки човек има две причини за постъпките си. Една истинска и една, която звучи добре.

 2. saddam says:

  Тук е важната роля на дядото! Вие, като дядо, какво направихте за да разубедите внучката си, че това не е наш български празник

  • Hombre says:

   Прав сте, сър! Виновен съм и си посипвам главата с пепел… Но нека не подценяваме влиянието на улицата и децата от обкръжението.

 3. saddam says:

  Домнуле, улицата, улицата… Има влияние, безпорно, но не трябва да намираме оправдание за нашето недостатъчно внимание към подрастващие, само с нея. Основното е, че се разчита от само себе си да се оправят младите. А в къщи с алкохол мислите, да оправите проблемите!

  • Hombre says:

   От кога по варненския край се използва обръщението „домнуле”? Не съм казал, че само улицата е виновна, да не пропускаме и училището, и ред други фактори. Никой родител не е застраховал детенцето си срещу зловредно влияние. Не си измивам ръцете, а само се опитвам да обясня защо е така.
   Що се касае до алькоголя – мога да пия, мога и да съм въздържател…

 4. rusalka2013 says:

  Съгласна съм до голяма степен с направените констатации. Но когато родителите са на работа и отсъстват поне 10 часа от дома, а бабите не винаги са “под ръка”, какво правим? Отделно децата втора смяна понякога се прибират от училище след родителите си. Улицата е тази, която запълва вакуума.

  • Hombre says:

   Русалке, съгласен съм с твоята аргументация. Явно обществото ни като цяло трябва да се реформира.

 5. saddam says:

  Господа, реформите почват от ръцете. Вместо наливане с чаши, с алкохол, хванете мотиките и сърповете!

  • Hombre says:

   Саддаме, виждам, че сте закърмен с бунтарски дух. Само да попитам – Вие през това време, докато другите държат сърп и чук, как смятате да реформирате обществото ни? Може би с лозунга “Дайте да дадем…!

   • saddam says:

    Господин Омбре, помнете, когато пиете – семейството Ви гладува, а младото се прехласва по Хелуин.

    • Hombre says:

     Господин Хюсеин, отдавна ли ви е обзела тази обсесия да поучавате другите хора?! За мене не мислете – семейството ми не гладува. А ако трябва, ще направя банков обир и пак няма да допусна някой член от семейството ми да остане гладен и жаден…

 6. Йосарян says:

  Ами, виж колко просто го обяснява един свещеник.
  ТРИ ПЪТИ [„УРА” ЗА] HALLOWEEN

  • Hombre says:

   Йосаряне, тебе кой вятър те довея тука? Мислех си, че съм те обидил с нещо, което така и не разбрах какво е…

 7. Тракиец says:

  Живи и здрави и от мен! Поздрави за празника. Завърнах се от Индия и Непал с много нови впечатления и знания. Името Буда означава Будител /учител/.
  Това дори и там го знаят. Днес започна големият им празник Девали. Счита се, че това е Индийската Нова година. Празник на огъня, светлината, есента и реколтата.
  Изобщо темата Будизъм – Християнство е много широко застъпена и откровено вярвам, че Христос е израснал и обучен там в Индия, Кашмир, където е и погребан. Самите индийци вярват, че са арии/ особено висшата каста брамини и коренът им е от Черноморието.
  СПОДЕЛИ АКО СИ БЪЛГАРИН! ЕТО ТОВА Е ИСТИНСКИЯТ ПРАЗНИК, КОЙТО ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ОТБЕЛЕЖЕ УТРЕ! НЕ Е ХЕЛОУИН!!

  • Hombre says:

   Тракиец, какъв приятел си ти? Защо не ми каза, че си тръгнал на поклонение, вместо и ти като Фабер да се правиш на прекалено конспиративен? Цяла седмица седя и си мисля какво може да ти се е случило, а вчера ми се обаждаш по мобилния и не пожела да разговаряш с мен…

   Допускам, че и тоя път трябва да кажем “Cherchez la femme” 😀

 8. Йосарян says:

  С нищо не си ме обидил, просто нямам време напоследък.

  • Hombre says:

   В такъв случай, пожелавам ти вечно да нямаш време, за доброто на всички ни… 🙂

  • Hombre says:

   Тракиец, кво общо имаш ти с бургаски вечери, освен, че някъде там си се родил? 🙂

 9. Тракиец says:

  Днес е денят са Вси Светии. На този ден се празнува слизането на злите сили на земята и празнуването им с живите. Магазините преливат от костюми на вещици, вампири и различни видове чудовища. Децата са доволни, защото ще получат лакомства и са във ваканция, защото следващият ден е Денят на будителите. Но какво от това. Купон да става.
  Но аз ще кажа, защо няма да празнувам Хелоуин. Първо, няма да го празнувам, защото това не е български празник и не желая да се поамериканчвам. Това е празник на Америка, не на България! Това е празник, който ограбва децата ни и ги карат да забравят за нашите български празници, учат ги да уважават чужда култура и в един момент те забравят за своята и дори се срамуват да говорят за традициите и празниците в България.
  Второ, мисълта, че това е празник, в който злото идва, за да празнува с теб на масата с твоите близки е ужасна и не бих искала да я приемам. Това е безумие, цяла година се ядосваш защо ти се случват лоши неща и накрая сядаш и празнуваш с това, което мразиш. Безумие!
  Трето, това се превръща в национален празник. Много хора ще кажат, че това е просто един карнавал, но колкото повече се празнува, толкова повече става официален. Масово детските градини и училища се организират маскарадни карнавали и нищо чудно след време да имаме два национални празника: Хелоуин и Деня на будителите.
  Четвърто, децата се обличат в чудовища. Говорим на децата си, че доброто винаги побеждава, учим ги да бъдат добри и накрая какво – обличаме ги като чудовища. ЗАЩО?!?
  Пето, това е бизнес. Кой мислите, че печели най-много от този празник. Търговците разбира се! Или по-скоро държавата. Все пак купуването на костюми, маски и т.н. стимули икономиката. Съответно това пълни джобовете на нашите продажни политици с нашите пари. Иначе нашия „мъдър и предан“ управник – Тиквата, претендира за нашите интереси и иска най-доброто за нас.
  Ако беше така този празник нямаше да се познава в България, щеше да е просто слух. Но Америка ни завеща не само Хелоуин за празник, но и тиква за управник!

 10. Тракиец says:

 11. Тракиец says:

 12. Pasi says:

  Гласували: 14836
  Веселин Марешки 4.81% – (713)
  Велизар Енчев 4.89% – (725)
  Пламен Орешарски 1.25% – (185)
  Жорж Ганчев 1.31% – (195)
  Трайчо Трайков 24.94% – (3700)
  Александър Томов 0.22% – (32)
  Татяна Дончева 2.76% – (409)
  Румен Радев 35.25% – (5230)
  Ивайло Калфин 2.49% – (369)
  Цецка Цачева 6.28% – (932)
  Красимир Каракачанов 8.24% – (1223)
  За друг кандидат 2.22% – (329)
  Против всички 5.35% – (794)
  Трайчо нъпърчил гребен, а баджаците от фотото се спихнали. Баси!

  • Hombre says:

   Паси, щом и Каракачанов може да я бие мама Цецка на балотажа, работата е ясна!!!

 13. Pasi says:

  Радев – тчк.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s