Малкият „петък” – CXI

Появиха се некои слухове, че жаравата в Тепавицата едвам-едвам тлее и е на път да се превърне в застинала вулканична магма. За тези, които пророкуват, че почти е настъпил краят на света, държа да отбележа, че няма да има апокалипсис нито днес, нито утре! Бих искал за тяхно сведение, да припомня стихотворението на Дядо Вазов: Не се гаси туй, що не гасне. Не че се сравнявам с патриарха на българската литература, но благодарение на вас, с които имаме толкова общи черти, смея да се надявам, че мисията на Тепавицата не е приключила. Пиша не само  за да си начеша крастата, а и за да открия във ваше лице съмишленици.

Казах, каквото имам да казвам. Оттук нататък, имате думата вие.

От сабахлем си  тананикам те тая песен:

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Литература, Музика and tagged , . Bookmark the permalink.

26 Responses to Малкият „петък” – CXI

 1. aman11be says:

  ЧРД и за тази седмица! Честит имен ден на всички носещи името Андрей и производните му! Честит празник и на тези, имащи именници в семействата си! Да сме живи и здрави, пък за другото ще видим! 🙂

  Музикален поздрав за рожденика:

  • Hombre says:

   Благодаря, Амане! Какво има да виждаме? То се знае – само лайф из лайф ни очаква занапред… 🙂

 2. aman11be says:

 3. Homo faber says:

  Айде, пак да ти е честит рожденният ден и тази сряда, майсторе на тюрлюгювечите и бозите!
  И на маса, да с песен… 🙂

 4. Тракиец says:

  Както обещах на брат Аман, публикувам моето участие в ТВ СКАТ. Очаквам отзивите ви, особено критичните. Не се обиждам, защото знам, че са добронамерени!

  • Hombre says:

   Добре, Тракиец! Ще видим видеозаписа и после ще коментираме…

  • aman11be says:

   Тракиец, извинявай, но “водещият” пак изкриви стрелката на тъпомера с “разсъжденията” си за чобаните, държавата на малките животни, как при комунизма намалели стадата и какъв рай е била България през 1939 г. и т.н. “бисери”. Просто не можах да го издържа до включването ти в разговора. На тоя човек, като не могат да го изгонят, няма ли кой да му нареди да не се отклонява от написания от други текст, че се излага като недопечена кифла?

  • aman11be says:

   Тракиец, успях да изгледам първия половин час от предаването. Направи ми много добро впечатление т.нар. “чобанин” от с. Джурово. В много случаи говореше като юрист, а не като овчар. Не го знам какъв е бил преди пенсия, но беше много точен. За теб няма какво да коментирам. Ти си експерт. Само че имам чувството, че никой не обръща внимание на експертното ти мнение. Някъде около 23-тата минута стана дума точно за проникването на “мигрантите”.
   Според мен основния въпрос, който трябваше да коментирате е “защо се допуска тези хора да пресекат границата?”. Това, според мен поне, е основния въпрос – охраната на границата. Това трябва да се коментира и да се вземат мерки.

 5. Тракиец says:

  А сега, малко да подгреем жаравата! 🙂

 6. Тракиец says:

  Отново напомням, виното е от мен!

  • Hombre says:

   Протоколирано е и ще ти се търси съдебна отговорност при неизпълнение на договорните задължения… 🙂

 7. Тракиец says:

  Грешка, друже! Не мога да прикача рецептата с линк! Да ви е сладко!
  I. Сланина с подправки
  Необходими продукти:
  1.Сланина с кожа. За предпочитане от гърба на бяло прасе, прясно заклано.
  2. Едра черноморска сол + подправки на вкус (кимион, черен млян и червен пипер)
  3. Праз.
  4. Сняг от чисто място. При липса – преварена и охладена вода
  5. Емайлирана тенджера (или дървено сандъче) с капак. Класика ще е, ако разполагаме с малко каче.
  Начин на приготвяне:
  Сланината се измива със студена вода (някои я накисват във вода за 24 часа). На дъното на съда се слага около един пръст едра сол, която е предварително опечена. Пече се в тава, докато съвсем леко измени цвета си в по-тъмно, поосле се разтила и оставя да изситне. Върху нея се слага сланината (слага се с кожата нагоре), която е изрязана по същата форма на съда и се внимава да е добре по размер ,така че да влезе много плътно навсякъде в съда. Притиска се много силно, така че да не остане въздух. След това се поръсва с вода, която е преварена и охладена добре.Поръсва се обилно с кимион, черен млян и червен пипер. Покрива се с нарязан на ситно праз (в по-големи количества).
  Марля или тензух внимателно се застилат отгоре. Отново се поставя сол, като се сипва и чаша преварена вода докато попие внимателно навсякъде. Повтаря се реда – сланина, подправки, праз. Претиска се добре към дъното, дори се удря с длан хубаво да се натисне и да не остане въздух. После пак марля, пак сол, сланина, подправки и най-отгоре пак марля, докато наложите цялата сланина. Накрая се взима чиния, която може да влезе в съда и се захлупва най-отгоре. Слага се камък достатъчно тежък да притиска всичко върху й. Тогава се залива много внимателно по края с вода, докато се покрие цялата сланина с един пръст вода. Захлупва се и след около 25 дни на хладно (тераса/фризер) вече може да се консумира.
  *Марлята се поставя с идеята, когато се изкарва снопа сланина, подправките да останат.
  II. Сланина в саламура
  Необходими продукти:
  1.4 кг прясна сланина – неосолена
  1 ч.ч. сушен копър
  3 глави чесън
  50 г кимион
  1 ч.ч. суха чубрица
  лют червен пипер по желание
  600 г сол на 1 л вода за саламурата
  Начин на приготвяне:
  Сланината се нарязва на парчета, дълги колкото буркана. Всяко се овалва в смлените подправки. Копърът трябва да е повече, защото придава един много специфичен вкус на сланината. Парчетата се нареждат плътно в бурканите. Слагат се по няколко скилидки чесън във всеки буркан и се долива студена саламура, приготвена от солта и водата. Бурканите се стерилизират само 5-6 минути в гореща фурна (колкото да се стегне капачката).
  Продуктите са достатъчни за 5-6 буркана.
  III. Вариация на сланина в саламура
  Необходими продукти:
  Сланина
  Подправки (кимион, червен сладък и лютив пипер, копъp)
  Морска сол
  Начин на приготвяне:
  Нарязват се парченца сланина с дължина колкото е буркана – около 10-12 см. Овалват се обилно в смлени подправки – смесени кимион, червен сладък и лютив пипер, копъp. Нареждат се плътно в буркана, пускат се няколко скилидки чесън и се заливат със саламура от 600 г едра сол на 1 л вода. Затварят се добре и се стерилизират във фурната 15 минути.
  IV. Осолена сланина
  Сланината се кисне в студена вода 5-6 часа, за да й излезе кръвта, пък и да се намокри. После се слага в кутия с много сол – отвсякъде да е оваляна в нея. На дъното по-голямо количество. Нареденеата сланина се поръсва обилно със сол. Реди се така. Завършва се със сол. Готварска, а не морска! Трябва да престои 20 дни на студено. Солта преди ядене се стърже. Има трайност 3 месеца някъде.
  V. Сушена сланина
  Солената сланина се почиства от солта, прави се окачалка, ръси се отвсякъде с много червен пипер и се суши на проветриво сенчесто място.

  • Hombre says:

   На тоя продукт бабата на жена ми му викаше стравовина… 🙂
   Нема и месец, откакто изхвърлих едно малко каче, наследство от баща ми, точно за тая цел…
   В момента прослушвам интервюто със специалиста по национална сигурност… 🙂

   • Тракиец says:

    Бре, кво шъ го слушаш тоа, бе?! Я гледай по-надолу кво към ти изпратил! Одесистка!!!

 8. Тракиец says:

  Ошибочка!

 9. Тракиец says:
 10. Тракиец says:

 11. Тракиец says:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s