Символите на тоталитаризма

Доживяхме и тоя кошмар – след 27 години, откакто тоталитаризмът беше обявен за престъпен режим, преди няколко дни бе приет на първо четене Закон за забрана на комунистическите символи.

Аре, стига с тия символи, бре мекерета! 27 години не ви ли стигнаха да си начешете крастата? Тоя път ще си позволя да не бъда толерантен, а леко циничен. Първо, да попитам – тоя капут Митоди  Андреев кой го избра за народен представител? Па на всичко отгоре и през ден да се появява по БНТ и другите продажни телевизии да ми промива мозъка с абсолютните си тъпизми. Макар че, думичката „капут” не може  да бъде цинична по смисъл и съдържание… Ето с това трябва да започнат социалните помощи за ромското население. Вече ми се гади като видя в някой телевизионен репортаж как някоя  майка циганка, на  не повече от 20 години е гушнала гальовно най-малката си рожба от всичките си 3 деца (засега).

Ми, ко шъ праим сега с Коледно-новогодишната елха с петолъчката на върха пред НДК в София? Ами петолъчките на знамето на страните-членки на ЕС…? Кво лошо има  в стилизирания образ на сърп и чук? Защо да не  споменавам герба на Италия с петолъчка в средата? Ами емблемата на ГДР – пергел и чук?

Мани, мани, имам един съсед у наше село, който от некъде е „откраднал” бюста на В.И. Ленин и го е монтирал на видно място в двора си, редом с барбекюто… И не случайно е там, ако си припомним известната идея на Ленин: „Всяка готвачка може да управлява държавата”. Защо трябва да забраняваме свастиката, като тя е санскритски символ, измислен далеч преди появата на фашизма като идеология. И до ден днешен, дори в България се  среща в някои артефакти.  На оградата на Атинската академия в центъра на града също присъства този знак и на никому през ума не минава мисълта да го премахне. Да, ама ние ще се правим на  по-праведни от папата… Само да не забравяме, че Бог не прощава престорената святост.

Тук-таме все още в провинцията се срещат в някоя кръчма портретите на Ленин, Сталин или Живков, но никой от това не прави трагедия и не протестира. Комуто не харесват, не влиза в тези места и си остава трезвен. Но да не забравяме, че забраненият плод е най-сладък. И освен това, влиза в противоречие с Конституцията, в която е записано ясно и недвусмислено, че всеки гражданин на Републиката има право на свобода на словото, на вероизповеданията и на политическите си възгледи, на мирни манифестации и протести, със съответните атрибути – знамена, хоругви, кръстове, икони и т.н. Стига да не проповядва насилствена смяна на властта, фашистка или друга човеконенавистна идеология.

Само за  обща култура, без да ви натрапвам различна от вашата гледна точка, моля прочетете статията по-долу:

Убедени комунисти скочиха на Методи Андреев: Сърпът, чукът и петолъчката са сакрални, а не престъпни символи

В тоя ред  на мисли, смятам, че е дошло време на Митодито и неговите сподвижници да бъде осигурен безплатен пансион, топла храна и облекло през следващите най-малко 10 години за “особени заслуги” към държавата ни.

И тая ли песен попада в черния списък на комунистическите символи?

Как  щях за малко да пропусна да ви предложа една неувяхваща песен, бонус от  мен:

Честит имен ден на всички Николинки и Николчовци и техните производни! Бъдете живи и здрави,  обичани и обичащи! Наздраве!

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, Празници, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

28 Responses to Символите на тоталитаризма

 1. Homo faber says:

  За символите е ясно, требе си “Курило” или “Раднево” за болника/ците. Ама сигурно нема места. Ми тогиз, да се изпратят в чужди психо заведения, ако требе за сметка на данъкоплатеца да е. Прочетох, че в Холандия, затворите били много празни и можело под наем да си намерят клиенти за обитаване.
  Та така и за наште психарченца…
  А за твойте филипински приятели, оттатък околовръстното не си прав, нали сме декорация… 😉
  Циганче пита баща си:
  – Татко, какво е демокрация?
  Бащата:
  – Демокрация е тогава, когато всички бели работят, а ние получаваме помощи просто ей така.
  – А това не ги ли дразни?
  – Дразни ги, ама това вече е расизъм.

  • Hombre says:

   Фабер, разсъжденията ти по тези жизненоважни въпроси за българския народ ме изпълват с гордост, че те познавам…! 🙂

 2. Homo faber says:

  Омбре, бе не е толкова добре, данъкоплатецът да развързва държавната кесия, за таквиз болници… Ама по-добре е… да види Европата, че полагаме грижи. Пък и европейците да се погрижат, нека да им стане шумно и весело. 🙂

 3. Homo faber says:

  Омбре, по-добре ти седни да напишеш петиция до Съвета на Европа!
  Все пак си изтъкнат бестелърист, творец, известен от Ванкувър до квартал “Филиповци”!
  А аз ще я занеса, само подпиши командировъчното ми! 🙂

  • Hombre says:

   Фаби, ред ти е, а и ти се пада ти да напишеш петицията! Нали казваш, че човек се учи през целия си живот?! Те сега е настъпил моментът. И за да не се мориш, аз ще занеса петицията, без да ми разписваш командировъчното – един чек от 1000 евро ми е напълно достатъчен… 🙂

   • Homo faber says:

    Омбрик, така е… учене през целия живот!
    Сега се уча да претеглям куфарите, за да взема подходящия, най-лекия, с който ще ме изпратиш в Брюксела, града евроцентрален… 🙂

 4. Homo faber says:

  Естествено, скандалче, освен кафепиене, може да се случи! 😉

  • Hombre says:

   Изглежда освен мене и тебе, никой друг не се интересува от символите… 🙂

   • Homo faber says:

    Да ти отговоря, малце със закъснение… май други символи, нещо ти се сърдят?
    По-добре, да се издума и на човек, ще му олекне? 🙂

 5. Homo faber says:

  Ти си символ на свободолюбието… Бойкото ти перо, громящо неправдите в нашето и световно положение, ме изпълват с гордост, че те познавам…! 🙂

  • Hombre says:

   Фабер, за тия думи си заслужи едно чайче в “Сан суси”! 🙂

   • Homo faber says:

    Омбре, благодаря… господин-другарю! Чайче с 100 драма коняче, имаш предвид, студа… Но и с песен… 🙂

    • Hombre says:

     Сега пък и претензии… Заведението предлага чайче с една или две бучки захар. Ако си донесеш коняче, може и да пиеш 100 драма.

  • Hombre says:

   Тракиец, чак сега ли разбра каква опасност е надвиснала над България?

 6. aman11be says:

  Първо честит празник на всички, които празнуваме Никулден! “Капутите” остават по-назад.
  Та за капутите – те са си ясни открай време. За мен по-опасни и коварни са скритите капути, които отначало говорят мазно мазно. Представят се за едни сущи дисиденти на прехода, пострадали от Мамин Прасчо, от новата номенклатура и кого ли не още и изведнъж обръщат палачинката и стават по-ревностни антикомунисти и от Митодито. Пример: http://reduta.bg/
  Обърнете внимание на първата “емблема” в дясно от “главата”. Поне за мен се появи сравнително скоро. Сравнително скоро беше обърната и палачинката от авторите, които уж търсеха свободна от Пеевски и другите медийни мракобесници територия.
  Както казва дружето Фабер “Интересът клати …” и “Парица ….”.

  • Hombre says:

   Честит празник и на теб, Кольо! Радвам се, че се обади и изрази своето отношение към “капутите”. Както вървят нещата, в скоро време може да се появи нова научна дисциплина “Капутология”. Остава все така актуален девизът “Да вървим след победителите!”.
   П.П. някъде мернах една статия “Какви щяха да бъдат героите на прехода, ако не беше дошъл 10 ноември”, но не мога да се сетя къде я видях…

   • aman11be says:

    Тя работата, за съжаление, направо към Капутоландия върви…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s