Кулинарен рецептурник

Драги тепавичари,

Хрумна  ми една идея, която бих могъл да реализирам само и единствено с ваша помощ. Вече неведнъж съм споменавал, че вместо да ви мъча с моите скучни беседи, по-добре вие да участвате в разговора наравно с мен, по теми, които  вас лично ви  вълнуват.

Съвсем накратко, да ви въведа в замисъла на това, което  предлагам. Всички  знаете, че следващият месец е изпълнен с много празници, което предполага тежки софри ядене и пиенье, хумор, музика и танци…

За никого не е тайна, че любовта на мъжа минава през стомаха. Както гласи народната поговорка, гладна мечка хоро не играе. Освен това, ако някой не е разбрал, нашата приятелка Кисса ни кани на гости във Варна на 12 декември т.г. С оглед да я улесним в избора на менюто в ресторанта, предлагам всеки един от вас да предложи някое свое любимо ястие – независимо дали ще е от българската или интернационалната кухня.

Надявам се да се получи едно богато и разнообразно меню, с което да се представим на някоя международна изложба, а най-добрите гозби да бъдат издадени в луксозно илюстровано издание, под патронажа на Тепавицата.

Очаквам всеки от вас да даде своя принос в това благородно начинание, като най-добрите рецепти ще бъдат отличени със специална награда. Може да изпращате не само една, а десет свои любими манджи. Колкото повече, толкова повече…!

Бъдете нестандартни, оригинални, изобретателни и смели! Кой иска да забием Иван Звездев у  земята?! В преносния смисъл, разбира се… 😀 Успех на всички!Food

И понеже досега все за маса ставаше дума, ето я и песента, която очаквахте:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Манджи, Good news and tagged . Bookmark the permalink.

58 Responses to Кулинарен рецептурник

  1. Hombre says:

    Знаете ли какво означава гръцката дума σύντροφος (синтрофос)? Означава другар, човек с когото заедно се храниш, демек сътрапезник. Ерго, точно в целта стрелям – да ви кажа какво да ядете и от каква храна да се въздържате. И понеже сме в началото на 40-дневните пости до Коледа, предлагам ви една рецепта, която ми даде една българка, омъжена за грък, постоянно живуща в Гърция. Може да е постна, но е изключително вкусна и невероятно се съчетава с разни зеленчуци, които растат на кокал. Едно съчетание на класика и импровизация:

    ЛЕЩАТА НА СИСИ

    Продукти
    500 гр леща
    1 глава лук
    2 – 3 моркова по-едро нарязани
    1 зелена чушка
    2-3 скилидки чесън – цели /може да се махнат след сваряването/
    2-3 дафинови листа
    2-3 супени лъжици доматено пюре, разтворени във вода
    1 обелен домат
    1 ч.л. червен пипер
    Сол, черен пипер
    Магданоз, риган
    1/2 кафена чашка зехтин

    Приготовление
    Лещата се слага да се вари. Два пъти се сменя водата. След това се прибавят нарязаните зеленчуци и подправките, зехтина. В тенджера под налягане се сипва вода – едно отделение под максималния обем.

    • aman11be says:

      И сигурно в тенджерата под налягане става по-бързо, отколкото Хюсеин Болд да избяга 100 метра? Да? 🙂

      • Hombre says:

        Не знам, трябва да проверя… 🙂

        • aman11be says:

          Личи си. 🙂

          • Hombre says:

            Ами, научи ме тогава… 😦

          • aman11be says:

            Няма нищо по-лесно. 🙂 Варя леща поне веднъж на десетина дни.

          • Hombre says:

            Това е залог, че ще доживеете до 100 години и оттатък… 🙂
            А неква гозба с черноморска риба нема ли да предложиш? Все още продължавам да се надам…

          • aman11be says:

            Накратко:
            500 г леща;
            1 средно голяма глава лук или половин стрък праз;
            1-2 моркова;
            3-4 скилидки чесън;
            сол на вкус;
            1 ч. лъжичка червен пипер;
            сух джоджен на око – около 1 с. лъжица;
            около 50 мл олио/зехтин (аз го правя с олио)

            Лещата се почиства от “диверсантите” и се измива обилно в гевгир на течаща вода. След това се слага в голяма тенджера и се допълва с вода, така че водата да е поне 2-3 пръста над лещата.
            Слага се на котлона и се чака да заври. След като заври (може да се остави да поври няколко минути) се снема от котлона и водата се излива в мивката. За да не “излеете” и част от лещата, е добре изливането да стане пак над гевгир. Падналите в гевгира лещени зърна се връщат в тенджерата. След това тенджерата се пълни с ГОРЕЩА вода – отново на няколко пръста над нивото на лещата, добавят се нарязаните на едро скилидки чесън, нарязания на ситно лук/праз и нарязания на ситно морков/и. Добавят се и олиото, солта и джоджена и тенджерата отново се слага на котлона. След завиране котлонът се намалява, така че лещата слабо да ври. За сортовете леща, които се продават по магазините са достатъчни 25-30 минути, за да се сварят. В края на варенето се добавя и червения пипер и се разбърква.
            Получава се т.нар. леща чорба.
            За яхния трябва да се разбие малко брашно с червения пипер и вода, но аз я предпочитам на чорба.
            Въпроси?

          • Hombre says:

            Мерси! А къде е рибата??? 🙂

          • aman11be says:

            Леща с риба, поне по морето, не ядем. 🙂
            Рибата, особено черноморската, я предпочитам печена на скара или пържена.
            Разните плакии и т.н. не са за мен. Виж шаран пълнен съм ял няколко пъти и ми е харесвал. Но не съм правил. Правя рибена чорба. Купувам от т.н. рибено рагу от рибната борса. Варя, обезкостявам, прецеждам бульона и правя чорба. Но вкъщи само аз си я ям, тъй че я правя от време на време. 🙂

          • Hombre says:

            Аре, дай най-сетне рецепта за тая риба, дето сам си я кльопаш. Нека станем двама…

          • aman11be says:



            ей това също мноооого го уважавам:


            и в добавка:

          • Hombre says:

            Това ли са ти рецептите? Накарай мързеливия на работа… 🙂

          • aman11be says:

            Е за риба на скара каква рецепта да ти дам?
            Нали си виждал скара? Вариации – на дървени въглища/жар и електрическа. За газовата не говоря, защото е съвсем изгъзация. По-мързеливата версия – грил тиган.
            Мариноваш рибата с някаква марината. Най-обикновената е олио/зехтин, сок от лимон, сол и черен пипер. Оставяш я за няколко часа в хладилника и след това я мяташ на скарата. Докато я печеш можеш да си отвориш една бира, за да не се задавиш със слюнките, които се отделят от аромата на рибата. 🙂

          • Hombre says:

            Можеше да предложиш и рибена чорба “уха”, ама нейсе… 🙂

          • aman11be says:

            By the … розмаринът е много подходящо и приятно допълнение към всякакви печени риби, пилешки меса и картофи.

          • Hombre says:

            Ти вече ме светна преди една-две години и оттогава много го уважавам…

          • aman11be says:

            Рибена чорба мой модел. По спомен, защото отдавна не съм правил, а рецепти рядко пиша. Импровизация му е майката! 🙂

            около 1 кг рибено рагу (ако намерите от сьомга най-добре) Може да запазите главите и гръбнаците, когато филетирате риба в къщи.
            няколко картофа;
            2-3 моркова;
            1-2 стръка пресен девисил/леущян или суха подправка от пакетче;
            за застройката:
            2-3 яйца;
            половин кофичка кисело мляко;

            Рагуто се вари до сваряване. По време на варенето във водата се слагат 2-3 дафинови листа, няколко зърна черен пипер и бахар. Свареното рагу се изважда и се оставя да се охлади, след което се обезкостява (не забравяйте да си сложите очилата, за да няма после проблеми 🙂 ). Бульонът се прецежда и в него се слагат да се варят нарязаните на кубчета картофи и моркови. След това се добавя месото от рагуто и в последните десетина минути преди да стане готово се добавя девисила. След като бъде свалена от огъня и спре да ври супата се застройва с разбитите в киселото мляко яйца.
            Може нещо и да съм пропуснал, но ще си го допълните сами. 🙂
            За (допълнително) овкусяване на супата в Добруджата се прави т.нар. саламурика – чили и чесън, разбити на гъста каша в оцет. Не се препоръчва за хора със слаби нерви и нервни стомаси. 🙂

          • Hombre says:

            Те това вече е рецепта! Още утре отивам до “МЕТРО” за необходимия матриал…

  2. Pasi says:

    Първи сняг
    Тихо се сипе първият сняг.
    Бацко с оставка среща го пак.
    Куна безпомощно гледа навън,
    Лукчо припява и: “Зън, зън, зън…”

    Задник събира сектата пак.
    Власт си мечтае този ахмак.
    Козяшки дъвки теглят на сън ,
    празни главички: “Зън,зън зън!”

    Витошка цяла, е под снега.
    Плочките хлъзгат се, като шейна.
    Старо и младо пързаля се вън…
    За Пирогов е пак зимен сън.

    28.11.2016г.

    • Hombre says:

      Честит първи сняг, Паси!
      П.П. Абе, по вашия край само сухоежбина ли ручате? Дай некоя рецепта за манджичка, ако обичаш…

  3. Homo faber says:

    Ха ха хааааа…Сабах хаир, олсун,Тигърчо!
    Вече май си станал муслиманин, под прикритие /справка, вчерашните ти изблици!/ 😉
    Що се издаваш, опасно е, Тигърчо! Като Гошко, за последно май ще заглаждаш, косъма? Ще те хапна, загладен с удоволствие, Тигърчо! 🙂
    А преди горната процедура, хапни си тези гозби: 🙂

    ПИКАНТНИ КАРТОФИ
    Продукти и начин на приготвяне: Килограм средно големи картофи се измиват добре,слагат се с малко сол във вода и се варят, но да не се разварят. Изцеждат и се нареждат се в тавичка, цепват се на кръст и с малко зехтин се пекат. После в прореза се слагат парченца месо всякакво, може и саламчета, заливат се със смес от зехтин, чесън, розмарин, магданоз и малко кашкавал и се допичат. Два картофа стигат да се навечеряте без хляб, по избор месото може да се замени с бекон и зехтина с масло

    ПЕЧЕНО СВИНСКО БУТЧЕ ВЪРХУ КИСЕЛО ЗЕЛЕ С ОРИЗ
    Продукти: бутче, около 3 кг, 1 средна кисела зелка, 1/2 ч.чаша ориз,половин стрък праз, щипка риган, черен пипер,червен пипер.
    Приготвяне: Нарязва се кожичката на бутчето шахматно, за да се запече по-добре. Хубаво се натрива с черен и червен пипер. Поставя се го в голяма тава. Около него се прибавя ситно нарязаните зеле и праз, наръсва се с риган, червен и черен пипер. Сол не се слага – достатъчна тази от зелето.Течност в тавата също може да не се не слага- зелето и месото пускат сокове, които после са достатъчни да се свари ориза. При сипване на ориза, ако се прецени, че течността ще е малко, може да се прибави съвсем малко количество зелев сок. Съвсем накрая на готвенето се прибавя ориза и се разбърква в зелето.Най- добре да се пече 2-3 часа на 150 градуса, в запечатана с фолио тава или съд с капак. Трябва хубаво да се препече гозбата, до апетитно златисто.

    • Hombre says:

      Селям алейкум, Прасчо! Хубаво ги редиш заканите си към мен, но глей да не ти приседна, докато се опитваш да ме сдъвчеш…
      Оценявам рецептите ти по достойнство! Ще ги пробвам при първа възможност, дори с риск да наруша дадения обет за постите… 🙂

      • Homo faber says:

        Бе, ти си ги нарушил. Я си папай, не се ограничавай… изял сандвичите с месце на “Сан Суси” и при сбирките на кръга? 🙂

  4. Homo faber says:

    Айде, да ти е честит първия сняг и да си овъргаляш кожухчето в него, Омбре /Тигърчо/! 🙂

    • Hombre says:

      Абе, много-много не му се радвам на тоя сняг… Радост за децата и мъка за шифиорите… 🙂

      • aman11be says:

        Кметицата ви нали обеща, че ще ви изчистят кварталните улици, ама друг път… 🙂

        • Hombre says:

          Амане, дума дупка не прави! Само се чудя как да сваля акумулатора от колата, щото снегът е до колене, а при дълъг престой, при включена аларма се разрежда в студеното време.

          • aman11be says:

            Ами обуваш рибарските ботуши, с които през лятото газиш из р. Лесновска, и издрапваш до колата. Оттам нататък как ще отвориш вратата, а после и капака на двигателя – тайна велика ест. 🙂

          • Hombre says:

            Неправилен съвет! С такива ботуши нищо не правя. Трябва ми нещо такова:

  5. Homo faber says:

    Като гледам, нема подчертан интерес към сладокусната беседа на домашния любител кулинар, Омбре. Затова, кулинаре, освен кулинарен вторник, може да предложиш на читателите/почитателите… примерно “Спортен четвъртък”, всеки да сподели, за всекакъв вид спорт /може и да не е в буквалния смисъл/.
    Примерно ти, Омбре може да споделиш за успехите си в дисциплината, където, постоянно се хвалиш… “От едната кълка, на другата”, какви постижения и рекорди си поставил и т.н? :)о

    • Hombre says:

      Фабер, за съжаление ще се окажеш прав (по отношение на интереса ви към кулинарното изкуство). Може би е дошло време да затварям Тепавицата и да дам път на млади по-талантливи от мен хора…
      П.П. Трудът не се състои само в това да мааш с мотиката, а и да мислиш с главата, независимо на коя кълка си се обърнал…
      Специално за тебе съм приготвил тази рецепта:

      КЮФТЕТА ОТ ЛЕЩА
      Продукти за 8 порции:
      1 водна чаша фин булгур (сварен и добре отцеден)
      2 водни чаши червена леща (може и обикновена)
      4 чаши вода (по-добре 8)
      2 ч. л. сол
      2 ч. л. червен пипер
      5 ч.л. кимион
      1 връзка зелен лук
      1 връзка магданоз
      3 ч.л. доматена паста
      2 лъжици маргарин
      1 лук
      Приготовление: Нарежете лука и го задушете в маргарина. Добавете доматената паста и отстранете от огъня след 1 минута. Междувременно измийте лещата и я сварете във водата. След като лещата абсорбира водата, отстранете от огъня и добавете финия булгур към нея. След това разбъркайте. Покрийте тенджерата за около 15 минути. Нарежете на ситно зелената част на лука и магданоза и добавете към сместа от леща и булгур. Оформете на малки кюфтенца преди да сервирате. По желание можете да добавите лимонов сок.

  6. rusalka2013 says:

    А какво ще кажете за тази рецепта?
    Домашна баница
    Продукти
    5 бр. яйца
    250 гр. краве сирене
    80 мл. краве кисело мляко
    7 с.л. мас
    1/2 ч.л. сода бикарбонат
    250 мл. газирана вода

    Приготвяне
    1. Правят се 10-12 кори за баница
    2. Пригответе първо плънката като разбиете яйцата със сиренето
    3. Прибавете киселото мляко и содата
    4. В намазана с мас тава редете кора, плънка, лъжица мас
    5. Завършете с кора
    6. Така приготвената баница залейте с газирана вода или лимонада
    7. Сложете я да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна, 20-30 минути
    8. След като се изпече, я поръсете с малко вода и я завийте с памучна кърпа.

    • Hombre says:

      Ще кажем браво, Русалке! Може ли на българска трапеза да не присъства баница? 🙂

    • aman11be says:

      Туй с маста светва веднага червената лампа “холестерол”, ама пък е вкусно ваджишкото! Браво и от мен!!! Тъй като вземе па се надигне оная ми ти баница. Още малко и ще излезе от тавата… И едни аромати се носят в затоплената стая… Малей! Поезия! 🙂

      • Hombre says:

        Веднага ще ти цитирам думите на един твой градски: “Дядо ми и баба ми като са яли мазно, въобще не са мислели за нивото на холестерола”.
        Кво стана с рецептата за рибата? 🙂

  7. Кисса says:

    Добър ви следобед на всинца. Вие си ми ги предлагайте рецепти всякакви, ама ако ме посетите, ще ви наготвя неограничено количество тортеллини пълнени със спанак и извара, ньокки от картофи в доматен сос, и за десерт панеттони, които са италианските коледни козунаци, пълнени с ядки всякакви и корички от портокали кандити. Всичкото това полято с: кианти, вин санто (16 градуса) и накрая две кила шоколадови бонбонки, повечето тип пияни вишни. Накрая ще ви натъркалям кой където свари, и се мушвам да спинкам при маман. ОтказАх ли ви? 🙂

    • Hombre says:

      Кисса, ако си мислиш, че толкова лесно можеш да ни откажеш да ти дойдем на гости, жестоко се лъжеш! Само не разбрах, тия вкусотии, които предлагаш, по някаква тайна рецепта на баба ти ли са?
      П.П. Не е лошо да ни предложиш (за тия дето не сме съвсем вегетарианци) рецепта за поркета. 🙂

      • Кисса says:

        Рецептата е на Джовани Рана, и вкуснотиите се продават в луксозни супермаркети. Куфарът ми ще е пълен с таквизмити неща. Ни гащи, ни дрехи ще има в него, само благинки.

  8. Кисса says:

    Амииииииииииииии, поркеттата се прави от специалисти в специални фурни. Ние ни сме спецове, ни имаме таквази фурна. Нооооо, познаваме най-добрите майстори, и ходим да си я купуваме от тях, топла топла още. Та ако ти се е дощяла поркетта, заповядай на 24 декември в 24,00 часа, но не във Варна а в Каттолика. Живот и здраве!

      • Hombre says:

        Кисса, ти нали вече ме покани в Италия? Защо трябва сам да си я правя поркетата, перке??? 🙂

        • Кисса says:

          Ти му хортуваш, то ти приказва… Обратното казвам, не требе сам да си я правиш, ще я закупим от най-добрите майстори 🙂

          П.П. Утре до 11 часа беге време да си разчистил всичкото писта на Терминал 1, щото не ми се мре още 🙂

          • Hombre says:

            Такъв съм ази – бавно загревам, ама играя само на сигурно…
            Бъди спокойна – поръчал съм и съм платил на цела бригада роми да излижат пистата на терминала и дори нема да усетиш кога си кацнАла…

    • Hombre says:

      Благодаря, Кисса! Ще запомня тази дата. 🙂

  9. Pasi says:

    Баси плюскането тук! Пък и за винца се споменува… Ха да Ви е здраве! Па за гътането на бай Онуй -догодина ще хортуваме…

    • Hombre says:

      Паси яж си хотдога и не завиждай! 🙂

      • Pasi says:

        Ти па! Аз съм на блини, есетра, икра-красная, водка, игристое, а за конец -арменско коняче! Ватник и половина…

        • Hombre says:

          Ми така си кажи, бе човече… Аз те мислех за пълен аскет. (Между) впрочем, неколко години подред си купувах красная икра за Нова година и ми ставаше лошо от нея. Ето защо, предпочитам черная икра…
          В момента пия зелев сок – препоръчват го като профилактика против рак на дебелото черво. 🙂

          • aman11be says:

            Какъв рак, брат ми? То микроб не остава в червото след зелевата чорбица. Само дето после “гледаш отпуската през прозореца” няколко дни, ама нейсе. 🙂

          • Hombre says:

            Кво говориш, брато? Пия си ежедневно зелева чорба и никва констипация не ме лови!

          • aman11be says:

            Имеет си хас и да те хване… 🙂

          • Hombre says:

            Сетх се кво искаш да ми кажжеш – констипацията е обратно на редкото щастие…

  10. aman11be says:

    Патриот по гювечарски, пардон по политически:

    Валери Симеонов: Ще оставим министър Москов в бъдещия кабинет

    само факти. без коментар. То няма и нужда.

    • Hombre says:

      Ай сик…
      Далавери Симеонов сложи кръста на т.н. “Патриотичен” фронт. Не е лошо. Няколко подлизурковци по-малко”.

  11. Pasi says:

    Бяла Златка посред зима,
    тука нема,тука има…
    Вересии връща туй,
    назовано бай Онуй.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s