Дворцовият преврат

Дами и господа, другарки и другари,

На 10 ноември 1989 г. бе свален по безкръвен начин омразният тоталитарен режим на Тодор Живков и България пое по съвсем нов път на развитие – от презрял социализъм към див капитализъм. И така, цели 27 години извършваме преход към светлото демократично бъдеще (от трън, та на глог). А каруцата не е мръднала и педя напред, даже газим все по-дълбоко в калта.

Далеч съм от мисълта да правя анализ по основни социално-икономически показатели на държавата ни преди и сега. Достатъчно е да видим статистическите данни, които сами по себе си са достатъчно красноречиви. Посочете ми поне една област, в която днес народът ни се чувства по-свободен, по-задоволен, по сигурен и по-щастлив. А, да – може да пътува безвизово в страните от ЕС а след една година и до Канада. С уговорката – ако има пари. Пита се в задачката колко българи могат да си го позволят, при положение, че доходите на едно семейство не стигат за храна, ток и другите битови сметки. Поради демографската криза, от близо 10 млн. население, в скоро време ще се стопим до 5  млн. щастливи хора на същата територия… И за какво ги ядохме жабетата?! В крайна сметка – нека да дадем правото и на историците да си кажат тежката дума. По-добре ли живеем днес в сравнение с  миналото?

За да бъда честен и откровен пред уважаемата аудитория,  не  мога да не отбележа, че след 10 ноември имаше и такива, които яко се облажиха. Като например: реститутки и техните производни на “утки”, приватизатори, кредитни милионери, мутри и лица от криминалния контингент. Само една съвсем малка част честни бизнесмени, които със своя талант и висок професионализъм успяха да станат много богати. Останалите само цъкаха с език, а други открито псуваха орисията си. Сещам се за стихотворението на П. Яворов “На нивата” – Като няма прокопсия, плюл съм в тая орисия…

Преди да завърша тирадата, съвсем плахо да попитам: какво спечелихме от членството си в ЕС и НАТО? И след като подпишем договорите  за ТТИП и СЕТА? За да не си блъскате главите, ще ви отговоря – съвсем ще загубим националния си суверенитет. В името на по-малко от 5% от целокупното българско население.

Който желае, нека да ме обвини в носталгия по отминалото време, но едва ли съм аз единствен, който разсъждава така. От всички мои познати, включително и непознати, които срещам на улицата, нито един от тях не се е изказал ласкаво за това, което наследихме след  падането на Берлинската стена.

При все че не ми е много до песни, ще ви пусна една плоча, с леко хумористично съдържание, белким повдигна  вашето настроение:

All rights reserved

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Дворцовият преврат

 1. Кисса says:

  Мдааааааааааа, пак за доброто старо време.

  Цецка снощи ни предупреди да си спомним тоталитаризма, преди да гласуваме на втория тур в неделя.И аз си го спомних, а каквото не можах да си спомня лично, си го представих по аналогия… Представих си например как бедното момиче от селски произход от село Драгана, Плевенско, получава безплатно образование, после гадните комунисти й дават да запише и РабФак (защото със собствените си знания посмъртно не би могла да се класира заедно с нормалните студенти, а ще трябва да стане я краварка, я работничка в завод), после някак си завършва университет, макар и задочно и с ръкописен номер в дипломата (което вероятно не означава проблем, ама все пак неизясняването на случая дразни), и после дори става секретар на първична партийна организация на БКП, което показва, че е приела и харесвала онова, за което Партията се е борила. А после, когато вятърът задухал в обратна посока, същото вече пораснало момиче се е пребоядисало и е станало бесен евроатлантик, сравняващ себе си с Хилъри Клинтън (с изключение на английския)…
  След това нашата „майка на нацията“ ни помоли да си припомним и колко много е направил ГЕРБ за малкия и среден бизнес в България.
  Аз и това си го спомних, дори по-лесно. Спомних си какви обороти имахме и ние, и нашите хиляди клиенти – малки и средни фирми, преди 2009 година, по време на омразната Тройна коалиция, пък и по време на предхождащите я две разноцветни правителства, погледнах си и сегашните обороти, преброих си обектите и персонала тогава и днес… И да, определено ГЕРБ е направил много за малкия и среден бизнес в България. Примерно направил е средния бизнес малък, а повечето от малкия просто го няма и вече работи за някой феодал от хранилката на ГЕРБ.
  Та така. Мисля, че беше добре да ни припомни Цецка тези неща, сега вече съм спокоен, че съм премислил всичко, което тя иска от нас, и няма как да сбъркам в неделя. / Стефан Янков”

  • Hombre says:

   Скъпа Кисса,
   Изненадан съм, че четеш такива материали. Освен това, предупредих, че не изпитвам носталгия по “доброто старо време”, а просто се опитвам да накарам всеки, който е живял по времето на тоталитаризма да направи съпоставка с днешния ден.

 2. Homo faber says:

  Да, трябва да се прави съпоставка, за какво ли не. И е нормално за нас, хората. И е правилно да не изпитваме носталгия по онова време. Везната на времето най-добре претегля нещата и показва, какво трябва да се промени. И както го е казал Стефан Янков:
  “… вече съм спокоен, че съм премислил всичко, което тя иска от нас, и няма как да сбъркам в неделя…” Та, така е… съпоставка и премисляне за всичко, което става около нас…

  – Защо ли нещата трябва да се променят? – прошепна Прасчо.
  Пух помисли, помисли и каза:
  – Така имат възможност да станат по-добри!

  • Hombre says:

   През дългата еволюция на човешкия род, светът непрекъснато се е променял. Кога към по-добро, кога към по-зле…
   За съжаление, в наше време все още берем гнилите плодове на демокраДцията.

 3. Pasi says:

  Лавина
  Набъбва страшната лавина…
  Народен гняв, срещу двамина:
  Единият с ушетата слухти,
  а другият в мачлетата грухти!
  Паси 27.07.2014г.

  • Hombre says:

   Страшно е станало. Толкова много крадци има вече у нас. Казвам си честно, мен ме е страх да излизам сама след 18 ч, когато вече е тъмно. Да ти стане жал за времето на Тодор Живков. По онова време сама си тръгвах посред нощ след емисия от Телевизионната кула до трамвайната спирка „Петър Берон“.
   Никога не съм се притеснявала да вървя сама и то жена като мен – млада и хубава“
   , каза Анахид Тачева пред „24 часа“.
   Ексик да са ни всичките блага на демокрацията!

 4. aman11be says:

  Доколко това е “дворцов” преврат е дискусионен въпрос според мен. Считам, че това си беше преврат, инспириран, организиран, финансиран и ръководен от външна сила – тогавашното ръководство на КПСС и СССР и най-вече М.С.Горбачов. Дали това може да се нарече дворцови преврат не знам. Иначе А. Луканов щеше да свали Т.Живков ама на 31 февруари по нов стил.
  Кога се е живяло по-добре, на битово ниво, също си е доста субективно. Някои жалят за кооперираните нивички на дядо си и вероятно считат, че с тези 20, 30,50 или повече декара животът им е можел да протече по съвсем друг начин. Други жалят за къща в центъра на гр. ……, Трети пък казват, че ако не е бил 09.09.1944 са щели цял живот да пасат овцете, а така са получили възможност да учат, да завършат висше образование, да се реализират в някаква професия. И всеки за себе си сигурно е прав.
  Аз това с “честния бизнесмен”, който е забогатял солидно, малко не мога да си го представя, колкото и да се мъча. Не че не познавам богати, не само за нашите стандарти, хора, но в житието на всеки има малко да ги нарека мътни периоди. Както е казал народът “От работа гърбав се става, богат не се става.”. Те така те. Може още много да се говори по темата, но каквото и да говорим връщане назад няма, така че по-добре да гледаме напред и да се опитаме да оставим на децата си нещо по-добро от това, което е в момента.

  • Hombre says:

   Амане, нашите гледни точки се различават само по отношение на нюансите. Не си спомням кой е авторът, мисля че беше Балзак, който от името на своя герой Дядо Горио беше казал: „Зад всяко голямо богатство се крие престъпление”.
   И все пак, след падането на Берлинската стена нищо повече не беше в състояние да запази съществуващия ред в Източна Европа. Дали превратът е бил инспириран и осъществен от външни сили е трудно да се докаже. Ако чак толкова те интересува, побързай да зададеш въпроса на Горбачов докато е все още жив след направената му успешна сърдечна операция…
   Важното е да не се ровим в детайлите, а да видим това, което преобладава в днешния ден.

 5. aman11be says:

  Понякога и нюансите са важни… 🙂
  Съгласен съм, че след падането на Берлинската стена нищо не можеше да остане същото, но… както винаги в подобни ситуации има едно “но”. Първо Берлинската стена не падна от само себе си. Надявам се си спомняш кого призоваваше Рейгън при посещението си в Берлин да махне стената? Не Хонекер, не наследника му, а “мистър Горбачоув”…
  Второ промени трябваше да има и сигурно щеше да има, но едно е да правиш промени постепенно, поетапно, с някаква логика. А съвсем друго, както у нас “Това до вчера беше много лошо, от утре всичко ще е по друг начин (ама какъв никой не каза)” и сурррр по баира. Ще разграждаме всичко старо без да има и идея за нещо ново. И накрая какво стана? Децата на тези или поне на някои от тях, които ни управляваха до 1989, ни управляват след 1989, но се оказаха прекалено тъпи, по-тъпи и неподготвени и от родителите си и резултатите са видни. Дори може би не става дума само за природна тъпота и липса на квалификация, а и лошо възпитание в насока онези стихове “Еби им майката на другите и гледай ти да си добре!”.
  Та мислех си, че “четата” на Политбюро се оказа чета от предатели, които, за да запазят привилегиите си, подложиха динената кора на когото им посочиха. Не че после и тях не ги изпързаляха, но, може би, ако бяха по-порядъчни, нещата нямаше да стигнат чак дотук. Не знам.

  • Hombre says:

   Понякога и нюансите са важни…:)
   Така е, Амане! На едно буре с мед му е достатъчно да му ливнеш една лъжичка керосин (нюанс) 🙂
   Иначе с всичко останало съм напълно съгласен…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s