Отдалеко – да ви е леко

Драги христиени тепавичари,

Бъдни вечер вече чука на вратата, а вие все още не сте се подготвили за посрещането на този традиционен битово-религиозен празник, най-тачен от мнозинството българи християни, включително и от някои българи мохамедани.

Тъй като вече обявиха, че някои от големите търговски вериги ще почиват в дните около Коледа, предлагам ви да побързате с покупките на храни, които задължително трябва да присъстват на семейната софра. А тези от вас, които ги  мързи или пък нямат идея какви гозби трябва да приготви вашият съпруг, годеник или любовник, бихте могли да се запознаете с това, което е адет, спазван още от дълбока древност от повечето българи дори и по времето на татолитаризма:

Като семеен празник, Бъдни Вечер носи със себе си много спомени и традиции. Не малка част от символиката на празника е представена на трапезата. Най-важното за празничното меню е храната да е в изобилие – за да бъде успешна следващата година. Ястията трябва да са 7, 9 или 11 – нечетен брой. Друго важно условие е, всичко да бъде постно – месните ястия остават за Коледа.

Задължително на масата присъства домашно приготвена питка с пара, която по традиция се разчупва от главата на семейството. На когото се падне парчето с парата, той ще бъде най-голям късметлия през предстоящата година. Други български традиционни ястия за трапезата за Бъдни Вечер са сармибобена салатапечен боб или яхния, пълнени чушкиорехови разядкитуршиижитоошавтиквеник. Освен това се слагат и мед, ядки (най-често орехи), разнообразие от плодове, вино, чесън.

Разнообразието от рецепти за Бъдни Вечер е голямо – всичките можете да ги намерите в края на статията. За ваше удобство сме подготвили различни идеи празничното меню – с малко или повече ястия, традиционни и екзотични, бързи и богати. Изберете кое най-добре пасва на вашите желания и ще спестите време.

В зависимост от вашия семеен бюджет и дълбочина на кесията, предлагам ви рецептурник с някои от най-популярните постни манджи за Великден, пардон – Бъдни вечер.

Меню за Бъдни Вечер

Изчетете го от край до край и си водете бележки!

Да  ви е  сладко и наздраве!

Таман днес на Игнажден, може да си приготвите некоя от вкусните постни манджи от горния рецептурник. Препоръчително е мъжете да не впрягат воловете, та да са здрави и пъргави през целата година. И внимавайте  кой ще ви влезе първи в къщата!

Който си прочете името от по-долния списък, да почерпи:

 • Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Искрен, Игнасия, Игнасио, Агна
 • Пламен и Огнян и техните производни: Пламена, Оги, Огнемир, Огнемира, Светослав и Светослав

Както ви обещах вчера, прилагам няколко снимки от празнично украсена Москва, току що пристигнали със самолет на Аэрофлот от летище Шереметьево:

Спомени, спомени… Някога и аз съм се разхождал по тия места.

Пак аз ще трябва да се разпиша първи с поздравителна музикална картичка по случай Бъдни вечер:

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Манджи, Празници and tagged . Bookmark the permalink.

8 Responses to Отдалеко – да ви е леко

 1. Поздрави и от мен от Непал! Давам ви малко от тяхната мъдрост. Много мили и любезни хора!
  Мъдростта на мъдреците от Непал: 29 съвета за здраво тяло и чиста душа

  • Hombre says:

   Тракиец, ти сериозно ли? Нали наскоро се върна от Непал? Пак ли си там или сънуваш…? 🙂

 2. Не съм там за съжаление, но бих искал!

  • Hombre says:

   Не е достатъчно да искаш, трябва силно да искаш! Нали знаеш, че по Коледа се сбъдват всички желания?!

 3. rusalka2013 says:

  Как така да няма по това време сняг в Москва?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s